evino 26.03.06, 17:27 ostatnio usłyszałam teorię, że imię i nazwisko powinno mieć tyle samo liter nasza dzidzia będzie nosić własnie 10 literowe nazwisko Br....wicz pomóżcie coś fajnego wymyśleć, bo wybrany Maksymilian ma o jedną literkę za dużo w sumie nie mam żadnych specjalnych wymagań, byle tylko miało świetego patrona Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: 10 literowe imię męskie - pomocy 26.03.06, 17:45 Hej! Jest to kwestia wyboru, czy chcecie, zeby dziecko mialo tę samą ilość liter w imieniu, i nazwisku. Ale skoro chcecie... ) Na gorąco mogę Ci zaproponować Wawrzyńca. Równie ładne i tradycyjne imię, jak Maksymilian, a ma dokładnie 10 liter i oczywiście świętego patrona. Co Wy na to? Pomyślę jeszcze nad innymi. Pozdrawiam gaudencja Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 10 literowe imię męskie - pomocy 26.03.06, 17:58 Kolejne pomysły, już rzadsze: ﻩ Wenancjusz (w Polsce znane od XI wieku, oczywiście jest taki święty; nadań ma mniej więcej tyle samo, co Tymon) ﻩ Wirgiliusz/Wergiliusz - święty patron również jest ﻩ Anatoliusz - forma oboczna Anatola, zdrobniale Tolek ﻩ Demetriusz, czyli "polska" forma Dymitra, zdrobniale Demek, Mitek, Mitko Znalazłam jeszcze inne, typu Charyzjusz albo Dalmacjusz, ale myślę, ze raczej ich nie będziecie rozważać Teraz musze juz kończyć, ale później postaram się jeszcze poszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
ajko Re: 10 literowe imię męskie - pomocy 26.03.06, 18:50 Aleksander,Korneliusz,Franciszek,Przemysław,Apoloniusz,Wawrzyniec,Bartłomiej,Wirgiliusz, Odpowiedz Link Zgłoś
evino Dziękuję Wam Kochane 27.03.06, 18:44 narazie na topie Franciszek ( ale boje sie, ze za popularne) oraz Bartłomiej (moim rodzicom byłoby szczególnie miło, bo ja tak miałam sie nazywac a nieśmiało przebija się Wawrzyniec...obmyślam zdrobnienia - liczę tutaj na Wasza pomoc a jesli macie jeszcze jakies propozycje imion to wciąż czekam! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dziękuję Wam Kochane 27.03.06, 20:30 Trzymam kciuki za przebicie się Wawrzyńca ) Bartłomiej i Franciszek są teraz dosc popularne. A zdrobnienia? Wawrzek, Wawrzuś, Wawrzynek, ew. Wawrek. Miałam w szkole kolegę Wawrzka, za którym wszystkie dzieczyny szalały, bo był bardzo przystojny; sama rozumiesz, że mi się to imię dobrze kojarzy, a zdrobnienia wydają się urocze ) Odpowiedz Link Zgłoś
mamazach4 Re: Dziękuję Wam Kochane 28.03.06, 00:08 A ja mam Zachariasza i uparcie twierdze ze to piekne... Odpowiedz Link Zgłoś
femian Re: Dziękuję Wam Kochane 28.03.06, 09:07 Bartłomiej - najładniejszy jako Bartek, Bartuś Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Dziękuję Wam Kochane 28.03.06, 09:19 mamazach4 napisała: > A ja mam Zachariasza i uparcie twierdze ze to piekne... Bo jest ladne Odpowiedz Link Zgłoś
evino Re: 10 literowe imię męskie - pomocy 29.03.06, 17:44 po dlugich przemysleniach Franciszek odpadl, ze wzgledu na swa popularnosc, choc wszytskim sie bardzo podoba to imie Tkwimy powmiedzy Bartłomiejem a Wawrzyńcem, postanaowiłam sparwdzić żywoty świetych patronów i na tej podstawie podejmiemy decyzje dam znac oczywiscie! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 10 literowe imię męskie - pomocy 29.03.06, 18:06 Będziemy czekać na wieści ) Dodam tylko po cichutku, ze Bartłomiejów też jest sporo - mniej więcej na poziomie Franciszka, choć trudno dokładnie powiedzieć, bo rodzice do WnŚ podają zazwyczaj formę zdrobniałą. Na pewno jednak Bartków razem wzietych z Bartoszami jest tylu, ze w Warszawie lokują się na 4 miejscu, w ścisłej czołówce... A przecież nie używa się raczej pełnej formy tego imienia poza sytuacjami oficjalnymi... Odpowiedz Link Zgłoś
ajko Re: 10 literowe imię męskie - pomocy 29.03.06, 19:13 Jeżeli mój faworyt Franek odpadł ,to trzymam kciuki za Wawrzyńca Odpowiedz Link Zgłoś
anndelumester Re: 10 literowe imię męskie - pomocy 29.03.06, 23:42 Wawrzyniec bardzo ładne (jak i wersje obcojęzyczne Lorenzo i Laurenty z 10 literowych może jesczze Konstantyn? Odpowiedz Link Zgłoś
izzy_dizzy Re: 10 literowe imię męskie - pomocy 01.05.18, 18:17 popieram ! bardzo ładne imię, polska wersja jak i zagrniczne Odpowiedz Link Zgłoś
femian Re: 10 literowe imię męskie - pomocy 30.03.06, 05:39 Pozwolę się wtrącić, ale zaznaczam, że to moje prywatne zdanie wynikające z obserwacji realiów szkolnych itp. Ja uważam, ze jak się wybiera imię dla chłopaka to wcale nie trzeba a nawet za bardzo nie jest wskazane silić na aż taką oryginalność jakiej się szuka dla imienia dla dziewczynki. Bartłomiejów generalnie nie ma wielu, Bartków (Bartoszów) może i więcej, ale ja osobiście bardzo niewielu Bartków spotkałam na swej drodze oraz w pokoleniu mojego synka. Moim zdaniem imię mało albo przeciętnie popularne i dużo mniej popularne niż obecnie nowomodny Franek. Osobiście imie Franek mi się nie podoba, kojarzy mi się z pewnymi starszymi panami (pokolenie moich dziadków lub coś pomiędzy pokoleniem rodziców i dziadków) i ci panowie raczej nasuwają mi skojarzenia może dość dziwne, dla mnie negatywne: cherlawi panowie z pociągiem do kieliszka. Po prostu nie potrafiłabym dać dziecku takiego imienia. Wawrzyniec - ciekawe imię, ale jak się zdrabnia? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 10 literowe imię męskie - pomocy 30.03.06, 07:48 femian napisała: Bartłomiejów > generalnie nie ma wielu, Bartków (Bartoszów) może i więcej, ale ja osobiście > bardzo niewielu Bartków spotkałam na swej drodze oraz w pokoleniu mojego synka. Femian - dziecko nie będzie chodzić do szkoły z obecnymi uczniami, tylko ze swoimi rówieśnikami, a statystyki są czytelne: www.gorny.najlepsze.pl/imiona/ Odpowiedz Link Zgłoś
evino Re: 10 literowe imię męskie - pomocy 30.03.06, 19:07 narazie w moich dylematach nic sie nie zmienilo, tatus dzidzi pojechal do Brukseli i sama zostalam z taaaaaaaaaakim problemem po przeczytaniu zywotu swietych sklaniam sie ku Wawrzyncowi albo Franciszku Ksaweremu, z kolei chyba dzidzia chce byc Bartusiem bo reaguje na to imie - przemawiam do brzucha Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 10 literowe imię męskie - pomocy 30.03.06, 19:37 Może być jeszcze Franciszek Salezy Hmmm, z tą reakcją... Wydaje mi się, że więcej tu się liczy Twoje wyczucie, niż ruchy dziecka, ktore są przecież dość przypadkowe. Można również zostawić decyzję na po urodzeniu się dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
evino Re: 10 literowe imię męskie - pomocy 30.03.06, 19:55 Francieszek Salezy - tez ladnie tylko szkoda, ze ten Franciszek taki popularny, bo tak mi sie ten Franek podoba!!! teraz mi sie przypomnialo, ze kiedys u nas na osiedlu byl Wawrzyniec, znany jako Wawa Odpowiedz Link Zgłoś
evino zapadła decyzja:) 08.04.06, 16:42 po długich naradach i przemysleniach wybór została dokonany : padło na Bartłomieja ciekawe tylko czy mi tak zostanie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: zapadła decyzja:) 08.04.06, 21:17 evino napisała: > po długich naradach i przemysleniach wybór została dokonany : padło na Bartłomi > eja > > ciekawe tylko czy mi tak zostanie Gratuluje podjecia decyzji! Koniecznie odezwij sie po porodzie! Odpowiedz Link Zgłoś
luksusowy_yacht Re: zapadła decyzja:) 29.04.18, 22:59 Ja bym postawił na Przemysława Odpowiedz Link Zgłoś
lidianek Re: zapadła decyzja:) 30.04.18, 21:53 Nie żeby coś, ale to dziecko ma już z 12 lat Odpowiedz Link Zgłoś
cyprysiowa Re: zapadła decyzja:) 02.05.18, 11:37 Ciekawe czy został Bartkiem czy jednak Wawrzyncem Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: zapadła decyzja:) 02.05.18, 13:27 Jestem niemal pewna, że imo niestety, Bartkiem. Tym bardziej, jeśli matka kierowała się m. in. tym, żeby liczba liter w imieniu i nazwisku była ta sama Odpowiedz Link Zgłoś