Gość: oooolalallala IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 21:18 Podobno urodziny powinny być zawsze pierwsze a dopiero po nich imieniny. Czy ktos słyszał o takiej rególe?? Czy ktos wie dlaczego?? Bardzo trudne do zrealizowania dla urodzonych pod koniec grudnia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: data urodzin a data imienin WAŻNE!! 28.05.07, 21:35 Jeden ze zwyczajów dobierania daty imienin polegał na wybieraniu dacie pierwszej po urodzinach. Dla urodzonych pod koniec grudnia jest to początek stycznia i później. Nie ma jednak konieczności stosowania tej własnie zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: data urodzin a data imienin WAŻNE!! 28.05.07, 21:39 Słyszałam jedynie o zasadzie, że powinno obchodzić się pierwsze imieniny po dacie urodzin. Przykładowo ostatnie imieniny Marty przypadają w kalendarzu pod koniec lipca, to jako osoba urodzona późną jesienią powinnam świętować 19 stycznia, a jednak ze względów rodzinno sentymentalnych, wolę te 22 stycznia. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: data urodzin a data imienin WAŻNE!! IP: *.chello.pl 28.05.07, 21:44 Nie przejmuję się takimi regułami, bo to przesądy są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama-emilki Re: data urodzin a data imienin WAŻNE!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 13:09 Moja babcia (lubująca się we wszelakich przesądach) uzasadniała to że nie powinno cofać się z imieninami (czyli najpierw mają być urodziny potem imieniny) bo się dziecku "skraca" pamięć. Na to mój tata (jej syn) mówi do babci: a mi tak zrobiłaś (urodziny ma w lipcu a imieniny w marcu) a babcia na to: no i widzisz-nie masz pamięci! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś