ktosik27 27.03.06, 17:40 Jestem w 7 miesiacu ciazy. Zadecydowalismy z mezem, ze nasz synek bedzie mial na imie Benjamin. Chcielibysmy zapisac je jednak przez "j" nie przez "i". Zastanawiam sie, czy ta forma jest poprawna w Polsce. Aktulnie mieszkamy w USA a tutaj wlasnie Benjamina pisze sie przez "j". Musze jednak dodac, ze zamierzemy wrocic do Polski. Czy spotkalyscie sie z pisownia przez "j"???? I jeszcze jedno pytanie: jakie skroty imienia proponowalybyscie?: Ben, Benek, Benus?? Z gory dzieki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Beniamin 27.03.06, 20:37 Witaj! Benjamin jest formą w tej chwili w Polsce nieortograficzną, choć używaną kilkaset lat temu. Będzie wyglądać bardzo "po hamerykańsku", jak Olivia czy Nicola. Sugerowałabym jednak Beniamina. Co do zdrobień - mogą być te, które wymieniłaś i mnóstwo innych, np. Benio, Beniuś, Beniowski, Beniek, Beńko... Odpowiedz Link Zgłoś
herbatniczka Re: Beniamin 27.03.06, 21:53 Ja do znajomego mówię Benuś W ogóle to piękne imię, osobiście wolę w formie Benjamin. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Baniamin czy Banjamin 28.03.06, 18:58 Rodzinny Beniamin (a mamy takiego w wieku lat 12 obecnie) nazywany jest głównie Beniem ale także Benkiem, Besiem, Buśkiem, Miniem, Minkiem, Beniaminkiem, Misiem, Beniowskim oraz Beniaminowskim Odpowiedz Link Zgłoś
vigusia Re: Baniamin czy Banjamin 31.03.06, 15:49 Też mam wybrane Benjamin, ale przez 'j', z powodu męża Amerykanina . Odpowiedz Link Zgłoś