13.01.06, 23:17
Jak już pisałam, znalazłam go w nowym "Mikołajku" i od razu wpadł mi w oko. W
Rymucie też figuruje. Jest to oboczny wariant imienia Nikazjusz, wg
popularnego w jęz. polskim wzorca. Co sądzicie o tym imieniu?
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Nikazy 14.01.06, 00:23
      Samo imie niezle, kojarzy mi sie troche z Damazym. Widze duze pole do popisu dla
      zdrobnien.
    • bea-sjf Re: Nikazy 14.01.06, 08:37
      Wydaje mi się ,ze juz pisałam kiedyś o tym imieniu .Nikazy szalenie mi sie
      podoba smile)))))
      • gaudencja Re: Nikazy 14.01.06, 11:07
        Beo - to byl Nemezy. MSZ też ładnie, ale Nikazy podbił mnie bez reszty smile)
        • bea-sjf Re: Nikazy 14.01.06, 11:14
          Jestem pewna ,że Nikazy już na forum był ( w wątku o Nikosie?),od dawna mam go
          wpisanego w swojej książeczce smileWydaje mi się najładniejszym ,obok
          Nikanora ,imieniem zaczynającym się od Nik- .
          • gaudencja Re: Nikazy 14.01.06, 11:20
            Nie było smile W każdym razie wyszukiwarka nie wykazuje wink Był tylko Nikazjusz...
            A Twoja książeczka to książeczka typów? smile Bo mnie zaczęlo bardzo kusić, żeby
            kiedyś powaznie pomyśleć o Nikazym na drugie smile Pomyślałabym i o pierwszym, ale
            kilka okoliczności się nie składa...
            • bea-sjf Re: Nikazy 14.01.06, 11:47
              Spróbujmy jakieś ciekawe pary stworzyć dla Nikazego smile
              Mnie sie podoba ( na razie tylko tyle ,bo nie mam dziś czasu ):
              Baldwin Nikazy
              --
              • gaudencja Re: Nikazy 14.01.06, 12:45
                A mi Baltazar Nikazy smile
              • bea-sjf Re: Nikazy w parze 14.01.06, 23:45
                Teobald Nikazy
                • gaudencja Re: Nikazy w parze 14.01.06, 23:48
                  O! Bo Baltazar jednak trochę zbyt bzyczący z Nikazym. Odebralaś pocztę? smile
                  • bea-sjf Re: Nikazy w parze 16.01.06, 22:57
                    >Bo Baltazar jednak trochę zbyt bzyczący z Nikazym .
                    Rzeczywiście ,ciut bzyczy wink

Teraz Nikazy jako pierwsze imię :
                    Nikazy Domicjan
                    Nikazy Suligniew
                    Nikazy Dalemir
                    Nikazy Dobrogost
                    Nikazy Lambert
                    • gaudencja Re: Nikazy w parze 16.01.06, 23:18
                      Zwłaszcza Nikazy Dalemir bardzo mi przypadł do gustu smile
          • bea-sjf Re: Nikazy 14.01.06, 11:20
            Figa ,w wątku o Nikosie go nie ma ( ale jest Nikiasz ,o którym sobie przy
            okazji przypomniałam ),gdzie więc znalazłam Nikazego? Wyszukiwarka milczy jak
            zaklęta wink
            • bea-sjf Re: Nikazy 14.01.06, 11:25
              Nikazy jest wyśmienity smile
              Chciałam takie imię dać Gwiszkowi ,ale miałby inicjały GNU wink
              A do starej książeczki -dodatku z Dziecka ,która mi w wyborze imion wytrwale
              służy od lat mam mnóstwo dopisanych imion -znajdywanych najczęściej na
              forum smile))Uwielbiam to forumsmile
              • gaudencja Re: Nikazy 14.01.06, 12:46
                bea-sjf napisała:

> Chciałam takie imię dać Gwiszkowi ,ale miałby inicjały GNU wink

GNU to faktycznie trochę nieszczęśliwy inicjał, choć są gorsze wink
          • theodorka Re: Nikazy 14.01.06, 12:54
            bea-sjf napisała:

> Jestem pewna ,że Nikazy już na forum był ( w wątku o Nikosie?),od dawna mam
            go
            > wpisanego w swojej książeczce smile

Beo, od dawna mnie ciekawi, jakie imię nadałabyś córeczce, gdybyś miała jeszcze
            jedną wink? Czyżby Emnilda smile?

A jakie synkowi?

Bo muszę przyznać, że masz nawet całkiem ciekawy gust smile))
            • bea-sjf ciekawej Teodorce :) 14.01.06, 23:44
              Plany są następujące:
              Emnilda Dobroniega to imiona jak na teraz najsilniej obstawiane dla córki o
              której sobie marzę , mąż sobie zaś ze mnie naigrywa i twierdzi ,że będzie
              Baltazarek ( który jak dla mnie mógłby być Klemensem ,ale też przyznać
              muszę ,że męskich typów mam więcej niz dziewczęcych ,a moim ulubionym imieniem
              jest Achilles ,którego jednak chyba bym nie wybrała ze względu na jednoznaczne
              skojarzenie ).
              • theodorka Re: ciekawej Teodorce :) 15.01.06, 10:14
                bea-sjf napisała:

> Plany są następujące:
                > Emnilda Dobroniega to imiona jak na teraz najsilniej obstawiane dla córki o
                > której sobie marzę

O, jak ładnie smile! Zwłaszcza to drugie. Mi Dobroniega podoba się na tyle, że
                mogłabym wybrać nawet je na pierwsze (ale przecież nie będę miała 50 dzieci,
                inne imiona mają większy priorytet wink), więc jak najbardziej popieram
                pomysł smile)) I na pewno wolę Dobroniegę od wszystkich Dobrosław i Dobromił,
                chociaż Emnilda też bardzo ładnie (choć trochę kojarzy mi się [pozytywnie] z
                Emilią i czekoladą "Milka", która jak na mój gust jest za słodka - ale samo
                imię z charakterem) smile

> mąż sobie zaś ze mnie naigrywa i twierdzi ,że będzie
                > Baltazarek ( który jak dla mnie mógłby być Klemensem ,ale też przyznać
                > muszę ,że męskich typów mam więcej niz dziewczęcych ,a moim ulubionym
                imieniem
                > jest Achilles ,którego jednak chyba bym nie wybrała ze względu na
                jednoznaczne
                > skojarzenie ).

Co do Achillesa, masz rację. Mnie się podoba promowana niegdyś na forum
                Achillea, ale chyba się za bardzo nie nadaje dla dziewczynki żyjącej w
                środowisku, w którym królują Julki i Kubusie, poza tym wydaje mi się w
                porównaniu z innymi moimi typami nieco "suche". Baltazar i Klemens szalenie mi
                się podobają, choć większość moich znajomych pewnie twierdziłaby, że imiona są
                zbyt "arystokratyczne" i odpowiednie jakieś 200-300 lat temu.

Powodzenia w dalszej prokreacji! Mam nadzieję, że jeśli będziesz miała kiedyś
                jeszcze jedno dziecko, pochwalisz się na forum, jakie imiona zostały
                ostatecznie wybrane smile))

Pozdrawiam, Teodorka
              • gaudencja a teraz ciekawa gaudencja ;-) 15.06.06, 17:28
                bea-sjf napisała:

mąż sobie zaś ze mnie naigrywa i twierdzi ,że będzie
                > Baltazarek ( który jak dla mnie mógłby być Klemensem ,ale też przyznać
                > muszę ,że męskich typów mam więcej niz dziewczęcych ,a moim ulubionym
                imieniem
                > jest Achilles ,którego jednak chyba bym nie wybrała ze względu na
                jednoznaczne
                > skojarzenie ).

A jak to się stało, ze stanęło na Cyrylu? I czy Wasza decyzja jest ws. chlopca
                ostateczna? smile
                pozdrawiam serdecznie,
                g.

Ps. Odnosząc sie do głównego tematu wątku, Nikazy trochę już mi przeszedł.
                • bea-sjf Re: a teraz ciekawa gaudencja ;-) 15.06.06, 19:26
                  Och ,było to tak: otworzyłam sobie wątek o Cyrylu i zapytałam męża co sądzi o
                  tym imieniu - krótko trwało i już wiedzieliśmy ,że chcemy tak mówić do synka
                  (jeśli to będzie chłopiec ).Czy to zauroczenie czy przebłysk intuicji ? Może
                  jedno i drugie .Ale gdy płeć będzie potwierdzona to sobie jeszcze pewnie
                  pogdybam nad drugim imieniem smile
                  Również pozdrawiam
                  Bea
                  • olianka Re: a teraz ciekawa gaudencja ;-) 05.09.06, 20:35
                    Szkoda, że na fali Nikowych imion (Nikolas, Nikodem) nie wypłynęli jeszcze
                    Nikazy, Nikanor, Nikander. Nikander jest przecież tak podobny do Aleksandra!
    • cataluna Re: Nikazy 16.01.06, 08:59
      Nikazy - nawet fajne. Troszke z Damazym mi sie kojarzy,a to juz nie fajnie wink
    • trrruskawa Re: Nikazy 15.06.06, 18:52
      Całkiem ciekawe imie. Podoba mi sie, choć też kojarzy mi sie z damazym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.