13.04.07, 15:36
dawno nie spotkałam żadnej Dziewczynki ani Dziewczyny, która miałaby na imię
Urszula...
co się stało z tym imieniem? jest na Forum jakaś Mama Uli...?! smile)
Obserwuj wątek
    • Gość: Ola Re: Urszula IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 13.04.07, 15:39
      Mam na drugie Urszula (Ola Ula wink ), po babci. Mieszkałam też z jedną Ulką
      (teraz ma 27 lat). Imię śliczne, aczkolwiek moja babcia zawsze mówiła, że
      przynosi pecha... Wszystkie Ulki, które znała, łącznie z nią samą były
      nieszczęśliwe.
      • Gość: Klementynka Re: Urszula IP: *.acn.waw.pl 13.04.07, 15:42
        Ola to ciekawe co napisałaś, Mam całkiem dobrą kumpelkę o tym imieniu i
        rzeczywiście mimo tego że to naprawdę nieprzeciętnie piękna dziewczyna i przy
        tym całkiem mądra ma strasznego pecha do facetów...
        • Gość: Ola Re: Urszula IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 13.04.07, 15:46
          Ta moja koleżanka też miała. I była taka trochę ekscentryczna. Często też miała
          "doły" i np. przez tydzień nie wychodziła z domu.
          Moja babcia zaś miała wrodzoną wadę serca, złego męża, a jak się z nim rozwiodła
          to ledwo wykarmiła trójkę swoich dzieci. Zmarła też w przykrych okolicznościach,
          w dosyć młodym wieku sad
    • panda74 Re: Urszula 13.04.07, 16:24
      Wg mnie imię to jest przepiękne. Już kiedyś o tym pisałam. Nazwałabym tak córkę,
      gdyby nie nasze nazwisko, z którym Urszula fatalnie się komponuje sad
      A na dodatek moja siostra cioteczna - chrzestna mojej córki - właśnie tak ma na
      imię smile
      Pozdrawiam smile
    • theodorka Re: Urszula 13.04.07, 16:26
      Tak też miała moja koleżanka. Nawiedzona była wink. Ale przy okazji mądra,
      buntownicza, więc to jej nawiedzenie nie przeszkadzało, a nawet fascynowało.
      Przynajmniej mnie. Poza tym była to jedna z najmądrzejszych osób, jakie
      kiedykolwiek poznałam ;].
    • Gość: Tawananna* Re: Urszula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 16:30
      Miałam okazję poznać dwie Ule. Jedna jest niewiele ode mnie starsza, bardzo
      sympatyczna i aktywna osoba, urodzona organizatorka. Druga to pokolenie moich
      rodziców, również sympatyczna i żyjąca pełnią życia. Obie nie należą do
      pechowców, raczej do takich osób, które biorą życie w swoje ręce i są skazane na
      sukces wink
      • theodorka Re: Urszula 13.04.07, 18:54
        Gość portalu: Tawananna* napisał(a):

> Miałam okazję poznać dwie Ule. Jedna jest niewiele ode mnie starsza, bardzo
        > sympatyczna i aktywna osoba, urodzona organizatorka.

O tak! Moja Nawiedzona też taka była...
    • mama_4 Re: Urszula 13.04.07, 16:33
      Witam! Ja jestem mamą pięcioletniej Urszulki! Imię nieco może zapomniane, fakt.
      Kiedy mąż z dumą mówił o córeczce w pracy, jeden z kolegów zapytał
      zdziwiony: "A skąd takie imię wytrzasnęliście??" - i zaskoczył nas bardzo, no
      bo jednak bez przesady... Ulka, Uleńka, Urszulka, Ulaszka - to imię daje
      możliwości wielu wdzięcznych, niewymuszonych zdrobnień, moim zdaniem jest
      wyjątkowo "kobiece". Znałam kila kobiet o tym imieniu i każda miała w sobie
      to "coś", jakiś wdzięk, naturalność, świeżość. Małych dziewczynek o tym imieniu
      nie spotykałam do momentu, kiedy to (uwaga!) jedna z koleżanek zachwyciła się
      moją małą i dała swojej także na imię Ula smile
    • manarai Re: Urszula 13.04.07, 18:21
      Już od jakiegoś czasu mam Urszulę w czołówce listy prywatnej. Świetne imię, bardzo zgrabne zdrobnienia.
      • pluskotka Re: Urszula 13.04.07, 18:23
        Znam jedną Ulkę, rok młodsza ode mnie. Właśnie wyprowadziła się z mojego bloku.
    • Gość: Kiara Re: Urszula IP: *.chello.pl 13.04.07, 22:37
      Jestem mamą Uleńki rocznik 2004. To śliczne imię wybrałam na skutek "ciążowej
      iluminacji". Przez grubo ponad 20 lat życia ani razu nie przyszło mi do głowy,
      by nazwać tak wymarzoną córkę. Listę preferowanych imion miałam już ustaloną:
      Daria, Maja, Bianka ewentualnie Aleksandra lub Izabela. I nagle, pod koniec
      ciąży w ciągu minuty wiedziałam, że to JEST Ula. Wcześniej nie znałam żadnej.
      Opowieściami o nieuchronnym pechu trudno mi się przejmować, bo ja z kolei
      słyszałam takie o paru innych imionach (o Uli akurat nie)smile
      • Gość: mama Re: Urszula IP: 89.16.68.* 14.04.07, 15:59
        Ja mam 4 letnią córeczkę Urszulkę i muszę stwierdzic, że innej Uli do tej pory
        nie spotkałam. Nawet panie w przedszkolu w dużym mieście wojewódzkim
        powiedziały, że nie miały już od lat żadnej Ulki. Bardzo mnie to zdziwiło,bo
        myślałam, że to raczej popularne imię.
        • gaudencja Re: Urszula 14.04.07, 17:22
          Nieczęsto, ale regularnie spotykam malutkie Ule. To imię na pewno nie zostanie
          zapomniane. Dorosłe młode Ule, tak około 25-tki, też znam przynajmniej 3-4.
          • Gość: urszulka-j Re: Urszula IP: *.55.jawnet.pl 14.04.07, 19:57
            Witam! Ja niestety nie znam osóbek o tym imieniu poza... mną. Ale to się liczysmile
            Niestety nie podoba mi się ono. Wydaje mi się zbyt poważne. Urszula... Kiedy
            pani w szkole tak do mnie mówiła, czułam sie co najmniej 10 lat starsza.Może
            właśnie z tego powodu zawsze staram się maksymalnie nad sobą panować i rzadko
            bywam spontaniczna.
    • ariana1 Re: Urszula 14.04.07, 19:56
      Ja znam jedną dorosłą Urszulę i drugą małą 1,5 roczną Ulę. Imię jest śliczne.
    • mrowka75 Ja jestem mamą Uli 26.07.07, 16:57
      i straszniue się ciezę, ze nie jest bardzo poularne, a wg mnie śliczne. No i
      pasuje do mojej dziewczynki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.