Gość: Diana IP: *.chello.pl 31.12.06, 12:10 Ostatnio zastanawiamy się z mężem nad imieniem dla naszej córeczki. Nie wiemy,które imię wybrać: Laurę czy Łucję.Proszę Was o radę.Gdyby urodził się chłopczyk będzie raczej na 99 procent: Teo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Tylko Łucja. 31.12.06, 13:19 Łucja A co do chłopczyka, pomyślałabym jednak nad jakąś pełną formą imienia, a nie zdrobnieniem. Nie musi to być Teodor czy Teofil; jest np. piękne i od średniowiecza znane na ziemiach polskich: Teobald. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Tylko Łucja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 14:02 Wybrałabym Łucję - bardzo ładnie . Podobnie jak Gaudencja poszukałabym pełnej formy imienia Teo - może nie Teodor, a np. Tymoteusz? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tylko Łucja. 31.12.06, 15:06 Chciałabym dodać, że Teo jest bardzo niepraktyczny w użyciu i skazany na zdrobnienia. Bo jak powie młoda dama - "byłam na randce z Teem"? "wyszłam za mąż za Tea"? Prędzej powie "z Teosiem", "za Teosia" albo użyje jakiegoś pseudonmu. A nie każdy chce być dziecinnym Teosiem przez całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Które imię lepsze:Laura czy Łucja? IP: *.chello.pl 31.12.06, 14:56 A mi się o wiele bardziej podoba Laura. Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Które imię lepsze:Laura czy Łucja? 31.12.06, 16:15 Lucja ladniejsze ale Laura takie bardziej "swiatowe". (ja nawet poprawnie Lucja napisac nie moge ) Odpowiedz Link Zgłoś
ullrike Daj na imie Laura 31.12.06, 16:32 Sama mam corke Łucje i nie chce zeby to piekne imie powieliło los Julii.Łucja na kazdym zakrecie,w kazdym poscie wciaz oferowane jest to imie.Rozumiem ze jest ladne dlatego tak sie wszystkim podoba,ale czemu ma spospoliciec Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: Daj na imie Laura 31.12.06, 18:14 ullrike napisała: > Sama mam corke Łucje i nie chce zeby to piekne imie powieliło los Julii.Łucja n > a > kazdym zakrecie,w kazdym poscie wciaz oferowane jest to imie.Rozumiem ze jest > ladne dlatego tak sie wszystkim podoba,ale czemu ma spospoliciec Rzeczywiście, ja też widzę wszędzie zachętę do nadawania imion: Łucja, Matylda, Tymon... Myślę, że Łucja raczej nie spowszednieje... Już raczej wróżyłabym taki los Laurze. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Które imię lepsze:Laura czy Łucja? 31.12.06, 18:28 Łucja! Dla chłopca proponuję jednak Teodora, ew. Teofila. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Które imię lepsze:Laura czy Łucja? 01.01.07, 00:20 Laura. Moim zdaniem to imię jest subtelniejsze i ma jednak więcej wdzięku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: Które imię lepsze:Laura czy Łucja? IP: 195.116.132.* 04.01.07, 09:54 laura jest takie wyniosłe a łucja nie ma zdrobnień Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Które imię lepsze:Laura czy Łucja? 04.01.07, 10:55 Gość portalu: myszka napisał(a): > łucja nie ma zdrobnień Oczywiście, że ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elizka Re: Które imię lepsze:Laura czy Łucja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 15:03 Mnie sie zdecydowanie bardziej podoba Laura... Odpowiedz Link Zgłoś
olutek_m Re: Które imię lepsze:Laura czy Łucja? 04.01.07, 18:09 Ja również wybrałabym Laurę Odpowiedz Link Zgłoś