lirael 26.07.06, 08:58 Zaintrygowało mnie to śliczne imię, mimo faktu, że jego pochodzenie jest niejasne. Wątki zarchiwizowane: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=14640175&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=20011456&v=2&s=0 Nie zalicza się też do popularnych: jedna Wisenka w Warszawie od lipca 2004 do chwili obecnej: www.gorny.najlepsze.pl/imiona/ Ciekawa jestem waszych wrażeń. Moc serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Wisenna 26.07.06, 09:01 Wygląda na to, że to jakiś neologizm, w sumie dość sympatyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Wisenna 26.07.06, 09:18 gaudencja napisała: > Wygląda na to, że to jakiś neologizm, w sumie dość sympatyczny. Ostatnio lubisz popierać neologizmy . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wisenna 26.07.06, 11:25 Imiona literackie zawsze popierałam, a w sumie czymże one są innym, jak nie neologizmami? Ważne tylko, zeby wiedzieć, co wybierasz - jeśli neologizm, to bez dorobionej bajki o tym, jakoby to bylo imię starosłowiańskie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wisenna 26.07.06, 16:04 Wisenka oczywiście bardzo mi się podoba. Wisenna była w którymś opowiadaniu Sapkowskiego, a Krzesimir Dębski stwierdził kiedyś w wywiadzie, że chciałby mieć kiedyś wnuczkę o tym imineiu. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Wisenna 26.07.06, 17:08 imię pochodzi z opowiadania "Droga z której się nie wraca" Andrzeja Sapkowskiego. Opowiadanie można przeczytać tu: www.sapkowski.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=403 Później Sapkowski uczynił Visennę matką wiedźmina Geralta. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wisenna 26.07.06, 18:32 Nie może pochodzić z opowiadania Sapkowskiego, skoro Gloger już o niej zdążył wcześniej napisać Odpowiedz Link Zgłoś
athandavan Re: Wisenna 26.07.06, 11:05 Ja znam kobiete o podobnym imieniu - Wiesna (ale chyba ona woli pisac - Viesna). Czy to od wiosny? Takie slowianskie Ederlezi. Odpowiedz Link Zgłoś
lupula1 Re: Wisenna 31.05.16, 22:11 ,,Klasztor mniszek w Staniątkach jest najstarszym klasztorem benedyktynek w Polsce. Ufundował go przed rokiem 1228 (może około 1216?) Klemens Jaksa Gryfita dla swojej córki Wizenny" Jak widać imię pisane jest przez literę ,,z", przy czym w "Encyklopedii staropolskiej" Zygmunta Glogera (1900-1903) występuje taki zapis: "Benedyktynki w Polsce pierwszy swój klasztor miały w Staniątkach, o 3 mile na wschód Krakowa, fundowany r. 1240 przez Klemensa na Ruszczy i Klimontowie, herbu Gryf, kasztelana krakowskiego, dla córki swojej Wisenny, jedynaczki, która poślubiwszy czystość, zamąż pójść nie chciała." Jak widać napisane jest tam imię przez "s". W tej samej encyklopedi, powyższe imię jest wymienione wśród imion staropolskich i tam też jego pisownia jest przez "s". Odpowiedź tak naprawdę może być bardzo prosta, kiedyś dokumenty spisywano w łacinie, a tam nie występuje litera ,,z''. To jaka pisownia jest prawidłowa sadzę że bardzo trudno ustalić. Cytując siostrę Małgorzatę z wyżej wymienionego zakonu ,,Nikt w tej sprawie "poprawności" nie ustalił, a w ogóle identyfikacja słowiańskich imion w średniowiecznych łacińskich dokumentach to puzzle, nad którym już niejeden profesor osiwiał'' Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wisenna 09.06.16, 20:31 lupula1 napisał(a): > ,,Klasztor mniszek w Staniątkach jest najstarszym klasztorem benedyktynek w Pol > sce. Ufundował go przed rokiem 1228 (może około 1216?) Klemens Jaksa Gryfita dl > a swojej córki Wizenny" W SEM nie ma ani Wisenny, ani Wizenny. Jest tylko Wizna. Co to za dokument źródłowy mówi o Wizennie? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wisenna 01.06.16, 08:51 Mnie się średnio podoba. Trochę jak "wiosenna", trochę jak "senna", a w zdrobnieniu jak "wisienka" - niby sympatycznie, ale nieeeee ... Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Wisenna 01.06.16, 09:22 O, wiosenna bez o, taka literówka, moje pierwsze skojarzenie! Mnie nie zachwyca, podobnie ja Wesna, czy tym bardziej Vesna itp Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Wisenna 17.04.22, 15:54 Za bardzo kojarzy mi się ze słowem "wisienka". Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wisenna 18.04.22, 02:33 Troche nie na temat, ale czy ktos ma dostep do kopi polskiej kroniki Macieja Miechowity? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wisenna 06.07.22, 23:01 mbc.malopolska.pl/dlibra/docmetadata?id=13736&from=publication Odpowiedz Link Zgłoś