trrruskawa 02.02.06, 19:46 To kolejne nipopularne imiona. Podobaja Wam sie? Mi nawet nawet, ale nie nazwałabym chyba tak dziecka bo są jednak zbyt dziwne. Flawia ma te meski odpowiednik Flawiusz, Flawian, ale żenska forma bardziej mi sie podoba. Dziwi mnie ze nie ma za wielu zwolenników bo jest ładna. Natomiast Maura jest też ciekawym imieniem. Czy nie jest to przypadkiem zenka forma imienia Maurycy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Flawia, Maura 02.02.06, 20:38 Maura to żeńska forma od imienia Maur (ew. Maurus). Ale i Maur, i Maurycy mają wspólne korzenie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Flawia, Maura 02.02.06, 23:04 Flawia mi sie niesamowicie podoba. Maura raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Flawia, Maura 03.02.06, 01:02 chyba Flawian podoba mi się bardziej. Flawia jakoś mi nie brzmi, kojarzy mi się z pewną wokalistka Flavka ... Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Flawia, Maura 03.02.06, 03:39 Maura- hmmm ciekawe... Dotąd nie słyszałam Co zaś do Flawii to mam koleżankę niemalże o tym imieniu a mianowicie Flawę... Przemiłą, ciepłą i odrobinę tylko krzykliwą Włoszkę Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Flawia, Maura 03.02.06, 09:26 Maura - wym. mora - to także stare imie celtyckie, poźniej czasami uzywana jako forma Marii. Maura podoba mi się szalenie. Siła i oryginalność. Dźwięk Flawii jest dla mnie niestety bardzo flegmiasty. Ale oczywiscie porządne imię, całkiem do użycia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Flawia, Maura 03.02.06, 17:10 Z Wikipedii, wolnej encyklopedii. Maura - żeński odpowiednik imienia Maur. W językach angielskim, szkockim i irlandzkim istnieje imię o identycznym brzmieniu, a wywodzone jest od celtyckiego słowa mór oznaczającego wielki, wspaniały. W angielskim używany także jako zdrobniona forma irlandzkiej formy imienia Maria - Maire (wymawiane Moira) Maura imieniny obchodzi 30 listopada Źródło: "pl.wikipedia.org/wiki/Maura" I Maura, i Flawia bardzo mi się podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Flawia, Maura 03.02.06, 12:01 Flawia podoba mi się "od zawsze" .Kiedyś marzyłam sobie o bliźniaczkach Fionie i Flawii Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Flawia, Maura 03.02.06, 12:53 Flawia - całkiem mi się podoba. Maura - niezbyt. Bardzo dziwne imię i kojarzy się tylko z Maurami, Alpuharą itp. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Flawia, Maura 04.02.06, 18:52 Flawia bardzo mi sie podoba - tez poprzez jej wyrazne indoeuropejskie pokrewienstwo z polskim slowem "plowa" (jasnowlosa) co tez i oznacza. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: odswiezanie 12.05.06, 21:46 a mi się od zawsze podoba Maura orientalne Odpowiedz Link Zgłoś