Gość: bajcik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 16:18 od początku ciazy mówię do maleństwa Teoś, do porodu zostały 2 miesiące a ja zaczęłam się martwić, czy w urzedzie zarejestrują imię Teo? tak sobie z meżem wymyśliliśmy i bardzo imię nam pasuje (wiem, że się trudno odmienia i że w rzeczywistości jest zdrobnieniem ale nam to nie przeszkadza, rodzina też zaakceptowała). bardzo za to nie chcielibysmy Teodora, Teobalda ani Teofila, a jak nie zgodzą się na rejestrację to będziemy musieli się poddać. macie jakieś pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: czy zarejestruję Teo? 03.10.06, 16:25 Chyba nie przejdzie, bo np. Kleo to imie zenskie, wiec zamieszanie by bylo, ze hej. A Teodor zdrabniany do Teo (Teona))? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: czy zarejestruję Teo? 03.10.06, 16:34 Szkoda, że nie chcecie Teodora, bo sam Teo pewnie nie przejdzie. Teodorek - tak ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajcik Re: czy zarejestruję Teo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 16:56 właśnie mam opory przed Teodorem, dorosły owszem, ale malutki? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: czy zarejestruję Teo? 03.10.06, 17:03 Malutki przecież będzie Teosiem. A taka poważna forma przyda się w dokumentach! Odpowiedz Link Zgłoś
bajcik78 Re: czy zarejestruję Teo? 03.10.06, 17:21 zalogowałam się dlatego nick inny. wiem, że Teodor to nie koniec siwata dla dziecka ale imię wyjątkowo poważne i twarde. rodzina będzie mówiła Teoś, ale do tablicy będzie szedł Teodor. a może macie pomysły na jakies inne imię do którego zdrobnienie Teoś bedzie pasowało? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: czy zarejestruję Teo? 03.10.06, 17:31 Kiedys A_Weasley napisal b. madrze, ze imie nie nadaje sie dziecku, tylko czlowiekowi. Twoj dzidzius bedzie w domu Teosiem, Misiem etc. Ale kiedys dorosnie i wtedy powinien miec eleganckie imie meskie. Teodor, Teobald...Do tablicy tez czesto prosi sie dzieci w formie zdrobnialej... Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: czy zarejestruję Teo? 03.10.06, 18:58 W tym watku jest kilka imion zaczynających się na Teo ,np. Teotym ,Teodozy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=22838005&a=47435828 Odpowiedz Link Zgłoś
bajcik78 Re: czy zarejestruję Teo? 03.10.06, 19:15 wielkie dzięki! ja zobaczyłam wątek to stwierdziłam, że jednak Teodor nie brzmi tak źle... najwyżej synek będzie przeklinał mamę Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: czy zarejestruję Teo? 03.10.06, 19:31 Fajnie, że się przekonujesz, bo to naprawdę piękne imię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawanana* Re: czy zarejestruję Teo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 20:13 Teo jest świetnym zdrobnieniem! I dobry to pomysł, by oficjalnie był to Teodor. W domu malec będzie Teosiem i w pierwszych klasach podstawówki też pewnie to Teoś będzie proszony do tablicy (o ile jeszcze się wtedy będzie chodziło do tablicy ), potem dla kumpli i rodziny będzie to po prostu Teo. A w sytuacjach oficjalnych i w dorosłym, zawodowym życiu zawsze będzie miał w zanadrzu Teodora . Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: czy zarejestruję Teo? 03.10.06, 20:17 Tutaj możesz "poznać" innego 3,5 mies.Teodora ,zwanego Monsterinem : monstery.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
bajcik78 Re: czy zarejestruję Teo? 04.10.06, 12:56 wielkie dzięki, coraz bardziej myślę, że z Teodorem w dowodzie może mieć łatwiejsze życie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: czy zarejestruję Teo? 04.10.06, 23:35 Pewnie, że tak Dużo imion na "Teo" jest tu, ale nie sądzę, żeby taki Teofrast (którego zresztą akurat tu nie ma) był od Teodora lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziewczynka urodził się Teoś :) IP: *.mt.pl 08.01.07, 11:44 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=43538&w=55105607&v=2&s=0gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: czy zarejestruję Teo? 05.10.06, 00:18 Teodor to nie tylko Teoś czy Teo - to także Todik, Todi, Dorek. Odpowiedz Link Zgłoś
london97 Re: czy zarejestruję Teo? 08.10.06, 02:49 hej hej uwazam, ze chciec to moc zatem dlaczego masz zgadzac sie na Teodora skoro -jak nazwalas- twarda wersja nie odpowia Ci, hm? zreszta dla przykladu popularna- przynajmniej 'medialnie' i 'gwiazdorsko'- POLA funkcjonuje w spoleczenstwie czyli w USC tez! i to jako wersja oficjalna a nie tylklo zdrobnienie do Apolonii podam wlasny przyklad: swojej coreczce nadalam 2imiona, z ktorych oba pisane sa wcale nie wg typowo polskiej pisowni - oboje rodzice sa Polakami- i jeszcze 1no imie pochodzi z obszaru francusko-hiszpanskiego i co...wystarczylo jedynie napisac uzasadnienie wyboru takiego imienia-po sprawdzeniu p.urzednika iz imie to nie oznacza niczego obrazliwego, zle kojarzacego sie etc nie bylo najmniejszych problemow- dodam tylko, ze oba imiona wyraznie sugeruja osobe plci zenskiej ale akurat w Twoim przypadku- Teo- imie to tez jest 'nacechowane' i oznacza plec meska wiec dlaczego nie mialabys zostac z wybranym od pocz.ciazy imieniem,ktorym zwracasz sie do swojego maluszka,hm? powtarzam raz jeszcze:chciec to moc wiec trzymaj sie tego co sobie obralas-sorry obraliscie wspolnie z mezem tym bardziej ze odkad malenstwo przyjdzie na swiat to bedziesz musiala naprawde mocno trzymac sie i "bronic" swoich zasad w roznych obszarach poniewaz wiele zyczliwych np.ciotek a zwl.babc bedzie chcialo Ci doradzac po swojemu-wiem cos o tym p.doswadczylam takich sytacji i to z komentarzem iz to dla dobra dzuecka...ha ha -moze wg dawniejszych zasad czy sytacji lub stanu oswiecenia jak byl - a zatem im wczesniej zaczniesz "walczyc" o to co wg Ciebie jest dobre dla synka to lepiej dodam tylko, ze moja corcia zostala zarejestrowana w tym roku w Wawie pzdr i trzymam kciuki powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: czy zarejestruję Teo? 08.10.06, 07:45 Dla mnie Teo jest zenskim imieniem - jak Kleo...Poza tym Teofano... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczekuszka Re: czy zarejestruję Teo? IP: *.energis.pl 08.10.06, 12:35 Daj dziecku na imie Teodor, oszczedz mu zdrobnienia, ktore bedzie jego oficjalnym imieniem. Dziecko DORASTA i ma prawo do doroslego, czyli pelnego imienia. Takie jest moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: czy zarejestruję Teo? 08.01.07, 11:51 Uważam podobnie, jak poprzedniczki, iż Twój synek kiedyś będzie dorosły i forma "dorosła" Teodor przyda mu się w życiu. A zdrobnienie Teoś dla malutkiego chłopczyka jest śliczne, podobnie jak Teo dla nastolatka. Mnie podoba się jeszcze Teotym pl.wikipedia.org/wiki/Teotym Odpowiedz Link Zgłoś