szymonka2 14.06.03, 20:45 Mój mąż chciał dać na imię naszemu synkowi Sergiusz ale nie znam nikogo kto by tak dał swemu dziecku tak na imię bo jakie są zdrobnienia od tego imienia i czy ksiądz ochrzciłby takiego brzdąca.W końcu nadaliśmy po długich debatach imę SZYMON ale obiecałam że jeżeli drugie nasze dziecko to będzie chłopczyk to tak właśnie będzie miał na imię co wy na to POMÓŻCIE proszę o informację. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izamamakrzysia_edziecko Re: SERGIUSZ I ZDROBNIENIA 17.06.03, 11:41 Znałam jednego Sergiusza, mówilismy na niego Serek. Bardzo mi się to imię podoba. Mój znajomy jest Polakiem i z tego co wiem nie ma problemu z rejestracją takiego imienia. Iza Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: SERGIUSZ I ZDROBNIENIA 17.06.03, 14:26 Czesc ! Znalam w Polsce tez malego Sergiusza.ladne imie .A najlepsze zdrobnienie (chociaz nie jestem zwolenniczka zdrobnien to SERGIO)Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
szymonka2 Re: SERGIUSZ I ZDROBNIENIA 19.06.03, 22:24 Dzięki za odpowiedzi szczewrze mówiąc to ja też więcej zdrobnień nie znam ale czy ksiądz ochrzciłby dziecko o takim imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: SERGIUSZ I ZDROBNIENIA 24.06.03, 08:49 Witam, Sergiusz to ładne i oryginalne imię i nie widzę powodu, dla którego ksiąz miałby odmówić chrztu. Według Słownika imion (PWN, 2002) w Polsce mieszka ponad 4000 Sergiuszów (rdzennych Polaków, oczywiście). Na malca można mówić Sergiuszek, a potem to już i tak koledzy wymyślą Pozdrawiam Donata, żona Sergiusza Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: SERGIUSZ I ZDROBNIENIA 24.07.03, 10:59 Donatta skąd masz te informacje o imionach, tzn ile jest w Polsce Sergiuszów? Można takie info znaleźć gdzies w internecie? Mi chodzi o to , ile jest w Polsce zarejestrowanych Natanielów. Co do imienia Sergiusz, jest ładne, oryginalne i na pewno ksiądz ochrzci. Nie jest przeciez jakies wymyślne. Pozdrawiam. Madzia Ps. Szymonka, odezwij sie Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: SERGIUSZ I ZDROBNIENIA 24.07.03, 11:37 Wszystko to można znaleźć w Słowniku Imion, wyd. PWN 2002 (wersja książkowa, oczywiście). Nataniela jako takiego nie ma, ale jest Natan. Oto, co podaje słownik: Imię męskie, które pochodzi z hebrajskiego i pierwotnie oznaczało 'dar, podarunek'. Imię to mogło także powstać jako skrócenie imion Jonatan albo Nataniel. W Starym Testamencie jest to imię proroka. Dziś nosi je 799 Polaków. Tylko tyle. Pozdrawiam Donata Odpowiedz Link Zgłoś
lemur_ks Re: SERGIUSZ I ZDROBNIENIA 18.07.03, 21:58 Baaardzo ładne imię - szczerze mówiąc rozważane przez nas kilka miesięcy temu. Ale może kiedys ... ?! Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: SERGIUSZ I ZDROBNIENIA 22.10.03, 14:00 Kolega dał tak na imię synkowi. Bardzo mi sie podoba, pasuje takze do jego nazwiska. Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: SERGIUSZ I ZDROBNIENIA 16.12.03, 09:49 Mnie tez to imie coraz bardziej sie podoba. Przypomina mi imie Mariusz, ktore oporcz Mariuszka, nie ma zdrobnien. Do malego Sergiusza, mozna mowic Sergiuszek. I wystarczy)). Odpowiedz Link Zgłoś
bea-chiara Re: SERGIUSZ I ZDROBNIENIA 16.12.03, 14:02 I mnie sie podoba imie Sergiusz.Ale skad u Ciebie taka watpliwosc co do ksiedza,ktory moglby nie ochrzcic(?).Pozdrawiam-Bea. Odpowiedz Link Zgłoś
marrom1 Re: SERGIUSZ I ZDROBNIENIA 27.12.03, 18:24 Witaj, Sergiusz to imię pochodzenia łacińskiego, więc dlaczego ksiadz miałby nie ochrzcić Twojego synka tym właśnie imieniem. Jak dla mnie jest to bardzo ładne i oryginalne imię. A zdrobnienie to Sergiuszek lub Sergio. pozdrawiam - mama Sergiuszka Odpowiedz Link Zgłoś