Dodaj do ulubionych

dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia?

06.03.06, 12:57
Jestem zła! Dlaczego co niektórzy na tym forum starają mi sie obrzydzić imię
Amelia? sad(( Takie piekne imię a z tego forum wyszła plotka, że po łacinie
oznacza to imię jakąś chorobę wrodzoną. Szukam i szukam po necie , czy to
prawda, i niestety nie mogę znależć informacji i tym, czy rzeczywiście po
łacinie Amelia oznacza jakąś chorobę. Pragnę dowodów!
A tak przy okazji, jakby się uprzeć, czy to nie jest tak, że na więkoszość
imion można by znaleźć jakiś podobny w brzmieniu odpowiednik łaciński lub z
innego języka, jakiejś choroby albo czegoś negatywnego w skojarzeniu?
Naprawdę jestem wściekła, bo pierwsze imie jakie mi sie podobało to była
właśnie Amelia!
Obserwuj wątek
    • shilla01 Re: dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia 06.03.06, 13:17
      Moja rada taka - jesli juz zdecydowałas sie na jakies imię i nie zrezygnujesz z
      niego bo tak cie sie podoba, nie pytaj na forum o opinie . Nie warto !! Zawsze
      znajdzie sie ktoś komu sie nie spodoba. Można sobie podyskutować o imionach,
      ale nie w przypadku kiedy jest sie juz na cos zdecydowanym. Tobie podoba się
      Amelia , mi podoba sie Tatiana ( przyklad) ale czy to znaczy, ze ktoś komu
      podoba się JERZY (przykład) jest lepszy, ma monopol na zdanie dotyczace "urody"
      danego imienia?? Nie sadze. także radze nie pytać na drugi raz.
    • nchyb Re: dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia 06.03.06, 13:31
      to nie plotka:

www.slownik-online.pl/kopalinski/68D7CE7FADFC8FA6C1256594004D932F.php
      • femian Re: dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia 06.03.06, 13:37
        Ja sie pytalam tylko o popularnosć imienia a takich rzeczy nie musialabym
        wiedziec.
        Może by tak niektórzy pokusili sie o poszukanie co po łacinie lub w innych
        jezykach oznaczają inne imiona? Bo to jest moim zdaniem bardzo nie w porządku
        wobec wszystkich Amelek. To jest naprawde śliczne imie. Jak się uprę, to zaraz
        Wam poszukam jakie choroby oznaczają inne imiona!
        • llora Re: dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia 06.03.06, 13:51
          Nie przejmuj sie!Nikt oprócz osób z tego forum nie będzie raczej wiedział,ze
          amelia to chorobasmile.Jestem na 100% pewna!
          Ale mozesz w tej sytuacji wybrać dużo ładniejszą(moim zdaniem)Amalięsmile
        • tawananna Re: dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia 06.03.06, 15:21
          Nie rozumiem Twojej złości.

Zachowujesz się tak, jakby forum miało być całe do Twoich usług i pisać Ci o
          imionach to, co chciałabyś przeczytać.

A my tu po prostu dyskutujemy o imionach - ich etymologii, historii nadań, i
          naszych własnych skojarzeniach i wrażeniach właśnie.

To, że ktoś pisze, co znaczy w łacinie Amelia, wcale nie jest "nie w porządku
          wobec wszystkich Amelek". Przecież się nie załamię, jak ktoś mi napisze, że w
          jakimś języku moje imię oznacza chorobę albo przekleństwo smile

Swoją drogą, sama napisałaś:
          "Już wiem, że Amelia odpada, pomimo, że mój synek ciągle mówi że chce Amelcię ;-
          /. Ale ja już wiem, że nie dam tego imienia. "

A w tym wątku, gdzie pytałaś się o popularność imion: Amelia, Hanna, Anastazja,
          nikt nie napisał o chorobie.
          • femian Re: dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia 06.03.06, 15:43
            No cóż, mam prawo wyrazić swoje niezadowolenie i złość, tak jak inni mają prawo
            wyrazić że im sie to imie nie podoba i złośliwie przytaczać negatywne znaczenia
            danego imienia w językach obcych smile)). Nie ważne w którym wątku było o Amelii
            jako chorobie, czy był to wątek przeze mnie rozpoczęty czy też nie. To że nie
            bardzo mi sie uśmiecha dać na imie Amelia to właśnie dlatego, bo na tym forum
            dowiedziałam się co po łacinie ono oznacza, tak więc myślę, że trudno będzie
            się osobom czytającym to forum zdecydować na to imie po tym co tutaj usłyszeli.
            Nie mam pretensji do nikogo, ale fakt, zadowolona nie jestem i aż mnie korci,
            aby poszukać jakie choroby czy przekleństwa mogą oznaczać inne imiona, tylko po
            to, aby zrównoważyć to co napisano o Amelii, i wcale nie chcę być złośliwa ;-
            )... Ja jeszcze imienia nie wybrałam, ale Amelia mi sie bardzo długo podobała,
            samo brzmienie i zdrobnienia są bardzo ładne. A może ktoś wie w jakim języku
            Amelia oznacza "pracowita"? - bo w znaczeniach imion był taki opis.
            • gaudencja Re: dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia 06.03.06, 16:28
              Niektórym rzeczywiscie kojarzy się ono z chorobą; na innych forach też się w
              tym spotkałam. W rzeczywistości jest imieniem pochodzenia germańskiego, może
              wkleję znaczenie z Grzeni:
              "Amelia
              Imię pochodzenia starogermańskiego, powstało albo od amal 'dzielny; aktywny',
              albo w wyniku skrócenia starogermańskich imion z członem Amal- na początku, np.
              Amalgund, Amalberga.
              Na liście najpopularniejszych polskich imion zajmuje 322. pozycję."
              kalendarz.pwn.pl/dzien.php?y=2006&m=3&d=30

Tak naprawdę więc "prawidłowszą" formą jest Amalia.
              Mnie również wydawało się, ze nie jestes szczególnie nastawiona na Amelię, ale
              jeśli jesteś, to zignoruj nazwę choroby i po prostu nazwij tak córkę. Większość
              społeczeństwa nie będzie miała takich skojarzeń. I wcale nie każdy się
              zniechęci do Amelii nawet przeczytawszy takie rzeczy (np. ja - nie nazwę tak
              nigdy córki, bo imię jest już dla mnie nieco za popularne, ale nie dlatego, ze
              poczytałam forum).
            • dolmadakia Re: dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia 06.03.06, 16:28
              Możesz się uspokoić-jest taka choroba,ale nazywa się po łacinie amyelia,po
              polsku-amielia.Więc jednak to nie to samo.Co to jest za choroba-nie wiem,bo mam
              wykształcenie klasyczne a nie medyczne.Gdyby Cię to interesowało,musisz popytać
              fachowców.I więcej dystansusmile
            • tawananna Re: dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia 06.03.06, 16:29
              > No cóż, mam prawo wyrazić swoje niezadowolenie i złość, tak jak inni mają
              prawo
              > wyrazić że im sie to imie nie podoba i złośliwie przytaczać negatywne
              znaczenia
              > danego imienia w językach obcych smile)).

Rzecz właśnie w tym, że nikt tu nie przytacza nic złośliwie smile

> Nie mam pretensji do nikogo, ale fakt, zadowolona nie jestem i aż mnie korci,
              > aby poszukać jakie choroby czy przekleństwa mogą oznaczać inne imiona, tylko
              >
              > to, aby zrównoważyć to co napisano o Amelii

No, to napisz - wszystkie ciekawostki imiennicze są mile widziane smile

> jeszcze imienia nie wybrałam, ale Amelia mi sie bardzo długo podobała,
              > samo brzmienie i zdrobnienia są bardzo ładne.

Pewnie nie dotarłaś jeszcze do wątku o tym, co w niektórych regionach kraju
              oznacza "mela" wink

> A może ktoś wie w jakim języku
              > Amelia oznacza "pracowita"? - bo w znaczeniach imion był taki opis.

z imiona.net.pl:
              "Jest to imię żeńskie pochodzenia niemieckiego od słowa amel / amal –
              pracowity, niezmordowany. Imię to najprawdopodobniej jest skrótem imienia
              Amelberga lub Amalberga. Występuje też w formie Amalia."

Mnie się Amelia podoba, Amalia chyba jeszcze bardziej.

Pozdrowienia smile
              • abiela Re: dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia 06.03.06, 21:51
                Wiesz, troche mnie dziwi Twoje oburzenie. Jesli podoba mi sie jakies imie i
                jestem pewna swego zdania, to chocby tysiac osob twierdzilo, ze imie jest
                brzydkie itp. to mnie to nie wzruszy. Moze jednak Amelia az tak Ci sie nie podoba?
                • femian Re: dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia 06.03.06, 22:09
                  No właśnie nie jest to imię, które mnie na tyle zachwyciło, aby je bez żadnych
                  wątpliwości nadać córce. Szczerze mówiąc wcale nie jestem taka oburzona jak to
                  może wygląda z mojego pierwszego postu, ale jakieś tam niezadowolenie jest i
                  nie ukrywam tego, bo to że rezygnuję z tego imienia to po pierwsze: z powodu
                  popularności, po drugie: tego co tu pisano o tej chorobie. I w sumie już się z
                  tym pogodziłam, że muszę zrezygnować. Samo w sobie imię, biorąc pod uwagę
                  brzmienie bardzo by mi się podobało, podobnie jak podoba mi się Julia (teraz
                  takie popularne). Zdecydowanie będę poszukiwać imienia ładnie brzmiącego i
                  możliwie jak najmniej popularnego, co niestety często się jedno z drugim kłóci,
                  bo ludziska jak coś ładnie brzmi to chętnie nadają swoim dzieciom.
                  No i synek będzie niestety niezadowolony, że siostra jednak nie będzie Amelią.
                  • dorotakatarzyna Re: dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia 07.03.06, 09:51
                    Moja trzyletnia córeczka nazywa się Amelia Zofia. Niech sobie ludzie myślą co
                    chcą. W tej chwili to imię kojarzy mi się wyłącznie z moją najpiękniejszą,
                    najukochańszą córeczką.
                    I jest dosyć rzadkie - chociaż miało być popularne. Spotkałam jeszcze ze dwie
                    Amelki, a np. Julek kilkanaście.
                    A wiecie, że np. imię Klaudia oznacza "kulawa"? A jakoś nikt o tym nie pisze...
                    • ariana1 Re: dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia 07.03.06, 11:30
                      dorotakatarzyna napisała:
                      > A wiecie, że np. imię Klaudia oznacza "kulawa"? A jakoś nikt o tym nie
                      pisze...

No właśnie ty o tym napisałaś.
                      • nchyb Re: dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia 07.03.06, 14:48
                        Klaudia nie tyle kulawą oznacza, co raczej "tę, która z rodu Kulawego
                        pochodzi". Bo rzymskie imiona żeńskie są "odmęskie"
            • ariana1 Re: dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia 07.03.06, 11:37
              femian napisała:

> No cóż, mam prawo wyrazić swoje niezadowolenie i złość, tak jak inni mają
              prawo
              >
              > wyrazić że im sie to imie nie podoba i złośliwie przytaczać negatywne
              znaczenia
              >
              > danego imienia w językach obcych smile)). Nie ważne w którym wątku było o
              Amelii
              > jako chorobie, czy był to wątek przeze mnie rozpoczęty czy też nie. To że nie
              > bardzo mi sie uśmiecha dać na imie Amelia to właśnie dlatego, bo na tym forum
              > dowiedziałam się co po łacinie ono oznacza, tak więc myślę, że trudno będzie
              > się osobom czytającym to forum zdecydować na to imie po tym co tutaj
              usłyszeli.
              >
              > Nie mam pretensji do nikogo, ale fakt, zadowolona nie jestem i aż mnie korci,
              > aby poszukać jakie choroby czy przekleństwa mogą oznaczać inne imiona, tylko
              po
              >
              > to, aby zrównoważyć to co napisano o Amelii, i wcale nie chcę być złośliwa ;-

Jezli nie chcesz być złośliwa, to nie przytaczaj, bo nikt specjalnie i tobie na
              złość nie pisał znaczenia Amelki. Ale wyraźnie chcesz być złośliwa, bo cię
              korci,zeby poprzytaczać. Więc poświęć czas i poprzytaczaj, na pewno nikt się na
              forum nie obrazi z tego powodu, tak jak ty.
              • grzalka Re: dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia 07.03.06, 13:09
                ja chciałam mojej córce dac tak na imię od zawsze i własnie dlatego, ze się
                dowiedziałam na studiach, że amelia oznacza brak kończyn tego imienia nie nadałam

po prostu źle bym sie z tym czuła
                • dolmadakia Re: dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia 07.03.06, 15:03
                  grzalka napisała:

> ja chciałam mojej córce dac tak na imię od zawsze i własnie dlatego, ze się
                  > dowiedziałam na studiach, że amelia oznacza brak kończyn tego imienia nie
                  nadał
                  > am
                  >
                  > po prostu źle bym sie z tym czuła

AMYELIA to ta choroba.Nie amelia.To jednak nie to samo!!!!!
                  • grzalka Re: dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia 08.03.06, 18:03
                    dolmadakia napisała:

> grzalka napisała:
                    >
                    > > ja chciałam mojej córce dac tak na imię od zawsze i własnie dlatego, ze s
                    > ię
                    > > dowiedziałam na studiach, że amelia oznacza brak kończyn tego imienia nie
                    >
                    > nadał
                    > > am
                    > >
                    > > po prostu źle bym sie z tym czuła
                    >
                    >
                    > AMYELIA to ta choroba.Nie amelia.To jednak nie to samo!!!!!

to nie choroba, to wada genetyczna, i właśnie amelia

amyelia to co innego, rzeczywiście, ale po co tyle wykrzykników?
        • nchyb do Femian 07.03.06, 14:51
          napisałaś:
          > Ja sie pytalam tylko o popularnosć imienia a takich rzeczy nie musialabym
          > wiedziec.
          ale we wcześniejszym poście napisałaś też:
          > oznacza to imię jakąś chorobę wrodzoną. Szukam i szukam po necie , czy to
          > prawda, i niestety nie mogę znależć informacji i tym, czy rzeczywiście po
          > łacinie Amelia oznacza jakąś chorobę. Pragnę dowodów!
          No to podałam Ci konkretnego linka-dowód.

Bez słowa komentarza, po prostu pomogłam Ci znaleść to, o co prosiłaś. I Ty
          masz jeszcze pretensje?
          • femian Re: do Femian 07.03.06, 15:50
            WIELKIE DZIEKI ZA TEN LINK. Nie mam pretensji, ludziska, opanujcie się,
            naprawdę nie mam do nikogo pretensji. Ale ja z tego co widzę Amelia to jednak
            nie oznacza tej choroby, jak widać inaczej wygląda prawdziwa pisownia tej
            choroby. Chyba w tym słowniku, do którego mi podałas link jest jakiś błąd. Ale
            i tak WIELKIE DZIĘKI smile)) Ja już jestem coraz bliżej decyzji jakie wybrać imię
            niż dalej.
            • katriel Re: do Femian 08.03.06, 12:01
              femian napisała:
              > Ale ja z tego co widzę Amelia to jednak
              > nie oznacza tej choroby, jak widać inaczej wygląda prawdziwa pisownia tej
              > choroby.

Zależy której choroby. Amelia to wrodzony brak kończyn; amyelia (lub w
              spolszczeniu amielia) to wrodzony brak rdzenia kręgowego. Jedno i drugie dość
              paskudne.

Ale jakie to ma właściwie znaczenie? Ludzie masowo nadają imię Jakub, nie
              przejmując się tym, że na Kubie łamane są prawa człowieka - bo im się
              Kuba-chłopiec z Kubą-wyspą nie kojarzy. A jeśli komuś to akurat przeszkadza, to
              po prostu tego imienia nie nadaje. Jeżeli Tobie się Amelia-dziewczynka nie
              kojarzy z amelią-chorobą (ani tym bardziej z amielią/amyelią), to też nie masz
              się czym przejmować.
    • pepperann dlatego, że są wredni, 07.03.06, 17:34
      paskudni i chcą ci zrobić na złość.

Dlatego właśnie złośliwie odpowiedzieli ci na twoej pytania.
      • femian Re: dlatego, że są wredni, 07.03.06, 18:40
        tongue_out Dobra dobra, już proszę skończyć z tym tematem. Czy ja nie wyraziłam się
        jasno, że nie mam do nikogo pretensji no i nie posądzam o złośliwości? Ja już
        mam wybrane imię, nigdy w życiu nie zgadniecie tongue_out
        • ariana1 Re: dlatego, że są wredni, 07.03.06, 19:35
          I nie mamy zamiaru zgadywać. A ty go nie podawaj na forum publicznym, bo
          jeszcze ktoś złośliwie poda ci jakis wredny źródłosłów.
          • femian Re: dlatego, że są wredni, 07.03.06, 20:46
            Ariano, a jak się ma Twoje poczucie humoru? Czy tak trudno wyczuć w moich
            postach dość żartobliwe podejście do tematu "złośliwych źródłosłowów danych
            imion"? Ja mam dystans mimo wszystko, a czy Ty masz? Ile razy mam się
            powtarzać, że nie mam do nikogo pretensji? A że niektórzy lubią przytaczać te
            złośliwe źródłosłowy no to może przy odrobinie czasu postaram się dorównać tym
            osobom, poświęcę się wtedy nieco i przytocze równie złośliwe źródłosłowy dla
            innych imion wink No chyba nie masz nic przeciwko? wink Ale fakt, potrzeba na to
            sporo czasu i energii, nie wiem, czy mi tego wystarczy. Może mnie ktoś wspomoże?
            Ja myślę, że byłby to ciekawy wątek humorystyczny i mam nadzieję, że większość
            osób na tym forum właśnie tak do tego podejdzie, czyli z humorem ;->
            A moje imię wybrane podam kiedy się córcia urodzi, bo nigdy nie wiadomo, czy
            jednak nie będzie to syn suspicious
            • nchyb Re: dlatego, że są wredni, 08.03.06, 07:15
              > A moje imię wybrane podam kiedy się córcia urodzi, bo nigdy nie wiadomo, czy
              > jednak nie będzie to syn suspicious
              Femian, masz rację. Pewności 100% nie ma nigdy!. Miałam wielokrotnie robione
              USG. Ostatnie zrobiono na dzień przed porodem. Za każdym razem potwierdzano
              100procentową dziewczynkę. Efekt - mam cudownego synka!
              A Tobie życzę urodzenia przede wszystkim zdrowego dziecka, o płci takiej jakiej
              chcesz. I imię wybierz takie, jakie właśnie Tobie i ojcu dziecka się spodoba.
              Pozdrawiam
        • gaudencja Re: dlatego, że są wredni, 07.03.06, 20:27
          Nie zgadniemy i dlatego MUSISZ nam napisac ;P
    • idaaa Re: dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia 08.03.06, 13:37
      heh ale to chyba naturalne, że pytając kogoś o zdanie na jakiś temat może się
      zdarzyć, że będzie miał inne niż Ty, nieprawdaż??

To, że Ty lubisz Amelię nie znaczy, że każdy ale to każdy ma ją kochać...

Nie wymagajmy od ludzi aby byli tacy sami jak my... Nudno by wtedy było...
      • idaaa Re: dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia 08.03.06, 13:42
        Nawiasem mówiąc nie spacjalnie przejmuję się tym, że mój młodszy syn ma
        dresiarskie imię, najstarsze z moich dzieci baaaaaaaaardzo popularne (czyżby
        zabrakło mi wyobraźni??) a najmłodsze z kolei kojarzy się z bakteriami i
        margaryną... Mam to w głębokim poważaniu po prostu smile
    • marysiaur Re: dlaczego niektórzy tak obrzydzają imie Amelia 11.03.06, 00:07
      Mnie koleżanka uświadomiła, jak byłam w ciąży z córeczką, że takie jest
      znaczenie po łacinie i też się zniechęciłam. Przestawiliśmy się wtedy z mężem
      na Emilię. ( Córeczka i tak w końcu inaczej ma na imię). Teraz myślę sobie
      jednak, że nie trzeba się tym znaczeniem zniechęcać- to piękne imię i jeśli ci
      się podoba to nie myśl o tym. Każde imię można obrzydzić, jeśli się ktoś
      postara.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.