olianka Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 16.02.07, 17:27 Niestety moi rodzice nadawali tylko po jednym. Ja z pewnością będę nadawać po dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 16.02.07, 22:53 olianka napisała: > Niestety moi rodzice nadawali tylko po jednym. Ja z pewnością będę nadawać po d > wa. A to dlatego, że się przy bracie nie mogli zdecydować, po którym dziadku ma być - Jan czy Benedykt. Przy bierzmowaniu sam wybrał - Benedykta. Ja byłabym po babci Zuzanna, bo imię drugiej (Joanna) rodzicom się nie podoba. Mnie zresztą też. Odpowiedz Link Zgłoś
fajnababka3 A właściwie po co to drugie? 13.12.08, 20:50 Ja mam dwa dla udręki żeby się w żadne kratki nie mieściło (Elżbieta Małgorzata + długie nazwisko) drugie imię do niczego w życiu się nie przydaje. Moje dzieci mają po jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
hipopotamama Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 16.02.07, 18:28 Ja nadałam córce jedno bo nadawanie dwóch imion uważam za pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 17.05.09, 13:51 hipopotamama napisała: > Ja nadałam córce jedno bo nadawanie dwóch imion uważam za pretensjonalne. Ciekawy pogląd. Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 16.02.07, 19:37 Ja mam jedno, mój brat również. Córce nadałam jedno, chyba żałuję, bo już przy synu uległam ówczesnemu mężowi i chłopak ma dwa. Rzadko się o tym pamięta, ale córka jest w pewien sposób "pokrzywdzona". Moze doda sobie po 18 - tce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi28 Re: a kto nadaje tylko jedno imie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 22:48 moi rodzice. synowi nadałam dwa - pierwsze jest mało popularne, więc na drugie dla równowagi ma Jakub. Odpowiedz Link Zgłoś
monish Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 17.02.07, 09:46 Moi rodzice nadali mi jedno imię, moje dzieci noszą dwa, to tradycja w męża rodzinie, przy pierwszym uległam, więc żeby sparwiedliwie było drugie dziecko też nosi dwa imiona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shorthair Re: a kto nadaje tylko jedno imie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.07, 13:50 Ja mam jedno imię i nigdy nie cierpiałam z tego powodu. Mój mąż podobnie. A dzieciom nadam dwa chyba tylko wtedy kiedy nie będę mogła się zdecydować. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet26 Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 17.02.07, 17:09 Każdy z moich dzieci ma po jednym imieniu i ja też. Jak będę miała jeszcze dziecko to też dostanie tylko jedno imię. Uważam że to całkowicie wystarczy Nie wyobrażam sobie wybierania z kilku/dodawania/zmieniania imion Ale szanuję to u innych. Z resztą wszyscy w mojej rodzinie mają po jednym imieniu, w rodzinie męża jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 17.02.07, 17:45 Ja mam jedno, mój mąż ma jedno, moja córka ma też jedno. Jeśli zdecyduję się na więcej dzieci to też nadam mu tylko jedno imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: a kto nadaje tylko jedno imie? IP: *.dsl.club-internet.fr 15.05.08, 11:59 Oboje mamy po dwa, syn dostal jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
violent_green a właściwie po co nam więcej niż jedno? 17.02.07, 18:44 Ja mam jedno i mi wystarczy A właściwie skąd wzięła się tradycja nadawania kilku imion? Pytam się zupełnie poważnie. Przecież nikt chyba nie używa kilku imion na co dzień... Wśród moich znajomych zauważyłam ciekawe zjawisko - zazwyczaj wszyscy wstydzą się swoich "drugich" imion i uważają je za zbyteczne. Znam też jednego Kamila, który jest właściwie Grzegorzem Kamilem, ale skrzętnie ukrywa to przed całym światem Czyli nawet jeśli już ktoś ma 2 imiona, to używa tylko jednego, tego "ładniejszego" jego zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
elwinga Re: a właściwie po co nam więcej niż jedno? 17.02.07, 19:36 Skąd się wzięła - nie wiem, choć podejrzewam, że mogło mieć to związek ze świętymi patronami względnie bliskimi krewnymi, po których nadawano imiona (np. po obu babciach, a nie jednej - ale to takie moje domniemanie). A po co drugie imię? Wbrew pozorom może być przydatne, bo imiona i nazwiska się powtarzają. Pisałam już o tym na forum, podając przykłady, więc nie chcę się powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: a właściwie po co nam więcej niż jedno? 18.02.07, 08:18 violent_green napisała: > Znam też jednego Kamila, który jest właściwie Grzegorzem Kamilem, ale skrzętnie > ukrywa to przed całym światem Czyli nawet jeśli już ktoś ma 2 imiona, to używ > a > tylko jednego, tego "ładniejszego" jego zdaniem. Akurat to jest argument za nadawaniem dwóch imion. Jak rodzice nie utrafią w gust dziecka z pierwszym imieniem, zawsze jest szansa, że drugie bardziej się spodoba. Też znałam człowieka, który nazywał się Krzysztof Piotr, a używał wszędzie drugiego imienia, tylko, że on tego nie ukrywał, ale dla otoczenia i tak był Piotrem Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: a właściwie po co nam więcej niż jedno? 18.02.07, 11:54 ja przez długi czas myślałam, ze wszyscy mają po dwa imiona. Kiedy spotkałam osobę o jednym to okazało się,że jest innego wyznania, więc połączyłam te dwa fakty. Ale to przecież nie tak No więc dołączam się do pytania skąd tradycja nadawania dwóch imion? Przecież nie związana z religią? M. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: a właściwie po co nam więcej niż jedno? 15.07.07, 11:38 > skąd tradycja > nadawania dwóch imion? Przecież nie związana z religią? Nie koniecznie bo moze tez wynikac z tradycji rodzinnych ale napewno w pewnym wzgledzie w dawnych czasach wymuszona przez koniecznosc nadania chrzescijanskiego imienia na chrzcie przez co wiele osob mialo pierwsze poganskie a drugie po patronie jak np. Mieszko Dagome itp. A czy ktos wlasciwie wie jak brzmialo chrzcielne imie Chrobrego? Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Imie Mieszka 01.07.08, 23:01 brzmiało o ile pamiętam z historii literatury Dagobert, a Dagome to pomieszane przez watykańskiego skrybę oba imiona (Dagobert + Mesco). Imienia chrzestnego Chrobrego nie pamiętam, chyba nigdy się z nim nie spotkałam. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Imie Mieszka 17.05.09, 00:03 Chrobry zawsze funkcjonował pod jednym imieniem. Dostał je po dziadku, królu czeskim, a ponieważ było ono utrwalone w tradycji chrześcijańskiej nie było potrzeby dodawania czegokolwiek. Stąd Mieszko Dagobert (?) Mieszko Lambert, Kazimierz Karol, Władysław Herman, ale już Szczodry znowu jest Bolesławem bez upiększeń Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: a właściwie po co nam więcej niż jedno? 13.12.08, 01:28 > Jak rodzice nie utrafią w > gust dziecka z pierwszym imieniem, zawsze jest szansa, że drugie bardziej się > spodoba. Tez znam takie przypadki. W czesci mojej rodziny byl zwyczaj dawania dziecku imienia "jakie sobie przynioslo" a drugiego "normalnego". W innej czesci drugie imie bylo pierwszym imieniem jakiegos przodka. To ostatnie bardzo mi sie podoba i mam nadzieje kiedys zastosowac. Na co dzien uzywam tylko jednego imienia, bo tak sie utarlo, ale drugiego sie nie wstydze ani nie ukrywam. Dobrze pasuje pomiedzy pierwszymi nazwiskiem. Drugie imie jest przydatne nie tylko ze wzgledu na powtarzalnosc zestawien imie + nazwisko, ale takze inicjal + nazwisko. Np. jesli publikuje sie artykuly naukowe, ktorych autorstwa i cytowania odnotowywane sa w swiatowych bazach danych, to dobrze miec jak najwiecej cech odrozniajacych od innych. Podwojne nazwisko juz nie jest tak wygodne, bo zdarzaja sie nieporozumienia co do tego, czy pisane jest z kreska czy bez, czy pierwszy czlon nazwiska to przypadkiem nie drugie imie (trzeba pamietac, ze chodzi o swiatowe bazy danych i uzytkownikow mowiacych w bardzo roznych jezykach). Oczywiscie nie kazdy musi pisac artykuly naukowe, ale pewnie w innych dziedzinach pojawiaja sie podobne kwestie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a właściwie po co nam więcej niż jedno? 14.12.08, 13:19 Wczoraj właśnie dyskutowaliśmy o tym w rodzinie - drugie imię się przydaje, mam w rodzinie naukowca, który posiada imiennika o tym samym stopniu naukowym i diametralnie różnych poglądach. Niestety nie posiada drugiego imienia, by móc się od niego odróżnić... Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: a właściwie po co nam więcej niż jedno? 16.12.08, 21:03 A np. u mnie w rodzinie bylo malzenstwo pracujace w tej samej dziedzinie i gdyby nie dodatkowy inicjal jednego z nich przy roznych okazjach bylyby watpliwosci, czy chodzi o X. Igreczaka czy o X. Igreczakowa. No i tez zabawnie na roznych listach X. Igreczak, X. Igreczak. Naprawde czesto uzywa sie tylko inicjalow i nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: a właściwie po co nam więcej niż jedno? 16.12.08, 22:04 Na mojej uczelni jest podobna sytuacja: dwóch profesorów Janów Choroszych, jeden filozof (na gościnnych występach), drugi językoznawca; z jednym ja miałam wykłady, z drugim moja siostra Odróżniają się od siebie drugimi imionami, filozof jest Janem Franciszkiem, a polonista bodajże Janem Andrzejem. Na spółkę doprowadzają do rozpaczy panie w dziekanatach. Dobrze, że drugie imię mają nie na tę samą literę, bo byłby niezły galimatias... Zatem to drugie imię może się czasem przydać. Nigdy nie wiadomo, czy nie zdarzy się człowiekowi spotkać swoje alter ego. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: a właściwie po co nam więcej niż jedno? 17.05.09, 13:56 Ja dałam swoim dzieciom dwa imiona właśnie w celu identyfikacji. Po to, żeby mogły się kiedyś obejść bez określenia Anna Iksińska córka Igreka. Przynajmniej ładniej brzmi Anna Lidia Iksińska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pluk Re: a kto nadaje tylko jedno imie? IP: *.bulldogdsl.com 15.07.07, 13:26 ja i moj brat dostalismy po jednymimieniu ze wzgledu na fakt, ze w rodzinie wiekszosc osob uzywalo drugiego imienia na codzien a pierwsze bylo tylko formalnym imieniem i moim rodzicom bardzo sie to nie podobalo. powniewaz moj maz nie znos swojego drugiego imienia...nadalismy synowi jedno a na chrzcie dostal imie meza. Teraz troche zaluje, ze w papierach syn nie ma dugiego imienia zapisanego. Moje imie z bierzmowiania i meza imie z bierzmowania bardzo nam odpowiadaja i w naszych glowach sa to nasze drugie imiona i ... kto wie moze kiedys zapiszemy je formalnie nasze kolejne dzieci beda mialy po dwa imiona bo tu gdiz emieszkamy czesto uzywa sie dwoch imion i to mi sie bardzo podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: a kto nadaje tylko jedno imie? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.07.07, 22:00 Moi rodzice mnie i przez dlugi czas bylo mi troche przykro,nie moglam zrozumiec daczego rodzice dwojce mojego rodzenstwa nadali dwa,a mnie jedno.Wlasciwie do dzis nie znam odpowiedzi,ale juz sie nad tym nie zastanawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 15.07.07, 22:05 ja mam jedno imię i swojemu synowi też dałam jedno.Moja siostra ma jedno a mój mąż ma dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rukhsar Re: a kto nadaje tylko jedno imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 21:58 Ja i moje siostry mamy po jednym imieniu, bo rodzice uznali, że dwa imiona nie są nam do szczęścia potrzebne My natomiast zawsze czułyśmy się z tego powodu pokrzywdzone, bo wszystkie inne dzieci miały po 2 imiona. W przedszkolu byłyśmy nawet przerażone, bo dzieci nam mówiły: "ale jak to nie macie drugiego imienia?! To jak wy sobie weźmiecie trzecie imię na bierzmowaniu, jak nie macie drugiego?" Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafka1973 Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 15.12.07, 14:09 Moi synowie mają po jednym imieniu. Najmniejszy też, konsekwentnie, dostanie tylko jedno imię. Odpowiedz Link Zgłoś
mmena Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 21.12.07, 11:32 Ja. Moja corka ma tylko jedno. Sama mam dwa imiona (dlugie) i dwa nazwiska i dostaje szalu gdy musze to wszystko wpisac w jakis urzedowe dokumenty. Zawsze brakuje kratek. Po co mi to drugie imie? Przeciez i tak go nie uzywam! Odpowiedz Link Zgłoś
kkatarynka Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 21.12.07, 13:48 moja coreczka ma jedno imie. drugie wydaje mi sie zbedne. Odpowiedz Link Zgłoś
renulka1 Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 21.12.07, 18:00 Ja mam jedno, moj maz dwa, naszemu synowi dalismy jedno a coreczka ktora przyjdzie na swiat za 3 miesiace rowzniez bedzie miala jedno.Mi nie przeszkadza to ze mam tylko jedno a drugiego imienia i tak sie nie uzywa, trzeba o nim jednak pamietac w urzędach przy wypelnianiu roznych dokumentow. Ile ludzi tyle moze byc opinii Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_lema Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 14.05.08, 23:14 ja i mąż mamy po jednym, córki po dwa - starsze bliźniaczki drugie imiona dostały po babciach, młodsza (jeszcze w brzuszku) - wskutek kompromisu. Poza tym, skoro starsze siostry mają dwa imiona, nasza juniorka nie powinna być poszkodowana... Ale to sprawa osobista, jakoś nigdy nie czułam się "gorsza" z powodu braku drugiego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 15.05.08, 12:39 U mnie w rodzinie wszyscy mają jedno imię i ja też nadaję tylko jedno. Zresztą nazwisko po mężu mam długie i nie będę komplikować dzieciom życia dwoma imionami. Moja córka ma jedno krótkie imię Klara. Nasza druga pociecha też będzie miała tylko jedno imię. Odpowiedz Link Zgłoś
k.mat Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 15.05.08, 16:00 Ja i brat mamy po jednym imieniu, moja mama też. Córeczka, na którą czekamy dostanie jedno imię. Też pamiętam z dzieciństwa np przy świadectwach szkolnych jak dzieciaki wyśmiewały się/wstydziły drugich imion. Ja nigdy nie miałam z tym problemu. Przy dokumentach też mam mniej pisania. Mąż ma drugie imię i ostatnio się denerwuje bo "ciągle mi je wyciągają" a on się do niego nie poczuwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mini_mao Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 15.05.08, 16:30 Sama mam dwa imiona. Z kolei w rodzinie mojego męża nadaje się tylko jedno imię. To ze względu na mało wesołe historie teścia dwojga imion, związane z pomyłkami dot. imion. Na jego prośbę właśnie nadajemy naszym dzieciom po jednym imieniu. A troszkę żal, bo choć już za 3 tygodnie dzieci będzie czwórka, to tyle jeszcze pięknych imion zostało do wykorzystania Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 15.05.08, 17:18 Ja i moja siostra mamy drugie imiona po babciach, moj chlopak ma jedno imie. Jeszcze o drugim imieniu nie rozmawialismy bo narazie nasz synek nie ma nawet pierwszego;] ale mysle ze bedzie mial dwa chociazby dlatego ze jego nazwisko jest w miare czeste no i pierwsze imie tez chyba bedzie mial popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_do_bicia Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 15.05.08, 20:56 moi rodzice , kurde!!!!! (złość!) Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 16.05.08, 12:40 ja tez mam tylko jedno. moj ojciec tak podal w usc choc wg mamy mialam jakies drugie imie posiadac ojciec nie mial pomyslu i zostalam tylko z jednym imieniem. szczerze przyznam, ze dla mnie bez roznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
mad177 Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 01.07.08, 15:22 ja mam tylko jedno imię, mąż ma tylko jedno imię i nasze dzieci też będą miały tylko jedno imię. osobiście uważam ze dwa imiona to całkowity bezsens... Przecież tego drugiego w ogóle się nie używa, za to trzeba je wpisywać we wszystkie papiery, dokumenty itp. więc jaki w tym sens? chyba tylko żeby mieć więcej kłopotu. osobiście znam faceta który w jakimś papierku nie podał drugiego, przez co w ogole nie chcieli mu dac pieniedzy po zmarlym ojcu bo uznali ze to nie ta sama osoba. Znowu moja koleżanka miała z takim czyms klopoty w szkole przy swiadectwach. Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 01.07.08, 15:57 ja mam jedno i moj syn. drugie dziecko tez bedzie mialo jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
inesitaa Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 01.07.08, 19:43 Ja mam dwa - Tata chciał coś bardziej orginalnego niż Agnieszka, ale nie przeforsował takowego na pierwsze, to chociaż dał Paula na drugie. Wtedy Paula,nie Paulina, było według niego wyskokowe. A z resztą do dziś mnie pytają czy aby nie jestem Paulina. Co do brata nie osiągnęli konsensusu co do drugiego i ma jedno. Moja córka ma dwa. Drugie mi się średnio podoba, ale ustąpiłam, bo mąż chciał Anię na pierwsze, więc dałam mu możliwość wybrania chociaż numeru dwa. Ja wolałam Ligię. Byłoby literacko-sienkiewiczowsko. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 15.07.08, 21:57 Ja za dużo komplikacji z dwoma Odpowiedz Link Zgłoś
rusalkaamalka Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 15.07.08, 22:03 Ja mam jedno,a mąż dwa. Ja nigdy nie odczuwałam braku, mąż zawsze narzekał na kłopoty, że w jednych dokumentach wymagane jest jedno, w innych dwa i nigdy nie wiadomo, co wpisać. Dzieci mają po jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzik78 Re: pamietajcie o konsekwencjach 18.07.08, 07:12 jeżeli dacie dwa, to tak dziecko będzie musiało się w przszłości identyikować. A czasami jak się ma dwa długie imiona plus długie nazwisko to nie mieści się w rubryczkach)))))))))))) Ja mam dwa imiona oba długie, mąż jedno i nasi synowie też mają po jednym. Uważam, ze jest to prostsze, łatwiejsze i nie stanowi ewentulanego pola do pretensji dla dziadków i innych dlaczego Jan Stanisław a nie Stanisław Jan. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: pamietajcie o konsekwencjach 13.12.08, 01:34 > czasami jak się ma dwa długie imiona plus długie nazwisko to nie mieści się w > rubryczkach)))))))))))) No, ale to juz jest kwestia wlasciwego doboru zestawu imion. Ja mam zestaw 10+3+6 liter i w zwiazku z tym zadnych problemow. Srodkowe imie, wywolywane przy okazjach oficjalnych nadaje calosci bardziej oficjalne brzmienie, wiec akurat pasuje ^_^ Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: a kto nadaje tylko jedno imie? 12.12.08, 13:04 Ja. Oboje z mężem mamy po jednym, córka ma jedno, syna ma dwa - wyjątkowo, bo po obu pradziadkach, więc żeby było sprawiedliwie , teraz trzeciemu potomkowi też nadamy jedno. Odpowiedz Link Zgłoś