Dodaj do ulubionych

Imię dla dziewczynki - drugiej...

02.07.06, 15:27
Mam już córeczkę Aurelię i ... będę miała drugą dziewczynkę. Mam teraz
problem, bo zupełnie nie mam pomysłu na imię, a czasu coraz mniej! Proszę,
poradzćcie, jakie imię pasowałoby do drugiej dziewczynki! Czekam na Wasze
propozycje...
Obserwuj wątek
    • zakochalam_sie Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 15:44
      Śliczne imię!
      Dla siostrzyczki Aurelki proponuję:
      - Melania
      - Kornelia
      - ROZALIA
      - Aniela
      - Helena
      • zakochalam_sie Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 16:39
        Jeszcze Emilia i Cecylia!
        • abiela Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 17:21
          Helena
          Leonia
          Marianna
    • dziewczynka_bez_zapalek Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 16:06
      a ja proponuję:

Zoja
      Hanna
      Kinga
      Lena
      Jaśmina
      Konstancja
      Klementyna
      Marcelina
      Nela
      Lilianna
      Lilla
      Julita
    • gaudencja Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 18:17
      IMO do Aurelii najbardziej pasuje Olimpia, Delfina lub Idalia, a poza tym np.
      może:
      Ksenia
      Bernadetta
      Larysa
      Judyta
      Waleria
      Florentyna
      Brygida
      Nadzieja
      Telimena
      • ibulka Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 19:24
        Aurelia - przepiękne imię! Gratuluję wyboru! :o))))

Do Aurelii pasuje mi Julia, Idalia, Matylda, Karolina, Marta, Magdalena :o)
    • panisiusia Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 20:41
      Moim zdaniem powinno być to równie niepospolite imię, aby drugie dziecko nie
      czuło się "gorsze".
      Poza tym, powinno chyba mieć inną końcówkę niż "-lia", żeby nie było rymu
      dokładnego(żeby była większa różnica, zindywidualizowanie). No i po to, żeby
      dzieciaki np. słyszały którą wołasz(czasem słyszalna jest tylko końcówka).
      Imię Aurelia nie ma chyba jakiegoś prostego skrótu, więc może drugie też niech
      nie ma.
      Tylko jakie to imię? smile))))))))
    • erudy Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 21:11
      Dziewczyny dziękuję za odzew!
      Dałyście mi mnóstwo materiału do myślenia, ale jest mi teraz trochę łatwiej.
      Zaciekawiły mnie propozycje imion: Ksenia i Kinga - są takie w miarę
      "bezpieczne" (jak dawaliśmy imię Aurelia to spotykaliśmy się z różnymi
      reakcjami, chociaż teraz te same osoby nie widzą dla naszej Aurelki innego imienia)
      • gaudencja Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 21:14
        Hej!
        Namawiałabym Cię do nadania również dość rzadkiego imienia, a Kinga jest
        popularna smile Miłego wybierania i koniecznie nam się pochwal smile
        • erudy Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 21:18
          Tak najbardziej to podoba mi się Julia (od swojego dzieciństwa marzyłam sobie,
          że moja córeczka to będzie Julia), ale teraz co druga to Julia... Nie
          wiedziałam, że Kinga jest też popularna...
    • idaaa Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 21:34
      Mi również WYJĄTKOWO podoba się Aurelia, więc może przypadnie Ci do gustu coś
      z "mojej" listy smile

Flora (tudzież Florentyna)
      Klara
      Laura
      Irena
      Letycja
      Aniela
      Konstancja
      Idalia (tudzież Ida smile
      Amalia
      Antonia
      Cecylia
      Helena
      Celestyna
      Dalia
      Łucja
      Dagna
      Eunika
      Fabia
      Florianna
      Julianna
      Jaśmina
      Marcjanna
      Marianna
      Melania
      Michalina
      Nadzieja
      Oktawia
      Salomea
      Zoja

Pozdrawiam ciepło,

Ida smile
      • menadka Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 21:49
        Aurelia - piękne imię, moja córka ma tak na drugie smile
        Dla siostrzyczki wybrałabym Rozalkę lub Lilkę (Lilianna)
      • dziewczynka_bez_zapalek Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 21:52
        Ido! fajne imiona ci się podobają!
        • idaaa Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 22:56
          Dziękuję ślicznie smile

Szkoda tylko, że z tak niewielu mogę skorzystać nadając imiona swoim
          dzieciom... wink

Pozdrowienia dla Kubusia smile
          • dziewczynka_bez_zapalek Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 03.07.06, 07:19
            musze przyznać, że gdybym to forum odkryła w czasie ciąży to pewnie Kuba miałby
            inaczej na imię smile
    • koza_w_rajtuzach Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 22:48
      Moim zdaniem niepotrzebnie przejmujesz się tym, jak inni zareagują na imię
      Twojej drugiej córeczki.
      Na Twoim miejscu nadałabym dziecku imię, które w tym momencie jest bardzo
      rzadko nadawane, a jednocześnie nikogo nie dziwi.

Proponuję Ci:
      Alinę,
      Elżbietę (oba pierwsze imiona są w obecnej chwili nieco rzadziej nadawane niż
      Aurelia),
      Danutę,
      Juliannę,
      Dorotę,
      Urszulę,
      Agnieszkę,
      Ewę,
      Łucję,
      Michalinę.
      • pipi43 Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 02.07.06, 23:29
        A ja głupia myślałam, że imię dziecka powinno pasować do nazwiska, a nie do
        imion starszego rodzeństwa...smile
        • erudy Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 03.07.06, 00:12
          pipi43 napisała:

> A ja głupia myślałam, że imię dziecka powinno pasować do nazwiska, a nie do
          > imion starszego rodzeństwa...smile

Do nazwiska przede wszystkim, ale (jak już zwróciły na to uwagę dziewczyny) do
          oryginalnego imienia (za takie uważam Aurelia) należy poszukać równie
          oryginalnego, żeby dziecko w przyszłości nie czuło się "gorsze".
          Chyba nie bardzo pasuje wołać do dzieci, np. Aurelia! Kasia! - bo to ostatnie wg
          mnie jest z innej półki...
          Pozdrawiam wszystkie dziewczyny i dziękuję za dobre rady

ps. W tej chwili zatrzymuję się na imieniu "Ksenia", ale mam problem z tatusiem
          dziecka, bo on coś kręci nosem smile Jeszcze zobaczymy smile
          • zaino Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 03.07.06, 10:38
            Weronika, Kornelia, Julianna.
            • lirael Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 03.07.06, 11:31
              Wydaje mi się, że bardzo przemyślane "dopasowanie" imion powinno mieć miejsce w
              przypadku bliźniaczek. Siostry, które nie będą w tej samej klasie, będą
              przypuszczalnie miały inne grono przyjaciół, nie muszą mieć imion
              idealnie "współgrających".
              Ja również zdecydowanie unikałabym imion mniej lub bardziej dokładnie
              rymujących się z Aurelią. Spora grupa, w dodatku imion nader urokliwych, ale
              wydaje mi się, że warto zrezygnować. Wykluczyłabym również imiona słowiańskie,
              bo ich brzmienie niekoniecznie współgra z Aurelią. Skoncentrowałabym sie na
              imionach o pochodzeniu łacinskim lub romańskim. Na podstawie Aurelii
              przypuszczam też, że podobają ci się imiona, w których jest dużo powietrza,
              lekkie, tzn. ze sporą liczbą samogłosek.

Moje typy:
              * Julianna
              * Blanka
              * Laura
              * Flawia - co ciekawe to imię oznacza "złoty", co ze "złocistą" Aurelią
              (aureolus -złocisty,wspaniały) stanowiłoby ciekawe zestawienie
              * Roksana (imię perskie, jutrzenka, jaśniejąca)

Moc serdeczności. Wiele miłych chwil i zachwyceń przy wybieraniu imienia dla
              córeczki.
              • erudy Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 03.07.06, 23:28
                lirael -dzięki za mądre rady (jesteś chyba specem w tej dziedziniesmile
                Napisałaś >Wiele miłych chwil i zachwyceń przy wybieraniu imienia dla
                > córeczki.
                Gdybym miała chłopczyka to nie miałabym problemu z imieniem (Tymoteusz), ale z
                dziewczynką ... jak widzisz. Imię wybiera się raz, na całe życie. Ta
                odpowiedzialność przyćmiewa nam radość wybierania imienia... Niby podoba nam się
                wiele imion, ale jak je zestawimy z nazwiskiem i próbujemy sobie wyobrazić naszą
                małą ... to już nie jesteśmy przekonani o słuszności wyboru.

Ps. Lirael - zauważyłam, że w swoich typach podajesz znaczenie imion - dla mnie
                jest to również bardzo ważne - tym kierowałam się wybierając imię dla pierwszej
                córeczki smile
          • gaudencja Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 03.07.06, 21:23
            erudy napisała:

> ps. W tej chwili zatrzymuję się na imieniu "Ksenia", ale mam problem z
            tatusiem
            > dziecka, bo on coś kręci nosem smile Jeszcze zobaczymy smile

Nie wiem, na co kręci konkretnie nosem, ale w razie czego w odwodzie jest
            jeszcze Ksymena, którą można zdrabniać do Kseni.
            • erudy Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 03.07.06, 23:18
              Gaudencjo - mąż powoli się oswaja z Ksenią. Na dzień dzisiejszy baaardzo podoba
              mi się to imię, jemu - coraz bardziej (pracuję nad tym).
              Mąż nalega na Maję - co sądzicie o takim imieniu?
              • abiela Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 03.07.06, 23:24
                erudy napisała:

> Gaudencjo - mąż powoli się oswaja z Ksenią. Na dzień dzisiejszy baaardzo
                podoba
                > mi się to imię, jemu - coraz bardziej (pracuję nad tym).
                > Mąż nalega na Maję - co sądzicie o takim imieniu?

Ja bym Maję odrzuciła:
                - jest bardzo popularna,
                - odbierana jest jako zdrobnienie.
                Powyższe punkty wykluczają jej dopasowanie do Aurelii.
                Dla mnie to imiona "z różnych bajek".
                Ksenia jest świetna. Popierałabym również zaproponowaną Flawię
                i nadal obstaję przy Leonii.
              • idaaa Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 03.07.06, 23:35
                Zbyt popularne, żebym za nim szalała.

Choć i przy średniej popularności zapewne nie zaliczyłabym go do ulubionych
                imion...

Pozdrawiam gorąco smile

Ida, też nie tak do końca zdecydowana imienniczo wink
              • gaudencja Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 04.07.06, 01:02
                erudy napisała:

> Mąż nalega na Maję - co sądzicie o takim imieniu?

Jak już dziewczyny pisały: bardzo popularne, prawie jak Julia - a lokalnie może
                i bardziej, dlatego zdecydowanie odradzam.
                • lirael erudy 04.07.06, 08:02
                  Bardzo dziękuję Ci za komplement, ale absolutnie nie uznaję się za eksperta.
                  Masz rację, znaczenie imion jest dla mnie również bardzo ważne. A Aurelia pod
                  tym względem jest absolutnym strzałem w dziesiątkę.
                  Kilka słów o rozważanych przez Ciebie imionach.

Ksenia
                  Muszę przyznać, że choć Ksenia ładnie brzmi i nieźle komponuje się z Aurelią,
                  nie budzi mojego entuzjazmu poprzez skojarzenie z ksenofobią, i jak się okazuje
                  geneza jest identyczna: greckie słowo ksenos - "obcy", "cudzoziemiec", "gość".
                  Dlatego też, choć obchodzi imieniny w dzień moich urodzin (16 IV), nie budzi
                  ciepłych uczuć. Biorąc pod uwagę przecudne znaczenie Aurelii, moim zdaniem imię
                  o takiej treści dla drugiej córeczki byłoby troszkę niesprawiedliwe.
                  A w dodatku "Xena-wojownicza księżniczka" sad

Maja
                  Skojarzenie z medialną pszczółką (swoją drogą pogodną i sympatyczną) całkowicie
                  przyćmiewa mój odbiór tego imienia. Interpretacje znaczenia (jest ich chyba
                  wiele): od imienia nimfy lub od rzymskiej bogini przyrody. Mnie to raczej nie
                  porywa. Ma bardzo ładne zdrobnienia. Uważam jednak, że w zestawieniu z
                  elegancką, dostojną, klasycznie piekną Aurelią, Maja troszkę "zgrzyta".

Trzymam kciuki za owocny wybór!
                  Moc serdeczności.
                  • dziewczynka_bez_zapalek Re: erudy 04.07.06, 16:01
                    ja bym Maję odrzuciła, Ksenia mi się podoba - kiedyś spotkałam dziewczynkę o
                    tym imieniu, obecnie ma jakieś 15lat smile
                  • gaudencja Re: erudy 04.07.06, 18:30
                    > Ksenia
                    > Muszę przyznać, że choć Ksenia ładnie brzmi i nieźle komponuje się z Aurelią,
                    > nie budzi mojego entuzjazmu poprzez skojarzenie z ksenofobią, i jak się
                    okazuje
                    >
                    > geneza jest identyczna: greckie słowo ksenos -
                    "obcy", "cudzoziemiec", "gość".

Ksenia to nie to samo, co Ksena (choć bywa utożsamiana z nią), a znaczenie jest
                    inne: nie "obcy", ale - "gościnna" (bo od przymiotnika xenios - "gościnny").
                    Jak widać, jest ono bez zarzutu. Uważam, ze coś w nim sprawia, iż bardzo pasuje
                    brzmieniowo do Aurelii, choc ma inny zestaw dźwięków.
                    • lirael Re: erudy 04.07.06, 19:08
                      Tu znalazłam genezę imienia Ksenia, którą przytoczyłam:
                      www.skarbczyk.com/index.php?mid=m&im[]=ksenia&pol=S3Nlbmlh
                      Translator grecko-angielski zwraca słowo "xenios" bez tłumaczenia, "xenos"
                      natomiast tłumaczy jako "foreigner"(obcokrajowiec):
                      world.altavista.com/tr
                      Serdecznie pozdrawiam.
                      • gaudencja Re: erudy 04.07.06, 19:24
                        Lepiej nie korzystać ze "skarbczyka", nie ma on wielkiej wartości naukowej.
                        Jeśli chcesz znaleźć porządne i wiarygodne opisy, doradzałabym na początek
                        zakup "Słownika imion" Grzeni (PWN) - stamtąd czerpałam swoje dane. W mocno
                        skróconej formie i w odniesieniu do niektórych imion znajdziesz dane z niego na
                        tej stronie kalendarz.pwn.pl/dzien.php - ale nie ma tam Kseni akurat.

W tym translatorze grecko-angielskim nie ma pewnie wszystkich słów? A jesli
                        nawet, to jest tam współczesny grecki, prawda? Geneza imion jest na ogół nieco
                        wcześniejsza. Pozdrawiam s. smile
                        • gaudencja Re: erudy 04.07.06, 19:28
                          Zresztą zajrzałam na strony skarbczyka i akurat jest tam Xenios (z akcentem nad
                          e) - jako przydomek Zeusa, opiekuna gości.
                          • lirael Re: erudy 04.07.06, 22:30
                            > doradzałabym na początek zakup "Słownika imion" Grzeni (PWN)

Przypuszczam Gaudencjo, że moja wiedza filologiczna nie jest jednak w
                            absolutnych powijakach, a początek miał miejsce kilka dobrych lat temu smile
                            Przy całym szacunku dla PWN, nie sądzę, żeby ich publikacje były jedynym
                            miarodajnym źródłem informacji. Przy okazji ostrzegam przed "Wielkim słownikiem
                            wyrazów bliskoznacznych" PWN. Niezadowolona z posiadanych starszych wariantów
                            tego rodzaju słownika zamówiłam w ciemno, a najnowsza edycja PWN okazała się
                            totalną porażką.
                            To samo, co napisałaś o Kseni znalazłabym tutaj:
                            www.behindthename.com/php/view.php?name=xenia
                            i na pewno w wielu jeszcze innych miejscach. Zajrzałam tylko do Skarbczyka,
                            który zresztą zawiódł mnie po raz pierwszy. Do czego się przyznaję, dziękując
                            Gaudencji za sprostowanie i przepraszając wszystkich miłośników tego imienia.
                            • gaudencja Re: erudy 04.07.06, 22:49
                              lirael napisała:

> Przypuszczam Gaudencjo, że moja wiedza filologiczna nie jest jednak w
                              > absolutnych powijakach, a początek miał miejsce kilka dobrych lat temu smile
                              > Przy całym szacunku dla PWN, nie sądzę, żeby ich publikacje były jedynym
                              > miarodajnym źródłem informacji.

lirael - nie wątpię, że Twoja wiedza filologiczna nie jest w absolutnych
                              powijakach, niemniej onomastyka, a w tym imiennictwo, to bardzo wąski i
                              specyficzny temat. Znając większość porządnych słowników i książek o imionach,
                              jakie się ukazały w Polsce w ciągu ostatnich 20-30 lat, zaręczam Ci, ze trudno
                              zacząć się naprawdę wgryzać w temat imion bez Grzeni. Nie jest on wolny od
                              pewnych błędów, ale jest to publikacja absolutnie podstawowa. Behindthename
                              jest też niezłe, choc lepiej je traktować jedynie uzupełniająco (i rzeczywiście
                              stanowi uzupełnienie Grzeni w niektórych zakresach, ale go bynajmniej nie
                              zastąpi). Ze skarbczyka natomiast zrezygnowałam mniej więcej po pół roku
                              bytności na forum i zapoznaniu się z lepszą literaturą, ponieważ jest w nim
                              zbyt dużo błędów, nieścislości i innych niedoróbek. Na początku też mi sie
                              wydawało, ze jest niezły, ba! miałam do niego sentyment, bo skarbczyk w wersji
                              drukowanej był moją pierwszą książką o imionach, nabytą gdzieś około 11 roku
                              życia, i początkiem pierwszych imienniczych fascynacji.

Przy okazji ostrzegam przed "Wielkim słownikiem
                              >
                              > wyrazów bliskoznacznych" PWN. Niezadowolona z posiadanych starszych wariantów
                              > tego rodzaju słownika zamówiłam w ciemno, a najnowsza edycja PWN okazała się
                              > totalną porażką.

> To samo, co napisałaś o Kseni znalazłabym tutaj:
                              > www.behindthename.com/php/view.php?name=xenia
                              > i na pewno w wielu jeszcze innych miejscach.

Co do behindthename z całą pewnością; co do wielu innych miejsc - wątpię, ale
                              tak czy inaczej Grzenia podaje również wiele innych informacji. Hasło imienne
                              nie ogranicza się zazwyczaj z tym słowniku do dwóch linijek.
                              Pozdrawiam smile
    • gaudencja Urodziła się Ksenia :))) 01.12.06, 22:42
      Serdecznie gratuluję córeczki o pięknym imieniu! smile
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=49109137&a=49141399
      • mirabilandia Re: Urodziła się Ksenia :))) 01.12.06, 23:09
        Serdecznie gratuluje!!

Takze biore to imie pod uwage dla ewentualnej siostrzyczki mojej Aurelki (na
        razie w ciazy nie jestem) i o dziwo - mąż prawdopodobnie by sie na nie
        zgodzil smile)
      • abiela Re: Urodziła się Ksenia :))) 17.12.06, 20:11
        Gratulacje!
    • Gość: essi Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... IP: *.devs.futuro.pl 14.12.06, 17:42
      Wydaje mi się,że do Aurelki pasuje Klarasmile))
    • Gość: Lena Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 18:51
      Natalia Wiktoria Sandra
    • Gość: magda_m Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... IP: *.eu.org 17.12.06, 19:13
      Moje pierwsze skojarzenia to Klara.
      Może być też:
      Laura
      Aniela
      Gloria
      Idalia
      smile
      • Gość: magda_m Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... IP: *.eu.org 17.12.06, 19:15
        O widzę, że się spóźniłam!!!smile
        Gratuluję Ksenii!! smile
        • erudy Re: Imię dla dziewczynki - drugiej... 20.12.06, 11:29
          Tochę spóźniona wpisuję podziękowania za gratulacje smile
          Po trzech miesiącach nie żałujemy, że daliśmy córeczce na imię Ksenia - bardzo
          nam się podoba, chociaż rodzina i znajomi nie chwalą (hehe),ale to nie dla nich
          wybieraliśmy imiona smile
          pozdrawiam
          mama Aurelki i Kseni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.