Dodaj do ulubionych

Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imion

21.08.06, 17:40
"Teraz te imiona takie brzydkie i udziwnione. Kiedys byly piekne: Genowefa,
Gertruda..."
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 21.08.06, 17:54
      Ciekawe, co będzie w naszych wypowiedziach figurować jako imiona brzydkie i
      udziwnione, kiedy z nostalgią będziemy wspominać Nikolę i Oliwię...
      • annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 21.08.06, 17:59
        Tak szczerze, to bardziej podobaja mi sie typy mojej Babcii niz te Nikole i
        Wanessy...
    • theodorka Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 21.08.06, 18:03
      Mnie się też bardziej podoba Genia czy Gercia. Nie uważam tych imion za
      najgorsze.
      • annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 21.08.06, 18:15
        Z Gercia ten sam problem co z Konstancja/Kostkawink)) - niestety dla wielu osob w
        Pl to Trudziasad((((.
    • gaudencja Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 21.08.06, 18:23
      Zawsze byly jakieś Nikole i Wanessy, zastanawiam się, co nimi było w czasach
      Gertrud i Genowef smile
      • annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 21.08.06, 18:29
        Wlasnie analizuje moich krewnych z pokolenia mojej Babci i
        wczesniejszych...Imion roznorodnych mnostwo, ale zadnych "gargameli" wsrod nich
        nie masad((((. Weronika, Stefania, Wanda, Janina, Eufemia (rozszyfrowana na tym
        forum, wg Babci to po prostu Fema), Franciszka, Aleksa (skrot od
        Aleksandry)...Konstanty (tata mojej Babci), Wiktor, Feliks, Michal,
        Adam...Najdziwniejsze to imie niedawno zmarlego kuzyna zwanego Leszkiem (syna
        Aleksy, chrzesniaka Babci), a w rzeczywistosci byl Lechoslawem...Aha, jeszcze
        Albin (wujek Babci) i moj dziadek z drugiej strony Alfons (syn Teodora i Joanny,
        a wlasciwiwe Theodora i Johanny)...
        • kasia2705 Lechosław.. 24.04.08, 19:30
          Tak ma na imie moj stryj, lat 78, a moj tata jest Bohdan - dla
          rodziny i przyjaciol Danek (lat 75). Ich starsza siostra byla Basia.
          • gaudencja Danek 24.04.08, 21:19
            kasia2705 napisała:

a moj tata jest Bohdan - dla
            > rodziny i przyjaciol Danek (lat 75).

Identycznie, jak brat mojego dziadka - ale on jest o kilka lat
            starszy od Twojego Taty.
      • nchyb Gaudencjo... 23.08.06, 12:00
        > zastanawiam się, co nimi było w czasach
        > Gertrud i Genowef smile

Był na forum podany link, albo cytat z jakiegoś starego, zdaje się jeszze z
        końca XIX wieku kalendarza czy poradnika. I tam były podane imiona, jakich jako
        pretensjonalne, nie powinno się nadawać. Kojarzysz może ten tekst Gaudencjo? Bo
        coś znaleźć nie mogę, a z chęcią bym jeszcze raz tam zajrzała...
        • gaudencja Nchyb 23.08.06, 14:22
          To proste, wątek jest podlinkowany w opisie forum - jako jeden z lepszych
          tekstów o zmianach w percepcji imion w czasie, jaki się na forum pojawił smile
          • nchyb Dziękuję :-) 23.08.06, 17:14
            I właśnie Gaudencjo, czy to nie tamte imiona sa odpowiednikiem dzisiejszyh
            Nikoli, Dżesik i Waness?...

A tak przy okazji - najciemniej pod latarnią, jak byk w opisie stąło, a ja się
            głowiłam jak odnaleźć. Dziękuje raz jeszcze... smile
          • hovawartka poradnik 18.01.07, 20:07
            Mowicie dziewczyny o tym poradniku i ja do niego chce powrocić. Czy mogę
            poprosić tu kogoś o napisanie współczesnej wersji? Oczywiscie humorystycznie
            tylko. Jestescie biegłe w modnych i niemodnych teraz imionach, wiec fajnie to
            mogłoby wyjśćsmileCzyli "imion takich a takich uzywać nie należy, moznaby bowiem
            dziecko narazić na śmieszność" itd pociągnąc jego slowa.
            Pozdrawiam!
            M.
      • kaeira Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 24.08.06, 16:46
        gaudencja napisała:
        > Zawsze byly jakieś Nikole i Wanessy, zastanawiam się, co nimi było w czasach
        > Gertrud i Genowef smile

Według mnie wlaśnie Gertrudy i Genowefy (a takze np. Leokadie i Pelagie).
        Dlatego dziś brzmią tak "obciachowo", że były to imiona, które były "trendy" i
        bardzo szybko stały się popularne, a potem równie szybko zniknęły.
        • annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 24.08.06, 17:19
          Nieprawda. W srodowisku mojej Babci te akurat imiona byly tak popularne ze
          wzgledu na wplywy niemieckie...
          • gaudencja Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 24.08.06, 17:22
            No tak, tu było też lokalne zróżnicowanie, Gertruda na pewno była wyrazem
            wpływów niemieckich.
            • Gość: lilija Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi IP: *.lublin.mm.pl 28.06.07, 11:08
              Ale nie Leokadia, to nie brzmi niemiecko. Moja babcia miała to wg mnie piękne
              imię. Srót już był mniej piękny - Lodzia smile
        • gaudencja Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 24.08.06, 17:21
          Taka jest też i moja teza... Dopisałabym i imię mojej rodzonej babci - Eugenia,
          natomiast chyba wyłączyłabym Pelagię, która - mam wrażenie - nie była aż tak
          modna, natomiast już na początku zeszłego wieku była przestarzała). Wiele
          innych imion popularniejszych we wcześniejszych pokoleniach (Regina, Waleria,
          Wanda, Irena) brzmi staroświecko, ale nie "obciachowo".
          Co zaś do porad sprzed 100 lat, to mam wrażenie, ze bardziej należy sluchać
          diagnozy Rościszewskiego wobec imion, które odradza, niż co do imion, które
          poleca - z tej przyczyny, że panie domu niekoniecznie słuchały jego porad.
          Rościszewski nie wstrzelił się do konca we właśnie nadchodzącą modę, lansował
          swoje pomysły trochę jak my czasem na forum wink
          • annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 24.08.06, 17:26
            Przed wojna byly na fali imiona typu (a razcej zdrobnienia): Loda, Zula.
            Brr...Eugenia uchodzila za piekne i nobliwe imie damskie (Eugenia Lewinska lub
            Lewicka, ostatnia milosc Marszalka).
    • theodorka Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 21.08.06, 18:34
      Wczoraj odkryłam, że w mojej rodzinie znajduje się człowiek o imieniu
      Rościsław smile.
    • trrruskawa Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 21.08.06, 18:39
      Ostatnio słuchałam rozmowy mojej babci ze swoją siostrą również na temat imion.
      Były zachwycone,ze do łask wracają imiona ich pokolenia. Ponoć zauważyły,że
      teraz małe dzieci to głównie Stasie, Helenki i Zosie.
    • pepperann Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 21.08.06, 19:47
      Moja babcia (rocznik 1922) opowiadała mi, że w szkole (żeńskie gimnazjum i
      liceum bezpłatne dla pracowników miasta st. Warszawy: spory przekrój społeczny -
      od córek Piłsudskiego po córki stróżów miejskich) bardzo współczuły dziewczynie
      o "okropnym, nieużywanym całkowicie, chyba, że dawno temu i na głębokiej wsi".
      Imię to brzmiało... Katarzyna.

Babcia też się cieszy z powrotu "starych" imion, ale twierdzi, że jeszcze nie
      wróciły popularne za jej pokolenia Halinki i Irenki.

Na moje ulubione ostatnio imię Marianna trochę się krzywi. "Marianna? Mańka? To
      albo ulicznica z Czerniakowskiej albo stara kobiecina w chuście na głowie". Ale
      dodaje, że to nie jej sprawa (bo jest bardzo kochaną babcią wink)
      • abiela Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 21.08.06, 19:51
        A mnie ciekawi które imiona konkretnie Twoja babcia uważa za udziwnione?
        • annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 22.08.06, 10:36
          Jesli to bylo do mnie, to: Katarzyna, Barbara, Wiktoria...2 pierwsze zawsze sie
          jej myla (ta Kasia albo Basia), a Wiktoria jej zdaniem moze byc co najwyzerj 2.
          imieniem ("Wikta na pierwsze? jeszcze Maria Wiktoria to rozumiem")...Weronika wg
          Babci to imie dla starszej panio (Weronka byla jej wlasna mama). O Niukolach i
          oliwiach Bacia nawet nie slyszala, a jak slyszala, to pewnie pomyslala, ze to
          przezwiskawink))). Babcia jest Gina (od Genowefy), nazywana w dziecinstwie tez
          Fefawink))).
      • Gość: michał Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi IP: *.lublin.mm.pl 28.06.07, 11:11
        Moja prababcia Marianna wstydzi się swego imienia i mówi że dawniej na wsiach
        tylko były Marianny.
    • theodorka Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 22.08.06, 09:06
      Mojemu dziadkowi podoba się Arkadiusz (kochany jest, ale gustu ni ma!), za to
      babcia lubi Martę i Wojtka (ja w sumie też, do Wojtka ostatnio się
      przekonałam) smile.

Z babcią związana jest anegdotka o tym, że sądziła wiele lat temu, iż imię
      Kinga nadaje się wyłącznie dla zakonnicy. Za to gdy moi rodzice nazwali tak
      swoją córkę, polubiła je razem z nią wink.
      • theodorka Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 22.08.06, 09:07
        Dodam, że dzieci moich dziadków to Jerzy i Elżbieta, więc nienajgorzej smile)).
        • annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 22.08.06, 10:38
          Dzieci mojej Babci-krytykantki to Zofia, Aleksander (B. chciala Andrzeja,. ale
          Dziadek rejestrowalwink)), Jadwiga (miala byc Irena) i Krystyna (miala byc
          Elzbieta). Sasiadki corka byla Wladzia i sadownie zmieniala na Beate. Babica
          twierdzi, ze Wladzia (jej ukochany stryjek byl Wladek) 100 razy lepsza niz
          beznadziejna jej zdaniem Beatawink)). Pzdr!
          • hovawartka Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 22.08.06, 12:54
            ciekawa jestem co moja babcia powiedziałaby w tej sprawie, niestety nie żyje. A
            imiona z dziadkiem mieli kompletnie niewspółczesne - Pelagia i Emeryk.
            Pozdrawiam!
            M.
            • annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 22.08.06, 12:57
              Mojej Mamy kolezanka jest Pelagia, wszyscy nazywaja ja Lucyna (od Lusiiwink)). Maz
              mojej Babci byl Franciszek. Raz chyba jakis urzednik skontaminowal Genowefe z
              Franciszkiem i przyszlo pismo na Eugeniuszawink)). Dziadek w smiech, ze zaden
              geniusz tu nie mieszkawink))). Pzdr!
              • olianka Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 22.08.06, 16:36
                Moja babcia marzy o: Julii (żeby Julianna!) i Dominice oraz Arkadiuszku. Jak w
                listopadzie urodził się mój kuzyn Łukaszek było wiele dyskusji... A teraz chyba
                kuzynka się dochowa maluszka... Jedno jest pewne - ja Babci nie ulegnę.
                A Babcia jest Zuzanna i twierdzi, że ma imię nie na czasie. Gdy dowiedziała się,
                że znajomi dali córeczce na imię Zosia, stwierdziła, że to imię przestarzałe i
                wszyscy będą myśleli, że to staruszka.
                • kayah73 Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 22.08.06, 19:17
                  Ha, ciekawy temat. Zaluje, ze nie moge spytac o to moich babc.

Moja babcia zostala ochrzczona Janina Danuta. Imienia Janina nie znosila, wiec
                  zamienila swoje imiona miejscami, chociaz nie wiem czy oficjalnie. Co wiecej,
                  imie Danuta podobalo sie jej tak bardzo, ze tak tez nazwala swoja corke. Dla
                  syna wchodzil w gre wylacznie Andrzej badz Janusz (wygral Andrzej).

Kazda wnuczke i teraz prawnuczke upierala sie nazwac Iwona, jak dotad niestety
                  (dla niej) bezskutecznie.
                  • anilia Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 19.01.07, 08:23
                    U mnie praktycznie taka sama sytuacja jak u kayah73. Moja babacia Edwarda
                    Krystyna też nienawidziła swojego imienia, więc zamieniła kolejność (ale
                    dopiero jak skończyła 70 lat, choć wszyscy i tak mówili na nią Krysia). Córkę
                    nazwała właśnie Krystyna, a syna Andrzej. Mąż miał na imię Janusz smile)
    • golinda Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 19.01.07, 14:13
      moja babcia miała na imię Józefa, jej rodzice: Jan i Katarzyna
      dziadek był: Edmund, drugi dziadek Józef i babcia: Benigna (w skrócie Benia)
      nie podoba mi się, kiedy małe dzieci mają takie przestarzałe imiona, a już
      Zosia jest najokropniejsze ze wszystkich...
      • minerwamcg Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 20.01.07, 02:49
        Zosia przestarzałe? Znam kilkanaście Zofii w przeróżnym wieku, od ciotecznych
        babć poprzez kobiety po czterdziestce (mój brat chodził z dwiema Zosiami,
        ożenił się z trzecią smile)) aż po nastolatki (dwie Zosie z trzeciej klasy
        gimnazjum). To imię nigdy nie było jakieś wściekle popularne, ale zawsze gdzieś
        tam było obecne.
        • Gość: zytka :) Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 16:43
          hihi a ja jestem Zyta, co Wy na to ? dodam, że mam 17 lat smile
          Zosia jest bardzo ładne i zdecydowanie ponadczasowe. Stare imiona przeżywają
          teraz renesans i znowu "topują" , chociaż do Gertrudy jakoś nie mogę się
          przekonać wink
          • gaudencja Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 29.01.07, 18:37
            Gość portalu: zytka smile napisał(a):

> hihi a ja jestem Zyta, co Wy na to ? dodam, że mam 17 lat smile

Uważam, że bardzo ładnie! smile
          • theodorka Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 27.06.07, 17:26
            Gość portalu: zytka smile napisał(a):

> hihi a ja jestem Zyta, co Wy na to ? dodam, że mam 17 lat smile

A ja myślę, że prześlicznie smile
    • Gość: Dee Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 09:21
      Moja Babcia była Rozalia , dziadek Józef. To od strony mamy.
      Babci dzieci:
      Janina
      Józefa
      Stanisław i Zofia
      Teresa
      Maria
      • gusia210 Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 28.06.07, 00:18
        moja babcia ze strony mamy ma na imię Stanisława(mąż Jan) i ma cztery
        córki:Janina,Marianna,Zofia i Helena.
        babcia ze strony taty ma na imię Janina(mąż Jan) i miała pięciu
        synów:Adam,Ignacy,Stanisław,Tadeusz,Krzysztof.
        • aula27 Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 28.06.07, 02:14
          Moja babicia ukochana miała na imię Ksawera, jej rodzice to Zofia i Szczepan.
          Babi kuzykna zawsze byla nazywana Wichcią, czyli Victoria.
          • gaudencja Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 28.06.07, 14:00
            Wichcia - jakie śliczne zdrobnienie!
    • milenium5 Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 25.11.07, 09:05
      Moja ukochana babcia (rocznik 26) już nie żyje. Chętnie zapytałam ją
      co sądzi o imionach... Gusta miała jak na swoje czasy oryginalne.
      Swoją córkę na moją mamę nazwała Natalią. Przez wiele lat mama była
      jedyną Natalią w okolicy i bardzo wstydziła się swego imienia
      (uważała je za przestarzałe). Dla rodziny była Nelą. dopiero traz,
      gdy przekroczyła pięćdziesiątke wysłuchuje w bankach i
      urzęach "jakie ładne imię". Jej najmłodsza siostra dostała na imię
      Marzanna. Rodzice mojej kuzynki (rocznik 75) nie mieli pomysłu na
      imię dla niej. Babcia chciała Alicję. Gdy ja byłam w ciąży (7 lat
      temu) babcia była bardzo zainteresowana imieniem dla pierwszego
      prawnuka. "Proszę tylko nie ten... Patyk czy Partyk, co to za imię
      beznadziejne... I nie Dawid, bo za bardzo żydowskie. A dla
      dziewczynki nie Oliwka, bo równie dobrze możesz Zasypka dać" -
      mówiła. Moja ciocia proponowała modnego - E tam, jak z kościoła -
      wydziawiała babcia. Ja przez chwilę chciałam Stasia - mój dziadek,
      mąż babci takie nosił i obaj dziadkowie mojego męża. - E, tam Staś,
      tak zwyczajnie, Stasiów jak psów - to też nie podobało się babci. W
      końcu wymyśliła: - Daj Bruno. Miałam kiedyś takiego Bruna, co to był
      za chłopak!
      • annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 26.11.07, 15:19
        To sie odmienia BrunoNauncertain
    • Gość: A.S. Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 18:14
      Mnie do Genowefy przekonało jej francuskojęzyczne brzmienie, pisząc
      jak się czyta: Żeneviev.
      • gaudencja Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 25.11.07, 20:02
        Pytanie, jak to brzmienie odbierają Francuzi. Szczyt nadań Genevieve
        przypadł w 1947 r. (czyli na oko później, niż w Polsce), a w tej
        chwili jest ona nadawana w ilościach śladowych. Prawdopodobnie
        przeciętny Francuz uznałby, że jest to przestarzałe imię, a Genowefa
        w polskim brzmieniu jest o wiele ładniejsza...
        • Gość: rybka Nemo Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi IP: *.dsl.club-internet.fr 26.11.07, 10:31
          Podobnie odbierana jest Nicole - szczyt nadan jakies 40-50 lat
          temu wink
          • maybe_baby Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 26.11.07, 12:00
            Moja niezyjaca babcia Genowefa zwykla smiac sie razem ze kolezanka z
            jej wnuczki, ktorej imienia nie byly w stanie powtorzyc.
            Dla nich "Nikolą" byla po prostu Sylwia ktorej imie wymawialy po
            prostu CYWILIA...
        • annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 26.11.07, 15:20
          Podobnie reaguja Niemcy. Pozwole sobie dodac, ze moja Babcia
          Genowefa zmarla ponad 2 tygodnie temu, nie doczekawszy prawnuka...
    • julia78 Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 26.11.07, 19:48
      chyba się zgodzę z ta tezą wink
      Zdecydowanie bardziej wolę Helenę, Zofię, Stanisława i np. Antoniego niż Nikolę,
      Sandrę czy Patryka.
      Moi dziadkowi zaś mieli na imię tak - Róża i Leon oraz Kalina i Bernard -
      uważam, że pięknie (zwłaszcza podobają mi sie te imiona żeńskie)
      • Gość: Kasia Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 19:57
        a moi: Zofia i Tomasz (dzieci: Izydor i Czesław)
        Stefan i Stefania (Tadeusz, Czesław, Szymon, Piotr, Wiesława,
        Danuta, Teresa, Krystyna, Helena, Stanisława)

ja jestem Kaśka i mam brata Krzyśka
        sama mam Dominikę (ale chciałam Hankę, ale dziadek Izydor absolutnie
        się sprzeciwiał).

K

• panna_turkus Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 22.04.08, 07:56
      moja śp. babcia stefa (rocznik 1925) krytycznie wyrażała się o patrycji, karinie, malwinie, patryku (nadania przełom lat 70 i 80-tych) i martynie (imię jej pierwszej prawnuczki, początek lat 90-tych... wtedy to nawet mnie imię to wydawało się przegięciem)

babcia z nostalgią wyrażała się o imionach przedwojennych, zwłaszcza noszonych przez polskie gwiazdy filmowe i imionach z ulubionych książek (anielka wink
      • annajustyna Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi 24.04.08, 15:00
        A teraz to i Anielka w miare popularna, i Zuzanna (jak Zula
        Porzelska, co by pozostac przey gwiazdach przedwojennych). Jeszcze
        troche i Jadwiga (jak Smosarska) powroci...
    • Gość: Ola Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi IP: *.85-237-165.tkchopin.pl 24.04.08, 15:31
      Jak mojej koleżanki siostrzeniec miał otrzymać imię Rafał, to dziadek stwierdził
      "Rafał??? A nie może mieć normalnie na imię? Na przykład Włodzimierz?"
    • Gość: kasia Re: Wypowiedz mojej Babci odn. wspolczesnych imi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.08, 22:03
      mój ojciec - Henryk, żona Elżbieta
      mój dziadek - Stanisław, żona Izabela
      mój pra dziadek - Antoni, żony: Anna i Weronika
      mój pra pra dziedek - Bernard, żona Helena
      mój pra pra pra dziadek - Antoni, żona Teofila
      mój pra pra pra pra dziadek - Franciszek, żona Antonina
      mój pra pra pra pra pra dziadek - Mikołaj, żona Franciszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.