bemari 05.05.06, 23:42 W dzieciństwie znałam Bernatkę,córka moich koleżanek podpisuje się jako Bernadka.Czy obie formy funkcjonują obok siebie?Pewnie z przyzwyczajenia Bernadka mnie jakoś razi.Może niesłusznie.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Bernatka czy Bernadka 06.05.06, 00:16 Bernadka bo to zdrobnienie Bernadetty. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Bernatka czy Bernadka 06.05.06, 10:58 U nas na studiach byla jedna Bernadetta, nazywa Berta...To pewnie od niej ta Bernad(t)ka... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Zaraz zaraz... 06.05.06, 10:59 Czy aby Bernat nie jest staropolska forma Benedykta? To moze ta dziewczynka Benedykta byla??? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Bernatka czy Bernadka 06.05.06, 11:19 abiela napisała: > Bernadka bo to zdrobnienie Bernadetty. Właściwie równie dobrze może być Bernadka - BernaDetta, co Bernatka - BernadeTta. Staropolski Biernat - Bernard przemawialby dodatkowo za Bernatką. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Bernatka czy Bernadka 06.05.06, 14:56 gaudencja napisała: > abiela napisała: > > > Bernadka bo to zdrobnienie Bernadetty. > > Właściwie równie dobrze może być Bernadka - BernaDetta, co Bernatka - > BernadeTta. Staropolski Biernat - Bernard przemawialby dodatkowo za Bernatką. > Hmm, dla mnie nadal jedyna akceptowalna pisownia to Bernadka. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Bernatka czy Bernadka 03.10.06, 16:56 Mam ciocie: Bernatkę (Bernadetę) i Bernadkę (Bernardę). Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Bernatka czy Bernadka 03.10.06, 19:28 Tak się składa, że dziś po raz pierwszy spotkałam pewną Bernadetę. Bernadka nikt na nią nie mówił . Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Bernatka czy Bernadka 03.10.06, 19:42 Ja się kiedyś zastanawiałam, czy jak moja ciotka Bernadeta kłóciła się z braćmi, to też była Bernatką... NIGDY nie słyszałam, żeby ktoś się do niej zwracał inaczej jak Bernatka. A w ramach ciekawostki - "moja" Bernatka była Bernadettą do 18 roku życia. Potem odjęła sobie jedno t. Znam jeszcze trzy Bernadet(t)y i bardzo mi się to imię nie podoba, właśnie ze względu na niepraktyczne zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Bernatka czy Bernadka 03.10.06, 19:53 Jka napisalam powyzej, moje kolezanka ze studiow byla Berta. Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Bernatka czy Bernadka 06.05.06, 13:56 Ja trochę obok wątku - znam dziewczynę imieniu Bernarda i jest to pełna forma. Odpowiedz Link Zgłoś