izka_szczecin 26.06.07, 16:56 Poszukuję imienia dla braciszka Franciszki.Spodobał mi się Leon, ale usłyszałam dziś od kogoś, że to pretensjonalne imię.Mąż proponuje Olgierda lub Stanisława.Może pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Malwina Re: Leon? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 17:13 Wszystkie te imiona pasują do Franciszki, choć najbardziej skłaniam się ku Leonowi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leon? 26.06.07, 18:20 Mnie się najbardziej podoba Olgierd; czemu Leon miałby być pretensjonalny? Staś ładnie, ale jest dość częsty. Proponowałabym jeszcze Juliana lub Juliusza, Ignacego, Wincentego, Teofila. Odpowiedz Link Zgłoś
izka_szczecin Re: Leon? 26.06.07, 19:57 Teofil stanowczo mi się nie podoba. Staś - też wydaje mi się trochę częsty. Ignacy - lubię to imię, ale również jest ostatnio częste. Wincenty - mężowi bardzo się spodobało, według mnie niczego sobie, ale jak zdrabniac to imię, przecież nie będę mówic ciągle Wincenty do synka. Julian i Juliusz - zbyt popularni i pokrewni ze znienawidzoną Julią. Olgierd - śliczne imię, ale martwie się zdrobnieniami, nie chciałabym żeby powstał po prostu zwyczajny Olek. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leon? 26.06.07, 22:26 Do Olgierda były różne propozycje na forum, m.in. Oldzik (które bardzo mi się spodobało, nie wiem, jak Tobie). Mój zas wujeczny pradziadek przez całe życie funkcjonował jako Olgierd po prostu, bez zdrobnień. Co zaś do Wincentego, to proponuję zdrobnienia: Wincek, Wincuś, Wicek, Wicuś (tradycyjne do tego imienia). Mało brakowało, a mój synek by się tak nazywał, ale "wybrał" sobie inne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
izka_szczecin Re: Leon? 26.06.07, 22:47 Wincenty jest naprawdę fajny Zaczynam poważnie brac go pod uwagę.Chyba jednak zrezygnujemy z Olgierda.Mimo wszystko na podwórku czy w szkole będzie nazywany Olkiem,a Olek to okropne zdrobnienie Odpowiedz Link Zgłoś
izka_szczecin Re: Leon? 26.06.07, 22:48 Może macie jakieś propozycje jeszcze? Póki co w grę wchodzi Leonard i Wincenty chyba,marzy nam się imię dosc rzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leon? 26.06.07, 23:01 Jeszcze w takim razie: Henryk Ludwik (Lutuś) Bolesław (Bolek) Feliks lub Felicjan Walery Hieronim Konstanty Dionizy (Dyzio) Lucjan ...i tak jestem za Wincentym Odpowiedz Link Zgłoś
optymist1 Re: Leon? 26.06.07, 18:39 Do imion pretensjonalnych zaliczyłabym raczej Andżelikę, Klaudie czy Brajana ale nie Leona ! Leon jest świetny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi28 Re: Leon? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 18:52 Z wymienionych przez Ciebie-zdecydowanie Leon. Pretensjonalny??Hm... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Leon? 26.06.07, 19:05 Do Frani pasuje mi tylko Olgierd, Leon i Staś są zbyt mało wyraziste przy takim imieniu starszej siostry. Może Bronisław? Albo Wawrzyniec? Zamiast Leona - Leonard? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksandra Re: Leon? IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 26.06.07, 19:36 LEon jest super, sama chcialam tak nazwac synka, ale rodzina się burzy, ze nieładne.No ale i tak syna akurat nie mam. Olgierd dla mnie jest pretensjonalne i takie jakies zbyt ostre Odpowiedz Link Zgłoś
izka_szczecin Re: Leon? 26.06.07, 19:58 Bronisław nie podoba mi się. Wawrzyniec nawet fajnie, ale nie tak bardzo jak Leon, Olgierd. Leonard podoba mi się bardzo i jeśli brzmi i wygląda według was lepiej, nie widzę problemu, imię bardzo fajne jak i Leon. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leon? 26.06.07, 22:27 Mamy mamy Leonardów na forum, a mnie się osobiście szalenie podoba Leopold, zdrobniale Poldek. Poza tym może być jeszcze np. Zygmunt, Gustaw, Stefan. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Leon? 26.06.07, 19:09 Leon może być może jeszcze: Orest Kazimierz Zenon Jonasz Jeremi Marceli Odpowiedz Link Zgłoś
izka_szczecin Re: Leon? 26.06.07, 19:59 Podoba mi się Jeremi, ale chyba też popularny? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leon? 26.06.07, 22:29 Jeremi jest wyraźnie rzadszy od Ignacego, ale spotykany również wyraźnie częściej od Franciszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Leon? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 09:34 Najbardziej z podancyh podoba mi sie Olgierd. Leon raczej nie, choc jako Leo brzmi fajnie. Na mojego wujka Leona od zawsze mowią Leszek. Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: Leon? 27.06.07, 11:10 Mnie ostatnio też zafascynował Leon, więc spośród rozważanych propozycji wybrałabym właśnie jego. Odpowiedz Link Zgłoś