Dodaj do ulubionych

Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje?

14.06.06, 10:48
A przynajmniej negatynwne reakcje? Że to imię nie na dziś, a może na drugie
dacie jakoś normalnie? A może w ogóle trzeba się zastanowić, żeby dziecku
krzywdy nie zrobić... uncertain
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 14.06.06, 10:55
      Bo kojarzy sie z pokoleniem dziadkow, tak samo jak Marian z wujkiem po 50-tce...
      • pasik Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 14.06.06, 11:09
        Miałam ukochanego ojca o imieniu Jóżef- pasowało idealnie, ale nie dałbym tak
        nazwać dziecka..po prostu nie przechodzi przez usta.
        Często o tym myślę i nie zmieniłam do tej pory zdania.
    • koza_w_rajtuzach Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 14.06.06, 11:34
      Nie wiem dlaczego to imię wzbudza negatywne reakcje. Myślę, że właśnie dlatego,
      iż kojarzy się z pokoleniem wujków. Ja uważam, że to ładne imię i nie
      powinniście z niego rezygnować.
      To imię moim zdaniem u samych dzieci nie będzie wzbudzać złych reakcji. Będzie
      dla nich dziadkowe tak jak dla nas teraz jest Staś, Antoś, Jaś, a przecież te
      imiona podobają nam się i wracają do łask.
    • scarbonka Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 14.06.06, 12:47
      Uważam, że imie Jóżef jest rewelacyjne i wzbudza u mnie same pozytywne emocje.
      Józio, Józek, Józinek smile Jest to imię obecnie bardzo rzadko nadawane i dlatego
      ludzie kręca nosem jak na wszystko co inne. Jeszcze 10 lat temu dziwne było imię
      Staś i Antoś a teraz są jednymi z popularniejszych. Zobaczysz, że za parę lat
      przyjdzie moda na małych Józków. Wszyscy Józefowie, których znam to naprawdę
      fajni ludzie.
      • theodorka Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 14.06.06, 15:37
        Śliczne imię, nie wzbuza we mnie żadnych emocji negatywnych.
    • zona.hejhopsa Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 14.06.06, 15:11
      Mi się niestety zbyt mocno kojarzy ze Stalinem. Nie wiem dlaczego, przecież
      było wielu pozytywnych Józefów ale na brzmienie tego imienia od razu widzę
      stalina i już.
      • a_weasley Wojna Dwóch Józefów 15.06.06, 11:13
        zona.hejhopsa napisała:

> Mi się niestety zbyt mocno kojarzy ze Stalinem. Nie wiem dlaczego, przecież
        > było wielu pozytywnych Józefów

Na przykład, żeby daleko nie szukać, ten, który swojego imiennika w 1920 roku
        nie wpuścił do Warszawy...
    • gaudencja Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 14.06.06, 17:28
      Nie przepadam za tym imieniem, chociaż ma fantastyczne zdrobnienia, ale moja
      koleżanka nazwała tak synka i ostatnio pojawia się coraz więcej Józiów. MSZ nie
      powinniście się zastanawiac, skoro Wam się podoba. Teraz bardzo zmiemia się
      pula nadawanych imion w stosunku do tych, ktore królowały jeszcze 10-15 lat
      temu i może jeszcze nie wszyscy Wasi znajomi za tym nadażają.
    • idaaa Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 14.06.06, 19:27
      Jeden dwuletnich z bliźniaków siostry męża ma na imię Józef i jakoś nie
      zaobserwowałam aby ktokolwiek, kto dłużej zna Józinka wyrażał się negatywnie o
      tym imieniu, chociaż rzeczywiście pierwsze reakcje są różne. Począwszy od
      zachwytów, że "tak tradycyjnie" skończywszy na "Józef?? Hmmm.... No taaaaak"...

A ja i tak uważam, że to prześliczne imię smile
      • aka10 Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 14.06.06, 20:10
        Osobiscie nie lubie tego imienia,choc mam kilku Jozefow wsrod krewnych.Jeden z
        nich to moj kuzyn,urodzony w latach 70-tych (ma starszego brata Stanislawa).
    • mader1 Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 14.06.06, 20:35
      To piękne imię. Nadaliśmy imię z tej samej bajki - Zygmunt, Zygmus.
      Przed nadaniem nietypowego dla danej chwili imienia zawsze jest mnóstwo
      komentarzy. Wiele z nich zaczyna się " a czy pomysleliscie, że jemu może się
      niepodobać ? itd itp"
      Jak już nadacie imię, będzie lepiej. Ludzie wokół mają coraz więcej kultury i
      potem mówią " Jakie ładne lub jakie oryginalne ( to jak im się nie podoba smile)))
      imię."
      Z innymi reakcjami się nie spotkałam smile)))
      • abiela Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 14.06.06, 20:41
        Mnie sie podoba i jestem za. Na listopadowkach jest mama malego Jozinka.
    • llora Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 14.06.06, 23:05

Też to zauważyłam.Na plac zabaw, na ktorym czasami bywam przychodzi mały
      Józio.Dzieci są zdziwione,pytają:"Dlaczego ten chłopiec ma tak na imie?",a
      rodzice "krzywo" patrzą i niedowierzają.

Nie podoba mi sie to imie.Kojarzy sie z zabiedzonym,wiejskim chłopcem.
      • mathillde Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 14.06.06, 23:24
        Nie podoba mi się to imię.
        O ile Staś,Franek,Antoś czy Jaś powróciły do łask , to Józef nie.
        A zdrobienie Józek uważam za okropne.
    • ape_pol Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 14.06.06, 23:48
      mam już Ignasia, a jeśli kiedyś będę miała drugiego synka to będzie właśnie
      Józio
      • verdana Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 15.06.06, 09:22
        Dla mnie nadac dziecku imie Józef to troche tak jak nazwać dziecko Adolf. Przed
        wojna tez było sporo Adolfów.
        • gaudencja Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 15.06.06, 11:15
          Masz na myśli Adolfa... Piłsudskiego, czy jak?
        • idaaa Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 15.06.06, 11:23
          Mimo wszystko Adolfowi zawsze było daleko do popularności Józefa...

No a poza tym to jakoś nie przypominam sobie żadnego - poza Dymszą naturalnie-
          sławnego Polaka o imieniu Adolf... Za to sławnych "polskich" Józefów jestem już
          w stanie wymienić bez problemu smile

• annajustyna Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 17.06.06, 19:22
            Adolf Dygasinski...
    • a_weasley Józef czeka swojej kolejki 15.06.06, 11:10
      Józef... Poważne imię. Bardzo poważne. Przywodzi na myśl krzepkiego dziadka ze
      srogimi brwiami, skrzyżowanie Piłsudskiego z Józefem Matysiakiem. Jak się
      wkurzy, jak czymś pirzgnie, jak ryknie "A dajcież wy mi wszyscy święty
      spokój!!!", to nikomu przez myśl nie przejdzie, że mógłby mu takowego nie dać...

Mój dziadek ze strony mamy (1901-1944) miał na imię Józef. Drugi mąż mojej babci
      ze strony ojca (1896-1953) takoż. Bardzo wielu moich rówieśników miało dziadka
      Józefa, często żonatego z Marią.
      Józefów urodzonych po wojnie spotkałem trzech - księdza z Lublina, *1950, chłopa
      spod Koszalina, *1955, i żołnierza rodem z Buska, co był z cywila to nie wiem,
      *1969. Aha, szwagier był w wojsku z jednym Józefem, *1965.
      W statystyce Bartka Górnego imię Józef nie łapie się w pierwszej setce. W
      drugiej też nie. Jego tam w ogóle nie ma.
      Myślę jednak, że powrót tego imienia to kwestia czasu. Pojawi się (np. pod
      wpływem Jeżycjady) jeden, drugi, piąty Józinek, a potem to już poleci.
      Ostatecznie takie reakcje, jak opisujesz, zupełnie niedawno wywołałby pomysł
      dania dziecku takiego omszałego imienia, jak Julia, Kacper, Maria, Mateusz...
      • a_weasley Sprostowanie 15.06.06, 11:23
        a_weasley napisał, bo nie dopatrzył:

> W statystyce Bartka Górnego imię Józef nie łapie się w pierwszej setce. W
        > drugiej też nie. Jego tam w ogóle nie ma.
        > Myślę jednak, że powrót tego imienia to kwestia czasu. Pojawi się (np. pod
        > wpływem Jeżycjady) jeden, drugi, piąty Józinek,

a otóż właśnie dokładnie pięciu ich przez dwa lata figuruje (na 10 tysięcy
        nadań) i tym sposobem Józef otwiera drugą setkę, ex aequo m.in. z Bolesławem
        (tym też imiennik chwały nie przysporzył) i popularnym w latach sześćdziesiątych
        Dariuszem.
        • gaudencja Re: Sprostowanie 15.06.06, 12:43
          a_weasley napisał:

> a otóż właśnie dokładnie pięciu ich przez dwa lata figuruje (na 10 tysięcy
          > nadań) i tym sposobem Józef otwiera drugą setkę, ex aequo m.in. z Bolesławem
          > (tym też imiennik chwały nie przysporzył)

Mówisz o... Chrobrym? smile
    • trrruskawa Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 15.06.06, 12:21
      Mnie się podoba to imie. Jest teraz rzadkie, ale to bardziej jego zaleta niż
      wada. No i te śliczne zdrobnienia...smile
      • verdana Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 15.06.06, 17:58
        Imienia Adolf sie nie spotyka, bo jego własciciele wola zaprawdę funkcjonować
        pod drugim, albo zgola jakimkolwiek.
        O ile wiem, Jerzy Popiełuszko miał na pierwsze Adolf.
        • gaudencja Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 15.06.06, 22:24
          verdana napisała:

> Imienia Adolf sie nie spotyka, bo jego własciciele wola zaprawdę funkcjonować
          > pod drugim, albo zgola jakimkolwiek.

A Adolf Juzwenko?
        • annajustyna Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 17.06.06, 19:24
          Podobno byl chrzczony jako Alfons, stad nazywany byl w rodzinie Alkiem...
    • juleczka4 Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 16.06.06, 11:25
      Mój teść ma tak na imię, nienawidzi wprost swojego imienia, a zdrobnienie
      Ziutek uważa już za największa obrazę smile
      • minerwamcg A Józefa? :) 16.06.06, 23:59
        No proszę. A mama mojej przyjaciółki jest zadowoloną z życia i własnego imienia
        panią Ziutą i bardzo jej z tym do twarzy.
        • annajustyna Re: A Józefa? :) 17.06.06, 19:25
          Mojej mamy sasiadka tez kaze mowic na siebie Ziuta i bardzo lubi to
          zwolnienie...Miie imie Ziuta kojarzy sie z pania z melinysad(((. Moze to przez
          Ireneusza Dudka i jego song...
    • minerwamcg Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 17.06.06, 18:00
      Spośród dzisiejszych trzydziestoparolatków znam tylko jednego Józia,
      kontrabasistę z Krakowa smile Spośród trochę starszych, tak pod pięćdziesiatkę -
      jednego księdza. Jest to natomiast imię popularne w pokoleniu moich rodziców -
      dzisiejszych siedemdziesięciolatków.
      Z obaw autorki wątku wynika, że Józef jednak wraca do łask, co w sumie jest
      fajne. Już przestało być "obciachowe", ma urok staroświecczyzny, nie jest
      nadmiernie popularne, a w Polsce znane jest "od zawsze".
    • kaakaa No, za nic się z tym nie zgodzę! 19.06.06, 00:26
      Pewnie, jak w przypadku każdego imienia, tak i w przypadku Józefa jednym podoba
      się bardziej a innym mniej. Ale raczej to imię nie ma szczególnie negatywnego
      odbioru, tak jak np. Adolf, czy Alfons.
      Mam syna Józka (4,5 roku) i jakoś nie zauważyłam żeby to imię wzbudzało
      negatywne emocje. (No, może moja babcia (prosta kobieta, BTW) była oburzona, bo
      kojarzyło jej się z pewnym dalekim krewnym, starym kawalerem ale od kiedy
      poznała Józia oburzenie jej przeszło.) Dzieci w przedszkolu przyjmują to imię
      naturalnie. Panie też. Synek lubi swoje imię. I nie wydaje mi się, żeby czuł się
      nim skrzywdzony. Za to przez długi czas miał awersję do swojego drugiego imienia
      - Adam. Teraz, przy ważniejszych okolicznościach, z dumą przedstawia się dwoma
      imionami.
      W czasie studiów miałam kolegę Józka (rocznik siedemdziesiąt-ileś), który
      imponował mi pod wieloma względami - spowodował u mnie jednoznacznie pozytywne
      skojarzenia z tym imieniem.
      A że imię mało popularne w najmłodszym pokoleniu, to się bardzo cieszę.
      Przynajmniej mój Józio jest jedyny w całym przedszkolu i mam nadzieję, że w
      szkole też nie spotka swojego imiennika.
      Dla osób silnie związanych z kościołem katolickim niebagatelną kwestią jest też
      zapewne patron. A św. Józef, to dość szczególny święty. Swoją drogą, temu, kto
      nie czytał polecam wiersz A. Bursy "Święty Józef". U mnie, wywołuje
      jednoznacznie pozytywne skojarzenia.
    • femian Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 19.06.06, 05:08
      Józef - koszmarnie poważne imię. Brakuje mi ciepła w tym imieniu. A
      zdrobnienia: Józek, Józik, Józiu już nie takie złe. Generalnie to imię pasuje
      mi albo do starego wója albo w zdrobnieniach do malutkiego dziecka. W żaden
      sposób nie pasuje mi do młodego chłopaka, bo Józef to za poważnie, a na
      zwracanie się do niego Józiu, Józek chłopak może się wściekać.
      • cysia.b Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 19.06.06, 15:02
        We mnie wzbudza pozytywne emocje. Zdrobnienia są bardzo w porządku. Skojarzenia
        ze Stalinem IMO nieautomatyczne, imię było zbyt popularne, żeby kojarzyć je z
        jedną postacią. Jeśli już to prędzej z Piłsudskim
        • nchyb Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 19.06.06, 16:20
          > ze Stalinem IMO nieautomatyczne, imię było zbyt popularne, żeby kojarzyć je z
          > jedną postacią. Jeśli już to prędzej z Piłsudskim
          Cholera, nie kojarzyłam ani z jednym, ani z drugim, a wyłącznie z mężem
          Marii... smile
        • idaaa Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 20.06.06, 14:26
          Tudzież Józef Haller- idol mojej młodości big_grin
          • wawrzusiowa Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 09.11.06, 18:29
            A ja mam Józia, ma teraz 1,5 roku i nikt nie dziwi się, że tak ma na imię (może
            się przyzwyczaili, bo starszy syn ma na imię Wawrzyniec). Ale jakoś nie
            zauważyłam w przedszkola zdziwienia jak Wawrzko się chwalił, że ma braciszka
            Józia, wszyscy uwierzyli, że to prawda. Piszę tak bo kolega z grupy synka Oskar
            ma braciszka Robina i pani nie chciała uwierzyć (???)
            • olianka Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 09.11.06, 18:33
              Bardzo ładne imię, które wzbudza u mnie bardzo pozytywne emocje!
              • woi.mi Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 11.11.06, 08:21
                Miałam w rodzinie Józefa i Józefę,od dziecka mi się nie podobało.Józefie chyba
                też,bo używała drugiego.Tak samo brzydkie są dla mnie tylko Franciszek i Genowefa.
                • bodomlake Re: Józef - dlaczego wzbudza negatywne emocje? 11.11.06, 12:25
                  Może ze Stalinem się kojarzy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.