shilla01 28.12.05, 13:42 moja koleżanka chce napisac prace o imionach, ale zbytnio nie ma koncepcji.. jak to ując i wogóle. Gdzie szukać materiałow. Pomózcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martuszkaw Re: praca dyplomowa !! pomocy 28.12.05, 13:56 Podaj namiary na wydział i specjalizację? Czy to ma być magisterka na polonistyce z językoznawstwa, czy na socjologii? Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: praca dyplomowa !! pomocy 28.12.05, 15:02 tak wogole to kolezanka jest na pedagogice ) Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: praca dyplomowa !! pomocy 28.12.05, 21:28 Jak na pedagogice, to powinna wiedzieć, że prace dyplomowa pisze sie samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: praca dyplomowa !! pomocy 28.12.05, 22:28 chyba nie sadzisz droga verdano ze chce zebys napisala za nia prace??? prosze o odpowiedzi na temat !! Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: praca dyplomowa !! pomocy 29.12.05, 12:44 podciągam temat !! gaudencjo może ty pomozesz?? Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: praca dyplomowa !! pomocy 29.12.05, 18:52 Koncepcja pracy też powinna byc samodzielna. A moze nawet przede wszystkim. Jak dziewczyna nie ma pomysłu, to moze zmieni temat? Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: praca dyplomowa !! pomocy 29.12.05, 18:55 ma pomysł, ale zbytnio na imionach sie nie zna. Jak nie chcesz pomóc to nie pisz Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: praca dyplomowa !! pomocy 29.12.05, 22:42 Będę pisać, bo gdybym dowiedziała się, ze mój magistrant w ten sposób chce pisać pracę, to u mnie by jej nie obronił. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: praca dyplomowa !! pomocy 29.12.05, 22:45 dlaczego?? a jaki to sposób?? pytanie o żródła ?? bez przesady . W takim razie prace magisterską pisze sie z głowy??? a to nie wiedzialam - przepraszam !! Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: praca dyplomowa !! pomocy 29.12.05, 23:01 A ja bym się przyjrzała bliżej magistrantowi W końcu to pewien rodzaj kreatywności, o niebo lepszy niż zlecenie napisania jej komuś innemu. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: praca dyplomowa !! pomocy 29.12.05, 23:45 tez mi sie tak wydaje, a w związku ztym, że sledze to forum regularnie pomyślałam, że moge jej pomóc, bo biedna nie wie gdzie ma szukać materiałow, a czasu szkoda ale widze , ze szybciej by znalazła po bibliotekach niz tutaj co mnie bardzo zasmuciło Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: praca dyplomowa !! pomocy 30.12.05, 09:19 shilla01 napisała: > tez mi sie tak wydaje, a w związku ztym, że sledze to forum regularnie > pomyślałam, że moge jej pomóc, bo biedna nie wie gdzie ma szukać materiałow, a > czasu szkoda ale widze , ze szybciej by znalazła po bibliotekach niz tutaj > co mnie bardzo zasmuciło Niech koleżanka zajrzy do "Słownika imion współcześnie w Polsce używanych" Kazimierza Rymuta i "Naszych imion" Jana Grzeni, to jest najbardziej wiarygodna literatura na ten temat, a znajdą się tam tak cudaczne wymysły imion, że spokojnie można byłoby o ich nadawaniu i pochodzeniu (tu Grzenia) obszerną magisterkę napisać. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: praca dyplomowa !! pomocy 30.12.05, 00:11 skąd ktoś ma wiedzieć gdzie szukać materiałów,jezeli koleżanka w ogóle nie ma pomysłu na prace.Jak będzie miała materiały to nagle pomysł wpadnie jej do glowy?Zwykle jest odwrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: praca dyplomowa !! pomocy 30.12.05, 00:24 wiesz sadziłam, ze sa tu ludzie , którzy się imionami interesują ,nie tylko w sensie jakie imię dla dziecka, bo to forum nie zazywa sie "tylko dal mam" a "wszystko o imionach" jesli dobrze widzę. Gaudensjo prosze o pomoc bo chyba tylko Ty masz o tym jakies pojęcie jak widzę. ps.nie prosze o krytykę tylko o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: praca dyplomowa !! pomocy 30.12.05, 07:49 Miła shillo, nie rozumiem problemu koleżanki. Czego chce szukać u źródeł? Informacji o pochodzeniu imion? Inspiracji?Propozycji tematów? A proszę bardzo; Wpływ imienia na przyszłość człowieka w świetle wierzeń i tu można sobie wstawiać: sumeryjskich, staroegipskich, u starożytnych Greków lub może w Średniowieczu... A może inaczej, prościej, łatwiej, mniej ambitnie Pochodzenie imienia (tu podać swoje imię) i losy najsławniejszych kobiet o tym właśnie imieniu? Czy samo imię determinuje charakter człowieka? Jego postępowanie? Podobieństwa i różnice w losie swoich sławnych imienniczek. Praca niby prościutka, ale nie prostacka, bo można z niej prawdziwą perełkę uczynić. A może tak jak starożytni Rzymianie - imię dla kobiety pochodzące od rodu męskiego, w którym kobiecina się narodziła? Proszę bardzo - tekścik króciutki: lacina.strefa.pl/index.php?opcja=imiona niech zacznie czytać od: ...Kobiety posiadały tylko imię właściwe (nomen), które było nazwiskiem rodziny w formie żeńskiej: Cornelia, Claudia, Iulia... I tu można pięknie dołożyć Opowieść podręcznej Margaret Atwood, tam imiona tychże podręcznych też były "odmęskie", a więc Glena (kobieta której właścicielem jest Glen), Freda 9 tu mężczyzną głównym jest Fred... itd)... itp I już piękna praca ma szanse powstać, taka na pograniczu słowotwórsta, feminizmu, zahaczy wcale nie tak leciutko o gender... Proszę bardzo, można sobie tu zajrzeć: www.oska.org.pl/articles.php?id=131 A czy koleżanka sama chce pisać o imionach, czy jej promotor zaproponował? Bo jeżeli sama chciała, to co konkretnie chciała? Bo może chciała napisać o tym, że przed wiekami w Polszcze nie uchodziło nazywanie byle dziewki Marią i że to imię dopiero później upowszechniło się wielce? O właśnie, może coś z kręgu chrześcijaństwa - imię Jezus, popularne w kręgach latynoskich, niemal nie do przyjęcia u nas? A może właśnie zostańmy przy Marii i różnych odmianach od Miriam, poprzez Mariam, Maryję Mariah, Mary itp itd we wszelkich odmianach? A może, skoro o pedagogice mowa, imiona sławnych pedagogów? Tylko własnie imiona prawdziwe czy przybrane? I jaki to wpływ na owego pedagoga miało? Czy Janusz Korczak były tak samo wspaniałym pedagogiem jak Henryk Goldszmit? No własnie, a może coś o pseudonimach? Tu możemy zahaczyć już o literaturę i nauki wyzwolone. Kto, poza nielicznymi, pamięta o matematyku Charlesie Lutwidgu Dodgsonie? Znasz go Ty lub Twoja koleżanka? Nie? Znacie go na pewno. Przecież to nikt inny jak Lewis Carroll, twórca Alicji w krainie czarów... Czy węc Karol matematykowi i następcy tronu przystoi, a literatowi już nie? (he, he...) A może to tak jak z dr. Jekylem i Mr. Hydem? Imię Maciej do tłumaczeń Szekspira, imię Alex do brytyjskich kryminałków, a Kazimierz do zgrzebnych kryminałków PRL-owskich? I czy Smuga cienia podpisana imieniem Teodora Nałęcza Korzeniowskiego pamiętana byłaby tak jak podpisana przez Josepha Conrada?... A może na koniec (last, but not least)coś o imionach mających wydźwiek pejoratywny? Na przykład Alfons - starogreckie imię oznaczające człowieka szlachetnego, chętnie podejmującego walkę, a od czasu powieści Dumasa młodszego "Monsieur Alphonse" kojarzące się częściej z alfonsem właśnie, czyli stręczycielem... No zobacz ile możliwości. Powtórzę po raz kolejny na forum - chcieć to móc, ale trzeba chcieć. Więc jeżeli koleżanka chcieć nie będzie, to chociażby 10 jej przyjaciółek na różnych forumach inspiracji szukało - nic z tego nie będzie. Pozdrawiam (ta, której imię tłumaczone jest jako urodzona w dzień Bożego Narodzenia, he, he...) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: praca dyplomowa !! pomocy 30.12.05, 08:00 > nauki wyzwolone. Kto, poza nielicznymi, pamięta o matematyku Charlesie Lutwidgu > > Dodgsonie? Znasz go Ty lub Twoja koleżanka? Nie? Znacie go na pewno. Przecież > to nikt inny jak Lewis Carroll, twórca Alicji w krainie czarów... zapomniałam wspomnieć - przy takim Lewisie Carrollu nie od rzeczy byłoby wspomnieć o podejrzeniach, że mógł być Kubą Rozpruwaczem? Czy imię Lewis może wpływać determinująco na morderców? he, he... Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 nchyb jesteś wielka 30.12.05, 11:39 dzieki ogromne. jeszcze dzis przekaże te informacje zainteresowanej osobie, na pewno bardzo jej pomogłaś. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: nchyb jesteś wielka 30.12.05, 12:02 >>nchyb jesteś wielka Wiem! I jaka skromna A przy okazji, niechcący pomyliłam się. Imię Alfons jest pochodzenia starogermańskiego, a nie starogreckiego. Ale to już drobiazg. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: praca dyplomowa !! pomocy 03.01.06, 09:48 Jesli to jest na pedagogice, to przyszedł mi do głowy badzo ciekawy, ale trudny temat - wpływ recepcji imion uczniów przez nauczycieli na odnoszenie się do uczniów. Trzeba by przeprowadzić samemu badania, mając jakąś sprytną metodologię, np. tak skonstruować ankietę, żeby nauczyciele myśleli, że są pytani o co innego niż w rzeczywistości, i szczerze napisali, jak się odnoszą do dzieci o jakiejś kategorii imion (oryginalne, pospolite, pretensjonalne, wydumane itp., najlepiej od razu podając przykłady imion z tej kategorii). Badań uczestniczących nie bardzo da sie zrobić, bo do tego potrzebny byłby zespół ludzi, a nie jedna osoba - ale to byłoby jeszcze ciekawsze. Oczywiście to jest luźny pomysł, a gdyby koleżanka chciała zrobić z tym coś konkretnego, to wymaga on bardzo przemyslanego dopracowania z osobą prowadzącą pracę dyplomową. Inspirację zaczerpnęłam z różnych wypowiedzi na forum, np: (verdana) "Niestety dziwne to nie tylko "Nocnik" - tak chciał nazwać mój znajomy młodszego braciszka, ale również te, które duża część społeczeństwa uważa za dziwaczne lub pretensjonalne. Np. "Andżelika", "Amadeusz" (w Polsce oczywiscie) i tym podobne. Problem polega na tym, ze część ludzi - słusznie czy nie, w to nie wchodzę - ocenia dzieci po ich imionach. Nauczycielka odczytując listę dzieci zwraca uwagę na nietypowe imiona i ocenia później często te dzieci jako pochodzace z gorszych rodzin, gorzej rozwinięte." forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=13522714&a=13586923 (verdana) "Najpierw zaczyna się nabijanie z tych dzieci w przedszkolu i szkole (dzieci nie znoszą się różnić). Potem podejżliwość nauczycielek - cóż za matka nadała takie imię?" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=12252900&a=12252900 (verdana) "Najpierw zacznie się wyśmiewanie w szkole - niewątpliwe i podejrzliwe traktowanie przez nauczycieli (hm.. dziecko może normmalne, ale matka...)." forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=12183163&a=12252735 (anola) "Chciałabym tylko powiedzieć, że uczę w szkole i mam jakiś wewnętrzny opór przed zwracaniem się do dzieci o "dziwnych" imionach." forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=14672948&a=14675582 Na koniec pracy można jeszcze określić standardy profesjonalizmu nauczycieli w odniesieniu do RÓWNEGO i identycznego traktowania dzieci o różnych imionach - w tym niekomentowaniu imion, niezadawaniu pytań typu "czy to po babci" itd. Odpowiedz Link Zgłoś