abiela 15.04.06, 10:36 Inne imie z serii konczacych sie na -win. W Polsce jest 4 Oswinow i 1 Oświn - jak sie wam podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Oswin 15.04.06, 10:55 Ani trochę. Wygląda mi, jak "świnia" bez "ś" z kreską. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oswin 15.04.06, 12:47 Choć bardzo lubię większość imion zakończonych na -win, to akurat jest wyjątkiem, bo - jak Theodorce - kojarzy mi się zwierzęco. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oswin 12.09.06, 22:48 Nb. rodzicom Oświna też się tak musiało skojarzyć... A propos, przypomniał mi się taki humor zeszytów: "Henryk zobaczył we śnie brodatą świnię, z czego wywnioskował rychły powrót żony." Czyżby rodzice Oświna przeżyli podobne emocje? Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Oswin 20.08.21, 21:14 W rejestrze PESEL jest 5 Oswinów. Może jeden przybył, a może Oświna skorygowano. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Oswin 20.08.21, 21:06 Dziś rocznica śmierci (i wspomnienie liturgiczne) św. Oswina, władcy Deiry. Imię skojarzyło mi się raczej z imieniem Oswald, trochę z morświnem. Ciekawa jestem etymologii. Ojciec Oswina miał na imię Osric (Osryk?), a następca Oswiu. Z tego wszystkiego Oswin nie jest taki najgorszy. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Oswin 20.08.21, 21:48 Ach, przecież Osric to Ozryk! (Jak w "Hamlecie"). Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Oswin 20.08.21, 22:15 Jeszcze co do etymologii - na oko Oswin to chyba taki Teofil czy Bogumił, ale jednak głowy bym nie dała. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oswin 23.08.21, 23:56 A z imion o tym samym członie początkowym mamy jeszcze całkiem popularnego Oskara i bardziej dziadkowego Anzelma. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Oswin 20.08.21, 21:24 Oswin... Niech no ja go tylko rozłożę go na części... Ma coś w sobie... Trochę z Oswalda. Oswalda lubię, choć nie mogę przeskoczyć dwóch silnych skojarzeń. "Win", jak Darwin. Albo jak wino Miło, bardzo miło... Ale "swin"?... Świnkę, widzę świnkę! Swin wygląda jak "świń" bez polskich znaków. Odpuszczę sobie W skrócie... Może i interesujące, ale to nie dla mnie. Nie dla Dekadenta i jego umysłu analityka Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Oswin 20.08.21, 22:04 W wątku o gwiazdach widziałam Swinarskiego - z ciekawości, też Ci się tak kojarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Oswin 20.08.21, 22:08 Swinarski to Swinarski! Jego w to nie mieszaj! A on to mi się z "Dziadami' kojarzy, nie wiem, czy słusznie, bo ja to z "Dziadów" dostateczny miałam ...aczkolwiek zdarzyło mi się raz przeczytać jego nazwisko, stawiając na początku "ś". Ale nie przekręciłam go na Świniarskiego Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Oswin 20.08.21, 22:05 Ja rowniez lubie imina z koncowka -win jak np. Dalwin, ale Oswin oprocz swinki dodatkowo przywodzi na mysl Oswiecim, taki skrocony. Niestety u mnie odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Oswin 21.08.21, 01:06 Całkiem całkiem. O dziwo nie mam skojarzeń że świnką Odpowiedz Link Zgłoś