Dodaj do ulubionych

Aniela - jak brzm?

17.06.03, 21:44
Spodziewam sie dziecka we wrzesniu - i jakos przykleilo sie do mnie imie Aniela, Anielka, Nela.
Ale nie jest zbyt czesto nadawane - moze brzmi tak ciocio-babciowato? Powiedzcie szczerze czy wam sie podoba, bo nie moge podjac decyzji.
Obserwuj wątek
    • agcie Re: Aniela - jak brzm? 18.06.03, 09:11
      Wiesz co? Ja przez dłuższy czas myślałam, że będę miec Anielkę smile ale nagle
      pojawiło sie kilka wśród znajomych i zrezygnowałam. Czy jest babciowate...eeee
      moim zdaniem jest to imię dla kochanej, delikatnej dziewczynki... smile)))))
      Pozdrawiamy
      Ag + Nataszka 30 tydzien w brzuszku
      • low_aga Re: Aniela - jak brzm? 22.06.04, 16:05
        Śliczne, miło brzmiące imię. Kojarzy mi się z ciepłem, dobrocią i niebywałym
        urokiem osobistym. Ja czuję w nim jakąś magię. Moja córeczka (11.02.2004) ma na
        imię Oliwia Aniela. Czasami nawet zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby,
        gdybym zamieniła kolejność tych imion. Czy babciowate? Dla mnie i owszem, ale w
        tym pozytywnym znaczeniu. Moja babcia tak miała na imię i to właśnie na jej
        cześć nazwałam tak swoją córeczkę. Mam nadzieję, że przez to wyrośnie na równie
        wspaniałą kobietę jak jej prababciasmile
    • addinka Re: Aniela - jak brzm? 18.06.03, 09:57
      Mnie Anielka nie przekonuje, ale Nela, Nelka jak najbardziej. Piękne imię i
      można bez problemu zarejestrować w USC - w wersji Nela (a nie Kornelia i inne
      takie).
      Gbybym miała ładne i dłuższe nazwisko to nazwałabym tak moją córkę, ale
      niestety Nela i nasze nazwisko to by była porażka..............
      mama Adusi (Adrianny)
      • itsola Re: Aniela - jak brzm? 18.06.03, 10:46
        Czesc !
        Moge sie tylko zgodzic z moja poprzedniczka.NELA jest bardzo ladnie i tak
        oryginalnie -ladnej niz Aniela. Czesc =la
    • magdam2 Re: Aniela - jak brzm? 18.06.03, 13:22
      To bardzo ładne imię.Sama mam 2 letnią Anielkę i ani chili nie żałowałam
      wyboru imienia. co prawda niektórzy uważali że robię krzywdę dziecku, przy czym
      sami mają Sandry ,Laury i Vanessy. Anielka kojarzy się z aniołkiem ale często
      to mały diabełek.
      • maga9 Re: Aniela - jak brzm? 18.06.03, 14:29
        popieram, to bardzo ładne imie, mnie pieknie kojarzy sie z aniołem smile i wlanie
        nie Nela tylko Anielka - naprawde sliczne imie,
        to jeden z moich typow, ale mezowi bardziej podoba sie inne imie,
        pozdrawiam
        magda i 10 tyg fasolka
      • igga-81 Re: Aniela - jak brzm? 10.06.04, 14:47
        a ja mam Laurę a jakoś moja córka nie czuje się pokrzywdzona. stawianie tego
        imienia w jednym rządku z Vanessą i Sandrą to dla mnie wielkie
        nieporozumienie.... no ale widocznie tylko mnie kojarzy się to imię z
        XIXwieczną polską hrabianką - feministką. A właśnie tak się kojarzy wink))

A co do anielskiego imienia w tytule wątku to jestem jak najbardziej za, bardzo
        kobiece imie, może faktycznie nieco "babciowate" ale ogólne wrażenie bardzo
        pozytywne

pozdrawiam
    • ariana_ Re: Aniela - jak brzm? 18.06.03, 16:29
      Babciowate? Skąd!! A Anielka z " Jeżycjady"! Imię fajne i oryginalne. Dla mnie
      bomba.
    • umasumak buuuuuuuuuu... 24.06.03, 16:04
      A ja myślałam że wpadłam na pomysł stulecia!!! A tu jednak tych Anielek trochę
      jest! Imię śliczne... z cięzkim sercem ale polecam smile)
    • nulka2 Re: Aniela - jak brzm? 01.07.03, 18:30
      Hmm, jak szczerze - moim zdaniem to okropne imię sad Ale niektórym się podoba
      i powinni się kierować swoim zdaniem.
    • madziarek_edziecko Re: Aniela - jak brzm? 03.07.03, 10:46
      Jak dla mnie zbyt "babciowate", ale kwestia gustu.
      • kicimici Re: Aniela - jak brzm? 18.08.03, 22:07
        a w Natanielu też kryje się Aniela (natANIELA)
        • madziarek_edziecko Re: Aniela - jak brzm? 21.08.03, 13:21
          A moze sie i kryje Anielka :o)) hi hi smile
    • lemur_ks Re: Aniela - jak brzm? 08.07.03, 22:36
      Miałam kochaną babcię Anielę - była wspaniałym , dobrym i mądrym
      człowiekiem.... A jako mała dziewczynka .... wiesz nawet mi się podoba - być
      może kiedyś rozważę........

Buźka!
    • abiela Re: Aniela - jak brzm? 15.07.03, 15:50
      Moja mama tak ma na imie!
      Moim zdaniem to bardzo roznorodne imie, siostra mamy nazywa ja Ala, w pracy
      mowia na nia Nela, tata mowi Anielcia albo Anielka.
      Mysle, ze mozesz spokojnie tak nazwac corciesmile

Ania
    • aniamr Re: Aniela - jak brzm? 30.07.03, 11:38
      Prawdę mówiąc to ostatnio myslałam o imieniu Aniel - dla drugiej córki gdyby
      mnie los takowa obdażył. Mam już 9,5 miesieczną Amelię. Fajnie by było Amelia
      i Aniela. Uwielbiam takie imiona. Sama jestem Ania i czasami mnie to męczy, bo
      nie ma miejsca gdzie by nie było Ani. Na moim nie dużum weselu (około 70 osób)
      było aż 5 Ań.

Pozdrawiam
      Ania
      • ariana1 Re: Aniela - jak brzm? 30.07.03, 22:27
        Ja obserwuję zjawisko wręcz odwrotne - pełno jest Julii i Wiktorii a Ania
        sporadycznie. Może spotykasz Anny dorosłe , bo w rocznikach 70-80 faktycznie
        imię to było poularne. Natomiast w dzisiejszych czasach Anna jest już jakby
        niemodna w obliczu Oliwii, Natalii i Kornelii.
    • agusiah Re: Aniela - jak brzm? 31.07.03, 18:55
      Imie jak widac budzi emocje, ale bliska juz jestem podjecia decyzji na tak. Ostatnio w rodzinie wylonila sie silna frakcja agatkowa - no, zobaczymy...
    • kicimici Re: Aniela - jak brzm? 18.08.03, 22:11
      źle mi się kojarzy z lekturą ze szkoły podstawowej - "Anielką", a co gorsza, z
      lekturą "Antek", którego siostra, też chyba Anielka (?) została upieczona w
      piekarniku. Agatka - ślicznie, chociaż ostrzegam, że Agatki to gagatki. Wszyscy
      rodzice Agatek mówią, że to małe kochane diabliki
      • abiela Re: Aniela - jak brzm? 21.08.03, 13:48
        kicimici napisała:

> źle mi się kojarzy z lekturą ze szkoły podstawowej - "Anielką", a co gorsza,
        z
        > lekturą "Antek", którego siostra, też chyba Anielka (?) została upieczona w
        > piekarniku.

To byla Rozalka! A mi sie oba imiona podobaja i Anielka i Rozalkasmile
        Pozdrawiam,
        Ania
        • ewa2233 Re: Aniela - jak brzm? 22.08.03, 08:19
          Anielka brzmi anielsko delikatnie !
          Znam trzy Agaty, i ze względu na dwie z nich nie nazwałabym tym imieniem swego
          dziecka smile)
    • scarbonka Re: Aniela - jak brzm? 02.06.04, 11:04
      Anielka to piękne imię. Sami chcemy Anielkę albo Adelkę.
      • majkafri Re: Aniela - jak brzm? 02.06.04, 21:29
        brzmi bardzo łądnie, dziewczęco i wdzięcznie =)
      • szczekuszka Re: Aniela - jak brzm? 03.06.04, 08:57
        scarbonka napisała:

> Anielka to piękne imię. Sami chcemy Anielkę albo Adelkę.

To wybierzecie ANIELKĘsmile
        Pozdrawiam
        Ania
    • zaino Re: Aniela - jak brzm? 03.06.04, 09:44
      Świetny wybór, zdecydowanie za dużo jest tych Julek, Natalii i Zuziek
      Kinga
    • aquamaryna Re: Aniela - jak brzm? 04.06.04, 15:38
      moja mam do dzisiaj nie może darować dziadkom Anieli. Wogóle nie posługuje się
      tym imieniem i w zasadzoe oprócz tego że jedynie rodzina wie jakie ma imię dla
      wszystkich znajomych i nieznajomych jest Lilą lub Lilką.Dla taty Lileczką.
      Dawniej imię to kojarzyło się z Anielką Prusa i było obciachem, dzisiaj myślę
      że w nawale imion zachodnich i często nadawanych jest dość oryginalne.
      • boniedydy Re: Aniela - jak brzm? 04.06.04, 15:40
        aquamaryna napisała:

> Dawniej imię to kojarzyło się z Anielką Prusa i było obciachem, dzisiaj
        myślę
        > że w nawale imion zachodnich i często nadawanych jest dość oryginalne.

Jest, aczkolwiek od jakiegoś czasu, przynajmniej w warszawskim "witajcie na
        świecie" zauważam wzrost popularności tego imienia. To coś jak żeński
        Franciszek, może jeszcze nie na taką skalę, ale jednak. Zwłaszcza mniej więcej
        rok temu było sporo Anielek.
        • szczekuszka Re: Aniela - jak brzm? 07.06.04, 12:50
          boniedydy napisała:

> Jest, aczkolwiek od jakiegoś czasu, przynajmniej w warszawskim "witajcie na
          > świecie" zauważam wzrost popularności tego imienia. To coś jak żeński
          > Franciszek,

Moim zdaniem takim zenskim Franciszkiem, to jest Antonina.
          • boniedydy Re: Aniela - jak brzm? 07.06.04, 13:04
            szczekuszka napisała:

> boniedydy napisała:
            > > świecie" zauważam wzrost popularności tego imienia. To coś jak żeński
            > > Franciszek,
            >
            > Moim zdaniem takim zenskim Franciszkiem, to jest Antonina.

Zestawiłam Anielę z Franciszkiem, bo oba imiona - aczkolwiek je szanuję -
            podobają mi się dosć średnio, czego nie mogę powiedzieć o Antoninie smile))
            • szczekuszka A co z Franciszką?! 07.06.04, 13:16
              > Zestawiłam Anielę z Franciszkiem, bo oba imiona - aczkolwiek je szanuję -
              > podobają mi się dosć średnio, czego nie mogę powiedzieć o Antoninie smile))
              >

Rozumiem. Antosek wciaz przybywa, tak jak Frankow i Antkow i stad takie
              skojarzenie. Dla mnie imie Antoni i Franciszek lacza sie w jednosc, to pewnie
              przez swietych, mam tego typu skojarzenia.

Jednak malych Franek jak na lekarstwo, nie sadzisz?!
              • boniedydy Re: A co z Franciszką?! 07.06.04, 13:30
                szczekuszka napisała:

> Jednak malych Franek jak na lekarstwo, nie sadzisz?!

Zdarzają się wprawdzie, ale faktycznie bardzo rzadko. Pewnie przez skojarzenie
                z pralką. Mam do niego jednak jakiś sentyment przez Franciszkę z ksiazki
                Prousta. Córki bym jednak tak raczej nie nazwała.
    • wierz_14 Re: Aniela - jak brzmi? 09.06.04, 09:26
      Choć apogeum dla tego imienia przypadło na lata 30-ste poprzedniego stulecia,
      jest po prostu anielskie - bardzo ładne. Może gdzieś już są małe Anielki, a
      jeśli nie, to mają szansę się znów pojawić. Imię jest bardzo ładne, stylowe,
      eleganckie, trochę tylko zapomniane.
    • jacqueline22 Re: Aniela - jak brzm? 09.06.04, 21:00
      mi imie aniela kojarzy sie z....krowa. nie wiem dlaczego mam takie dziwne skojarzenia, ale coz nic na to nie poradze...jest okropne. to cos w stylu adelgardis...fuj
    • ele7 Re: Aniela - jak brzm? 09.06.04, 22:59
      Moim zdaniem to imię brzmi jakoś ciężko...Nawet Anielka tródno mówic do
      dziecka...Pozdrawiamsmile
      • szczekuszka Re: Aniela - jak brzm? 11.06.04, 12:43
        ele7 napisała:

> Moim zdaniem to imię brzmi jakoś ciężko...Nawet Anielka tródno mówic do
        > dziecka...

Zaskoczylas mnie tym stwierdzeniem. Adela, Aldona to sa jak dla mnie ciezkie
        imiona, ale Aniela??? To raczej miekkie imie... Coz ile ludzi tyle skojarzenwink.
        • umasumak Re: Aniela - jak brzm? 05.07.04, 23:53
          szczekuszka napisała:

> ele7 napisała:
          >
          > > Moim zdaniem to imię brzmi jakoś ciężko...Nawet Anielka tródno mówic do
          > > dziecka...
          >
          > Zaskoczylas mnie tym stwierdzeniem. Adela, Aldona to sa jak dla mnie ciezkie
          > imiona, ale Aniela??? To raczej miekkie imie... Coz ile ludzi tyle
          skojarzenwink.

Amnie jeszcze bardziej zaskoczyło skojarzenie Anielki z krową... Mam prawie od
          roku córeczkę o tym imieniu i raczej nie przypomina krowy...

Pozdrawiam
          uma ( mama Anielki i Józefinki )
    • kristy4 Re: Aniela - jak brzm? 11.06.04, 13:39
      Bardzo ładne, miękkie imię, szkoda że wyparte przez Andżelikę. Niestety,
      wszystkie bohaterki literackie noszące to mię są mdłe i nieciekawe (z Prusa i
      Fredry), oczywiście prócz Anieli z Jeżycjady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.