annajustyna Optowalabym za jakims 3. imieniem... 10.05.06, 15:18 Dlaczego nagle wszystkim podoba sie to samo??? Dziewczyny, czy Wy naprawde nie wiecie, co znaczy "amelia" w medycynie???? Proponuje Izabele albo Elize... Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Optowalabym za jakims 3. imieniem... 10.05.06, 15:21 Izabella to ja, a Eliza nie podoba mi się zupełnie. A co oznacza Amelia w medycynie? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Optowalabym za jakims 3. imieniem... 10.05.06, 15:28 Wrodzony brak konczyn niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Optowalabym za jakims 3. imieniem... 10.05.06, 15:52 Ta choroba to AMYELIA, a nie Amelia. A moze Aurelia by Ci sie spodobala? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Optowalabym za jakims 3. imieniem... 10.05.06, 15:58 W moim slowniku lekarskim stoi dokladnie tak jak imie... Spodobalaby mnie sie Amalia, ale byc moze troche zbyt udziwnione jak na Polske? Katharina Amalia, przeciez to czysta muzyka, tak samo jak Ingrid Alexandra... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Optowalabym za jakims 3. imieniem... 10.05.06, 16:08 Aniu, daj spokój z tą chorobą, większosć populacji tego nie wie i nigdy nie będzie wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Optowalabym za jakims 3. imieniem... 10.05.06, 16:31 no i choroba na szczescie rzadka Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Sorry, w sumie moja uwaga byla nie na miejscu... 10.05.06, 17:04 Za duzo sie laciny nazczytalam, a co ze duzo to niezdrowo... Przyznam sie jednak szczerze, ze nieco irytuje mnie wciaz widoczna tendencja, by nazywac dziecko ze scisle zamknietego "grona" imion, tak jakby wszyscy nagle pod wplywem-nie wiem- diety zaczeli miec te sama wrazliwosc na piekno... Ciagle te same imiona w zestawach "do wyboru"...A moze znow sie czepiam(( Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sorry, w sumie moja uwaga byla nie na miejscu 10.05.06, 17:47 Oby te zestawy się co jakiś czas zmieniały. A Amelia jeszcze niedawno była imieniem naprawdę BARDZO rzadkim, więc niech się trochę upowszechni, to bardzo dobrze! (IMO) Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Sorry, w sumie moja uwaga byla nie na miejscu 10.05.06, 18:09 Ja mysle, ze to normalne, iz chcialas podac znaczenie (byla juz wprawdzie o tym mowa na forum, ale przyrost watkow jest szybki). Dla mnie Amelia to "pracowita" A czy irytuja Cie propozycje osob pytajacych czy odpowiadajacych? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Sorry, w sumie moja uwaga byla nie na miejscu 10.05.06, 18:19 Chyba i te, i te))). Ale tak z sympatia irytuja, bo te modne obecnie imiona generalnie sa b. ladne (oczywiscie nie mam na mysli imion zbyt obcych nam kulturowo, a przez to brzmiacych w naszych polskich uszach pretensjonalnie, lub wygladajacych ze wzgledu na zapis zgodny z wymowa kuriozalnie...)... Odpowiedz Link Zgłoś
aniaczepiel Re: Optowalabym za jakims 3. imieniem... 14.05.06, 16:04 gaudencja napisała: > Aniu, daj spokój z tą chorobą, większosć populacji tego nie wie i nigdy nie > będzie wiedzieć. Ja, na przykład, wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Optowalabym za jakims 3. imieniem... 14.05.06, 17:06 Większość (względna) populacji popiera PiS. Czy należysz do większości? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amelka czy Blaneczka? 10.05.06, 16:09 Oba są IMO bardzo ładne. Amelka popularniejsza (i bardziej mi się podoba), Blanka rzadsza. Zależy, co wolisz Uważam, że tak czy inaczej będzie to swietny wybór Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Amelka czy Blaneczka? 10.05.06, 18:39 Oba ładne (do Amelii przekonałam się niedawno - znam dwie Amelie, jedna już dorosła, druga w podstawówce), Blanki nie znam żadnej. Wybierz, co chcesz Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Amelka czy Blaneczka? 10.05.06, 16:16 jak sposrod tych dwoch, to Amelia... Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Amelka czy Blaneczka? 10.05.06, 16:44 Chyba jednak Amelia.A wrodzonym brakiem konczyn bym sie wcale nie przejmowala Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Amelka czy Blaneczka? 10.05.06, 17:25 Oba imiona są ładne, ale ja głosowałabym na Amelkę Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Amelka czy Blaneczka? 10.05.06, 19:27 Amelka Ja mam prawie trzyletnią Amelię Matyldę Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Amelka czy Blaneczka? 10.05.06, 20:54 > Ja mam prawie trzyletnią Amelię Matyldę Naprawdę ślicznie! Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Amelka czy Blaneczka? 10.05.06, 22:52 Dziękuję Powiem jeszcze coś, co być może odbierzesz jako rewanż, ale z ręką na sercu będzie prawdą Otóż - ponieważ nie znaliśmy płci dziecięcia, gdy chodziłam w ciąży - przygotowaliśmy kilka "typów" - dla obydwu płci. Klara stała wysoko w rankingach Ale, ponieważ moja Mama tak ma drugie imię - wybraliśmy taki zestaw, żeby nie było powtórzeń Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Amelka czy Blaneczka? 10.05.06, 20:52 Oba imiona ładne. Ale Amelia ładniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasebunia Re: Amelka czy Blaneczka? 10.05.06, 21:15 Ja też się wypowiem bo jeśli urodzi mi się córcia to będzie miała na imię właśnie Amelia. To że taką nazwę ma choroba i to jeszcze w dodatku po łacinie nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia. Skoro dla kogoś ma to niech nie nadaje tego imienia a nie odradza innym i to jeszcze w jaki sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
kika1975 Re: Amelka czy Blaneczka? 11.05.06, 01:50 z tych dwoch wybralabym Amelie zdecydowanie, Blanka z lekka pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Amelka czy Blaneczka? 11.05.06, 08:32 Oczywiscie, ze nie nazwe tak corki (jesli kiedykolwiek ja bede miec), bo sama mam bardzo popularne imie w moim pokoleniu i nie chcialabym zrobic tego samego w przypadku moich dzieci...A lacine znam i stosuje na co dzien... Odpowiedz Link Zgłoś
femian Re: Amelka czy Blaneczka? 11.05.06, 10:38 Oba imiona są ładne, wybrałabym to mniej popularne, czyli Blankę. Nie mniej ja mam Hankę, która jest chyba tak popularna teraz jak Amelia, ale jakoś machnęłam ręką na tą popularność. Czasami tak trzeba zrobić, po prostu machnąć na coś ręką. Można machnąć ręką także na to łacińskie znaczenie choroby Amelia. Jakiś czas poważnie brałam to znaczenie, teraz już bym się tym zupełnie nie przejmowała. Oba imiona są super, nie dziwię się że sie takie imiona zaczynają podobać. Tych imion nie spotykało się w naszym pokoleniu i na pewno dla nas dużo bardziej interesująco brzmią niż np Magda, Agnieszka, Marta i Agata (kolezanek noszących te imiona mam sporo). Ja wybrałam Hanię, bo ze swojego pokolenia nie znam żadnej Hani i mam tylko nadzieję, że wcale tak dużo rówieśniczek o tym imieniu moja córka nie spotka. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasebunia Re: Amelka czy Blaneczka? 11.05.06, 11:55 Imię Hania bardzo mi się podoba i było przez nas brane pod uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
johana19 Re: Amelka czy Blaneczka? 12.05.06, 22:14 Jedno i drugie bardzo ładne ale Blanka rzadziej spotykane. Amelek już trochę jest dookoła )) Asia mama LENY (27-01-2005) A Lenka ma już... Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Amelka czy Blaneczka? 12.05.06, 22:22 to imie bardzo mi sie podobało dopóki nie przeczytałam " w małym dworku" Witkacego,gdzie dziewczynka umiera w dziwnych okolicznościach ,brrrr Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Amelka czy Blaneczka? 13.05.06, 09:19 amelia to bedzie imię jednego sezonu - lub dwóch , wiec raczej polecałabym Blanke Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amelka czy Blaneczka? 13.05.06, 11:46 shilla01 napisała: > amelia to bedzie imię jednego sezonu - lub dwóch , wiec raczej polecałabym > Blanke Amelia jest znana w Polsce od sredniowiecza, więc już nie jest imieniem jednego sezonu - ani dwóch. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Amelka czy Blaneczka? 14.05.06, 22:39 owszem, ale popularnosc osiegnala niedawno i nie sadze aby trwalo dlugo . Obawiam sie ze bedzie to imie typu Aneta lub Mariola . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amelka czy Blaneczka? 15.05.06, 17:50 A ja się nie obawiam Aneta i Mariola lezały w pewnym charakterystycznym guście; dziś ci sami ludzie wybraliby Nicolę czy Oliwiera. Oczywiście, skoro dyskutuję z Tobą, muszę wyraźnie i wielkimi literami napisać, że w tym miejscu upraszczam i syntetyzuję, że nie opisuję każdego pojedynczego przypadku w Polsce, tylko generalizuję. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Amelka czy Blaneczka? 15.05.06, 22:33 chodzilo mi o to , ze to wy ( wy na forum ) zaliczylyscie imiona typu Mariola i aneta do "obciachowych" i mysle , ze amelia za jakis czas tak bedzie postrzegana. Byc moze Nicola tez bedzie tak postrzegana, ale co do tego ne jestem az tak pewna. Nie wiem czemu - tak mi sie jakos czuje z tą Amelią Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amelka czy Blaneczka? 15.05.06, 22:45 shilla01 napisała: > chodzilo mi o to , ze to wy ( wy na forum ) zaliczylyscie imiona typu Mariola i > > aneta do "obciachowych" i mysle , ze amelia za jakis czas tak bedzie > postrzegana. Byc moze Nicola tez bedzie tak postrzegana, ale co do tego ne > jestem az tak pewna. Mariola i Aneta były swiezym importem, tak jak teraz jest Nicole, i w odróznieniu od Amelii - imienia z tradycjami w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Amelka czy Blaneczka? 16.05.06, 21:21 shilla01 napisała: > chodzilo mi o to , ze to wy ( wy na forum ) zaliczylyscie imiona typu Mariola i > > aneta do "obciachowych" i mysle , ze amelia za jakis czas tak bedzie > postrzegana. Byc moze Nicola tez bedzie tak postrzegana, ale co do tego ne > jestem az tak pewna. Nicola juz jest tak postrzegana... Odpowiedz Link Zgłoś
mamasebunia Re: Amelka czy Blaneczka? 15.05.06, 23:31 W takim razie należałoby podobnie napisać o Julii bo to imię też niedawno osiągnęło dużą popularność. Ja też się z Tobą nie zgadam i popieram Gaudencję Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Amelka czy Blaneczka? 16.05.06, 08:56 ale Julia byla znana , a Amelia nie ( mam na mysli oczywiscie szersza skale) Nie chodzi o każde imię które jest popularne, bo w takim razie czemu Kasia czy Agnieszka nie sa obciachowe, skoro też w pewnym momencie mialy olbrzymi wzrost popularnosci?? Tak samo dziesiejszy Jakub czy Mateusz ? A zresztą własnie o tą popularnośc chodzi. Moda kilku sezonowa - z nie WIELKĄ liczbą nadan sprawia ze imie moze stac sie obciachowe. Julia nie bedzie tak samo jak Katarzyna czy Magdalena , wlasnie dlatego jest ich za dużo. Z tego co mi wiadomo Anet nie było tyle co Kaś i własnie dlateog tak jest postrzegane. Imiona pomiędzy wielką popularnościa , a wielką rzadkościa , ktore beda nadawane w zwiększonej czestotliwosci przez okres kilku lat ( 3-4) Nicola nie bedzie obciachowa moim zdaniem z tego powodu , ze przekroczy i liczbe nadan i czas . Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Amelka czy Blaneczka? 16.05.06, 09:23 shilla01 napisała: > ale Julia byla znana , a Amelia nie ( mam na mysli oczywiscie szersza skale) > Nie chodzi o każde imię które jest popularne, bo w takim razie czemu Kasia czy > Agnieszka nie sa obciachowe, skoro też w pewnym momencie mialy olbrzymi wzrost > popularnosci?? Tak samo dziesiejszy Jakub czy Mateusz ? A zresztą własnie o tą > popularnośc chodzi. Moda kilku sezonowa - z nie WIELKĄ liczbą nadan sprawia ze > imie moze stac sie obciachowe. Julia nie bedzie tak samo jak Katarzyna czy > Magdalena , wlasnie dlatego jest ich za dużo. Z tego co mi wiadomo Anet nie > było tyle co Kaś i własnie dlateog tak jest postrzegane. Imiona pomiędzy wielką > > popularnościa , a wielką rzadkościa , ktore beda nadawane w zwiększonej > czestotliwosci przez okres kilku lat ( 3-4) Nicola nie bedzie obciachowa moim > zdaniem z tego powodu , ze przekroczy i liczbe nadan i czas . Odnosze wrazenie, ze nie tylko liczba nadan ma wplyw na obciachowosc imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Amelka czy Blaneczka? 16.05.06, 09:34 no nie , bo w połaczeniu z krótkotrwalą modą . Odpowiedz Link Zgłoś
menadka Re: Amelka czy Blaneczka? 16.05.06, 09:49 Spośród tych dwóch imion zdecydowanie wybrałabym Blankę, po pierwsze dlatego że bardzo miło mi się kojarzy z 2 symaptycznymi dziewczynami, a po drugie jest znacznie mniej popularne niż Amelka. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Amelka czy Blaneczka? 16.05.06, 21:24 shilla01 napisała: > ) Nicola nie bedzie obciachowa moim > zdaniem z tego powodu , ze przekroczy i liczbe nadan i czas . alez Nicola (szczegolnei w wersji przez c) JUZ JEST OBCIACHOWA! Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Amelka czy Blaneczka? 16.05.06, 22:38 to akurat Twoje zdanie, dla mnie nawet Aneta i Mariola nie sa Odpowiedz Link Zgłoś
femian Re: Amelka czy Blaneczka? 17.05.06, 07:17 Ja w sumie nie rozumiem dlaczego teraz Polacy z taką dość dużą częstotliwością jak na Polskie warunki nadają imiona typu: Nicolas, Nicola czy inne "zachodnio- hollywoodzko" brzmiące imiona. U synka w przedszkolu jest dziecko (chłopak) o imieniu Nicolas (albo Nikolas), oboje rodziców to Polacy.Tak się zastanawiałam skąd ten pomysł, bo przecież mogli dać zwyczajnie na imię Mikołaj, ale pewnie Mikołaj dla nich był zbyt popularny a Nicolas to tak dość oryginalnie brzmi, po prostu inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Amelka czy Blaneczka? 17.05.06, 08:58 tak brzmi inaczej i nie brzmi - przynajmniej dla mnie - amerykansko jak Jessica itp. Nikolas pisany przez "K" wyglada bardzo ładnie , nie jak spolszczony BRAJAN i absolutnie nie razi. Lubię to imie i podoba mi sie bardzo i ciesze sie , ze ktos sie na to imie zdecydowal. W nosie mam co mi na ten temat napiszecie i nie bede sie przed wami tlumaczyc. PATOLOGIA ??? nie zaczynajmy tylko prosze poraz kolejny dyskusji na ten temat. Maja ochote, nadaja - polska sie zmienia NA SZCZĘSCIE. Odpowiedz Link Zgłoś
femian Nikolas/Nicolas ;) 17.05.06, 10:02 Tak wiec jeśli o mnie chodzi, to Nicolas całkiem mi się podoba i zdarza się, ze mój synek (Mikołaj) jest tak nazywany. Sama czasem w przypływie odpowiedniego nastroju mówię do niego Nicolas, zwłaszcza kiedy trenujemy nasz angielski. Niemniej uważam, że zbędne byłoby nadawanie mu oficjalnie imienia Nicolas, skoro jesteśmy Polakami a wiadomo, że Nicolas jest tylko zangielszczoną wersją imienia Mikołaj. Wolę mieć go oficjalnie jako Mikołaja ale nie mam nic przeciwko mówieniu do niego Nicolas, zwłaszcza przez anglojęzycznych przyjaciół. Ogólnie jednak wydaje mi się, że w dobrym guście jest nadawanie Polakom imion o polskim brzmieniu i pisowni. W ramach zabawy, zdrobnień zawsze można zangielszczać, zniemczać czy rusyfikować oryginalną oficjalną polską wersję. A Brajany i Rajany, to co tu kryć - obciachowe są. Nikolas jako oficjalne imię też... Ale jeśli ktoś chce nadać takie imię swojemu dziecku to jego sprawa, krytykować nie będę, możliwe że rodzice mają specyficzne poczucie humoru i mieli powód aby taką decyzję podjąć. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Nikolas/Nicolas ;) 17.05.06, 10:20 > Ogólnie jednak wydaje mi się, że w dobrym guście jest nadawanie Polakom imion o > > polskim brzmieniu i pisowni. . > A Brajany i Rajany, to co tu kryć - obciachowe są. Nikolas jako oficjalne imię > też... Ale jeśli ktoś chce nadać takie imię swojemu dziecku to jego sprawa, > krytykować nie będę, możliwe że rodzice mają specyficzne poczucie humoru i > mieli powód aby taką decyzję podjąć. dziekujemy za pozwolenie , my matki polki, na nadanie dzieciom obciachowych imion!! Bo piszesz z takim monopolem na racje - ze sa obciachowe i tyle , ze az strach sie przeciwstawic. Pamietaj - to jest twoje osobiste zdanie !!! TWOJE !! nie stwierdzaj , ze sa cos JEST obciachowe, bo musialoby zostac przez wiekszosc spolecznosci uznane za takie. A z tego co wiem glosowania zadnego w kraju nie bylo, wiec... Odpowiedz Link Zgłoś
femian Re: Nikolas/Nicolas ;) 17.05.06, 10:31 No właśnie ja bym nie pisała, że są obciachowe, gdyby to było tylko moje zdanie. Takie wnioski wyciągnęłam na podstawie znanych mi opini. Ilu ludzi w moim otoczeniu by nie dyskutowało na temat imion (także tych typu: Nicola, Brajan, Rajan nadawanych w Polsce Polakom), praktycznie zawsze spotykam się z opinią, że te imiona są obciachowe. Ale owszem, zdarza się, że komuś te imiona wydają się w dobrym guście, są to jednak opinie bardzo mniejszościowe. Ale może masz racje, wszystko to rzecz gustu a o gustach się nie dyskutuje Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amelka czy Blaneczka? 17.05.06, 17:19 shilla01 napisała: > PATOLOGIA ??? Nie. Bezguście. nie zaczynajmy tylko prosze poraz kolejny dyskusji na ten temat. > Maja ochote, nadaja - polska sie zmienia NA SZCZĘSCIE. A tak - te piękne domki gargamele, możliwość utlenienia sobie włosów do nicości, możliwość zakupienia sobie krasnala do ogródka, Lepper wicepremierem... Masz rację, Polska się zmienia. Czy "na szczęście" - polemizowałabym. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Amelka czy Blaneczka? 17.05.06, 23:50 na szczescie coraz mniej jest ludzi z takim zdaniem jak wasze na temat innych ludzi - innych niz wy. chociaz patrzac na naszego ovecnego prezydenta - nietolerancja jest chyba w cenie , widac kto wybral takiego zacofanego prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
femian Re: Amelka czy Blaneczka? 18.05.06, 13:11 Ja głosowałam na Tuska, za kaczkami wcale nie przepadam, na dodatek jestem całkiem tolerancyjna, ale zdarza mi się pożartować czy nawet ponaśmiewać z czyichś gustów. Jak ktoś gustuje w imionach wyżej wspomnianych to chyba ma też niezłe poczucie humoru i zrozumie mój uśmiech gdy usłyszę jakie piękne imię wybrał dla swojego dziecka Oby tylko dziecku obdażonemu specyficznym imieniem także poczucia humoru nigdy nie zabrakło, zwłaszcza w trudnym okresie dorastania czy wchodzenia w grupę rówieśników. A nawiasem mówiąc, w naszej miejscowej szkole podstawowej (teraz już chyba gimnazjum) jest dziewczynka, której rodzice nadali imię Pamela. Mieli widać słabość do Słonecznego Patrolu, biedne dziewcze jednak w szkole ciągle walczy z drwinami na jej temat, ponieważ jest płaska jak decha a rówieśnycy ze szkoły słysząc jak ma na imię mimowolnie zawsze kierują wzrok na jej biust. Powiem tylko, że sama nie chciałabym być uszczęśliwiona takim imieniem a biednemu dziecku zajmie zapewne sporo czasu akceptacja własnego imienia i walka z kompleksami potęgowanymi przez to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Amelka czy Blaneczka? 19.05.06, 08:14 femian napisała: > ale zdarza mi się pożartować czy nawet ponaśmiewać z > czyichś gustów. Jak ktoś gustuje w imionach wyżej wspomnianych to chyba ma też > niezłe poczucie humoru i zrozumie mój uśmiech gdy usłyszę jakie piękne imię > wybrał dla swojego dziecka Oby tylko dziecku obdażonemu specyficznym > imieniem także poczucia humoru nigdy nie zabrakło, zwłaszcza w trudnym okresie > dorastania czy wchodzenia w grupę rówieśników. > dal ciebie specyficzne imie to Nikolas , dla mnie Eustachy i Kajtek, np i ciekawe ktore dziecko bedzie mialo trudniejsze dziecinstwo, bo jakos jestem dziwnie pewna ze na pewno nie Eustachy. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Amelka czy Blaneczka? 19.05.06, 08:21 shilla01 napisała: > > dal ciebie specyficzne imie to Nikolas , dla mnie Eustachy i Kajtek, np i > ciekawe ktore dziecko bedzie mialo trudniejsze dziecinstwo, bo jakos jestem > dziwnie pewna ze na pewno nie Eustachy. > Tez mysle, ze Eustachemu bedzie latwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Amelka czy Blaneczka? 19.05.06, 08:23 abiela napisała: > shilla01 napisała: > > > > > dal ciebie specyficzne imie to Nikolas , dla mnie Eustachy i Kajtek, np i > > > ciekawe ktore dziecko bedzie mialo trudniejsze dziecinstwo, bo jakos jest > em > > dziwnie pewna ze na pewno nie Eustachy. > > > > Tez mysle, ze Eustachemu bedzie latwiej. ale ja napisalam , ze na pewno NIE jemu. Z kogo dzieci beda sie smialy ??? jestescie mamami ? macie jakis kontakt z dziecmi w wieku wczesnoszkolnym ? chyba nie skoro twgo nie wiecie Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Amelka czy Blaneczka? 19.05.06, 10:20 shilla01 napisała: > abiela napisała: > > > shilla01 napisała: > > > > > > > > dal ciebie specyficzne imie to Nikolas , dla mnie Eustachy i Kajtek > , np i > > > > > ciekawe ktore dziecko bedzie mialo trudniejsze dziecinstwo, bo jako > s jest > > em > > > dziwnie pewna ze na pewno nie Eustachy. > > > > > > > Tez mysle, ze Eustachemu bedzie latwiej. > > > ale ja napisalam , ze na pewno NIE jemu. alez wlasnie napisalas dokladnie odwrotnie... kogo dzieci beda sie smialy ??? > jestescie mamami ? macie jakis kontakt z dziecmi w wieku wczesnoszkolnym ? > chyba nie skoro twgo nie wiecie owszem. Ja jestem. Dwojke dzieci mam. I na brak kontaktu z dziecmi nei narzekam... Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Amelka czy Blaneczka? 19.05.06, 10:21 martka_k napisała: > > > > > > > ciekawe ktore dziecko bedzie mialo trudniejsze dziecinstwo, b > o jako > > s jest > > > em > > > > dziwnie pewna ze na pewno nie Eustachy. > > > > > > > > > > Tez mysle, ze Eustachemu bedzie latwiej. > > > > > > ale ja napisalam , ze na pewno NIE jemu. > > alez wlasnie napisalas dokladnie odwrotnie... No tak , mialo byc LATWIEJSZE Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amelka czy Blaneczka? 19.05.06, 17:37 shilla01 napisała: > ciekawe ktore dziecko bedzie mialo trudniejsze dziecinstwo, bo jakos jestem > dziwnie pewna ze na pewno nie Eustachy. Ja tez jestem dziwnie pewna, że nie Eustachy. I że to samo tyczy się równiez dorosłości. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amelka czy Blaneczka? 18.05.06, 17:34 shilla01 napisała: > na szczescie coraz mniej jest ludzi z takim zdaniem jak wasze na temat innych > ludzi - innych niz wy. Aha - i właśnie dlatego mamy teraz taką koalicję, jaką mamy. Tolerancja wzrasta, również dla ludzi z wyrokami sądowymi, których sie wybiera na posłów. Ja się z Tego nie ciesze, Ty mozesz się cieszyć - twoje pełne prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Amelka czy Blaneczka? 19.05.06, 08:11 gaudencja napisała: > shilla01 napisała: > > > na szczescie coraz mniej jest ludzi z takim zdaniem jak wasze na temat in > nych > > ludzi - innych niz wy. > > Aha - i właśnie dlatego mamy teraz taką koalicję, jaką mamy. Tolerancja > wzrasta, również dla ludzi z wyrokami sądowymi, których sie wybiera na posłów. > Ja się z Tego nie ciesze, Ty mozesz się cieszyć - twoje pełne prawo. > chyba nie zrozumialas Gaudencjo co napisalam, zmieniają sie ludzie na szczescie, a nie politycy, bo tych akurat nienawidze tak samo jak kazdego nietolerancyjnego gnojka. Niewazne czego dotyzcy sprawa, czy orientacji seksuaknej, czy wyznania, czy wyboru imienia dla dziecka. Na szczescie coraz wiecej ludzi przestaje sie przejmowac opinia innych ludzi, choc TYCH ludzi ktorzy szydzą z innych jest tez coraz wiecej, co widac tez tutaj, wcale nie trzeba wlaczac telewizora. Dlatego zmykam z naszego pieknego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
femian Re: Amelka czy Blaneczka? 19.05.06, 13:43 Shillo, po pierwsze zastanów się co piszesz, mówiąc że nienawidzisz wszystkich nietolerancyjnych gnojków w tym kraju. Pisząc w ten sposób po pierwsze wysuwasz krzywdzące oceny, bo na jakiej podstawie możesz nazywać osoby, które po prostu dyskutują o imionach nadawanych w Polsce nietolerancyjnymi gnojkami? Czy jeśli ktoś się uśmiechnie lub skrzywi słysząc, że ktoś nadał dziecku na imię: Nicolas, Brajan, Rajan bądź też Eustachy (bo tego typu imiona też mnie akurat śmieszą) to nazwiesz go nietolerancyjnym gnojkiem? Fakt, że pewne imiona kogoś śmieszą, zadziwiają bądź po prostu się nie podobają lub wydają się bezsensowne i uznane za dziwny złośliwy dla dziecka wybryk rodzica tobie wystarczy aby nazwać kogoś nietolerancyjnym gnojkiem? Zastanów sie więc i zauważ, że tutaj to akurat ty się prezentujesz jako osoba skrajnie nietolerancyjna. Bo fakt, że komuś nadane imie wydaje się dziwne nie świadczy o nietolerancyjności, natomiast twoje podejście niestety świadczy. Nikt tu nie krytykuje osób lub nie zamierza naśmiewać się z ludzi "uszczęśliwionych" dziwacznymi lub kojarzących się z kiczem imionami, czasem tylko może faktycznie zastanawiać fakt, dlaczego rodzicom czasem tak mózg zaćmiewa a konsekwencje tego ich dziecko musi często ponosić przez lata. Nie można mieć pretensji do społeczeństwa, że imię Pamela kojarzy się głównie z silikonowymi piersiami Pameli Anderson i słysząc że ktoś takie imię nadał dziecku wielu ludziom będzie tego dziecka po prostu żal. Natomiast imie Eustachy się może kojarzyć społeczeństwu z wyizolowanym dziwacznym wyizolowanym brzuchomówcą z Big Brothera i też byłoby mi żal dziecka nazwanego tym imieniem. A już za totalnie niezrównoważonych ludzi uznałabym kogoś kto dałby na imie dziecku Adolf. No cóż, wydaje mi się, że ja jestem tolerancyjną osobą i społeczeństwo zakładam również jest tolerancyjne, dziecko jednak może wcale nei czuć się szczęśliwe posiadając takie imię i stąd może jedynie wynikać moja krytyka. Ja po prostu uważam, że lepiej dzieciom nie utrudniać życia dziwacznymi imionami. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amelka czy Blaneczka? 19.05.06, 17:35 shilla01 napisała: > chyba nie zrozumialas Gaudencjo co napisalam, zmieniają sie ludzie na > szczescie, a nie politycy, 1. politycy są ludźmi; 2. polityków wybierają inni ludzie - takich, jakich chcą wybrać. Jesli mamy takich polityków, to dlatego, że takich wybrało społeczeństwo, demokratycznie wyrażając swoją wolę w wyborach powszechnych. Na Leppera ktoś głosował, na LPR takoż. bo tych akurat nienawidze tak samo jak kazdego > nietolerancyjnego gnojka. Politycy są wszyscy nietolerancyjnymi gnojkami? Chyba przesadzasz. Nie wszyscy. Obrończyni tolerancji, dlaczego jesteś aż tak nietolerancyjna w stosunku do politykówi i wyrażasz aż tak niedojrzałe poglądy? > Dlatego zmykam z naszego pieknego kraju. Dobry pomysł - będziesz mogła nadawać obce imiona do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Amelka czy Blaneczka? 20.05.06, 00:29 gaudencja napisała: > shilla01 napisała: > > > chyba nie zrozumialas Gaudencjo co napisalam, zmieniają sie ludzie na > > szczescie, a nie politycy, > > 1. politycy są ludźmi; > 2. polityków wybierają inni ludzie - takich, jakich chcą wybrać. Jesli mamy > takich polityków, to dlatego, że takich wybrało społeczeństwo, demokratycznie > wyrażając swoją wolę w wyborach powszechnych. Na Leppera ktoś głosował, na LPR > takoż. > > bo tych akurat nienawidze tak samo jak kazdego > > nietolerancyjnego gnojka. > > Politycy są wszyscy nietolerancyjnymi gnojkami? Chyba przesadzasz. Nie wszyscy. NIETOLERANCYJNI POLITYCY są nietolerancyjni - to chyba oczywiste, a o takich mi chodzilo. > > Obrończyni tolerancji, dlaczego jesteś aż tak nietolerancyjna w stosunku do > politykówi i wyrażasz aż tak niedojrzałe poglądy? W stosunku do polityków , ktorzy sa nietolerancyjni w stosunku do pogladów, zachowan itp innych ludzi. Jestem bardzo tolerancyjna osoba, ale czy to znaczy , ze mam tolerawac Hitlera??? Bo jestem tolerancyjna?? a akurat dzisiejsza wladza ma z nim wiele wspolnego, ale tego wam akurat tlumaczyc nie bede > > > Dlatego zmykam z naszego pieknego kraju. > > Dobry pomysł - będziesz mogła nadawać obce imiona do woli. a gdzie napisalam ze chcialabym takie nadawac??????????? Nie masz pojecia jakie imiona chcialabym nadac , wiec poraz kolejny nie oceniaj mnie prosze, tylko po tym, ze bronie Nikolasa np/ > Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amelka czy Blaneczka? 20.05.06, 00:51 shilla01 napisała: > gaudencja napisała: > > > shilla01 napisała: > > bo tych akurat nienawidze tak samo jak kazdego > > > nietolerancyjnego gnojka. > > > > Politycy są wszyscy nietolerancyjnymi gnojkami? Chyba przesadzasz. Nie > wszyscy. > > NIETOLERANCYJNI POLITYCY są nietolerancyjni - to chyba oczywiste, a o takich mi > > chodzilo. Nie, nie jest oczywiste. Napisałaś, ze nienawidzisz polityków "jak kazdego nietolerancyjnego gnojka." > W stosunku do polityków , ktorzy sa nietolerancyjni w stosunku do pogladów, > zachowan itp innych ludzi. Jestem bardzo tolerancyjna osoba, ale czy to > znaczy , ze mam tolerawac Hitlera??? Kobieto, a kto tu mówi o Hitlerze?? Hitler dawno na szczęście nie żyje, a my tu cały czas piszemy o naszych zwykłych, przaśnych Lepperach i Giertychach, ale nie tylko. > > > Dlatego zmykam z naszego pieknego kraju. > > > > Dobry pomysł - będziesz mogła nadawać obce imiona do woli. > > a gdzie napisalam ze chcialabym takie nadawac??????????? Nie masz pojecia jakie > > imiona chcialabym nadac , wiec poraz kolejny nie oceniaj mnie prosze, tylko po > tym, ze bronie Nikolasa np/ No widzisz - zatem będziesz w kraju, gdzie będziesz miała w otoczeniu dużą ilość imion, których bronisz. A tak z ciekawości, jakie imiona byś chciała nadać? Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Amelka czy Blaneczka? 17.05.06, 09:39 shilla01 napisała: > to akurat Twoje zdanie, dla mnie nawet Aneta i Mariola nie sa akurat nie tylkomoje.A do tego, zeby imiebylo obciachpwe nietrzeba 100% zgodnosci, nie? Bojakby wszyscy uwazali, ze Nicola jest obciachowe, to bynie nadali. A nadaja. Znaczys ie komus sie podoba... Conie zmienia faktu, ze spora czesc populacji uwaza, ze to imie jest obciachowe... I to wystarczy do tego, zeby je za takie uznac. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Amelka czy Blaneczka? 17.05.06, 10:17 ale to nie zmienia faktu , ze ja je za takie ne uwazam ne dlatego ze mi sie podobają, tyylko dlatego ,ze zadne imie nie jest dla mnie obciachowe. Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Amelka czy Blaneczka? 18.05.06, 20:25 Zadałam pytanie, a rozpętała się polemika na temat ciekawych, obco brznących, zagranicznych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amelka czy Blaneczka? 18.05.06, 21:18 A na które imię sie zdecydowałaś? Bo to jest przecież najważniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Amelka czy Blaneczka? 19.05.06, 11:02 Mąz nie dopuszcza mozliwośći nazwania córeczki Amelka. Pozostaje: Blanka, Blaneczka - oryginalne i ciekawe. Zawsze mnie fascynowało albo Patrycja - ponadczasowe. Wiec teraz nie wiem czy Patrcyja czy Blanka. Podobają się nam te dwa imiona. Ponieważ okazało się, ze równie dobrze moze być chłopczyk, też nie jesteśmy zdecydowani; Szymuś, Szymon, Szymonek - mnie się podoba bardzo, męzowi średnio Rafał - mąż jest za, a mnie choć się podoba, to jakoś nie jestem przekonana, wolałabym Szymka. Jednak ponieważ mamy nazwisko na " Sz", to tutaj mam opory, bowiem zbyt dużo "Sz" będzie w imieniu i nazwisku dziecka. Jest jeszcze inna propozycja: Olaf - podoba się synkowi, mężowi tak na 75 %, mnie kiedyś bardzo, a teraz średnio. Filip - ładne, ale nie bardzo mi pasuje do dorosłego meżczyzny I nadal nie wiem. Może mi pomożecie w dokonaniu wyboru? Pomiędzy Blaneczką (o Amelii, choć mnie się podoba, nie ma mowy ze względu na męża) a Patrycją - zawsze ponad czasową i nie wzbudzającą kontrowersji. I pomiędzy Szymonkiem (dla mnie super, choć mam opry z tym "Sz", ale męża przerobię ) a bezpiecznym Rafałkiem, czy tez ciekawym Olafem lyb ślicznym Filipkiem Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Amelka czy Blaneczka? 19.05.06, 11:11 Jeszcze Hubert brzmi ciekawie Mam zupełny mętlik w głowie Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Amelka czy Blaneczka? 19.05.06, 11:21 to jesli tak , to ja jestem za Blanką , a co do chlopca Szymon i Filip to baaardzo popularne w tej chwili imiona , moze Robert ? Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Amelka czy Blaneczka? 19.05.06, 11:31 raczej skłaniałabym się ku Hubertowi Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Amelka czy Blaneczka? 19.05.06, 11:34 Hubert tez jest dosyc popularny , chociaz wiecej nadan mial jakies 2-3 lata temu tak mysle, ale jesli ci to nie przeszkadza to imię ladne Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Amelka czy Blaneczka? 19.05.06, 11:37 Dzięki, wezmę pod uwagę. Chociaż bardzo mi ten Szymuś po głowie chodzi. Zasatanawiam się więc nad Szymusiem, Hubertem, no i Blanką a Patrycją. Ciągle nie jestem zdecydowana. Ale dzięki za radę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Amelka czy Blaneczka? 19.05.06, 13:05 Tylko Blanka, Patrycja odpada. Dla chlopca moze ten Hubert? Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Amelka czy Blaneczka? 19.05.06, 15:44 Imię Blanka cieszy się teraz dużym zanteresowaniem. Tyle że zastanawiam się czy nie będzie to imię sezonu. Szczerze powiedziawszy jednak, muszę przyznać, że zawsze mnie to imię fascynowało, nawet wówczas, gdy było jeszcze mniej znane. Patrycja zatem ponadczasowe, choć moż i zbyt zwykłe. Ciągle nie jestem zdecydowana, chociaż synuś też stawia na Blankę, a i mążjest coraz bardziej przekonany. Nad Hubertem muszę się zastanowić, na razie bardziej jednak przemawia do mnie Szymon. Zobaczymy jeszcze co na to powie mąż. Zapytam jak wróci z pracy Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Amelka czy Blaneczka? 19.05.06, 16:13 MNie Blanka tez od dawna sie podoba. Nie wiem czy to bedzie imie sezonu, bo jak na razie nie ma az takiego boomu na nie. Szymona bym odrzucila, wlasnie ze wzgledu na powtarzalnosc "sz". A moze Tymon? Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Amelka czy Blaneczka? 19.05.06, 16:17 O Tymku też myślałam, Tymon, Tymoteusz. Jednak mąż jest przeciwny. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amelka czy Blaneczka? 19.05.06, 17:44 nati_28 napisała: > Dzięki, wezmę pod uwagę. Chociaż bardzo mi ten Szymuś po głowie chodzi. > Zasatanawiam się więc nad Szymusiem, Hubertem, no i Blanką a Patrycją. Ciągle > nie jestem zdecydowana. Ale dzięki za radę. Skoro mąz jest przeciwny Tymonowi, to też jestem za Hubertem, bo Szymon jest w tej chwili naprawdę popularny (Filip też). Co do dziewczynki, to tylko Blanka, Patrycja odpada. Blanka staje się nieco popularniejsza, więc nie bedzie nikogo dziwić, ale nie jest to jeszcze taka popularność, żeby można było mówić o modzie i o sezonowości. Patrycja natomiast nie jest ponadczasowym imieniem, tylko sezonowym właśnie, i w tej chwili powoli wychodzi z mody. Patrycja w latach 20. nie była nadana ani razu (przedtem raz), w latach 30. - 3 razy _w_całej_Polsce_przez_10_lat, w latach 40. - znów ani razu przez całe 10 lat, w latach 50. - 13 razy (też przez całe 10 lat) - jak widzisz, była wtedy w ogóle nieznana. W latach 60. - 246 razy (to nadal bardzo mało) i moda na to imię zaczęła się dopiero w latach 70. Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Gaudencjo 19.05.06, 22:45 Gaudencjo, Jesteś prawdziwą profesionalistką. Tak dokładne dane. Skąd je czerpiesz? Jeśli znasz jakąś ciekawą stronkę na temat imion, to poproszę o nią. Chętnie bym sobie poczytała. Moja teoria, ze Patrycja jest bardziej znana, ponadczasowa, bierze się stąd, iż znam kilka Patrycji w róznym wieku, a Blanki żadnej osobiście. Dlatego obawiam się, iż to imię może okazać się zbyt oryginalne. To forum jednak pozwala inaczej spojrzeć na niektóre imiona. Widzę, ze większość forumowiczów wybrałoby jednak Blankę. Tez coraz bardziej się przekonuję. Jak zdecyduję ostatecznie - dam znać. Co do Huberta, hmm.. sama nie wiem. Tez jest to jednak do przemyślenia, podoba mi się, ale nie jestem przekonana. Ciagle się zastanawiam. Łatwiej będzie jak moje maleństwo odwróci się w końcu na USG wyraźnie, tak zebyśmy mogli poznać płeć. Ale czuję, że może pozostać dla nas Kinder Niespodzianką aż do samego rozwiązania. Dlatego musze miec opracowaną opcję i na dziewuszkę i na chłopczyka. Pozdrawiam serdecznie i dzięki za rady Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Gaudencjo 19.05.06, 23:20 > Gaudencjo, > Jesteś prawdziwą profesionalistką. Hoho, Nati )) Podpisuję się pod tym zdaniem wszystkimi kończynami )) Gaudencjo - pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Gaudencjo 20.05.06, 00:04 Nati, a moze jeszcze pomyslicie nad alternatywa dla Huberta? Moze jakies inne imie konczace sie na -bert. Moze Albert? Co do Patrycji, to jestem tego samego zdania co Gaudencja. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gaudencjo 20.05.06, 00:21 penelina napisała: > > Gaudencjo, > > Jesteś prawdziwą profesionalistką. > > Hoho, Nati )) > > Podpisuję się pod tym zdaniem wszystkimi kończynami )) > > Gaudencjo - pozdrawiam ! Pozostaje mi się tylko skromnie zarumienić, powiedzieć "ależ skąd!" i podziękować za pozdrowienia, tudzież pozdrowić wzajemnie ) Dane wzięłam ze słownika Rymuta - książki, którą każdy może sobie zakupić w Krakowie za jedyne 12 złotych i którą kilka osób na forum już posiadło. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 BLANKA 20.05.06, 00:34 znam 2 Blanki, jedną osobiscie , jedna z telewizji ( taniec z Gwiazdami ) Jedna ma 25 lat, a ta druga chyba tez cos kolo tego. Mlodszych nie spotkalam, ale faktycznie troche nadan ma. Jednak nie sadze zeby bylo to imie sezonu, poniewaz ma tych nadan jednak za malo, by moglo takie byc. Takze raz jeszcze polecam. A moze Bianka ?? Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: BLANKA 20.05.06, 11:35 Widzę, że naprawdę większość forumowiczów stawia na Blankę. Nawet nie przypuszczałam, że to imię może się tak podobać. Nad Hubertem nadal się zastanawiam, bowiem na razie tak do końca do mnie nie przemawia. Albert zupełnie mi nie pasuje, lecz chętnie poczytam nowe opinie, a również i propozycje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: BLANKA 20.05.06, 13:03 nati_28 napisała: > Nad Hubertem nadal się zastanawiam, bowiem na razie tak do końca do mnie nie > przemawia. Albert zupełnie mi nie pasuje, lecz chętnie poczytam nowe opinie, a > również i propozycje. Mój ulubiony "-bert" to Filibert, ale nie przypuszczam, żeby się spodobało Wam obojgu Muszę powiedzieć, że również i do mnie Hubert do końca nie przemawia. A moze Wojtuś, Bruno, Błażej, Julian, Kajetan, Cyprian (Cypisek zdrobniale), Eryk? Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Gaudencjo 20.05.06, 11:32 Znalazłam tylko "Słownik nazwisk współcześnie w Polsce używanych" K. Rymuta. Szukałam przez wyszukiwarkę internetową. Lecz dane dotyczące imion pochodzą pewnie z innego słownika? Chętnie zakupiłabym przez internet. Wiesz może Gaudencjo gdzie można takowy nabyć? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gaudencjo 20.05.06, 13:01 Jest jeszcze "Słownik imion współcześnie w Polsce używanych" Rymuta; mozna go kupic w tej księgarni www.ijp-pan.krakow.pl/sklep/ - w dziale "Słowniki". Ma on jednak wady - opublikowany jest według wyciągu z rejestru PESEL na 1994 rok, a ponadto zawiera wszystkie dziwolągi zarejestrowane jakimś cudem w Polsce, nie stanowi więc informacji, czy dane imię da się zarejestrować, czy nie (moje ulubione przykłady to m.in. Wredzia, Hytrek, Putencjanna, Jeży, Andrzelina, Pałlina, Gierchard). Książka jest bardzo śmieszna, ale jeśli interesują Cię nowsze dane oparte na imionach, które w większości da się zarejestrować, lepszy byłby "Słownik imion" Grzeni. ksiegarnia.pwn.pl/4156_pozycja.html POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Gaudencjo 20.05.06, 13:59 Dzięki za informacje dotyczącą książek o imionach. A nad przedstawionymi propozycjami będę się zastanawiała. Jak się zdecyduję - dam znać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Urodził się Ignaś. 17.10.06, 20:55 Nati sama o tym wspominała w innym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=48852698&a=48914376 Odpowiedz Link Zgłoś