bonnie75 16.05.06, 14:51 W jednym z ostatnich numerow pewnej dzieciowej gazetki znlazlam zdjecie dziewczynki o imieniu TAYLOR. Zeby bylo smieszniej z nazwiskiem typowo polskim, cos na ksztalt Taylor Kowalska. Zlapalam sie za glowe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: TAYLOR !!!!! 16.05.06, 15:08 Faktycznie Taylor to imie i zenskie, i meskie, ale...w PL musi byc jednoznacznie rozroznialna plec... Odpowiedz Link Zgłoś
marta2808 Re: TAYLOR !!!!! 17.05.06, 17:25 Czyżby mamusia to jakaś zagorzała fanka "Mody na sukces" (bo tam jakaś Taylor chyba była)? Biedne dziecko... Odpowiedz Link Zgłoś
basiorka wiecie możę....... 18.05.06, 16:47 za ile odcinków ric się dowie żę to nie jego dziecko bęzie jeszcze ten ric co teraz czy ten nowy już prosze napiszcie mi z góry dzienki.......... Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: TAYLOR !!!!! 17.05.06, 20:07 Kurcze, tak siedzi mi ta Taylor w glowie i wpadlam na to, ze moze mamusia to jakas Amerykanka. Moze tak byc, prawda? Brzmi jednak przezabawnie, jak dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: TAYLOR !!!!! 17.05.06, 20:19 bonnie75 napisała: > Kurcze, tak siedzi mi ta Taylor w glowie i wpadlam na to, ze moze mamusia to > jakas Amerykanka. Moze tak byc, prawda? Oby! Dobrze, że nazwisko przynajmniej określa płeć. Wyobraź sobie Taylor Nowak. Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: TAYLOR !!!!! 17.05.06, 20:20 No tak, ale gdyby tak na ten przylad rodzinka wyjechala do USA to z pewnoscia mala nazywalaby sie Taylor Kowalski Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: TAYLOR !!!!! 17.05.06, 21:23 Jesli rodzinka wyjechalaby do USA to mala nadal nazywalaby sie Kowalska, chyba zeby rodzice chcieli jej zmienic nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: TAYLOR !!!!! 18.05.06, 13:30 No coz, znajac patriotyzm co poniektorych ziomkow smiem twierdzic, ze na pewno nazywalaby sie Kowalski Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: TAYLOR !!!!! 18.05.06, 13:54 Ja w papierach kanadyjskich mojego ojca figuruje jako "A.J. -ski also known as A.J. - ska"... Wygodniej jest przed emigracja z meskimi czlonkami rodziny o nazwisku na -ski wystapic o paszport z meska forma imienia. Ja uzywam wciaz -ska w Niemczech, bo tak mam na dyplomie, a poza tym moj maz ma nazwisko bezkoncowkowe... Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: TAYLOR !!!!! 18.05.06, 19:56 Zabij mnie, ale nie rozumiem po kiego grzyba skoro jestem od urodzenia Kowalska to przenoszac cie za granice mialabym zmieniac sobie nazwisko na Kowalski? Przeciez to bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: TAYLOR !!!!! 18.05.06, 20:46 Bo za granica moglabys uchodzic z mezem/ojcem, noszacym to samo nazwisko, ale z meska koncowka, za obce sobie osoby... Kowalski i Kowalska moga byc brane za rozne nazwiska... Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: TAYLOR !!!!! 19.05.06, 16:29 annajustyna napisała: > Bo za granica moglabys uchodzic z mezem/ojcem, noszacym to samo nazwisko, ale z > meska koncowka, za obce sobie osoby... Kowalski i Kowalska moga byc brane za > rozne nazwiska... Ja i corka mamy nazwisko K...ska, moj maz i synek K...ski i nigdy sie nie zdarzylo, zeby nas brano za obce sobie osoby. To fakt, ze czasem ludzie sie dziwia, a po wyjasnieniu bywaja zafascynowani. Pewnie dlatego, ze wydaje im sie to takie egzotyczne No i czasem bywa, ze wystepujemy wszyscy pod nazwiskiem K...ski, np. jest tak na karcie ubezpieczenia zdrowotnego. Mimo ze wpisalismy we wniosku nazwiska w formie prawidlowej, oni i tak zapisali nas wszystkich jako K..ski. Ale jak dotad nigdy nie bylo z tym zadnego problemu, nawet jesli ta ostatnia literka sie czasem nie zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś