corleinne 05.09.06, 00:52 Witam, jestem nowa, gdzie można się zgłosić po zielony listek lub złożyć wniosek o okres ochronny? Mam pytanie: co to za imię, ta Pestka. Wystąpiło w książkach Ireny Jurgielewiczowej i w filmie Krystyny Jandy, ale co to takiego i skąd się wzięło? Pytam teoretycznie, tylko z niezdrowej ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Pestka? 05.09.06, 09:07 corleinne napisała: > Witam, jestem nowa, gdzie można się zgłosić po zielony listek lub złożyć wniose > k o okres ochronny? ))) Witaj! > > Mam pytanie: co to za imię, ta Pestka. Wystąpiło w książkach Ireny Jurgielewicz > owej i w filmie Krystyny Jandy, ale co to takiego i skąd się wzięło? > > Pytam teoretycznie, tylko z niezdrowej ciekawości. Nie wiem, może ktoś inny? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Pestka? 05.09.06, 09:10 A nie ejst to po prostu taka forma pieszczotliwa??? Cis jak Misia, Kicia, Niunia??? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Pestka? 05.09.06, 10:34 corleinne napisała: > Mam pytanie: co to za imię, ta Pestka. Wystąpiło w książkach Ireny Jurgielewicz > owej i w filmie Krystyny Jandy, ale co to takiego i skąd się wzięło? O ile dobrze pamiętam u Jurgielewiczowej to było przezwisko, a nie imię. W książce Anki Kowalskiej, którą następnie sfilmowała Janda tytułowa Pestka to nie jest bohaterka. Pamietam taki dialog między Sabiną a Agatą, że pestka to jest to najważniejsze w zyciu, co liczy się najbardziej i zostaje zawsze, nawet jak juz nic nie ma (może coś kręcę, ale nie mam książki pod ręką )) Dla Agaty tą "pestką" był miłość tak pamiętam. W każdym razie pestka to nie jest imię. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia1302 Re: Pestka? 05.09.06, 13:23 Dziekuę, że tak bardzo poprawiłaś mi humor. Dawno sie tak nie usmiałam. Pytanie na poziomie mojej dwulatki: "idzie sobie piękna Ibesta przez las" (z bajki Piekna i Bestia).Tylko, że ona ma 2,5 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
gracuuja Re: Pestka? 06.09.06, 16:04 ooo to zupełnie tak samo Piękna ta Ibestia jak był sobie Pan i... pies Pana Kracego... )) Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Pestka? 05.09.06, 13:38 corleinne napisała: > Mam pytanie: co to za imię, ta Pestka. Wystąpiło w książkach Ireny > Jurgielewiczowej i w filmie Krystyny Jandy, ale co to takiego i skąd się > wzięło? ;-> W węgierskim istnieje bodajże Pista (czyta się chyba 'piszta'), zdrobnienie od Istvana. Jakby się baaardzo uprzeć, to mogłoby być zdrobnienie od Praskowii. Albo od hipotetycznej żeńskiej formy Praksytelesa. Albo od Hatszepsut. ;-> Odpowiedz Link Zgłoś