Dodaj do ulubionych

praca dyplomowa !! pomocy

28.12.05, 13:42
moja koleżanka chce napisac prace o imionach, ale zbytnio nie ma koncepcji..
jak to ując i wogóle. Gdzie szukać materiałow. Pomózcie
Obserwuj wątek
    • martuszkaw Re: praca dyplomowa !! pomocy 28.12.05, 13:56
      Podaj namiary na wydział i specjalizację? Czy to ma być magisterka na
      polonistyce z językoznawstwa, czy na socjologii? Pozdrawiam M.
      • shilla01 Re: praca dyplomowa !! pomocy 28.12.05, 15:02
        tak wogole to kolezanka jest na pedagogice smile)
        • verdana Re: praca dyplomowa !! pomocy 28.12.05, 21:28
          Jak na pedagogice, to powinna wiedzieć, że prace dyplomowa pisze sie
          samodzielnie.
          • shilla01 Re: praca dyplomowa !! pomocy 28.12.05, 22:28
            chyba nie sadzisz droga verdano ze chce zebys napisala za nia prace??? prosze o
            odpowiedzi na temat !!
            • shilla01 Re: praca dyplomowa !! pomocy 29.12.05, 12:44
              podciągam temat !! gaudencjo może ty pomozesz??
              • verdana Re: praca dyplomowa !! pomocy 29.12.05, 18:52
                Koncepcja pracy też powinna byc samodzielna. A moze nawet przede wszystkim.
                Jak dziewczyna nie ma pomysłu, to moze zmieni temat?
                • shilla01 Re: praca dyplomowa !! pomocy 29.12.05, 18:55
                  ma pomysł, ale zbytnio na imionach sie nie zna. Jak nie chcesz pomóc to nie pisz
                  • verdana Re: praca dyplomowa !! pomocy 29.12.05, 22:42
                    Będę pisać, bo gdybym dowiedziała się, ze mój magistrant w ten sposób chce
                    pisać pracę, to u mnie by jej nie obronił.
                    • shilla01 Re: praca dyplomowa !! pomocy 29.12.05, 22:45
                      dlaczego?? a jaki to sposób?? pytanie o żródła ?? bez przesady . W takim razie
                      prace magisterską pisze sie z głowy??? a to nie wiedzialam - przepraszam !!
                    • martuszkaw Re: praca dyplomowa !! pomocy 29.12.05, 23:01
                      A ja bym się przyjrzała bliżej magistrantowiwink W końcu to pewien rodzaj
                      kreatywności, o niebo lepszy niż zlecenie napisania jej komuś innemu. Pozdrawiam M.
                      • shilla01 Re: praca dyplomowa !! pomocy 29.12.05, 23:45
                        tez mi sie tak wydaje, a w związku ztym, że sledze to forum regularnie
                        pomyślałam, że moge jej pomóc, bo biedna nie wie gdzie ma szukać materiałow, a
                        czasu szkoda smile ale widze , ze szybciej by znalazła po bibliotekach niz tutaj
                        co mnie bardzo zasmuciło sad
                        • theodorka Re: praca dyplomowa !! pomocy 30.12.05, 09:19
                          shilla01 napisała:

> tez mi sie tak wydaje, a w związku ztym, że sledze to forum regularnie
                          > pomyślałam, że moge jej pomóc, bo biedna nie wie gdzie ma szukać materiałow,
                          a
                          > czasu szkoda smile ale widze , ze szybciej by znalazła po bibliotekach niz tutaj
                          > co mnie bardzo zasmuciło sad

Niech koleżanka zajrzy do "Słownika imion współcześnie w Polsce używanych"
                          Kazimierza Rymuta i "Naszych imion" Jana Grzeni, to jest najbardziej wiarygodna
                          literatura na ten temat, a znajdą się tam tak cudaczne wymysły imion, że
                          spokojnie można byłoby o ich nadawaniu i pochodzeniu (tu Grzenia) obszerną
                          magisterkę napisać.

Pozdrawiam!
    • llora Re: praca dyplomowa !! pomocy 30.12.05, 00:11
      skąd ktoś ma wiedzieć gdzie szukać materiałów,jezeli koleżanka w ogóle nie ma
      pomysłu na prace.Jak będzie miała materiały to nagle pomysł wpadnie jej do
      glowy?Zwykle jest odwrotnie...
      • shilla01 Re: praca dyplomowa !! pomocy 30.12.05, 00:24
        wiesz sadziłam, ze sa tu ludzie , którzy się imionami interesują ,nie tylko w
        sensie jakie imię dla dziecka, bo to forum nie zazywa sie "tylko dal mam"
        a "wszystko o imionach" jesli dobrze widzę. Gaudensjo prosze o pomoc bo chyba
        tylko Ty masz o tym jakies pojęcie jak widzę.
        ps.nie prosze o krytykę tylko o pomoc
        • nchyb Re: praca dyplomowa !! pomocy 30.12.05, 07:49
          Miła shillo, nie rozumiem problemu koleżanki. Czego chce szukać u źródeł?
          Informacji o pochodzeniu imion? Inspiracji?Propozycji tematów?

A proszę bardzo;
          Wpływ imienia na przyszłość człowieka w świetle wierzeń i tu można sobie
          wstawiać: sumeryjskich, staroegipskich, u starożytnych Greków lub może w
          Średniowieczu...

A może inaczej, prościej, łatwiej, mniej ambitnie
          Pochodzenie imienia (tu podać swoje imię) i losy najsławniejszych kobiet o tym
          właśnie imieniu? Czy samo imię determinuje charakter człowieka? Jego
          postępowanie? Podobieństwa i różnice w losie swoich sławnych imienniczek.
          Praca niby prościutka, ale nie prostacka, bo można z niej prawdziwą perełkę
          uczynić.

A może tak jak starożytni Rzymianie - imię dla kobiety pochodzące od rodu
          męskiego, w którym kobiecina się narodziła?
          Proszę bardzo - tekścik króciutki:
          lacina.strefa.pl/index.php?opcja=imiona
          niech zacznie czytać od:
          ...Kobiety posiadały tylko imię właściwe (nomen), które było nazwiskiem rodziny
          w formie żeńskiej: Cornelia, Claudia, Iulia...

I tu można pięknie dołożyć Opowieść podręcznej Margaret Atwood, tam imiona
          tychże podręcznych też były "odmęskie", a więc Glena (kobieta której
          właścicielem jest Glen), Freda 9 tu mężczyzną głównym jest Fred... itd)... itp

I już piękna praca ma szanse powstać, taka na pograniczu słowotwórsta,
          feminizmu, zahaczy wcale nie tak leciutko o gender...
          Proszę bardzo, można sobie tu zajrzeć:
          www.oska.org.pl/articles.php?id=131
          A czy koleżanka sama chce pisać o imionach, czy jej promotor zaproponował? Bo
          jeżeli sama chciała, to co konkretnie chciała? Bo może chciała napisać o tym,
          że przed wiekami w Polszcze nie uchodziło nazywanie byle dziewki Marią i że to
          imię dopiero później upowszechniło się wielce? O właśnie, może coś z kręgu
          chrześcijaństwa - imię Jezus, popularne w kręgach latynoskich, niemal nie do
          przyjęcia u nas?
          A może właśnie zostańmy przy Marii i różnych odmianach od Miriam, poprzez
          Mariam, Maryję Mariah, Mary itp itd we wszelkich odmianach?

A może, skoro o pedagogice mowa, imiona sławnych pedagogów? Tylko własnie
          imiona prawdziwe czy przybrane? I jaki to wpływ na owego pedagoga miało? Czy
          Janusz Korczak były tak samo wspaniałym pedagogiem jak Henryk Goldszmit?

No własnie, a może coś o pseudonimach? Tu możemy zahaczyć już o literaturę i
          nauki wyzwolone. Kto, poza nielicznymi, pamięta o matematyku Charlesie Lutwidgu
          Dodgsonie? Znasz go Ty lub Twoja koleżanka? Nie? Znacie go na pewno. Przecież
          to nikt inny jak Lewis Carroll, twórca Alicji w krainie czarów... Czy węc Karol
          matematykowi i następcy tronu przystoi, a literatowi już nie? (he, he...)
          A może to tak jak z dr. Jekylem i Mr. Hydem? Imię Maciej do tłumaczeń
          Szekspira, imię Alex do brytyjskich kryminałków, a Kazimierz do zgrzebnych
          kryminałków PRL-owskich?
          I czy Smuga cienia podpisana imieniem Teodora Nałęcza Korzeniowskiego pamiętana
          byłaby tak jak podpisana przez Josepha Conrada?...

A może na koniec (last, but not least)coś o imionach mających wydźwiek
          pejoratywny? Na przykład Alfons - starogreckie imię oznaczające człowieka
          szlachetnego, chętnie podejmującego walkę, a od czasu powieści Dumasa
          młodszego "Monsieur Alphonse" kojarzące się częściej z alfonsem właśnie, czyli
          stręczycielem...

No zobacz ile możliwości. Powtórzę po raz kolejny na forum - chcieć to móc, ale
          trzeba chcieć. Więc jeżeli koleżanka chcieć nie będzie, to chociażby 10 jej
          przyjaciółek na różnych forumach inspiracji szukało - nic z tego nie będzie.

Pozdrawiam (ta, której imię tłumaczone jest jako urodzona w dzień Bożego
          Narodzenia, he, he...)
          • nchyb Re: praca dyplomowa !! pomocy 30.12.05, 08:00
            > nauki wyzwolone. Kto, poza nielicznymi, pamięta o matematyku Charlesie
            Lutwidgu
            >
            > Dodgsonie? Znasz go Ty lub Twoja koleżanka? Nie? Znacie go na pewno. Przecież
            > to nikt inny jak Lewis Carroll, twórca Alicji w krainie czarów...
            zapomniałam wspomnieć - przy takim Lewisie Carrollu nie od rzeczy byłoby
            wspomnieć o podejrzeniach, że mógł być Kubą Rozpruwaczem? Czy imię Lewis może
            wpływać determinująco na morderców? he, he...
            • shilla01 nchyb jesteś wielka 30.12.05, 11:39
              dzieki ogromne. jeszcze dzis przekaże te informacje zainteresowanej osobie, na
              pewno bardzo jej pomogłaś. Pozdrawiam
              • nchyb Re: nchyb jesteś wielka 30.12.05, 12:02
                >>nchyb jesteś wielka
                Wiem! smile
                I jaka skromna big_grin

A przy okazji, niechcący pomyliłam się. Imię Alfons jest pochodzenia
                starogermańskiego, a nie starogreckiego. Ale to już drobiazg.
                Pozdrawiam
    • gaudencja Re: praca dyplomowa !! pomocy 03.01.06, 09:48
      Jesli to jest na pedagogice, to przyszedł mi do głowy badzo ciekawy, ale trudny
      temat - wpływ recepcji imion uczniów przez nauczycieli na odnoszenie się do
      uczniów. Trzeba by przeprowadzić samemu badania, mając jakąś sprytną
      metodologię, np. tak skonstruować ankietę, żeby nauczyciele myśleli, że są
      pytani o co innego niż w rzeczywistości, i szczerze napisali, jak się odnoszą
      do dzieci o jakiejś kategorii imion (oryginalne, pospolite, pretensjonalne,
      wydumane itp., najlepiej od razu podając przykłady imion z tej kategorii).
      Badań uczestniczących nie bardzo da sie zrobić, bo do tego potrzebny byłby
      zespół ludzi, a nie jedna osoba - ale to byłoby jeszcze ciekawsze. Oczywiście
      to jest luźny pomysł, a gdyby koleżanka chciała zrobić z tym coś konkretnego,
      to wymaga on bardzo przemyslanego dopracowania z osobą prowadzącą pracę
      dyplomową.

Inspirację zaczerpnęłam z różnych wypowiedzi na forum, np:

(verdana)
      "Niestety dziwne to nie tylko "Nocnik" - tak chciał nazwać mój znajomy
      młodszego
      braciszka, ale również te, które duża część społeczeństwa uważa za dziwaczne
      lub pretensjonalne. Np. "Andżelika", "Amadeusz" (w Polsce oczywiscie) i tym
      podobne. Problem polega na tym, ze część ludzi - słusznie czy nie, w to nie
      wchodzę - ocenia dzieci po ich imionach. Nauczycielka odczytując listę dzieci
      zwraca uwagę na nietypowe imiona i ocenia później często te dzieci jako
      pochodzace z gorszych rodzin, gorzej rozwinięte."
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=13522714&a=13586923

(verdana)
      "Najpierw zaczyna się nabijanie z tych dzieci w
      przedszkolu i szkole (dzieci nie znoszą się różnić). Potem podejżliwość
      nauczycielek - cóż za matka nadała takie imię?"
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=12252900&a=12252900

(verdana)
      "Najpierw zacznie
      się wyśmiewanie w szkole - niewątpliwe i podejrzliwe traktowanie przez
      nauczycieli (hm.. dziecko może normmalne, ale matka...)."
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=12183163&a=12252735

(anola)
      "Chciałabym tylko powiedzieć, że uczę w szkole i mam jakiś wewnętrzny opór
      przed
      zwracaniem się do dzieci o "dziwnych" imionach."
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=14672948&a=14675582

Na koniec pracy można jeszcze określić standardy profesjonalizmu nauczycieli w
      odniesieniu do RÓWNEGO i identycznego traktowania dzieci o różnych imionach - w
      tym niekomentowaniu imion, niezadawaniu pytań typu "czy to po babci" itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.