annajustyna 21.08.06, 17:40 "Teraz te imiona takie brzydkie i udziwnione. Kiedys byly piekne: Genowefa, Gertruda..." Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 21.08.06, 17:54 Ciekawe, co będzie w naszych wypowiedziach figurować jako imiona brzydkie i udziwnione, kiedy z nostalgią będziemy wspominać Nikolę i Oliwię... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 21.08.06, 17:59 Tak szczerze, to bardziej podobaja mi sie typy mojej Babcii niz te Nikole i Wanessy... Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 21.08.06, 18:03 Mnie się też bardziej podoba Genia czy Gercia. Nie uważam tych imion za najgorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 21.08.06, 18:15 Z Gercia ten sam problem co z Konstancja/Kostka)) - niestety dla wielu osob w Pl to Trudzia((((. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 21.08.06, 18:23 Zawsze byly jakieś Nikole i Wanessy, zastanawiam się, co nimi było w czasach Gertrud i Genowef Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 21.08.06, 18:29 Wlasnie analizuje moich krewnych z pokolenia mojej Babci i wczesniejszych...Imion roznorodnych mnostwo, ale zadnych "gargameli" wsrod nich nie ma((((. Weronika, Stefania, Wanda, Janina, Eufemia (rozszyfrowana na tym forum, wg Babci to po prostu Fema), Franciszka, Aleksa (skrot od Aleksandry)...Konstanty (tata mojej Babci), Wiktor, Feliks, Michal, Adam...Najdziwniejsze to imie niedawno zmarlego kuzyna zwanego Leszkiem (syna Aleksy, chrzesniaka Babci), a w rzeczywistosci byl Lechoslawem...Aha, jeszcze Albin (wujek Babci) i moj dziadek z drugiej strony Alfons (syn Teodora i Joanny, a wlasciwiwe Theodora i Johanny)... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 Lechosław.. 24.04.08, 19:30 Tak ma na imie moj stryj, lat 78, a moj tata jest Bohdan - dla rodziny i przyjaciol Danek (lat 75). Ich starsza siostra byla Basia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Danek 24.04.08, 21:19 kasia2705 napisała: a moj tata jest Bohdan - dla > rodziny i przyjaciol Danek (lat 75). Identycznie, jak brat mojego dziadka - ale on jest o kilka lat starszy od Twojego Taty. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Gaudencjo... 23.08.06, 12:00 > zastanawiam się, co nimi było w czasach > Gertrud i Genowef Był na forum podany link, albo cytat z jakiegoś starego, zdaje się jeszze z końca XIX wieku kalendarza czy poradnika. I tam były podane imiona, jakich jako pretensjonalne, nie powinno się nadawać. Kojarzysz może ten tekst Gaudencjo? Bo coś znaleźć nie mogę, a z chęcią bym jeszcze raz tam zajrzała... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Nchyb 23.08.06, 14:22 To proste, wątek jest podlinkowany w opisie forum - jako jeden z lepszych tekstów o zmianach w percepcji imion w czasie, jaki się na forum pojawił Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Dziękuję :-) 23.08.06, 17:14 I właśnie Gaudencjo, czy to nie tamte imiona sa odpowiednikiem dzisiejszyh Nikoli, Dżesik i Waness?... A tak przy okazji - najciemniej pod latarnią, jak byk w opisie stąło, a ja się głowiłam jak odnaleźć. Dziękuje raz jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka poradnik 18.01.07, 20:07 Mowicie dziewczyny o tym poradniku i ja do niego chce powrocić. Czy mogę poprosić tu kogoś o napisanie współczesnej wersji? Oczywiscie humorystycznie tylko. Jestescie biegłe w modnych i niemodnych teraz imionach, wiec fajnie to mogłoby wyjśćCzyli "imion takich a takich uzywać nie należy, moznaby bowiem dziecko narazić na śmieszność" itd pociągnąc jego slowa. Pozdrawiam! M. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 24.08.06, 16:46 gaudencja napisała: > Zawsze byly jakieś Nikole i Wanessy, zastanawiam się, co nimi było w czasach > Gertrud i Genowef Według mnie wlaśnie Gertrudy i Genowefy (a takze np. Leokadie i Pelagie). Dlatego dziś brzmią tak "obciachowo", że były to imiona, które były "trendy" i bardzo szybko stały się popularne, a potem równie szybko zniknęły. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 24.08.06, 17:19 Nieprawda. W srodowisku mojej Babci te akurat imiona byly tak popularne ze wzgledu na wplywy niemieckie... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 24.08.06, 17:22 No tak, tu było też lokalne zróżnicowanie, Gertruda na pewno była wyrazem wpływów niemieckich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi IP: *.lublin.mm.pl 28.06.07, 11:08 Ale nie Leokadia, to nie brzmi niemiecko. Moja babcia miała to wg mnie piękne imię. Srót już był mniej piękny - Lodzia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 24.08.06, 17:21 Taka jest też i moja teza... Dopisałabym i imię mojej rodzonej babci - Eugenia, natomiast chyba wyłączyłabym Pelagię, która - mam wrażenie - nie była aż tak modna, natomiast już na początku zeszłego wieku była przestarzała). Wiele innych imion popularniejszych we wcześniejszych pokoleniach (Regina, Waleria, Wanda, Irena) brzmi staroświecko, ale nie "obciachowo". Co zaś do porad sprzed 100 lat, to mam wrażenie, ze bardziej należy sluchać diagnozy Rościszewskiego wobec imion, które odradza, niż co do imion, które poleca - z tej przyczyny, że panie domu niekoniecznie słuchały jego porad. Rościszewski nie wstrzelił się do konca we właśnie nadchodzącą modę, lansował swoje pomysły trochę jak my czasem na forum Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 24.08.06, 17:26 Przed wojna byly na fali imiona typu (a razcej zdrobnienia): Loda, Zula. Brr...Eugenia uchodzila za piekne i nobliwe imie damskie (Eugenia Lewinska lub Lewicka, ostatnia milosc Marszalka). Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 21.08.06, 18:34 Wczoraj odkryłam, że w mojej rodzinie znajduje się człowiek o imieniu Rościsław . Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 21.08.06, 18:39 Ostatnio słuchałam rozmowy mojej babci ze swoją siostrą również na temat imion. Były zachwycone,ze do łask wracają imiona ich pokolenia. Ponoć zauważyły,że teraz małe dzieci to głównie Stasie, Helenki i Zosie. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 21.08.06, 19:47 Moja babcia (rocznik 1922) opowiadała mi, że w szkole (żeńskie gimnazjum i liceum bezpłatne dla pracowników miasta st. Warszawy: spory przekrój społeczny - od córek Piłsudskiego po córki stróżów miejskich) bardzo współczuły dziewczynie o "okropnym, nieużywanym całkowicie, chyba, że dawno temu i na głębokiej wsi". Imię to brzmiało... Katarzyna. Babcia też się cieszy z powrotu "starych" imion, ale twierdzi, że jeszcze nie wróciły popularne za jej pokolenia Halinki i Irenki. Na moje ulubione ostatnio imię Marianna trochę się krzywi. "Marianna? Mańka? To albo ulicznica z Czerniakowskiej albo stara kobiecina w chuście na głowie". Ale dodaje, że to nie jej sprawa (bo jest bardzo kochaną babcią ) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 21.08.06, 19:51 A mnie ciekawi które imiona konkretnie Twoja babcia uważa za udziwnione? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 22.08.06, 10:36 Jesli to bylo do mnie, to: Katarzyna, Barbara, Wiktoria...2 pierwsze zawsze sie jej myla (ta Kasia albo Basia), a Wiktoria jej zdaniem moze byc co najwyzerj 2. imieniem ("Wikta na pierwsze? jeszcze Maria Wiktoria to rozumiem")...Weronika wg Babci to imie dla starszej panio (Weronka byla jej wlasna mama). O Niukolach i oliwiach Bacia nawet nie slyszala, a jak slyszala, to pewnie pomyslala, ze to przezwiska))). Babcia jest Gina (od Genowefy), nazywana w dziecinstwie tez Fefa))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi IP: *.lublin.mm.pl 28.06.07, 11:11 Moja prababcia Marianna wstydzi się swego imienia i mówi że dawniej na wsiach tylko były Marianny. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 22.08.06, 09:06 Mojemu dziadkowi podoba się Arkadiusz (kochany jest, ale gustu ni ma!), za to babcia lubi Martę i Wojtka (ja w sumie też, do Wojtka ostatnio się przekonałam) . Z babcią związana jest anegdotka o tym, że sądziła wiele lat temu, iż imię Kinga nadaje się wyłącznie dla zakonnicy. Za to gdy moi rodzice nazwali tak swoją córkę, polubiła je razem z nią . Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 22.08.06, 09:07 Dodam, że dzieci moich dziadków to Jerzy i Elżbieta, więc nienajgorzej )). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 22.08.06, 10:38 Dzieci mojej Babci-krytykantki to Zofia, Aleksander (B. chciala Andrzeja,. ale Dziadek rejestrowal)), Jadwiga (miala byc Irena) i Krystyna (miala byc Elzbieta). Sasiadki corka byla Wladzia i sadownie zmieniala na Beate. Babica twierdzi, ze Wladzia (jej ukochany stryjek byl Wladek) 100 razy lepsza niz beznadziejna jej zdaniem Beata)). Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 22.08.06, 12:54 ciekawa jestem co moja babcia powiedziałaby w tej sprawie, niestety nie żyje. A imiona z dziadkiem mieli kompletnie niewspółczesne - Pelagia i Emeryk. Pozdrawiam! M. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 22.08.06, 12:57 Mojej Mamy kolezanka jest Pelagia, wszyscy nazywaja ja Lucyna (od Lusii)). Maz mojej Babci byl Franciszek. Raz chyba jakis urzednik skontaminowal Genowefe z Franciszkiem i przyszlo pismo na Eugeniusza)). Dziadek w smiech, ze zaden geniusz tu nie mieszka))). Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 22.08.06, 16:36 Moja babcia marzy o: Julii (żeby Julianna!) i Dominice oraz Arkadiuszku. Jak w listopadzie urodził się mój kuzyn Łukaszek było wiele dyskusji... A teraz chyba kuzynka się dochowa maluszka... Jedno jest pewne - ja Babci nie ulegnę. A Babcia jest Zuzanna i twierdzi, że ma imię nie na czasie. Gdy dowiedziała się, że znajomi dali córeczce na imię Zosia, stwierdziła, że to imię przestarzałe i wszyscy będą myśleli, że to staruszka. Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 22.08.06, 19:17 Ha, ciekawy temat. Zaluje, ze nie moge spytac o to moich babc. Moja babcia zostala ochrzczona Janina Danuta. Imienia Janina nie znosila, wiec zamienila swoje imiona miejscami, chociaz nie wiem czy oficjalnie. Co wiecej, imie Danuta podobalo sie jej tak bardzo, ze tak tez nazwala swoja corke. Dla syna wchodzil w gre wylacznie Andrzej badz Janusz (wygral Andrzej). Kazda wnuczke i teraz prawnuczke upierala sie nazwac Iwona, jak dotad niestety (dla niej) bezskutecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 19.01.07, 08:23 U mnie praktycznie taka sama sytuacja jak u kayah73. Moja babacia Edwarda Krystyna też nienawidziła swojego imienia, więc zamieniła kolejność (ale dopiero jak skończyła 70 lat, choć wszyscy i tak mówili na nią Krysia). Córkę nazwała właśnie Krystyna, a syna Andrzej. Mąż miał na imię Janusz ) Odpowiedz Link Zgłoś
golinda Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 19.01.07, 14:13 moja babcia miała na imię Józefa, jej rodzice: Jan i Katarzyna dziadek był: Edmund, drugi dziadek Józef i babcia: Benigna (w skrócie Benia) nie podoba mi się, kiedy małe dzieci mają takie przestarzałe imiona, a już Zosia jest najokropniejsze ze wszystkich... Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 20.01.07, 02:49 Zosia przestarzałe? Znam kilkanaście Zofii w przeróżnym wieku, od ciotecznych babć poprzez kobiety po czterdziestce (mój brat chodził z dwiema Zosiami, ożenił się z trzecią )) aż po nastolatki (dwie Zosie z trzeciej klasy gimnazjum). To imię nigdy nie było jakieś wściekle popularne, ale zawsze gdzieś tam było obecne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zytka :) Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 16:43 hihi a ja jestem Zyta, co Wy na to ? dodam, że mam 17 lat Zosia jest bardzo ładne i zdecydowanie ponadczasowe. Stare imiona przeżywają teraz renesans i znowu "topują" , chociaż do Gertrudy jakoś nie mogę się przekonać Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 29.01.07, 18:37 Gość portalu: zytka napisał(a): > hihi a ja jestem Zyta, co Wy na to ? dodam, że mam 17 lat Uważam, że bardzo ładnie! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 27.06.07, 17:26 Gość portalu: zytka napisał(a): > hihi a ja jestem Zyta, co Wy na to ? dodam, że mam 17 lat A ja myślę, że prześlicznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 09:21 Moja Babcia była Rozalia , dziadek Józef. To od strony mamy. Babci dzieci: Janina Józefa Stanisław i Zofia Teresa Maria Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 28.06.07, 00:18 moja babcia ze strony mamy ma na imię Stanisława(mąż Jan) i ma cztery córki:Janina,Marianna,Zofia i Helena. babcia ze strony taty ma na imię Janina(mąż Jan) i miała pięciu synów:Adam,Ignacy,Stanisław,Tadeusz,Krzysztof. Odpowiedz Link Zgłoś
aula27 Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 28.06.07, 02:14 Moja babicia ukochana miała na imię Ksawera, jej rodzice to Zofia i Szczepan. Babi kuzykna zawsze byla nazywana Wichcią, czyli Victoria. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 28.06.07, 14:00 Wichcia - jakie śliczne zdrobnienie! Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 25.11.07, 09:05 Moja ukochana babcia (rocznik 26) już nie żyje. Chętnie zapytałam ją co sądzi o imionach... Gusta miała jak na swoje czasy oryginalne. Swoją córkę na moją mamę nazwała Natalią. Przez wiele lat mama była jedyną Natalią w okolicy i bardzo wstydziła się swego imienia (uważała je za przestarzałe). Dla rodziny była Nelą. dopiero traz, gdy przekroczyła pięćdziesiątke wysłuchuje w bankach i urzęach "jakie ładne imię". Jej najmłodsza siostra dostała na imię Marzanna. Rodzice mojej kuzynki (rocznik 75) nie mieli pomysłu na imię dla niej. Babcia chciała Alicję. Gdy ja byłam w ciąży (7 lat temu) babcia była bardzo zainteresowana imieniem dla pierwszego prawnuka. "Proszę tylko nie ten... Patyk czy Partyk, co to za imię beznadziejne... I nie Dawid, bo za bardzo żydowskie. A dla dziewczynki nie Oliwka, bo równie dobrze możesz Zasypka dać" - mówiła. Moja ciocia proponowała modnego - E tam, jak z kościoła - wydziawiała babcia. Ja przez chwilę chciałam Stasia - mój dziadek, mąż babci takie nosił i obaj dziadkowie mojego męża. - E, tam Staś, tak zwyczajnie, Stasiów jak psów - to też nie podobało się babci. W końcu wymyśliła: - Daj Bruno. Miałam kiedyś takiego Bruna, co to był za chłopak! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 26.11.07, 15:19 To sie odmienia BrunoNa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.S. Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 18:14 Mnie do Genowefy przekonało jej francuskojęzyczne brzmienie, pisząc jak się czyta: Żeneviev. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 25.11.07, 20:02 Pytanie, jak to brzmienie odbierają Francuzi. Szczyt nadań Genevieve przypadł w 1947 r. (czyli na oko później, niż w Polsce), a w tej chwili jest ona nadawana w ilościach śladowych. Prawdopodobnie przeciętny Francuz uznałby, że jest to przestarzałe imię, a Genowefa w polskim brzmieniu jest o wiele ładniejsza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi IP: *.dsl.club-internet.fr 26.11.07, 10:31 Podobnie odbierana jest Nicole - szczyt nadan jakies 40-50 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
maybe_baby Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 26.11.07, 12:00 Moja niezyjaca babcia Genowefa zwykla smiac sie razem ze kolezanka z jej wnuczki, ktorej imienia nie byly w stanie powtorzyc. Dla nich "Nikolą" byla po prostu Sylwia ktorej imie wymawialy po prostu CYWILIA... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 26.11.07, 15:20 Podobnie reaguja Niemcy. Pozwole sobie dodac, ze moja Babcia Genowefa zmarla ponad 2 tygodnie temu, nie doczekawszy prawnuka... Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 26.11.07, 19:48 chyba się zgodzę z ta tezą Zdecydowanie bardziej wolę Helenę, Zofię, Stanisława i np. Antoniego niż Nikolę, Sandrę czy Patryka. Moi dziadkowi zaś mieli na imię tak - Róża i Leon oraz Kalina i Bernard - uważam, że pięknie (zwłaszcza podobają mi sie te imiona żeńskie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 19:57 a moi: Zofia i Tomasz (dzieci: Izydor i Czesław) Stefan i Stefania (Tadeusz, Czesław, Szymon, Piotr, Wiesława, Danuta, Teresa, Krystyna, Helena, Stanisława) ja jestem Kaśka i mam brata Krzyśka sama mam Dominikę (ale chciałam Hankę, ale dziadek Izydor absolutnie się sprzeciwiał). K Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 22.04.08, 07:56 moja śp. babcia stefa (rocznik 1925) krytycznie wyrażała się o patrycji, karinie, malwinie, patryku (nadania przełom lat 70 i 80-tych) i martynie (imię jej pierwszej prawnuczki, początek lat 90-tych... wtedy to nawet mnie imię to wydawało się przegięciem) babcia z nostalgią wyrażała się o imionach przedwojennych, zwłaszcza noszonych przez polskie gwiazdy filmowe i imionach z ulubionych książek (anielka Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 24.04.08, 15:00 A teraz to i Anielka w miare popularna, i Zuzanna (jak Zula Porzelska, co by pozostac przey gwiazdach przedwojennych). Jeszcze troche i Jadwiga (jak Smosarska) powroci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi IP: *.85-237-165.tkchopin.pl 24.04.08, 15:31 Jak mojej koleżanki siostrzeniec miał otrzymać imię Rafał, to dziadek stwierdził "Rafał??? A nie może mieć normalnie na imię? Na przykład Włodzimierz?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.08, 22:03 mój ojciec - Henryk, żona Elżbieta mój dziadek - Stanisław, żona Izabela mój pra dziadek - Antoni, żony: Anna i Weronika mój pra pra dziedek - Bernard, żona Helena mój pra pra pra dziadek - Antoni, żona Teofila mój pra pra pra pra dziadek - Franciszek, żona Antonina mój pra pra pra pra pra dziadek - Mikołaj, żona Franciszka Odpowiedz Link Zgłoś