gaudencja 03.01.06, 22:28 Zastanawiam się - nadszedł renesans Franciszka, a czy słyszałyście o nadawaniu tej uświęconej tradycją pary imion? Bo ja niestety nie, a przeciez w XIX wieku i wcześniej (od czasów św. Franciszka Ksawerego) roiło się od Franciszków Ksawerych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
etre2 Re: Franciszek Ksawery 03.01.06, 22:59 gaudencja napisała: > ... a czy słyszałyście o > nadawaniu tej ...pary imion? Bo ja niestety nie, a przeciez > w XIX wieku i wcześniej (od czasów św. Franciszka Ksawerego) roiło się od > Franciszków Ksawerych. > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=27346609&a=34171837 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Franciszek Ksawery 04.01.06, 11:01 Etre - widziałam i czytalam, ale pytam o współczesnych, kilkuletnich Franciszków Ksawerych Na razie tylko na forum była jakiś czas temu mama, która chciała nazwać synka tą parą odwróconą: Ksawery Franciszek. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Franciszek Ksawery 04.01.06, 11:02 Niestety nie spotkalam zadnego malego Frania Ksawerego. Odpowiedz Link Zgłoś
znowuniedziela Re: Franciszek Ksawery 09.01.06, 19:26 Hej!Ja mam synka o imionach Franciszek Ksawery.Mój Franeczek ma juz 5,5 roku,jest powaznym i bardzo mądrym małym mężczyzną,a na dodatek przystojnym)) Ja jestem z imion zadowolona z powodu owego acz delikatnego renesansu i gdybym miała jeszcze kiedyś(pdlegle)miec synka to byłby to albo Eustachy, albo Feliks Iwo.A Franus ostatnio wymaga by mówić doń Franciszku Ksawery-panie z przedszkola tak do niego sie zwracaja...brzmi b....hm...fajnie))Nie miał jeszcze problemów z orginalnoscia,a jesli miał bedzie to...da fange w nos)) Odpowiedz Link Zgłoś
evino Re: Franciszek Ksawery 09.01.06, 21:29 Franciszek baaaaaardzo mi sie podoba imie to bylo nawet przeze mnie rozwazane bardzo a bardzo jedna odpadlo z tego powodu, ze gdzies tam tkwily we mnie glupie skojazenia z dziecinstwa Franek - Baranek a Ksawery jako drugie imie owszem owszem! ale maksymilian ksawery chyba by nie brzmialo? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Franciszek Ksawery 09.01.06, 21:36 Czemu nie? Wszystko zależy od nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
znowuniedziela Re: Franciszek Ksawery 09.01.06, 22:02 no właśnie,wszystko zależy od nazwiska))my mamy na szczęście śliczne Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Franciszek Ksawery 08.06.06, 20:43 znowuniedziela napisała: Nie miał > jeszcze problemów z orginalnoscia,a jesli miał bedzie to...da fange w nos)) O,. fanga jest zarezerwowana dla Euzebiusza Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Franciszek Ksawery 05.11.06, 20:28 Wczoraj w WnŚ był mały Franciszek Ksawery; wyrazy uznania dla rodziców! Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Franciszek Ksawery 07.11.06, 19:42 ładnie brzmi i ładnie się pisze - no ale ja nieobiektywna Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Franciszek Ksawery 08.11.06, 13:50 Moim zdaniem prześliczny zestaw Jakbym miala mieć Franicszka to właśnie Franciszka Ksawerego. Odpowiedz Link Zgłoś
sarna73 Re: Franciszek Ksawery 08.11.06, 18:15 moja kuzynka wlasnie urodziła Ksawerego Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg A Franciszek Salezy? 09.11.06, 16:23 Też wielki święty, założyciel zakonu salezjanów. I też zestawienie imion kiedyś chętnie nadawane, Franciszek Salezy Jezierski przykładem Odpowiedz Link Zgłoś