Dodaj do ulubionych

Dylemat :(

24.06.06, 10:54
Słuchajcie, na początku powiem, że nie jestem w ciąży - jeszcze tongue_out, ale nie
wykluczam takiej możliwości w ekhm... najbliższym czasie big_grin No i w związku z
tym mam dylemat...
Upatrzyłam sobie niedawno imionka - Mariusz, Kamil, Natalia, Aneta. Wczoraj
uświadomiłam sobie, że istnieją imiona takie, jak: Idalia, Arleta, Ariadna
czy Dacjan...

I powiedzcie mi, czy takie 'oryginalne' imię będzie pasować do reszty?
Jakie macie odczucia z KAŻDYM z wymienionych wyżej imion?
Pomocy... sad
Obserwuj wątek
    • theodorka Re: Dylemat :( 24.06.06, 12:50
      Cóż... wszystkie są PRZEŚLICZNE, ale oprócz Arlety. Arleta jest dla mnie bardzo
      pretensjonalna i bardzo przeterminowana (przepraszam wszystkie osoby o tych
      imionach!), wolałabym już Anetę.

Dacjan - świeże, oryginalne, nietypowe, o wiele lepsze od innych imion o
      podobnej końcówce. Jest podobne do Damiana czy Doriana, a brzmi mi trochę jak
      Cyprian i Florian, choć na pewno ma nieco mniejszą tradycję smile.

Idalia - również przepiękne, z wieloma zdrobnieniami (przeszukaj forum pod tym
      kątem, na pewno znajdziesz mnóstwo propozycji). Eteryczne, delikatne, kobiece.
      Przywodzi mi na myśl jakąś piękną muzykę lub zapach smile.

Ariadna - mitologiczne, podobne do Adrianny, ale o wiele bardziej piękniejsze i
      melodyjne, o bardzo ładnym brzmieniu.

Trzymam kciuki za małego Dacjanka, Idalkę lub Adę! Wszystkiego dobrego smile))
    • tawananna Re: Dylemat :( 24.06.06, 14:13
      Ale trafiłaś smile. Idalia i Ariadna to jedne z moich najulubieńszych imion.

Myślę, że możesz spokojnie nadać któreś z nich, nie odcinają się znacząco od
      Julii czy Darii. Oba są oczywiście dużo mniej popularne, ale pod względem
      brzmienia jest im do imion Twoich córeczek całkiem blisko, porównaj Julia -
      Idalia i dARIA - ARIAdna. Nie widzę żadnych przeszkód, oba imiona są też w
      zgodzie z obecnymi trendami, a zdrobnienia Ida w przypadku Idalii i Ada w
      przypadku Ariadny są zupełnie "normalne". Co więcej, znam jedną Ariadnę i wiem,
      że to imię bardzo dobrze się jej nosi i nie razi w otoczeniu imion bardziej
      popularnych.

Tylko na Arletę się nie decyduj, jak już napisano wyżej, to imię
      mocno "przeterminowane".

Co do Dacjana, mam trochę mieszane odczucia - ani go jakoś szczególnie nie
      uwielbiam wink, jest w zupełnie innym "klimacie" niż Łukasz i zaczyna się na "Da"
      jak Daria - a pozostałe imiona Twoich dzieci są na różne literki. Ale uwielbiam
      imiona na -an, mnie od razu przychodzi do głowy Kordian - nietypowo, a do Julii
      i Darii bardzo pasuje.
      • gaudencja Re: Dylemat :( 24.06.06, 16:51
        hej!
        podpisuję sie po opiniami, że Ariadna i Idalia pasują do imion Twoich
        pozostałych dzieci bez zarzutu. Natomiast Dacjan już trochę odstaje, ale po
        pierwsze - może jeszcze natrafisz na inne równie fajne pasujące imiona męskie,
        a po drugie - w sumie nie do końca gra tylko z Łukaszem, więc jeśli Ci będzie
        zależalo na nim, można o nim pomyśleć. Zresztą nie spędza się z rodzeństwem
        całego życia smile Arleta też pasuje, ale jak wyżej bym je raczej odradzała. Choć
        wybierając między Anetą a Arletą, w odóżnieniu od teodorki wybrałabym Arletę smile
        • theodorka Re: Dylemat :( 24.06.06, 17:03
          A dla mnie to jedno i to samo - tzn. Aneta to Ania, a Arleta to Karolina...
          • dziewczynka_bez_zapalek Re: Dylemat :( 24.06.06, 21:51
            wszystkie mi się podobają oprócz tej Arlety :0 nie przemawia do mnie to imię.
            • aka10 Re: Dylemat :( 24.06.06, 22:17
              Idalia i Ariadna-ladne,Dacjan-taki sobie.Arlety nigdy nie lubilam.Pozdrawiam.
              • ibulka Re: dzięki :) 26.06.06, 15:59
                Bardzo, bardzo dziękuję, po raz kolejny pomogłyście smile)
                Po przeprowadzeniu małej ankiety wyszło, że Idalia zwyciężyła nad Ariadną,
                jednakże większość znajomych z reala obstawia Mariusza zamiast Dacjana tongue_out

No cóż, obaczy się, jeszcze czas, bo tak jak mówiłam - nie jestem jeszcze w
                ciąży, ale nie wykluczam takiej możliwości na niedaleką przyszłość... big_grin big_grin big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.