Dodaj do ulubionych

Ciagle brak imienia dla synka :((

11.01.06, 14:11
Pisalam juz, ze musi byc dosc krotkie (podwojne nazwisko), raczej
miedzynarodowe (para polsko-dunska mieszkajaca w Danii) i ze alternatywa
(jesli na nic innego sie nie zdecydujemy, a jest ciezko sad( ) jest imie po
moim Tacie - Danek (dokladnie w tej wersji).

Stanelo na dwoch imionach:
HUGO albo LEON

Ja bym byla za pierwszym, ale Moj Niemaz strasznie sie krzywi i mowi, ze to
bedzie imie dla dziwolaga i ze "jesli chcesz to damy Hugo ale ja tego na
siebie nie biore i jak podrosnie wytlumacze mu, ze to nie moja wina"

sad( Nie wiem jak Go przekonac, ze to piekne imie, a ze rzadkie, coz, lepiej
tak niz Kasper, Oliver albo Marius, ktorych tu bez liku.

Co myslicie? Jak moglabym Go przekonac? A moze odpuscic i bedzie Leon?

help smile
Obserwuj wątek
    • jimmyjazz Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 11.01.06, 15:17
      Co do imienia HUGO - ono się kojarzy głownie z grą dla dzieci smile Zwłaszcza w
      Niemczech a myśle że w Daniii również może być tak odbierane.
      • cataluna Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 11.01.06, 15:30
        Z obydwoch wole Leona smile
    • gaudencja Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 11.01.06, 15:37
      Kasiu! Myślę, że nawet jesli stanie na Leonie, to będziesz mogła uznać, że
      wygrałaś batalię. Natomiast jeśli chodzi o Hugona, to może uda Ci się przekonać
      jakimś wielkim człowiekiem, który nosi to imię? Lista jest tutaj:
      pl.wikipedia.org/wiki/Hugo_%28imi%C4%99%29 jest tych osób sporo, zawsze
      można wybrać kogoś, kto mógłby być szczególnie dla Ciebie ważny, choćby Hugona
      Kołłątaja. Poza tym Hugo jest w tej chwili w pierwszej 10-tce nadań we Francji,
      a żyjemy w zjednoczonej Europie, więc to imię dla nikogo nie powinno być
      dziwne; jeśli nie teraz, to na pewno za kilkanaście-dwadzieściakilka lat, kiedy
      zaroi się od młodych Francuzów o tym imieniu. Dane są tutaj:
      pl.wikipedia.org/wiki/Francja
      pozdrawiam smile
      • bodomlake Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 11.01.06, 15:53
        Leon kojarzy mi się z soczkiem, a Hugo z chipsami uncertain Może Karol, Paweł, Konrad?
        • shilla01 Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 11.01.06, 18:34
          Leon w tej formie ale zdrobnienie Lonek jest po prostu beznadziejne w dodatku
          mam bardzo niemiłe wspomnienia z dzieciństwa. NBiestety inne zdrobnienie mi do
          głowy nie przychodzi. natomiast Hugo mi się podoba, choć bardziej podoba mi sie
          Hubert, ale to już pewnie nie to samo.
          • llora Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 11.01.06, 18:49
            Dla mnie też Leon to paskudne imie.

Hugo brzmi świetniesmilei wcale nie kojarzy mi sie z grą dla dzieci,podobnie jak
            imie Kuba nie kojarzy mi sie z wyspą Kubą...
        • theodorka Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 11.01.06, 18:47
          bodomlake napisała:

> Leon kojarzy mi się z soczkiem, a Hugo z chipsami uncertain

Fajny zestaw imion dla dzieci osób pracujących w sklepie spożywczym big_grin

Tak "żywnościowo" (ostatnimi czasami, bo są to produkty dość nowe) się
          kojarzą wink
          • gaudencja Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 11.01.06, 18:50
            Komu się kojarzą, temu się kojarzą wink Proszę pisać za siebie wink
            • aka10 Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 11.01.06, 19:40
              Wydaje mi sie,ze Hugo jest w Danii bardziej popularne niz Leon.Pomysl tez o
              wymowie obydwu imion tam,gdzie mieszkasz.Pozdrawiam.
              • kasia2705 Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 12.01.06, 10:23
                Ani Hugo ani Leon nie jest w Danii popularne, recze. Z przeprowadzonego przeze
                mnie "na szybko" sondazu na dunskiej stronie wyszlo poki co 28:11 dla imienia
                Hugo, mimo ze w wiekszosci wywoluje ono kontrowersje. Jak slusznie jednak
                napisala jedna mama, to nie imie tworzy czlowieka ale czlowiek imie i nawet
                jesli ludzie beda sie krzywic to slodki chlopak oslodzi "najdziwniejsze" imie.
                I upadla teoria MNM ze z imienia Hugo beda sie natrzasac i wytykac palcami. Juz
                sie nie moge doczekac az mu dam przeczytac... wink
    • katka7980 Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 11.01.06, 22:06
      ...może Oskar,Alex,Maks,Eryk albo Donaldsmile
      • kasia2705 Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 12.01.06, 10:27
        Oskar - w czolowce nadan, odpada. Do tego imie syna mojej tutejszej bliskiej
        kolezanki
        Alex - nie bardzo
        Maks - predzej Maxim, byl na liscie ale odpadl
        Eryk - jak dla nas nie meskie, do tego tu Erik
        Donald - nie w naszym typie

smile
    • katka7980 Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 11.01.06, 22:07
      ..Martin
      • kasia2705 Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 12.01.06, 10:24
        Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! Mialam faceta o tym imieniu i az mnie ciarki
        przechodza, poza tym popularne smile
        • verdana Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 12.01.06, 14:38
          Niezależnie od tego czy imię mi się podoba czy nie jestem zdecydowanie
          przeciwna nadawaniu dziecku imienia, które zdecydowanie nie podoba sie jednemu
          z rodziców, nawet jeśli drugi uważa je za najwspanialsze imię na świecie.
          Naprawdę, to musi być wyjątkowo nieprzyjemne mieć dziecko o imieniu, które źle
          się kojarzy, albo którego się wstydzimy.
          Mamy zazwyczaj świetnie rozumieją, że ojciec nie powinien nadawać imienia,
          któremu sa przeciwne. Gorzej z sytuacją odwrotną.
          Radze zrezygnowac z Hogo, no chyba, ze chcesz, aby ojciec zwracał się do
          dziecka bezposobowo lub przezwiskiem.
          • kasia2705 Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 12.01.06, 14:50
            smile

Dlatego pytam jak moglabym przekonac go do tego imienia, bo wiem, ze jesli sie
            NIE przekona to odpuszcze. Nie zrobie nic przeciwko niemu, to NASZE dziecko.
            A z drugiej strony - to On wybieral imiona dla dwojki dzieci z poprzedniego
            zwiazku i z tego co wiem jego eks miala malo do powiedzenia wink

• verdana Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 12.01.06, 15:55
              Moze dlatego jest -ex.
              • znowuniedziela Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 12.01.06, 16:04
                no wiecie jesli kobieta nisi dziecko i znosi głównie trudy macierzyństwa to ona
                ma 100% głosu nadającego imie i facet ma siedziec cicho jest to moje zdanie i
                nigdy go nie zmienie a facet ma sie dostosowac bo to on dziecko począł a ona
                sie meczy wiec jak ci się podoba Hugo to ma byc Hugo i koniecwink
                przynajmniej u mnie tak by było bez gadania i rozmów
                • shilla01 Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 12.01.06, 20:33
                  ja bym jednak radziła wziąć zdanie męza pod uwagę, bo ON również bedzie się do
                  niega zwracał przez resztę swojego życia. Miałam taką sytuację w mojej
                  rodzinie. Dziecko mojego brata dostało imię naszego taty, nam nie sprawiało to
                  żadnego problemu niestety bratowa przez dłuższy czas przy nas zwracała się do
                  dziecka bezimiennie, a jak opowiadała to mówiła "ten mały" , bo jak sadze
                  głupio jej było wymówić to imię , bo było to imie jej teścia i to tak jakby
                  zwracała się do teścia po imieniu. na szczęście nie trwało to długo i się z
                  tym oswoiła. I nie wyobraża sobie , że jej syn mógłby nosić inne imię. Czyli do
                  wszystkiego można się przyzwyczaic smile)
                • kasia2705 do Znowuniedziela 13.01.06, 10:29
                  Juz pisalam, ze nie nadamy imienia dziecku wbrew woli ktoregokolwiek z
                  rodzicow. To nie fair, szczegolnie, ze sie kochamy i szanujemy swoje uczucia.
                  Chodzi tylko o probe przekonania, jesli sie DA. Bo ja np.mialam podejrzenia, ze
                  Moj Partner opiera swoja niechec na przekonaniu, ze INNYM sie to imie nie
                  bedzie podobalo i ze dziecko z tego powodu moze nie do konca byc szczesliwe. Po
                  skonfrontowaniu tego pogladu na lokalnym forum wydalo sie jednak, ze tu, w
                  Danii, gdzie poki co mieszkamy, imie to - przez jednych lubiane a innych nie -
                  nie budzi jednak negatywnych uczuc, ktore moglyby sklonic do mobbingu. Wydaje
                  mi sie, ze po przeczytaniu postow wlasnych rodakow, MNM zaczal inaczej patrzec
                  na to imie. Czy dosc przychylnie, aby je nadac - nie wiem. Zdziwila mnie tez
                  dosc krytyczna opinia odnosnie imienia Leon, ale to juz inna bajka.
                  • gaudencja Re: do Znowuniedziela 13.01.06, 10:33
                    Wydaje mi się, że w ogóle skłonności do prześladowania innych z powodu imion są
                    w potocznym wyobrażeniu wyolbrzymiane. Nie wiem, jak to jest w Danii, ale w
                    Polsce na pewno. Przytoczę moze jeden z przekonujących postów na ten temat,
                    ktore pojawiły się na naszym forum w dobie intensywnych dyskusji na
                    temat "krzywdzenia dzieci imionami":

--------------------------------------------------------------------
                    Re: im glupsi rodzice tym głupsze imiona dla dzie
                    Autor: monikaj1
                    Data: 31.08.04, 21:05 + dodaj do ulubionych wątków

zarchiwizowany

--------------------------------------------------------------------------------
                    Ja mam trochę inne doświadczenia z dzieciństwa - moje imię co prawda nie
                    wzbudzało żadnych kontrowersji, ani emocji, ale w moim otoczeniu występowały
                    dzieci o rzadkich imionach, którym nigdy nikt z tego powodu nie dokuczał.
                    Mieliśmy na przykład Wieńczysława, których liczba w Polace nie osiąga nawet
                    600, mieliśmy Maritę, Dobrawę, Jaromira i Klemensa. Imiona z cała pewnością
                    niepopularne, ale nam wydawały się normalne, bo stykaliśmy się z nimi na
                    codzień. Żaden z posiadaczy nie doczekał się z tego powodu przezwiska.
                    Przezywało się natomiast pewnego Krzyśka i pewną Małgosię.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=15238365&a=15378493
                    • kasia2705 Gaudencjo :) 13.01.06, 10:43
                      Otoz to. Na dunskim forum byla masa opinii typu - jesli chlopak bedzie fajny to
                      imie tez uznane zostanie z miejsca za fajne, a jesli bedzie nieudacznikiem to
                      kazde imie moze sie stac dobra przykrywka dla zartow, nawet to z czolowki nadan.

I jeszcze jedno. Mam 22-letnia siostre o imieniu Olga. Pamietam, ze jak mama
                      byla w ciazy rodzice postanowili ( w zasadzie mama, bo tata byl tak szczesliwy,
                      ze zgodzilby sie chyba na kazde imiewink ), ze dziecko dostanie na imie Olga albo
                      Igor. Jako piecioletnia dziewczynka pomyslalam sobie "to juz z dwojga zlego
                      lepsza siostra, bo Igora nie przezyje" smile))
                      Teraz NIE WYOBRAZAM sobie innego imienia dla siostry, polubilam je z reszta
                      dosc szybko. A Igor jest obecnie w moim przekonaniu pieknym imieniem i nawet
                      zaluje, ze nie mam jeszcze brata wink. Wczoraj zas zapytalam mame czy ona nie
                      miala mieszanych mysli, kiedy wiele osob wytykalo jej/im nadanie "ruskiego
                      imienia" i powiedziala mi, ze ani przez chwile nie wahala sie, bo uwaza imiona
                      swoich dzieci za piekne. A my? My jestesmy z nich dumne smile)
                      Milego weekendu
              • kasia2705 Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 13.01.06, 10:20
                smile)
                Nie do konca, jeszcze pare powodow by sie znalazlo wink
    • linna-altair Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 13.01.06, 06:18
      Ja bym odradziała zarowno imię Leon jak i Hugo,bo dla mnie zwyczajnie są
      brzydkie.
      • kasia2705 Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 13.01.06, 10:32
        Dziekuje za opinie, pozwolisz jednak, ze bedziemy sie kierowali wlasnym
        smakiem. Ja nie pytalam czy to sa ladne imiona, ale jak mozna ewentualnie
        przekonac partnera do imienia, ktore nie do konca mu lezy i czy to ma wogle
        jakis sens smile
    • katka7980 Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 13.01.06, 11:27
      ...David
    • szczekuszka Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 14.01.06, 09:49
      A ktore imie brzmi ladniej w jezyku dunskim?! Chodzi mi o brzmienie?!
      • kasia2705 Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 14.01.06, 11:22
        Jak dla mnie Hugo brzmi szlachetniej, wymawia sie prawie tak jak po polsku,
        troche bardziej miekko. Leon brzmi bardziej jak [li:on].
        • wanda731 Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 14.01.06, 11:39
          A może Eryk?
          Nasza Dzidziulka
          tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20732;47/st/20060412/k/437a/preg.png
          • kasia2705 Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 14.01.06, 15:58
            Nie, odpada... szczegolnie, ze tu jest w pisowni Erik lub Eric a to zupelnie
            nam nie odpowiada sad
        • szczekuszka Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 17.01.06, 14:19
          kasia2705 napisała:

> Jak dla mnie Hugo brzmi szlachetniej, wymawia sie prawie tak jak po polsku,
          >

W takim razie proponuje Hugo. Kiedy maly przyjedzie do Polski, nie bedzie musial
          przyzwyczjac sie, ze mowi sie do niego Leon, a nie Lion wink
          • kasia2705 Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 17.01.06, 23:51
            wink

cos w tym jest. Ogolnie rzecz biorac to bardzo trudno znalezc imie brzmiace po
            polsku tak samo lub prawie tak samo jak po dunsku...taki jezyk...
            • esteel Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 18.01.06, 11:07
              Haja
              szkoda , ze Alexander Ci sie nie podoba. Tak ma na imie moj synek mieszkamy
              teraz w Norwegii (maz jest Amerykaninem a ja Polka).Imie nie sprawia problemow
              w zadnym kraju i pasuje do synka. Ja tez bede miala podobny problem wkrotce
              spodziewam sie drugiego potomka i juz sie zastanawiam nad miedzynarodowym,
              latwym do wymowienia bez koniecznosci tlumaczen imieniem dla dzidziorka.Moj maz
              twierdzi ze damu mu na imie Alexander II -smile))). Ostatnio zastanawiam sie nad
              imieniem Aidan (meska wersja od Aidy).Pozdrawiam .E.
              • gaudencja Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 26.01.06, 19:34
                Już dawno to chciałam sprostować, ale zapominałam wink Aidan to nie jest wcale
                męski odpowiednik Aidy, tylko odrebne imię:
                www.behindthename.com/php/view.php?name=aidan

Jestem pewna, że zarejestrowaliby Ci je również w Polsce, ponieważ figuruje
                w "Słowniku imion" Ossolineum, a w razie jakichkolwiek problemów i koniecznosci
                wystawienia opinii Rada Języka Polskiego bierze to zawsze pod uwagę.
            • gaudencja Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 26.01.06, 19:35
              I jak, Kasiu, miewają się Twoje negocjacje z mężem?
    • kate729 Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 27.01.06, 11:19
      a może Igor
    • dobiesia Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 27.01.06, 13:02
      A może Adam?
      Albo Marek?
      Albo Roch?
      • abiela Re: Ciagle brak imienia dla synka :(( 29.01.06, 01:07
        Mnie Hugo bardzo sie podoba i mam nadzieje, ze uda Ci sie przekonac meza!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.