gaudencja 13.01.06, 23:17 Jak już pisałam, znalazłam go w nowym "Mikołajku" i od razu wpadł mi w oko. W Rymucie też figuruje. Jest to oboczny wariant imienia Nikazjusz, wg popularnego w jęz. polskim wzorca. Co sądzicie o tym imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Nikazy 14.01.06, 00:23 Samo imie niezle, kojarzy mi sie troche z Damazym. Widze duze pole do popisu dla zdrobnien. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Nikazy 14.01.06, 08:37 Wydaje mi się ,ze juz pisałam kiedyś o tym imieniu .Nikazy szalenie mi sie podoba ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikazy 14.01.06, 11:07 Beo - to byl Nemezy. MSZ też ładnie, ale Nikazy podbił mnie bez reszty ) Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Nikazy 14.01.06, 11:14 Jestem pewna ,że Nikazy już na forum był ( w wątku o Nikosie?),od dawna mam go wpisanego w swojej książeczce Wydaje mi się najładniejszym ,obok Nikanora ,imieniem zaczynającym się od Nik- . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikazy 14.01.06, 11:20 Nie było W każdym razie wyszukiwarka nie wykazuje Był tylko Nikazjusz... A Twoja książeczka to książeczka typów? Bo mnie zaczęlo bardzo kusić, żeby kiedyś powaznie pomyśleć o Nikazym na drugie Pomyślałabym i o pierwszym, ale kilka okoliczności się nie składa... Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Nikazy 14.01.06, 11:47 Spróbujmy jakieś ciekawe pary stworzyć dla Nikazego Mnie sie podoba ( na razie tylko tyle ,bo nie mam dziś czasu ): Baldwin Nikazy -- Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikazy w parze 14.01.06, 23:48 O! Bo Baltazar jednak trochę zbyt bzyczący z Nikazym. Odebralaś pocztę? Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Nikazy w parze 16.01.06, 22:57 >Bo Baltazar jednak trochę zbyt bzyczący z Nikazym . Rzeczywiście ,ciut bzyczy Teraz Nikazy jako pierwsze imię : Nikazy Domicjan Nikazy Suligniew Nikazy Dalemir Nikazy Dobrogost Nikazy Lambert Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikazy w parze 16.01.06, 23:18 Zwłaszcza Nikazy Dalemir bardzo mi przypadł do gustu Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Nikazy 14.01.06, 11:20 Figa ,w wątku o Nikosie go nie ma ( ale jest Nikiasz ,o którym sobie przy okazji przypomniałam ),gdzie więc znalazłam Nikazego? Wyszukiwarka milczy jak zaklęta Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Nikazy 14.01.06, 11:25 Nikazy jest wyśmienity Chciałam takie imię dać Gwiszkowi ,ale miałby inicjały GNU A do starej książeczki -dodatku z Dziecka ,która mi w wyborze imion wytrwale służy od lat mam mnóstwo dopisanych imion -znajdywanych najczęściej na forum ))Uwielbiam to forum Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikazy 14.01.06, 12:46 bea-sjf napisała: > Chciałam takie imię dać Gwiszkowi ,ale miałby inicjały GNU GNU to faktycznie trochę nieszczęśliwy inicjał, choć są gorsze Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Nikazy 14.01.06, 12:54 bea-sjf napisała: > Jestem pewna ,że Nikazy już na forum był ( w wątku o Nikosie?),od dawna mam go > wpisanego w swojej książeczce Beo, od dawna mnie ciekawi, jakie imię nadałabyś córeczce, gdybyś miała jeszcze jedną ? Czyżby Emnilda ? A jakie synkowi? Bo muszę przyznać, że masz nawet całkiem ciekawy gust )) Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf ciekawej Teodorce :) 14.01.06, 23:44 Plany są następujące: Emnilda Dobroniega to imiona jak na teraz najsilniej obstawiane dla córki o której sobie marzę , mąż sobie zaś ze mnie naigrywa i twierdzi ,że będzie Baltazarek ( który jak dla mnie mógłby być Klemensem ,ale też przyznać muszę ,że męskich typów mam więcej niz dziewczęcych ,a moim ulubionym imieniem jest Achilles ,którego jednak chyba bym nie wybrała ze względu na jednoznaczne skojarzenie ). Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: ciekawej Teodorce :) 15.01.06, 10:14 bea-sjf napisała: > Plany są następujące: > Emnilda Dobroniega to imiona jak na teraz najsilniej obstawiane dla córki o > której sobie marzę O, jak ładnie ! Zwłaszcza to drugie. Mi Dobroniega podoba się na tyle, że mogłabym wybrać nawet je na pierwsze (ale przecież nie będę miała 50 dzieci, inne imiona mają większy priorytet ), więc jak najbardziej popieram pomysł )) I na pewno wolę Dobroniegę od wszystkich Dobrosław i Dobromił, chociaż Emnilda też bardzo ładnie (choć trochę kojarzy mi się [pozytywnie] z Emilią i czekoladą "Milka", która jak na mój gust jest za słodka - ale samo imię z charakterem) > mąż sobie zaś ze mnie naigrywa i twierdzi ,że będzie > Baltazarek ( który jak dla mnie mógłby być Klemensem ,ale też przyznać > muszę ,że męskich typów mam więcej niz dziewczęcych ,a moim ulubionym imieniem > jest Achilles ,którego jednak chyba bym nie wybrała ze względu na jednoznaczne > skojarzenie ). Co do Achillesa, masz rację. Mnie się podoba promowana niegdyś na forum Achillea, ale chyba się za bardzo nie nadaje dla dziewczynki żyjącej w środowisku, w którym królują Julki i Kubusie, poza tym wydaje mi się w porównaniu z innymi moimi typami nieco "suche". Baltazar i Klemens szalenie mi się podobają, choć większość moich znajomych pewnie twierdziłaby, że imiona są zbyt "arystokratyczne" i odpowiednie jakieś 200-300 lat temu. Powodzenia w dalszej prokreacji! Mam nadzieję, że jeśli będziesz miała kiedyś jeszcze jedno dziecko, pochwalisz się na forum, jakie imiona zostały ostatecznie wybrane )) Pozdrawiam, Teodorka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja a teraz ciekawa gaudencja ;-) 15.06.06, 17:28 bea-sjf napisała: mąż sobie zaś ze mnie naigrywa i twierdzi ,że będzie > Baltazarek ( który jak dla mnie mógłby być Klemensem ,ale też przyznać > muszę ,że męskich typów mam więcej niz dziewczęcych ,a moim ulubionym imieniem > jest Achilles ,którego jednak chyba bym nie wybrała ze względu na jednoznaczne > skojarzenie ). A jak to się stało, ze stanęło na Cyrylu? I czy Wasza decyzja jest ws. chlopca ostateczna? pozdrawiam serdecznie, g. Ps. Odnosząc sie do głównego tematu wątku, Nikazy trochę już mi przeszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: a teraz ciekawa gaudencja ;-) 15.06.06, 19:26 Och ,było to tak: otworzyłam sobie wątek o Cyrylu i zapytałam męża co sądzi o tym imieniu - krótko trwało i już wiedzieliśmy ,że chcemy tak mówić do synka (jeśli to będzie chłopiec ).Czy to zauroczenie czy przebłysk intuicji ? Może jedno i drugie .Ale gdy płeć będzie potwierdzona to sobie jeszcze pewnie pogdybam nad drugim imieniem Również pozdrawiam Bea Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: a teraz ciekawa gaudencja ;-) 05.09.06, 20:35 Szkoda, że na fali Nikowych imion (Nikolas, Nikodem) nie wypłynęli jeszcze Nikazy, Nikanor, Nikander. Nikander jest przecież tak podobny do Aleksandra! Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: Nikazy 16.01.06, 08:59 Nikazy - nawet fajne. Troszke z Damazym mi sie kojarzy,a to juz nie fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Nikazy 15.06.06, 18:52 Całkiem ciekawe imie. Podoba mi sie, choć też kojarzy mi sie z damazym Odpowiedz Link Zgłoś