Gość: emi IP: 85.127.121.* 26.05.07, 23:02 jakie znacie imiona dla dziewczynki zakonczone na -ira.dodam ze Elwira nie podoba nam sie.i o myslicie o imieniu Safira? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agi40 Re: imie z koncowka -ira!!! 26.05.07, 23:07 dla mnie brzmi troszke zbyt orientalnie, choc brzmienie samo w sobie jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imie z koncowka -ira!!! 26.05.07, 23:17 Safira mi się nie podoba. Inne z tą końcówką: Kira Indira Mira Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: imie z koncowka -ira!!! 26.05.07, 23:26 Nic innego niż te wymienione mi juz nie przychodzi na mysl. Ale spróbuje poszperać , poszukać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi Re: imie z koncowka -ira!!! IP: 85.127.121.* 26.05.07, 23:30 dzieki!!!to nie musi byc koniecznie imie polskie choc wolalabym zeby w polsce bylo ono "do przyjecia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisly Re: imie z koncowka -ira!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 23:37 Znalazłam jeszcze Palmirę, podobno jest pochodzenia semickiego i obchodzi imieniny 17 listopada. Więcej nic nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisly Re: imie z koncowka -ira!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 23:42 Oj no, jeszcze Sławomira. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: imie z koncowka -ira!!! 26.05.07, 23:48 Podoba mi się Mira, 100razy lepsza od Mirki znaczy Mirosławy. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: imie z koncowka -ira!!! 27.05.07, 01:59 Dziewczyny, skąd wzięła się w języku polskim Elwira? Mam kuzynkę o tym imieniu (rocznik 1978) i zawsze mnie to nurtuje? Czy Elwira była czymś w rodzaju "Nikoli lat 70", tzn taką przejściową modą? Może ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imie z koncowka -ira!!! 27.05.07, 12:28 Elwira rzeczywiście była taką Nikolą lat 70.; nie bardzo wiem, skąd pojawiła się moda na to imię w Polsce. Podobno imię to przedostało się do polszczyzny z arabskiego poprzez hiszpański, co potwierdzałaby znaleziona w wikiepdii francuskiej informacja, że Elwira to dawna nazwa Granady. O ile dobrze pamiętam, postać o tym imieniu była w którejs z książek Balzaca. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imie z koncowka -ira!!! 27.05.07, 12:34 Glafira (w typie Safiry, ale mniej orientalnie brzmi) słowiańskie: Bolemira Chwalimira Czębira Dobromira Drogomira, Drogmira, Dragomira, Drahomira, Drohomira Jaromira Lubomira Ludomira Łękomira Mojmira Radomira Skarbimira Świętomira Włodzimira Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: imie z koncowka -ira!!! 27.05.07, 12:43 Dołącze inne bardzo rzadkie imiona z - ira Budzimira Dalomira Damira Domira Dzierżymira Elmira Emira Giulmira Gniewomira Godzimira er Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imie z koncowka -ira!!! 27.05.07, 12:45 Tami, ale wyjmujesz je z Rymuta? Bo na moje oko są wśród nich neologizmy (Domira, Damira, Dalomira, Giulmira...) Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: imie z koncowka -ira!!! 27.05.07, 14:45 To są imiona z Rymuta.Jak coś jeszcze znajdę to dopiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imie z koncowka -ira!!! 27.05.07, 14:49 Tami, myślę, ze warto raczej wypisywać imiona o udokumentowanym pochodzeniu, a nie jednostkowo funkcjonujące neologizmy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: imie z koncowka -ira!!! 27.05.07, 13:00 Mogłaby jeszcze być Almira lub Elmira - też arabskiego pochodzenia, a może mniej orientalnie by się kojarzyła. W mitologii greckiej była Dejanira, ale to postać dość tragiczna, nie wiem, czy takie imię jest w ogóle warte polecenia... choć brzmi interesująco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: imie z koncowka -ira!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 13:34 Mira Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lila Re: imie z koncowka -ira!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 14:59 Safira kompletnie nie pasuje do polskiej dziewczynki chyba ze mialaby chociaz troche egzotyczna urode tak to nie o wiele lepsza elwira nie wiem czemu ci sie nie podoba wg mnie bardzo ladne i ciekawe imie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Elwira 27.05.07, 20:29 Wg mojego niemieckiego słownika to imie pochodzenia hiszpańskiego, znaczenie: z gockiego gails lub gailjan: cieszyć lub gails: oszczep + wers: prawdziwy lub -uara: obrońca W Niemczech to imię spopulatyzowało się w XVIII wieku dzięki Elwirze z opery Mozarta "Don Giovanni". Inną znana Elwirą, jest postać z opery Aubersa. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 a Elmira 27.05.07, 21:20 z kolei tu wymieniona jest nadawana w Bulgarii, juz trzy studentki o tym imieniu z tego kraju spotkalam. Odpowiedz Link Zgłoś