05.09.06, 00:52
Witam, jestem nowa, gdzie można się zgłosić po zielony listek lub złożyć wniosek o okres ochronny? wink

Mam pytanie: co to za imię, ta Pestka. Wystąpiło w książkach Ireny Jurgielewiczowej i w filmie Krystyny Jandy, ale co to takiego i skąd się wzięło?

Pytam teoretycznie, tylko z niezdrowej ciekawości.
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Pestka? 05.09.06, 09:07
      corleinne napisała:

> Witam, jestem nowa, gdzie można się zgłosić po zielony listek lub złożyć wniose
      > k o okres ochronny? wink

smile))) Witaj!

>
      > Mam pytanie: co to za imię, ta Pestka. Wystąpiło w książkach Ireny Jurgielewicz
      > owej i w filmie Krystyny Jandy, ale co to takiego i skąd się wzięło?
      >
      > Pytam teoretycznie, tylko z niezdrowej ciekawości.

Nie wiem, może ktoś inny?
      • annajustyna Re: Pestka? 05.09.06, 09:10
        A nie ejst to po prostu taka forma pieszczotliwa??? Cis jak Misia, Kicia, Niunia???
    • agnieszka_azj Re: Pestka? 05.09.06, 10:34
      corleinne napisała:

> Mam pytanie: co to za imię, ta Pestka. Wystąpiło w książkach Ireny
      Jurgielewicz
      > owej i w filmie Krystyny Jandy, ale co to takiego i skąd się wzięło?

O ile dobrze pamiętam u Jurgielewiczowej to było przezwisko, a nie imię. W
      książce Anki Kowalskiej, którą następnie sfilmowała Janda tytułowa Pestka to
      nie jest bohaterka.
      Pamietam taki dialog między Sabiną a Agatą, że pestka to jest to najważniejsze
      w zyciu, co liczy się najbardziej i zostaje zawsze, nawet jak juz nic nie ma
      (może coś kręcę, ale nie mam książki pod ręką wink)) Dla Agaty tą "pestką" był
      miłość tak pamiętam.
      W każdym razie pestka to nie jest imię.
    • kasia1302 Re: Pestka? 05.09.06, 13:23
      Dziekuę, że tak bardzo poprawiłaś mi humor. Dawno sie tak nie usmiałam. Pytanie
      na poziomie mojej dwulatki: "idzie sobie piękna Ibesta przez las" (z bajki
      Piekna i Bestia).Tylko, że ona ma 2,5 roku...
      • gracuuja Re: Pestka? 06.09.06, 16:04
        ooo to zupełnie tak samo Piękna ta Ibestia jak był sobie Pan i... pies Pana
        Kracego... smile))
    • kaeira Re: Pestka? 05.09.06, 13:38
      corleinne napisała:
      > Mam pytanie: co to za imię, ta Pestka. Wystąpiło w książkach Ireny
      > Jurgielewiczowej i w filmie Krystyny Jandy, ale co to takiego i skąd się
      > wzięło?

;->
      W węgierskim istnieje bodajże Pista (czyta się chyba 'piszta'), zdrobnienie od
      Istvana.
      Jakby się baaardzo uprzeć, to mogłoby być zdrobnienie od Praskowii. Albo od
      hipotetycznej żeńskiej formy Praksytelesa. Albo od Hatszepsut.
      ;->

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.