agusiah 17.06.03, 21:44 Spodziewam sie dziecka we wrzesniu - i jakos przykleilo sie do mnie imie Aniela, Anielka, Nela. Ale nie jest zbyt czesto nadawane - moze brzmi tak ciocio-babciowato? Powiedzcie szczerze czy wam sie podoba, bo nie moge podjac decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agcie Re: Aniela - jak brzm? 18.06.03, 09:11 Wiesz co? Ja przez dłuższy czas myślałam, że będę miec Anielkę ale nagle pojawiło sie kilka wśród znajomych i zrezygnowałam. Czy jest babciowate...eeee moim zdaniem jest to imię dla kochanej, delikatnej dziewczynki... ))))) Pozdrawiamy Ag + Nataszka 30 tydzien w brzuszku Odpowiedz Link Zgłoś
low_aga Re: Aniela - jak brzm? 22.06.04, 16:05 Śliczne, miło brzmiące imię. Kojarzy mi się z ciepłem, dobrocią i niebywałym urokiem osobistym. Ja czuję w nim jakąś magię. Moja córeczka (11.02.2004) ma na imię Oliwia Aniela. Czasami nawet zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby, gdybym zamieniła kolejność tych imion. Czy babciowate? Dla mnie i owszem, ale w tym pozytywnym znaczeniu. Moja babcia tak miała na imię i to właśnie na jej cześć nazwałam tak swoją córeczkę. Mam nadzieję, że przez to wyrośnie na równie wspaniałą kobietę jak jej prababcia Odpowiedz Link Zgłoś
addinka Re: Aniela - jak brzm? 18.06.03, 09:57 Mnie Anielka nie przekonuje, ale Nela, Nelka jak najbardziej. Piękne imię i można bez problemu zarejestrować w USC - w wersji Nela (a nie Kornelia i inne takie). Gbybym miała ładne i dłuższe nazwisko to nazwałabym tak moją córkę, ale niestety Nela i nasze nazwisko to by była porażka.............. mama Adusi (Adrianny) Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Aniela - jak brzm? 18.06.03, 10:46 Czesc ! Moge sie tylko zgodzic z moja poprzedniczka.NELA jest bardzo ladnie i tak oryginalnie -ladnej niz Aniela. Czesc =la Odpowiedz Link Zgłoś
magdam2 Re: Aniela - jak brzm? 18.06.03, 13:22 To bardzo ładne imię.Sama mam 2 letnią Anielkę i ani chili nie żałowałam wyboru imienia. co prawda niektórzy uważali że robię krzywdę dziecku, przy czym sami mają Sandry ,Laury i Vanessy. Anielka kojarzy się z aniołkiem ale często to mały diabełek. Odpowiedz Link Zgłoś
maga9 Re: Aniela - jak brzm? 18.06.03, 14:29 popieram, to bardzo ładne imie, mnie pieknie kojarzy sie z aniołem i wlanie nie Nela tylko Anielka - naprawde sliczne imie, to jeden z moich typow, ale mezowi bardziej podoba sie inne imie, pozdrawiam magda i 10 tyg fasolka Odpowiedz Link Zgłoś
igga-81 Re: Aniela - jak brzm? 10.06.04, 14:47 a ja mam Laurę a jakoś moja córka nie czuje się pokrzywdzona. stawianie tego imienia w jednym rządku z Vanessą i Sandrą to dla mnie wielkie nieporozumienie.... no ale widocznie tylko mnie kojarzy się to imię z XIXwieczną polską hrabianką - feministką. A właśnie tak się kojarzy )) A co do anielskiego imienia w tytule wątku to jestem jak najbardziej za, bardzo kobiece imie, może faktycznie nieco "babciowate" ale ogólne wrażenie bardzo pozytywne pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ariana_ Re: Aniela - jak brzm? 18.06.03, 16:29 Babciowate? Skąd!! A Anielka z " Jeżycjady"! Imię fajne i oryginalne. Dla mnie bomba. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak buuuuuuuuuu... 24.06.03, 16:04 A ja myślałam że wpadłam na pomysł stulecia!!! A tu jednak tych Anielek trochę jest! Imię śliczne... z cięzkim sercem ale polecam ) Odpowiedz Link Zgłoś
nulka2 Re: Aniela - jak brzm? 01.07.03, 18:30 Hmm, jak szczerze - moim zdaniem to okropne imię Ale niektórym się podoba i powinni się kierować swoim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Aniela - jak brzm? 03.07.03, 10:46 Jak dla mnie zbyt "babciowate", ale kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
kicimici Re: Aniela - jak brzm? 18.08.03, 22:07 a w Natanielu też kryje się Aniela (natANIELA) Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Aniela - jak brzm? 21.08.03, 13:21 A moze sie i kryje Anielka :o)) hi hi Odpowiedz Link Zgłoś
lemur_ks Re: Aniela - jak brzm? 08.07.03, 22:36 Miałam kochaną babcię Anielę - była wspaniałym , dobrym i mądrym człowiekiem.... A jako mała dziewczynka .... wiesz nawet mi się podoba - być może kiedyś rozważę........ Buźka! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Aniela - jak brzm? 15.07.03, 15:50 Moja mama tak ma na imie! Moim zdaniem to bardzo roznorodne imie, siostra mamy nazywa ja Ala, w pracy mowia na nia Nela, tata mowi Anielcia albo Anielka. Mysle, ze mozesz spokojnie tak nazwac corcie Ania Odpowiedz Link Zgłoś
aniamr Re: Aniela - jak brzm? 30.07.03, 11:38 Prawdę mówiąc to ostatnio myslałam o imieniu Aniel - dla drugiej córki gdyby mnie los takowa obdażył. Mam już 9,5 miesieczną Amelię. Fajnie by było Amelia i Aniela. Uwielbiam takie imiona. Sama jestem Ania i czasami mnie to męczy, bo nie ma miejsca gdzie by nie było Ani. Na moim nie dużum weselu (około 70 osób) było aż 5 Ań. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Aniela - jak brzm? 30.07.03, 22:27 Ja obserwuję zjawisko wręcz odwrotne - pełno jest Julii i Wiktorii a Ania sporadycznie. Może spotykasz Anny dorosłe , bo w rocznikach 70-80 faktycznie imię to było poularne. Natomiast w dzisiejszych czasach Anna jest już jakby niemodna w obliczu Oliwii, Natalii i Kornelii. Odpowiedz Link Zgłoś
agusiah Re: Aniela - jak brzm? 31.07.03, 18:55 Imie jak widac budzi emocje, ale bliska juz jestem podjecia decyzji na tak. Ostatnio w rodzinie wylonila sie silna frakcja agatkowa - no, zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
kicimici Re: Aniela - jak brzm? 18.08.03, 22:11 źle mi się kojarzy z lekturą ze szkoły podstawowej - "Anielką", a co gorsza, z lekturą "Antek", którego siostra, też chyba Anielka (?) została upieczona w piekarniku. Agatka - ślicznie, chociaż ostrzegam, że Agatki to gagatki. Wszyscy rodzice Agatek mówią, że to małe kochane diabliki Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Aniela - jak brzm? 21.08.03, 13:48 kicimici napisała: > źle mi się kojarzy z lekturą ze szkoły podstawowej - "Anielką", a co gorsza, z > lekturą "Antek", którego siostra, też chyba Anielka (?) została upieczona w > piekarniku. To byla Rozalka! A mi sie oba imiona podobaja i Anielka i Rozalka Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: Aniela - jak brzm? 22.08.03, 08:19 Anielka brzmi anielsko delikatnie ! Znam trzy Agaty, i ze względu na dwie z nich nie nazwałabym tym imieniem swego dziecka ) Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Aniela - jak brzm? 02.06.04, 11:04 Anielka to piękne imię. Sami chcemy Anielkę albo Adelkę. Odpowiedz Link Zgłoś
majkafri Re: Aniela - jak brzm? 02.06.04, 21:29 brzmi bardzo łądnie, dziewczęco i wdzięcznie =) Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Aniela - jak brzm? 03.06.04, 08:57 scarbonka napisała: > Anielka to piękne imię. Sami chcemy Anielkę albo Adelkę. To wybierzecie ANIELKĘ Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Aniela - jak brzm? 03.06.04, 09:44 Świetny wybór, zdecydowanie za dużo jest tych Julek, Natalii i Zuziek Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
aquamaryna Re: Aniela - jak brzm? 04.06.04, 15:38 moja mam do dzisiaj nie może darować dziadkom Anieli. Wogóle nie posługuje się tym imieniem i w zasadzoe oprócz tego że jedynie rodzina wie jakie ma imię dla wszystkich znajomych i nieznajomych jest Lilą lub Lilką.Dla taty Lileczką. Dawniej imię to kojarzyło się z Anielką Prusa i było obciachem, dzisiaj myślę że w nawale imion zachodnich i często nadawanych jest dość oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Aniela - jak brzm? 04.06.04, 15:40 aquamaryna napisała: > Dawniej imię to kojarzyło się z Anielką Prusa i było obciachem, dzisiaj myślę > że w nawale imion zachodnich i często nadawanych jest dość oryginalne. Jest, aczkolwiek od jakiegoś czasu, przynajmniej w warszawskim "witajcie na świecie" zauważam wzrost popularności tego imienia. To coś jak żeński Franciszek, może jeszcze nie na taką skalę, ale jednak. Zwłaszcza mniej więcej rok temu było sporo Anielek. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Aniela - jak brzm? 07.06.04, 12:50 boniedydy napisała: > Jest, aczkolwiek od jakiegoś czasu, przynajmniej w warszawskim "witajcie na > świecie" zauważam wzrost popularności tego imienia. To coś jak żeński > Franciszek, Moim zdaniem takim zenskim Franciszkiem, to jest Antonina. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Aniela - jak brzm? 07.06.04, 13:04 szczekuszka napisała: > boniedydy napisała: > > świecie" zauważam wzrost popularności tego imienia. To coś jak żeński > > Franciszek, > > Moim zdaniem takim zenskim Franciszkiem, to jest Antonina. Zestawiłam Anielę z Franciszkiem, bo oba imiona - aczkolwiek je szanuję - podobają mi się dosć średnio, czego nie mogę powiedzieć o Antoninie )) Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka A co z Franciszką?! 07.06.04, 13:16 > Zestawiłam Anielę z Franciszkiem, bo oba imiona - aczkolwiek je szanuję - > podobają mi się dosć średnio, czego nie mogę powiedzieć o Antoninie )) > Rozumiem. Antosek wciaz przybywa, tak jak Frankow i Antkow i stad takie skojarzenie. Dla mnie imie Antoni i Franciszek lacza sie w jednosc, to pewnie przez swietych, mam tego typu skojarzenia. Jednak malych Franek jak na lekarstwo, nie sadzisz?! Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: A co z Franciszką?! 07.06.04, 13:30 szczekuszka napisała: > Jednak malych Franek jak na lekarstwo, nie sadzisz?! Zdarzają się wprawdzie, ale faktycznie bardzo rzadko. Pewnie przez skojarzenie z pralką. Mam do niego jednak jakiś sentyment przez Franciszkę z ksiazki Prousta. Córki bym jednak tak raczej nie nazwała. Odpowiedz Link Zgłoś
wierz_14 Re: Aniela - jak brzmi? 09.06.04, 09:26 Choć apogeum dla tego imienia przypadło na lata 30-ste poprzedniego stulecia, jest po prostu anielskie - bardzo ładne. Może gdzieś już są małe Anielki, a jeśli nie, to mają szansę się znów pojawić. Imię jest bardzo ładne, stylowe, eleganckie, trochę tylko zapomniane. Odpowiedz Link Zgłoś
jacqueline22 Re: Aniela - jak brzm? 09.06.04, 21:00 mi imie aniela kojarzy sie z....krowa. nie wiem dlaczego mam takie dziwne skojarzenia, ale coz nic na to nie poradze...jest okropne. to cos w stylu adelgardis...fuj Odpowiedz Link Zgłoś
ele7 Re: Aniela - jak brzm? 09.06.04, 22:59 Moim zdaniem to imię brzmi jakoś ciężko...Nawet Anielka tródno mówic do dziecka...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Aniela - jak brzm? 11.06.04, 12:43 ele7 napisała: > Moim zdaniem to imię brzmi jakoś ciężko...Nawet Anielka tródno mówic do > dziecka... Zaskoczylas mnie tym stwierdzeniem. Adela, Aldona to sa jak dla mnie ciezkie imiona, ale Aniela??? To raczej miekkie imie... Coz ile ludzi tyle skojarzen. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Aniela - jak brzm? 05.07.04, 23:53 szczekuszka napisała: > ele7 napisała: > > > Moim zdaniem to imię brzmi jakoś ciężko...Nawet Anielka tródno mówic do > > dziecka... > > Zaskoczylas mnie tym stwierdzeniem. Adela, Aldona to sa jak dla mnie ciezkie > imiona, ale Aniela??? To raczej miekkie imie... Coz ile ludzi tyle skojarzen. Amnie jeszcze bardziej zaskoczyło skojarzenie Anielki z krową... Mam prawie od roku córeczkę o tym imieniu i raczej nie przypomina krowy... Pozdrawiam uma ( mama Anielki i Józefinki ) Odpowiedz Link Zgłoś
kristy4 Re: Aniela - jak brzm? 11.06.04, 13:39 Bardzo ładne, miękkie imię, szkoda że wyparte przez Andżelikę. Niestety, wszystkie bohaterki literackie noszące to mię są mdłe i nieciekawe (z Prusa i Fredry), oczywiście prócz Anieli z Jeżycjady. Odpowiedz Link Zgłoś