maja-jg 14.12.06, 08:45 Gudencjo przepraszam Cię najmocniej, że dopiero teraz odpisuje Ci na Twoje zapytanie odnośnie imienia mojej córki (z przed roku). Niestety mąż nie zgodził się na Leonie. Jest Lena Elżbieta. Moim zdaniem tak średnio to imie do niej pasuje. Najczęściej do Lenki zwracamy się "Myszka". Imieniem adekwatnym do niej było by Michalina. Tak mi się wydaje. Teraz znowu jestem w ciąży. I znowu pojawia się problem imienia. Czuje, że będzie syn. Już teraz do brzucha mówie Tymek (Tymon). Mąż mówi, że po jego trupie. Jeżeli miałaby być córka to głęboko zastanawiam się nad Liwią. Ale jak znam życie to mi się z 5 razy zmieni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosciowa gratuluje meza gotowego pojsc na kompromis IP: 62.159.242.* 14.12.06, 15:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziewczynka Re: przeprosiny i nie tylko IP: *.mt.pl 14.12.06, 15:13 Liwia jak dla mnie zbyt podobna do Leny. może Oliwia ??? ewentualnie: Natasza Olga Ksenia Aurelia Inga a dla chłopca: Adam Piotr Ksawery Jakub Tomasz Julian ??? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: przeprosiny i nie tylko 14.12.06, 20:02 Maju - miło, że się odezwałaś! Czy rozważacie zmianę imienia Leny, skoro i tak go nie używacie? Moze byłoby warto... Szkoda, że mąż nie chciał sie zgodzić na Twoje pomysły A czy sam ma jakieś propozycje? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: przeprosiny i nie tylko 14.12.06, 21:28 Oj faktycznie szkoda, że Leonia odpadła. Tymon jest fantastyczny, mam nadzieję, że uda Ci się tym razem "urobić" męża! Odpowiedz Link Zgłoś
maja-jg Re: przeprosiny i nie tylko 15.12.06, 08:36 Nigdy nie rozważaliśmy możliwości zmainy imienia Lence. I chyba nie będziemy. Używać to imie używamy coraz częściej . Też żałuje, że mam męża konserwatyste w poglądach. Zero inwencji twórczej. Ostatnio wymyślił, że po babciach będzie Anna Maria (po moim trupie teściowa jest Anna). Na Hanne bym się zgodziła ale nie Anne. I już lepsza byłaby Marianna (też zlepek imion babć). Na chłopaka to on sam chyba nie ma pomysłu, ale na Tymona protestuje. Kazał sobie zrobić liste wszystkich imion męskich i wykreślić te, których ja absolutnie nie akceptuje. Potem będzie on kreślił i zobaczymy co zostanie. (Taką taktykę zastosowaliśmy przy pierworodnym dziecku). Odpowiedz Link Zgłoś
maja-jg Re: przeprosiny i nie tylko 26.12.06, 19:08 Już wiem, że spodziewam się drugiej córki. Wyobraźcie sobie, że mąż zaakceptował Liwie. Stwierdził "mogę rozważyć tą Liwie". No i przestałam na tą chwilę szukać innego imienia. Nasze dziewczynki będą więc: Lena Elżbieta G. Liwia Leokadia G. Tylko jak łądnie zdrobnić imię Liwia?? Liwka - strasznie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: przeprosiny i nie tylko 26.12.06, 19:30 Liwia Leokadia - bardzo ładnie! Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: przeprosiny i nie tylko 26.12.06, 19:53 Imię Liwia nie nadaje się do zdrobnień IMO. Najpiękniej brzmi w całej okazałości czyli LIWIA. Tylko jak zwracać się do niemowlęcia a potem do małej dziewczyneczki "Liwio!". Dlatego nie jestem zwolenniczką imion "niezdrabniających się". Zdrobnienia wymyślone do nich są jakby na siłę i wychodza potem bohomazy typu: Liwka, Liweczka, Liweńka itp. Brrrr ((( Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: przeprosiny i nie tylko 26.12.06, 20:43 maja-jg napisała: sobie, że mąż zaakceptował Liwie. Stwierdził "mogę rozważyć tą > Liwie". > No i przestałam na tą chwilę szukać innego imienia. Nasze dziewczynki będą więc > : > Lena Elżbieta G. > Liwia Leokadia G. > > Tylko jak łądnie zdrobnić imię Liwia?? Liwka - strasznie brzmi. Hej! MSZ Liwka brzmi nieźle, a co ciekawe, w staropolskich źródłach zapisano taką właśnie nazwę osobową, która zresztą być moze oznaczała coś w rodzaju "Gąska". Jeśli Ci ona nie odpowiada, to może Liw, Liwunia, Lia; kilka propozycji zdrobnień padło też w w tym poście. Pozdrawiam serdecznie g. Odpowiedz Link Zgłoś