15.04.06, 10:36
Inne imie z serii konczacych sie na -win. W Polsce jest 4 Oswinow i 1 Oświn -
jak sie wam podoba?
Obserwuj wątek
    • theodorka Re: Oswin 15.04.06, 10:55
      Ani trochę. Wygląda mi, jak "świnia" bez "ś" z kreską.
    • gaudencja Re: Oswin 15.04.06, 12:47
      Choć bardzo lubię większość imion zakończonych na -win, to akurat jest
      wyjątkiem, bo - jak Theodorce - kojarzy mi się zwierzęco.
      • gaudencja Re: Oswin 12.09.06, 22:48
        Nb. rodzicom Oświna też się tak musiało skojarzyć... A propos, przypomniał mi
        się taki humor zeszytów: "Henryk zobaczył we śnie brodatą świnię, z czego
        wywnioskował rychły powrót żony." Czyżby rodzice Oświna przeżyli podobne
        emocje?
        • emnilda.wolna Re: Oswin 20.08.21, 21:14
          W rejestrze PESEL jest 5 Oswinów. Może jeden przybył, a może Oświna skorygowano. wink
    • emnilda.wolna Re: Oswin 20.08.21, 21:06
      Dziś rocznica śmierci (i wspomnienie liturgiczne) św. Oswina, władcy Deiry. Imię skojarzyło mi się raczej z imieniem Oswald, trochę z morświnem. smile Ciekawa jestem etymologii.

Ojciec Oswina miał na imię Osric (Osryk?), a następca Oswiu. Z tego wszystkiego Oswin nie jest taki najgorszy. smile
      • emnilda.wolna Re: Oswin 20.08.21, 21:48
        Ach, przecież Osric to Ozryk! (Jak w "Hamlecie").
      • emnilda.wolna Re: Oswin 20.08.21, 22:15
        Jeszcze co do etymologii - na oko Oswin to chyba taki Teofil czy Bogumił, ale jednak głowy bym nie dała.
      • gaudencja Re: Oswin 23.08.21, 23:56
        A z imion o tym samym członie początkowym mamy jeszcze całkiem popularnego Oskara i bardziej dziadkowego Anzelma.
    • decadent46 Re: Oswin 20.08.21, 21:24
      Oswin... Niech no ja go tylko rozłożę go na części... Ma coś w sobie... Trochę z Oswalda. Oswalda lubię, choć nie mogę przeskoczyć dwóch silnych skojarzeń. "Win", jak Darwin. Albo jak wino big_grin Miło, bardzo miło... Ale "swin"?... Świnkę, widzę świnkę! tongue_out Swin wygląda jak "świń" bez polskich znaków. Odpuszczę sobie big_grin

W skrócie... Może i interesujące, ale to nie dla mnie. Nie dla Dekadenta i jego umysłu analityka tongue_out
      • emnilda.wolna Re: Oswin 20.08.21, 22:04
        W wątku o gwiazdach widziałam Swinarskiego - z ciekawości, też Ci się tak kojarzy? wink
        • decadent46 Re: Oswin 20.08.21, 22:08
          Swinarski to Swinarski! Jego w to nie mieszaj! tongue_out
          A on to mi się z "Dziadami' kojarzy, nie wiem, czy słusznie, bo ja to z "Dziadów" dostateczny miałam tongue_out

...aczkolwiek zdarzyło mi się raz przeczytać jego nazwisko, stawiając na początku "ś". Ale nie przekręciłam go na Świniarskiego tongue_out
    • sulimira Re: Oswin 20.08.21, 22:05
      Ja rowniez lubie imina z koncowka -win jak np. Dalwin, ale Oswin oprocz swinki dodatkowo przywodzi na mysl Oswiecim, taki skrocony. Niestety u mnie odpada.
    • sulika Re: Oswin 21.08.21, 01:06
      Całkiem całkiem. O dziwo nie mam skojarzeń że świnkąsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.