Dodaj do ulubionych

Nina czy Lena

07.09.06, 14:45
Zastanawiamy się nad wyborem imienia dla naszego dziecka które urodzi się w październiku.
Jeśli będzie chłopak to na bank Mikołaj,to już było postanowione przy pierwszym dziecku. Natomiast jeśli dziewczynka to miała być Marzena ale mnie jakoś nie bardzo odpowiada to imię...wybaczcie wszystkie Marzeny.
Za to wpadło mi w ucho Nina i Lena, są krótkie <nasza starsza córeczka ma na imię Ewa>, dość oryginalne <pewnie moja Babcia będzie miała za złe,że nie mają swoich świętych patronów>...co o nich sądzicie?
Obserwuj wątek
    • adziunia Re: Nina czy Lena 07.09.06, 17:29
      Sadzimy ze bylo baaaaaardzo duzo watkow na temat tych imion. Lepsza Nina/Lena
      niz Marzena smile Ja wybralabym raczej Ninę, Lena moze byc zdrobnieniem od wielu
      imion np. Helena, Leonia, Magdalena, Eleonora.
    • gaudencja Re: Nina czy Lena 07.09.06, 17:31
      Nina! Ma świętą patronkę, babcia nie będzie zła smile
      pl.wikipedia.org/wiki/Nina
      • asia_k4 wyszukiwarka... 07.09.06, 18:12
        dobra sprawa wink
        Faktycznie sporo zosało napisane o tych imionach smile
        Teraz jeszcze trzeba przekonać ślubnego do któregoś z tych imion.
        Życzcie powodzenia smile
      • olianka Re: Nina czy Lena 07.09.06, 18:25
        Nina.
      • kaeira Re: Nina czy Lena 07.09.06, 18:32
        gaudencja napisała:
        > Nina! Ma świętą patronkę, babcia nie będzie zła smile

Właśnie na tą gruzińską świętą powoływał się krewny partnera, ojciec malej Niny
        (ur. 2005), uspokajając rodzinę zbulwersowaną tak "ekscentrycznym" wyborem.

Swoją drogą, osobiście nie widzę przeciwskazań, żeby za patronkę Leny uznac np.
        Św. Helenę.

Oba imiona bardzo ładne, ale dla mnie zdecydowanie za modne.
        • kaeira Re: Nina czy Lena 07.09.06, 18:39
          Jeszcze propozycje pasujące wg mnie do Ewy:
          Klara, Daria, Irena, Róża, Ida, Lidia
          • abiela Re: Nina czy Lena 07.09.06, 23:12
            NIna zdecydowanie!
    • archi_joa Re: Nina czy Lena 07.09.06, 23:33
      Nina/Lena..wg mnie brzydkie..chyba każde inne będzie lepsze.. a już na 100% Marzena
    • lirael Re: Nina czy Lena 08.09.06, 06:52
      Brzmieniowo Lena podoba mi się znacznie bardziej, ale nie przepadam za imionami
      w formie zdrobniałej (Lena, Pola, etc). Warto chyba nadać dziecku "dorosłe"
      imię,np. Helena, i na co dzień używać zdrobnienia "Lena".
      Nina jest również w porządku, aczkolwiek moim zdaniem jest w niej jakaś
      nienaturalna nutka.
      Serdeczności.
      • Gość: karr Janina czy Magdalena? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.09.06, 09:23
        To sa skroty.
        • Gość: mlaudanska Re: Janina czy Magdalena? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 22:16
          Moja 4-letnia córeczka ma na imię Lena. Nie jest to żaden skrót, a samodzielne
          imię, występujące normalnie w kalendarzu.
    • koza_w_rajtuzach Re: Nina czy Lena 08.09.06, 09:46
      Z tych dwóch wybrałabym Ninę. A co powiesz na imię Liwia?
      • nilgau Re: Nina czy Lena 08.09.06, 10:45
        ani Nina ani Lena ani Mikołaj. wszystkie jakieś takie cerkiewne...
    • Gość: lea Re: Nina czy Lena IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 08.09.06, 20:04
      To ja będę w mniejszości i opowiem się za Leną. To imie funkcjonuje już na tyle
      długo samodzielnie, że przez gros społeczeństwa nie jest traktowane jako
      zdrobnienie. Wg mnie imię jest piękne i pasuje nie tylko do dziewczynki, ale
      również do dojrzałej kobiety. Pierwszą osobą o tym imieniu, z którą się
      spotkałam, była prof. Lena Kolarska-Bobińska. W związku z tym imię kojarzę jako
      "dorosłe", dla kobiety z klasą. Paradoksalnie Nina, która jest samodzielnym
      imieniem, funkcjonuje w moim otoczeniu tylko jako skrót od Janiny i niezbyt mile
      mi się kojarzy. Takie są moje wrażenia w odbiorze tych imion.

P.S. Nie znam żadnej Heleny, Magdaleny czy Eleonory, które używałyby zdrobnienia
      Lena.
      • dziewczynka_bez_zapalek Re: Nina czy Lena 08.09.06, 21:51
        Nina smilesmilesmile
      • gaudencja Re: Nina czy Lena 08.09.06, 23:42
        Gość portalu: lea napisał(a):

> To ja będę w mniejszości i opowiem się za Leną. To imie funkcjonuje już na
        tyle
        > długo samodzielnie, że przez gros społeczeństwa nie jest traktowane jako
        > zdrobnienie.

Wcale tak długo nie funkcjonuje samodzielnie; a największym zaskoczeniem kiedyś
        było dla mnie, że w Rosji funkcjonuje zupełnie jednoznacznie jako zdrobnienie
        (wyjaśnienie Rosjanki: "nie ma takiego imienia: Lena").
        • Gość: lea Re: Nina czy Lena IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 09.09.06, 00:06
          A moim zdaniem funkcjonuje wystarczająco długo - Kolarska-Bobinska jest juz po
          50. A że nie było często nadawane to inna sprawa. W Rosji to imię występuje jako
          zdrobnienie, a za naszą zachodnią granicą jako samodzielne imię. Powstają
          przecież nowe imiona i Lena jest wg mnie jednym z nich.
          • gaudencja Re: Nina czy Lena 09.09.06, 00:12
            Wiesz, można znaleźć pojedyncze nadania bardzo różnych dziwnych imion, i to
            wcale nie znaczy, że funkcjonują długo w świadomości społecznej. Tylko tyle, że
            Kolarska-Bobińska jest dość znana. Na szerszą skalę Lena nadawana jest od nie
            tak dawna i zobaczymy, jak długo się utrzyma.
        • kaeira Re: Nina czy Lena 09.09.06, 10:58
          gaudencja napisała:
          > Wcale tak długo nie funkcjonuje samodzielnie; a największym zaskoczeniem
          > kiedyś było dla mnie, że w Rosji funkcjonuje zupełnie jednoznacznie jako
          > zdrobnienie

Ale np. w USA funkcjonuje od dobrych stu kilkudziesięciu lat. Pod koniec XIX
          wieku i trochę później było na tyle częste, że stało się częścią znanego
          stereotypu. Dowcipy o Ole i Lenie, skandynawskim małżeństwie, były niegdyś
          bardzo popularne, a w niektótych rejonach nadal są; do tego stopnia, że Lena dla
          wielu osób jest imieniem absolutnie nie nadającym się do użycia. (Chodzi o tzw.
          Upper Midwest, północny Środkowy Zachód USA, stany zasiedlone niegdyś przez
          skandynawskich imigrantów, np. Minnesota, Półn. i Połud. Dakota, Wisconsin).

(Przykład książki z dowcipami o Ole i Lenie:
          www.katysimports.com/images/OLjokes.jpg )

Lena w USA
          dekada - miejsce
          1880 - nr. 44
          1890 - nr. 48
          1900 - nr. 60
          1910 - nr. 78

W 2005 imię to było na 477 miejscu.
    • anka9717 Re: Nina czy Lena 10.09.06, 22:01
      NINA
      Zanim zaszłam w ciąże wymyśliłam sobie, ze jeśli bedę miała córke będzie miała
      na imie Nina.Jest śliczne!
      A od roku jestem mamą Adasia.
      Pozdrawiam.
      • iwonia2 Re: Nina czy Lena 12.09.06, 10:31
        Nina i Lena -przepiekne imiona.
    • asia_k4 Mikołaj :-) 13.09.06, 13:21
      Dziekuję za wszystkie opinie,po dzisiejszym USG wygląda na to,że jednak będziemy tym razem mięli piłkarza a nie baletnicę wink
      Pozdrawiam
      Joanna
    • Gość: mlaudanska Re: Nina czy Lena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 22:18
      Moja 4-letnia córcia ma na imię Lena. Przepięknie się zdrabnia, jest dosyć
      oryginalnie i z pewnością moje dziecko nie będzie mieć kilkunastu koleżanek o
      takim samym imieniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.