Dodaj do ulubionych

Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka?

25.01.07, 15:47
Bo my z mezem juz chyba 24 raz (a jestem na pocz 6-miesiaca).
Przedwczoraj madra pani zajrzala w ekran USG i stwierdzila "z cala pewnoscia",
ze to dziewczynka, bez dwoch zdan.
No to miala byc Zuzia, ale jak juz zobaczylismy na ekranie wszystkie paluszki,
nosek i te niesamowita energie, to uznalismy, ze to jest Malwinka. I juz. Mial
byc Amadeusz, to imie w polaczeniu z francuskim nazwiskiem mojego meza
(chociaz jest Anglikiemwink robiloby piorunujace wrazenie!
Dziewczynka Malwinka bardziej bedzie pachniala ukwieconym ogrodem Oxfordshire,
w dodatku bedzie pisana pewnie przez v, ale nie mniej wyteskniona i wyczekanawink
On sie uparl, ze drugie imie ma byc po mnie. Malwina Magdalena.Pewien Anglik
powiedzial "well..sounds like pasta dish"... ale mnie to akurat bawi, bo
koniec koncow i tak wyjedziemy do Wloch!wink

Pozdrawiam serdecznie

gg2655203
Obserwuj wątek
    • Gość: natalia Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? IP: *.chello.pl 25.01.07, 16:48
      Jeszcze nie wiadomo czy bedę miała dziewczynkę czy chłopca (chcę się dowiedzieć
      dopiero, gdy dziecko się urodzi). Dziewczynka na poczatku miała być Wiktorią,
      potem Szarlotą, następnie Sarą a teraz to już nie wiemy czy to Sara czy
      Szarlota. Chłopiec miał być Alanem ale jak na razie jest Aleksym. Pewnie
      zdecydujemy się na imię dopiero gdy dziecko się urodzi.
    • gaudencja Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? 25.01.07, 18:43
      Zmieniłam raz smile I nie miałam wybranego żadnego imienia dla dziewczynki, jakoś
      nie czułam takiej potrzeby, choć mój synek do końca nie chciał objawić swej
      płci.
      • aurinko Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? 25.01.07, 18:50
        Ani razu. Jeszcze przed ciążą byliśmy zgodni co do imion naszych dzieci - dla
        dziewczynki Maja, dla chłopca Maciek. Narazie zostaje tylko Maja, bo już
        wiadomo, że będzie to dziewczynka, Maciuś zostaje na przyszłość.smile
        Mam jeszcze syna Sebastiana, ale jego imie to już całkiem inna historia wink
        • hovawartka Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? 25.01.07, 21:26
          Właściwie raz zmieniłam. Na początku ciąży byłam przekonana, ze chłopak, o
          imionach dziewczynek w ogole nie myslalam. Kiedy powiedziano mi, ze dziewczynka
          na 100% to właśnie byłam w trakcie lektury "Wojna i pokój" więc Natasza bo
          pokochałam bohaterkę. Coraz bliżej rozwiązania zaczęłam jednak analizować to
          imię (przecież to Natalia, a ja Natalii nie chcę i pare innych minusów) i
          siedziałam tak z obszerną listą nowych wynalazków,a do żadnego nie bylam
          przekonana. Bo to musi być ta iskra, niewazne, ze wiele mi sie podobało, ale
          czułam, ze to nie dla mojej córki. I nagle przyszło - Lilia. I już się nie
          odczepiło.
          M.
          • gaudencja Lilia 25.01.07, 23:02
            BTW, nie wiem, czy Ci pisałam, ale Lilija była imieniem znanym w Polsce juz w
            średniowieczu. Nie wiadomo za bardzo zresztą, dlaczego - w tym sensie, że
            większosć imion pochodzi od imion świętych (albo są to imiona staropolskie bądź
            znane u sąsiadów), a św. Lilii nie było. Autorzy słownika snują przypuszczenia,
            że może od kwiatu, a może dlatego, ze ten kwiat symbolizował cnoty
            chrześcijańskie, może jako analogia do niemieckiego Lilli od Elisabeth, a moze
            też jako odpowiednik semantyczny imienia Zuzanna.
            • Gość: ANITA.ANITA80 ile razy zmieniałyscie imie dla brzuszka IP: *.chello.pl 26.01.07, 09:14
              oooo ja dużo razy
              piersze dziecko myślałam ,że to synek i miał być DOMINIK jednak w 20 tyg. ciąży
              lekarz powiedział ,że to dziewczynka miała być GABRYŚIĄ mąż chciał MARTYNE więc
              zrobiłam 2 losy i wyciągnełam MARTYNE
              W drugiej ciąży myślałam ,że to tym razem to napewno syn miał być OLAF
              okazało się że to dziewczynka miała być MILENĄ , MELANIĄ , PATRYCJĄ ( tak
              chciał mąż) ja chciałam ROKSANE , KAMILE ,MARCELINE, AMELIE i w koncu wpadłam
              na pomsł , aby dać jej imie po prababci ROZALIA ( mąż na początku nie chciał o
              tym słyszeć , ale dał się przekonać
              i tak posiadamy dwie wspaniałe córeczki :
              - MARTYNE ELŻBIETE
              -ROZALIE PAULINE
              • mamatie Re: ile razy zmieniałyscie imie dla brzuszka 22.06.08, 22:19
                Fajny zestawik smile
            • hovawartka Re: Lilia 26.01.07, 12:14
              a wiesz, spotkałam się z pewną Liliją, powiedziała mi, że nienawidzi swojego
              imienia. Od Elisabeth to rozumiem, ale Zuzanny nie kumam.
              M.
              • gaudencja Re: Lilia 26.01.07, 13:28
                Chodzi o znaczenie imienia Zuzanna:
                pl.wikipedia.org/wiki/Zuzanna
                • hovawartka Re: Lilia 26.01.07, 21:22
                  aaaa, dziękujęsmile
                  i pozdrawiam gaudencjosmile
                  M.
            • annajustyna Re: Lilia 20.10.07, 15:48
              iLilia jst symbolem Maryi, wiec moze stad to imie (w koncu Maria sie w
              sredniowiecznej Polsce nie nadawalo).
          • cadorna Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? 26.01.07, 19:16
            hovawartka napisała:

> siedziałam tak z obszerną listą nowych wynalazków,a do żadnego nie bylam
            > przekonana. Bo to musi być ta iskra, niewazne, ze wiele mi sie podobało, ale
            > czułam, ze to nie dla mojej córki.

my mamy to samo.. gotowa lista i wynalazków i imion zupełnie typowych leży od
            kilku miesięcy, ba ! nawet ciągle rośnie - ale my jakoś do żadnego nie jesteśmy
            przekonani..
            został nam miesiąc..
            liczę jednak na tę iskrę..
            • hipopotamama Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? 26.01.07, 19:24
              U nas ta iskra była od samego początku choć nigdy nie przypuszczałam, że
              kiedykolwiek będę miała córkę Anielę. Jakoś męski odpowiednik nie zaiskrzył.
              Omen?
        • dziewczynka_bez_zapalek Aurinko urodziła Maję :) 07.07.07, 18:28
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=43618&w=65477707gratulacje!
    • abiela Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? 27.01.07, 10:01
      Właściwie nie zmieniałam. Był maluch a potem już Flora.
    • mama_4 Re: podbijam 21.06.07, 15:29
      Dzieki, Olianko, bo ciekawy wątek big_grin
      Ani razu. Ba, jeszcze na długo przed tym, jak maleństwo zostało poczęte,
      wiedziałam, że to będzie dziewczynka, i że Klara.
      Nie obyło się, oczywiście, bez wątpliwości (a może jednak... itd.). Ale nic
      innego nie pasuje i już.
    • Gość: Malwina Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 15:39
      Zuzię odradzam ze względu na popularność. Amadeusz jest cudowny, taki dostojny.

A Malwinka to moje. smile Mam nadzieję, że już nie zmienicie zdania. tongue_out I nie
      zapomnijcie pochwalić się małą Malwinką!
    • Gość: isztar Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? IP: 62.87.236.* 21.06.07, 17:47
      Ani razusmile Nie wiem jeszcze czy dziewczynka czy chłopiec, ale imiona sa ustalone
      od początku i na 100% juz się nie zmienią, chociaż przez chwile miałam małe
      wątpliwości
    • asidoo Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? 21.06.07, 17:57
      1 raz - z Dominiki na Miłosza.
      • hovawartka Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? 22.06.07, 00:01
        Koleżanka mnie ostatnio zaskoczyła - rozważała Leona, Cezarego, Mikołaja,
        dyskutowałyśmy chwilkę o popularności pewnych imion, za parę dni sms: "urodził
        się Jakub". Ech, ciekawe ile procent mam tak zmienia w ostatnim momenciesmile
        Pewnie dużo.
        Pozdrawiam!
        M.
        • ninotshka ani razu 22.06.07, 01:39
          bylo jedno imie dla dziewczynki i z 3 sztuki dla chlopca
          ja od poczatku czulam ze dziewczynka - w trakcie ciazy wybralismy 100% imie dla
          ewentualnego chlopca
          alezupelnie bez potrzeby - w 6 mcu objawila sie na usg Stella i tak juz zostalo
          ani razu nie przyszlo nam do glowy inne imie smile
    • agusin14 Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? 07.07.07, 22:16
      ja od poczatku chcialam Franka ale maz sie krzywil wiec wybralismy(raczej M.)
      Macka ale jakos mi to imie nie "lezalo" i po jakims czasie znowu probowalam
      przekonac na swoja strone.udalo sie i teraz czekamy na Franusia a mamy juz
      Michala ktory od poczatku nim byl...imiona dziewczece byly brane pod uwage
      tylko w rezerwie
      • dziewczynka_bez_zapalek Agusin urodziła Franciszka! 20.10.07, 15:15
        www.vanike.com/gazeta/dzieci.php?forum=092007gratulacje!
        • olianka Re: Agusin urodziła Franciszka! 20.10.07, 15:17
          Gratulacje!
    • magdmaz Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? 07.07.07, 23:16
      Ja nie zmieniałam smile Od początku miał być Filip i już. Nad imieniem dla córki
      ówczesny mąż nawet nie miał zamiaru sie zastanawiać ("Będzie syn i już"). Na
      wszelki wypadek jednak przetestowałam na nim moje ulubione typy, jednak
      większość odrzucił. Gdy urodziłam jednak córkę - byłam naprawdę zaskoczona! -
      powiedziałam już w szpitalu, ze to jest Michalina (wiedziałam, ze mężowi się
      raczej podoba) i było po sprawie. Mimo, ze przez dziewięć miesięcy była nazywana
      Filipem. Nawet kusiło mnie nazwanie jej Filipiną, ale to było dla mnie ciut zbyt
      odważne.
      W drugiej ciąży spodziewałam się drugiej córki, ale mąż nie chciał dyskutować,
      tylko narzucił: Eleonora lub Amelia z naciskiem na Amelkę. Oba imiona ładne, ale
      żadne z nich to nie było to jedyne. Na szczęście w tej ciąży dość szybko wydało
      się, że to jednak tym razem był Filip.
      (Filip tymczasem zrobił się odstraszająco popularny, ale trudno - słowo się
      rzekło. Zresztą - bardzo mu z tym imieniem do twarzy!)
      • onthelake Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? 08.07.07, 08:26
        Drugie imie bylo wybrane:Chaim.Pierwsze to mial byc Jozef ale jak synek sie
        urodzil to czulam,ze to Kubus i musial zostac Jakubem smile
    • blaszany_dzwoneczek Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? 08.07.07, 10:08
      Na razie chyba ani razu. To znaczy w którymś momencie, jak jeszcze nie była
      znana płeć, maleństwo zostało tymczasowo nazwane Dyziem, a gdzieś tam już się
      czaiła Anielka dla dziewczynki i brak konkretnego pomysłu dla chłopca. I
      wychodzi na to, że będzie Anielka. Jeżeli więc tylko faktycznie to będzie
      dziewczynka, to będzie Anielka, mimo że moja babcia parę dni temu powiedziała
      mi: Anielka? oj nieładnie, nieładnie wink Też nigdy nie przypuszczałam, że moja
      córeczka mogłaby się nazywać Aniela - nigdy to imię nie było przeze mnie
      rozważane, a nieraz się przed ciążą zastanawiałam nad imionami. Jakoś tak samo
      się to imię nagle zjawiło, jak już byłam w ciąży, i pozostało na razie smile
    • orvokki Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? 20.10.07, 17:49
      Zamieniłam kolejność - na początku zachowawczo miał być Maciej Sergiusz, ale
      jakoś im bliżej rozwiązania, tym bardziej mi się Sergiusz narzucał i w końcu
      został Sergiusz Maciej :o)
    • Gość: kozel Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.07, 19:52
      A ja chyba jestem dziwną mamą... Tak sobie coraz częściej myślę. Nie
      twierdziłam, że mam brzuszek, nie mówiłam do brzuszka, nie nadawałam
      mu imion. Mam dwoje dzieci, każde z nich imię otrzymało po
      narodzinach. Na USG nie widziałam, żeby mój Seba odznaczał się
      szczególną energią, zobaczyłam to dopiero po narodzinach. Imię mojej
      córeczki niczym nie pachnie...
      Ale wiem, że jestem w mniejszości wink
      • natkare Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? 18.03.08, 17:58
        Pierwsza ciąża i wybrane imiona :
        dziewczynka - Sylwia Wiktoria
        chłopczyk Maciej Sylwester smile
        Urodził się Maciuś SYLWESTER I JEST TAKIM PRAWDZIWYM KOCUREM O
        DWÓCH KOCICH IMIONACH
        Druga ciążą i dla dziewczynki mieliśmy imię z poprzedniej ciąży,
        dla chłopca nie pamiętam .
        Trzecia ciążą :
        dziewczynka -Dominika Krystyna
        chłopiec -Mikołaj Andrzej
        Urodziłam córeczkę, tylko przez moment myślałam o niej jako o
        Natalce , po tym jak dowiedziałam się że Dominiki to imprezowiczkismile
        Czwarta ciążą:
        dziewczynka - Zuzanna Teresa
        chłopiec- Mikołaj Andrzej
        Urodziłam synka.
        No i na tym juz poprzestanę.
        A imię Zuzanna już zarezerwowała moja siostra dla swojego
        dzieciątka, jest w 11 tyg. ciąży jak będzie synek to chyba Filip??
        Moja siostra ma jeszcze synka Fabiana Bogdana.
        Pozdrówki.
    • lucky_1 Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? 19.03.08, 03:09
      Ani razu. Jeszcze przed zajsciem w ciaze wybralismy dla synka imie Maximilian.
      Dziewczyna miala miec na imie Madison. Niedlugo bedziemy starac sie o drugie
      dziecko. I tez od razu wybierzemy imiona. Mamy juz swoje typy: dla chlopca
      Alexander, a dla dziewczynki Emma albo Erica.
    • aneladgam Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? 19.03.08, 07:17
      od momentu wybrania imienia (2 miesiąc) - ani razu
    • mamatie Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? 22.06.08, 22:25
      Dziewczynka - Maja
      Chłopiec pod koniec z Mikołaja przeskoczył na Mateusza
    • panna_turkus Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? 23.06.08, 08:23
      dopóki nie poznaliśmy płci nie przywiązywaliśmy się do żadnego z imion (tym
      bardziej, że nasze typy były rozbieżne i często się zmieniały). do czasu usg na
      którym poznaliśmy płeć mówiliśmy do brzucha per "maluch", później "mały". od
      chwili, gdy imię zostało wreszcie wybrane mówimy imieniem. wolałabym go już nie
      zmieniać. smile))
      • aste Re: Ile razy zmienialyscie imie dla brzuszka? 24.06.08, 13:09
        wybieraliśmy imiona na długo przed zajściem w ciążę, na początku była to tylko
        zabawa a potem okazało się, że gusta nam się totalnie rozmijają więc jak już coś
        uzgodniliśmy to zostało wink i tak imiona mieliśmy zaklepane na 2 lata przed
        ciążą. Dla chłopca od razu był Aleksander i kropka, dla dziewczynki długo długo
        nic a potem Ida, jak widać w sygnaturce jest Ida, co do Aleksandra już bym się w
        tej chwili nie zdecydowało chyba że jako drugie, albo w wersji Aleksy, ale
        musiałabym mężowi zrobic pranie mózgu żeby się zgodził na Aleksego, szkoda przez
        tyle lat myślałam, że ewentualny syn to będzie Aleksander, ale popularność mnie
        odstrasza to raz dwa mam fazę na jednobrzmiące imiona a raczej nie ma szans żeby
        otoczenie posługiwało się moją ukochana pełną formą byłby Alkiem lub Olkiem, to
        już wolałabym nazwać inaczej tak, żeby było bez oczywistych skrótów i zdrobnień,
        taki Natan szalenie mi się podoba i jest po prostu Natanem jak Idasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.