IP: 194.205.246.* 20.12.06, 15:21
co myslicie o tym imieniu? dziecko urodzi sie za granica wiec nie bedzie
problemu z pisownia...ale wychowa sie i bedzie dorastalo w Pl
Podoba mi sie to imie a moze poprostu Natasza przez "sz"?
Obserwuj wątek
    • dlania Re: Natasha 20.12.06, 15:34
      Jesli mam sie wychowywac w Posce to zdecydowanie Natasza. Podoba mi sie to,
      znam sympatyczna dziewczyne o tym imieniu. Ale przez sh jest takie snobistyczne.
    • Gość: Tawananna* Re: Natasha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 15:59
      Zdecydowanie Natasza, bo w Polsce Natasha będzie wyglądała po prostu
      pretensjonalnie. Poza tym to, że urodzi się za granicą, jeszcze nie rozwiązuje
      problemów z ew. rejestracją.

I - ale to już rzecz mojego prywatnego gustu - Natasza to rosyjskie zdrobnienie
      od Natalii i bardzo się rosyjsko kojarzy. Ja bym się na nie nie zdecydowała.
      • Gość: natalia Re: Natasha IP: *.chello.pl 20.12.06, 16:13
        Jesli już to Natasza. A tak wogóle to mi się to imię nie podoba, lepsza byłaby
        np. Natalia. wink
        • olianka Re: Natasha 20.12.06, 17:46
          Gość portalu: natalia napisał(a):

> Jesli już to Natasza. A tak wogóle to mi się to imię nie podoba, lepsza byłaby
          > np. Natalia. wink

Popieram przedmówczynię.
      • gaudencja Re: Natasha 20.12.06, 16:13
        Popieram Tawi - jeśli już, to tylko Natasza, bo możliwosć rejestracji
        pzrez "sh" nie jest argumentem za tym, zeby to zrobić. Z jakiegoż powodu
        rosyjskie imiona, które są oryginalnie pisane grażdanką, transkrybować na
        polski zgodnie z zasadami angielskiej pisowni, a nie polskiej? Po polsku
        rosyjskie "ш" to dźwięk "sz", a nie "sh".

Po drugie, ja tez osobiście bym się zdecydowała, jesli już, na Natalię,
        zdrabnianą do Nataszy. Ale to moje prywatne zdanie. Pozdrawiam smile g.
        • Gość: Paula Re: Natasha IP: 81.15.194.* 20.12.06, 18:43
          Natasza to nawet ładne imię. Jak lubisz takie rosyjsko brzmiące, to może
          Nadia.? W ogóle to polecam imię Paula, dobrze się nosi. wink
          • Gość: magda Paula odpada zdecydowanie IP: 194.205.246.* 20.12.06, 18:49
            poza tym bardzo podobaja mi sie rosyjsko brzmiace imiona...Natasza, Sasza,
            Oksana sa piekne...
            niektorym podoba sie Franciszek, Maria, Stanislaw-ja tych imion nie
            trawie...imie jest kwestia gustu
      • Gość: magda Re: Natasha IP: 194.205.246.* 20.12.06, 18:50
        urodzi sie za granica i tam tez otrzyma akt urodzenia, wiec USC nie ma juz nic
        do powiedzenia
        • aniadm Re: Natasha 20.12.06, 21:23
          Ale używać tego imienia będzie w Polsce, tak? I za każdym razem tłumaczyć, że
          nazywa sie Natasza, ale przez 'sh'?
          Naprawdę nie warto. Jeżeli "sz" jest za granicą problemem (a zazwyczaj bywa), to
          albo rzeczywiście nazwijcie ją natalia i mówcie Natasza, albo wybierzcie jakies
          imię nie stwarzające problemów w pisowni.
        • elwinga Re: Natasha 21.12.06, 08:37
          Ale jeśli ma się wychowywać w Polsce, to cudzoziemcom jest obojętne, jaką będzie
          miała pisownię imienia w papierach. A tutaj, nie chcę Cię martwić, i tak wszyscy
          będą pisali Natasza. Komukolwiek się przedstawi, tak ją właśnie zapisze.
          Gwarantuję Ci, że ani jej (jak podrośnie), ani Tobie nie będzie się chciało za
          KAŻDYM razem prostować pisowni imienia. Coś o tym wiem, mam słowiańsko brzmiące
          nazwisko z literą 'v' w środku i praktycznie przestałam reagować, gdy piszą
          przez 'w' - za wyjątkiem urzędowych papierów. Z tego powodu w tym roku
          trzykrotnie domagałam się korekty PIT-ów - oto mniej znana strona radości z
          cudzoziemskiej i oryginalnej pisowni imienia bądź nazwiska.

• coolaga1 Re: Natasha 23.12.06, 22:58
            A ja mam córeczkę o imieniu Natasha, nie mieszkamy w Poslce i powiem krótko,
            jeśli za granicą to zdecydowanie Natasha, jeśli w Polsce Natasza.
            • abiela Re: Natasha 23.12.06, 23:41
              Zgadzam się z Gaudencją. Jesli jednak podoba Ci się również Oksana, to byłabym
              za! Podoba mi sie duuuużo bardziej od Nataszy!
              • scarlet26 Re: Natasha 24.12.06, 00:01
                Ja mam na imię Natalia, w zdrobnieniu Natasza. Natalia jestem tylko w
                dokumentach, albo czasami tata mnie tak nazywa, reszta woli Natasza i ja też smile

Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.