erudy 02.07.06, 15:27 Mam już córeczkę Aurelię i ... będę miała drugą dziewczynkę. Mam teraz problem, bo zupełnie nie mam pomysłu na imię, a czasu coraz mniej! Proszę, poradzćcie, jakie imię pasowałoby do drugiej dziewczynki! Czekam na Wasze propozycje... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zakochalam_sie Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 15:44 Śliczne imię! Dla siostrzyczki Aurelki proponuję: - Melania - Kornelia - ROZALIA - Aniela - Helena Odpowiedz Link Zgłoś
zakochalam_sie Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 16:39 Jeszcze Emilia i Cecylia! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 17:21 Helena Leonia Marianna Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 16:06 a ja proponuję: Zoja Hanna Kinga Lena Jaśmina Konstancja Klementyna Marcelina Nela Lilianna Lilla Julita Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 18:17 IMO do Aurelii najbardziej pasuje Olimpia, Delfina lub Idalia, a poza tym np. może: Ksenia Bernadetta Larysa Judyta Waleria Florentyna Brygida Nadzieja Telimena Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 19:24 Aurelia - przepiękne imię! Gratuluję wyboru! :o)))) Do Aurelii pasuje mi Julia, Idalia, Matylda, Karolina, Marta, Magdalena :o) Odpowiedz Link Zgłoś
panisiusia Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 20:41 Moim zdaniem powinno być to równie niepospolite imię, aby drugie dziecko nie czuło się "gorsze". Poza tym, powinno chyba mieć inną końcówkę niż "-lia", żeby nie było rymu dokładnego(żeby była większa różnica, zindywidualizowanie). No i po to, żeby dzieciaki np. słyszały którą wołasz(czasem słyszalna jest tylko końcówka). Imię Aurelia nie ma chyba jakiegoś prostego skrótu, więc może drugie też niech nie ma. Tylko jakie to imię? )))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
erudy Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 21:11 Dziewczyny dziękuję za odzew! Dałyście mi mnóstwo materiału do myślenia, ale jest mi teraz trochę łatwiej. Zaciekawiły mnie propozycje imion: Ksenia i Kinga - są takie w miarę "bezpieczne" (jak dawaliśmy imię Aurelia to spotykaliśmy się z różnymi reakcjami, chociaż teraz te same osoby nie widzą dla naszej Aurelki innego imienia) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 21:14 Hej! Namawiałabym Cię do nadania również dość rzadkiego imienia, a Kinga jest popularna Miłego wybierania i koniecznie nam się pochwal Odpowiedz Link Zgłoś
erudy Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 21:18 Tak najbardziej to podoba mi się Julia (od swojego dzieciństwa marzyłam sobie, że moja córeczka to będzie Julia), ale teraz co druga to Julia... Nie wiedziałam, że Kinga jest też popularna... Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 21:34 Mi również WYJĄTKOWO podoba się Aurelia, więc może przypadnie Ci do gustu coś z "mojej" listy Flora (tudzież Florentyna) Klara Laura Irena Letycja Aniela Konstancja Idalia (tudzież Ida Amalia Antonia Cecylia Helena Celestyna Dalia Łucja Dagna Eunika Fabia Florianna Julianna Jaśmina Marcjanna Marianna Melania Michalina Nadzieja Oktawia Salomea Zoja Pozdrawiam ciepło, Ida Odpowiedz Link Zgłoś
menadka Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 21:49 Aurelia - piękne imię, moja córka ma tak na drugie Dla siostrzyczki wybrałabym Rozalkę lub Lilkę (Lilianna) Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 21:52 Ido! fajne imiona ci się podobają! Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 22:56 Dziękuję ślicznie Szkoda tylko, że z tak niewielu mogę skorzystać nadając imiona swoim dzieciom... Pozdrowienia dla Kubusia Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 03.07.06, 07:19 musze przyznać, że gdybym to forum odkryła w czasie ciąży to pewnie Kuba miałby inaczej na imię Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 22:48 Moim zdaniem niepotrzebnie przejmujesz się tym, jak inni zareagują na imię Twojej drugiej córeczki. Na Twoim miejscu nadałabym dziecku imię, które w tym momencie jest bardzo rzadko nadawane, a jednocześnie nikogo nie dziwi. Proponuję Ci: Alinę, Elżbietę (oba pierwsze imiona są w obecnej chwili nieco rzadziej nadawane niż Aurelia), Danutę, Juliannę, Dorotę, Urszulę, Agnieszkę, Ewę, Łucję, Michalinę. Odpowiedz Link Zgłoś
pipi43 Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 23:29 A ja głupia myślałam, że imię dziecka powinno pasować do nazwiska, a nie do imion starszego rodzeństwa... Odpowiedz Link Zgłoś
erudy Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 03.07.06, 00:12 pipi43 napisała: > A ja głupia myślałam, że imię dziecka powinno pasować do nazwiska, a nie do > imion starszego rodzeństwa... Do nazwiska przede wszystkim, ale (jak już zwróciły na to uwagę dziewczyny) do oryginalnego imienia (za takie uważam Aurelia) należy poszukać równie oryginalnego, żeby dziecko w przyszłości nie czuło się "gorsze". Chyba nie bardzo pasuje wołać do dzieci, np. Aurelia! Kasia! - bo to ostatnie wg mnie jest z innej półki... Pozdrawiam wszystkie dziewczyny i dziękuję za dobre rady ps. W tej chwili zatrzymuję się na imieniu "Ksenia", ale mam problem z tatusiem dziecka, bo on coś kręci nosem Jeszcze zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 03.07.06, 10:38 Weronika, Kornelia, Julianna. Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 03.07.06, 11:31 Wydaje mi się, że bardzo przemyślane "dopasowanie" imion powinno mieć miejsce w przypadku bliźniaczek. Siostry, które nie będą w tej samej klasie, będą przypuszczalnie miały inne grono przyjaciół, nie muszą mieć imion idealnie "współgrających". Ja również zdecydowanie unikałabym imion mniej lub bardziej dokładnie rymujących się z Aurelią. Spora grupa, w dodatku imion nader urokliwych, ale wydaje mi się, że warto zrezygnować. Wykluczyłabym również imiona słowiańskie, bo ich brzmienie niekoniecznie współgra z Aurelią. Skoncentrowałabym sie na imionach o pochodzeniu łacinskim lub romańskim. Na podstawie Aurelii przypuszczam też, że podobają ci się imiona, w których jest dużo powietrza, lekkie, tzn. ze sporą liczbą samogłosek. Moje typy: * Julianna * Blanka * Laura * Flawia - co ciekawe to imię oznacza "złoty", co ze "złocistą" Aurelią (aureolus -złocisty,wspaniały) stanowiłoby ciekawe zestawienie * Roksana (imię perskie, jutrzenka, jaśniejąca) Moc serdeczności. Wiele miłych chwil i zachwyceń przy wybieraniu imienia dla córeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
erudy Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 03.07.06, 23:28 lirael -dzięki za mądre rady (jesteś chyba specem w tej dziedzinie Napisałaś >Wiele miłych chwil i zachwyceń przy wybieraniu imienia dla > córeczki. Gdybym miała chłopczyka to nie miałabym problemu z imieniem (Tymoteusz), ale z dziewczynką ... jak widzisz. Imię wybiera się raz, na całe życie. Ta odpowiedzialność przyćmiewa nam radość wybierania imienia... Niby podoba nam się wiele imion, ale jak je zestawimy z nazwiskiem i próbujemy sobie wyobrazić naszą małą ... to już nie jesteśmy przekonani o słuszności wyboru. Ps. Lirael - zauważyłam, że w swoich typach podajesz znaczenie imion - dla mnie jest to również bardzo ważne - tym kierowałam się wybierając imię dla pierwszej córeczki Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 03.07.06, 21:23 erudy napisała: > ps. W tej chwili zatrzymuję się na imieniu "Ksenia", ale mam problem z tatusiem > dziecka, bo on coś kręci nosem Jeszcze zobaczymy Nie wiem, na co kręci konkretnie nosem, ale w razie czego w odwodzie jest jeszcze Ksymena, którą można zdrabniać do Kseni. Odpowiedz Link Zgłoś
erudy Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 03.07.06, 23:18 Gaudencjo - mąż powoli się oswaja z Ksenią. Na dzień dzisiejszy baaardzo podoba mi się to imię, jemu - coraz bardziej (pracuję nad tym). Mąż nalega na Maję - co sądzicie o takim imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 03.07.06, 23:24 erudy napisała: > Gaudencjo - mąż powoli się oswaja z Ksenią. Na dzień dzisiejszy baaardzo podoba > mi się to imię, jemu - coraz bardziej (pracuję nad tym). > Mąż nalega na Maję - co sądzicie o takim imieniu? Ja bym Maję odrzuciła: - jest bardzo popularna, - odbierana jest jako zdrobnienie. Powyższe punkty wykluczają jej dopasowanie do Aurelii. Dla mnie to imiona "z różnych bajek". Ksenia jest świetna. Popierałabym również zaproponowaną Flawię i nadal obstaję przy Leonii. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 03.07.06, 23:35 Zbyt popularne, żebym za nim szalała. Choć i przy średniej popularności zapewne nie zaliczyłabym go do ulubionych imion... Pozdrawiam gorąco Ida, też nie tak do końca zdecydowana imienniczo Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 04.07.06, 01:02 erudy napisała: > Mąż nalega na Maję - co sądzicie o takim imieniu? Jak już dziewczyny pisały: bardzo popularne, prawie jak Julia - a lokalnie może i bardziej, dlatego zdecydowanie odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
lirael erudy 04.07.06, 08:02 Bardzo dziękuję Ci za komplement, ale absolutnie nie uznaję się za eksperta. Masz rację, znaczenie imion jest dla mnie również bardzo ważne. A Aurelia pod tym względem jest absolutnym strzałem w dziesiątkę. Kilka słów o rozważanych przez Ciebie imionach. Ksenia Muszę przyznać, że choć Ksenia ładnie brzmi i nieźle komponuje się z Aurelią, nie budzi mojego entuzjazmu poprzez skojarzenie z ksenofobią, i jak się okazuje geneza jest identyczna: greckie słowo ksenos - "obcy", "cudzoziemiec", "gość". Dlatego też, choć obchodzi imieniny w dzień moich urodzin (16 IV), nie budzi ciepłych uczuć. Biorąc pod uwagę przecudne znaczenie Aurelii, moim zdaniem imię o takiej treści dla drugiej córeczki byłoby troszkę niesprawiedliwe. A w dodatku "Xena-wojownicza księżniczka" Maja Skojarzenie z medialną pszczółką (swoją drogą pogodną i sympatyczną) całkowicie przyćmiewa mój odbiór tego imienia. Interpretacje znaczenia (jest ich chyba wiele): od imienia nimfy lub od rzymskiej bogini przyrody. Mnie to raczej nie porywa. Ma bardzo ładne zdrobnienia. Uważam jednak, że w zestawieniu z elegancką, dostojną, klasycznie piekną Aurelią, Maja troszkę "zgrzyta". Trzymam kciuki za owocny wybór! Moc serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: erudy 04.07.06, 16:01 ja bym Maję odrzuciła, Ksenia mi się podoba - kiedyś spotkałam dziewczynkę o tym imieniu, obecnie ma jakieś 15lat Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: erudy 04.07.06, 18:30 > Ksenia > Muszę przyznać, że choć Ksenia ładnie brzmi i nieźle komponuje się z Aurelią, > nie budzi mojego entuzjazmu poprzez skojarzenie z ksenofobią, i jak się okazuje > > geneza jest identyczna: greckie słowo ksenos - "obcy", "cudzoziemiec", "gość". Ksenia to nie to samo, co Ksena (choć bywa utożsamiana z nią), a znaczenie jest inne: nie "obcy", ale - "gościnna" (bo od przymiotnika xenios - "gościnny"). Jak widać, jest ono bez zarzutu. Uważam, ze coś w nim sprawia, iż bardzo pasuje brzmieniowo do Aurelii, choc ma inny zestaw dźwięków. Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: erudy 04.07.06, 19:08 Tu znalazłam genezę imienia Ksenia, którą przytoczyłam: www.skarbczyk.com/index.php?mid=m&im[]=ksenia&pol=S3Nlbmlh Translator grecko-angielski zwraca słowo "xenios" bez tłumaczenia, "xenos" natomiast tłumaczy jako "foreigner"(obcokrajowiec): world.altavista.com/tr Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: erudy 04.07.06, 19:24 Lepiej nie korzystać ze "skarbczyka", nie ma on wielkiej wartości naukowej. Jeśli chcesz znaleźć porządne i wiarygodne opisy, doradzałabym na początek zakup "Słownika imion" Grzeni (PWN) - stamtąd czerpałam swoje dane. W mocno skróconej formie i w odniesieniu do niektórych imion znajdziesz dane z niego na tej stronie kalendarz.pwn.pl/dzien.php - ale nie ma tam Kseni akurat. W tym translatorze grecko-angielskim nie ma pewnie wszystkich słów? A jesli nawet, to jest tam współczesny grecki, prawda? Geneza imion jest na ogół nieco wcześniejsza. Pozdrawiam s. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: erudy 04.07.06, 19:28 Zresztą zajrzałam na strony skarbczyka i akurat jest tam Xenios (z akcentem nad e) - jako przydomek Zeusa, opiekuna gości. Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: erudy 04.07.06, 22:30 > doradzałabym na początek zakup "Słownika imion" Grzeni (PWN) Przypuszczam Gaudencjo, że moja wiedza filologiczna nie jest jednak w absolutnych powijakach, a początek miał miejsce kilka dobrych lat temu Przy całym szacunku dla PWN, nie sądzę, żeby ich publikacje były jedynym miarodajnym źródłem informacji. Przy okazji ostrzegam przed "Wielkim słownikiem wyrazów bliskoznacznych" PWN. Niezadowolona z posiadanych starszych wariantów tego rodzaju słownika zamówiłam w ciemno, a najnowsza edycja PWN okazała się totalną porażką. To samo, co napisałaś o Kseni znalazłabym tutaj: www.behindthename.com/php/view.php?name=xenia i na pewno w wielu jeszcze innych miejscach. Zajrzałam tylko do Skarbczyka, który zresztą zawiódł mnie po raz pierwszy. Do czego się przyznaję, dziękując Gaudencji za sprostowanie i przepraszając wszystkich miłośników tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: erudy 04.07.06, 22:49 lirael napisała: > Przypuszczam Gaudencjo, że moja wiedza filologiczna nie jest jednak w > absolutnych powijakach, a początek miał miejsce kilka dobrych lat temu > Przy całym szacunku dla PWN, nie sądzę, żeby ich publikacje były jedynym > miarodajnym źródłem informacji. lirael - nie wątpię, że Twoja wiedza filologiczna nie jest w absolutnych powijakach, niemniej onomastyka, a w tym imiennictwo, to bardzo wąski i specyficzny temat. Znając większość porządnych słowników i książek o imionach, jakie się ukazały w Polsce w ciągu ostatnich 20-30 lat, zaręczam Ci, ze trudno zacząć się naprawdę wgryzać w temat imion bez Grzeni. Nie jest on wolny od pewnych błędów, ale jest to publikacja absolutnie podstawowa. Behindthename jest też niezłe, choc lepiej je traktować jedynie uzupełniająco (i rzeczywiście stanowi uzupełnienie Grzeni w niektórych zakresach, ale go bynajmniej nie zastąpi). Ze skarbczyka natomiast zrezygnowałam mniej więcej po pół roku bytności na forum i zapoznaniu się z lepszą literaturą, ponieważ jest w nim zbyt dużo błędów, nieścislości i innych niedoróbek. Na początku też mi sie wydawało, ze jest niezły, ba! miałam do niego sentyment, bo skarbczyk w wersji drukowanej był moją pierwszą książką o imionach, nabytą gdzieś około 11 roku życia, i początkiem pierwszych imienniczych fascynacji. Przy okazji ostrzegam przed "Wielkim słownikiem > > wyrazów bliskoznacznych" PWN. Niezadowolona z posiadanych starszych wariantów > tego rodzaju słownika zamówiłam w ciemno, a najnowsza edycja PWN okazała się > totalną porażką. > To samo, co napisałaś o Kseni znalazłabym tutaj: > www.behindthename.com/php/view.php?name=xenia > i na pewno w wielu jeszcze innych miejscach. Co do behindthename z całą pewnością; co do wielu innych miejsc - wątpię, ale tak czy inaczej Grzenia podaje również wiele innych informacji. Hasło imienne nie ogranicza się zazwyczaj z tym słowniku do dwóch linijek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Urodziła się Ksenia :))) 01.12.06, 22:42 Serdecznie gratuluję córeczki o pięknym imieniu! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=49109137&a=49141399 Odpowiedz Link Zgłoś
mirabilandia Re: Urodziła się Ksenia :))) 01.12.06, 23:09 Serdecznie gratuluje!! Takze biore to imie pod uwage dla ewentualnej siostrzyczki mojej Aurelki (na razie w ciazy nie jestem) i o dziwo - mąż prawdopodobnie by sie na nie zgodzil ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... IP: *.devs.futuro.pl 14.12.06, 17:42 Wydaje mi się,że do Aurelki pasuje Klara)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 18:51 Natalia Wiktoria Sandra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda_m Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... IP: *.eu.org 17.12.06, 19:13 Moje pierwsze skojarzenia to Klara. Może być też: Laura Aniela Gloria Idalia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda_m Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... IP: *.eu.org 17.12.06, 19:15 O widzę, że się spóźniłam!!! Gratuluję Ksenii!! Odpowiedz Link Zgłoś
erudy Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 20.12.06, 11:29 Tochę spóźniona wpisuję podziękowania za gratulacje Po trzech miesiącach nie żałujemy, że daliśmy córeczce na imię Ksenia - bardzo nam się podoba, chociaż rodzina i znajomi nie chwalą (hehe),ale to nie dla nich wybieraliśmy imiona pozdrawiam mama Aurelki i Kseni Odpowiedz Link Zgłoś