pluskotka 21.08.07, 14:34 Wśród imion władców cesarstwa rzymskiego można znaleźć sporo ładnych imion. Niektóre wydają się znajome. Oktawian August Tyberiusz Kaligula Klaudiusz Neron Galba Oton Witeliusz Wespazjan Tytus Domicjan Nerwa Trajan Hadrian Cejoniusz Kommodus Antoninus Pius Marek Aureliusz Lucjusz Werus Kommodus Pertynaks Dydiusz Julian Pescenniusz Niger Klodiusz Albin Septymiusz Sewer Geta Karakalla Makrynus Diadumenian Heliogabal Aleksander Sewer Maksymin Trak Werus Maksymus Kwartynus Gordian I Gordian II Balbin Pupien Gordian III Sabinian Filip I Arab Silbannacus Filip II Pacatianus Jotapian Sponsjan Trajan Decjusz Gajusz Juliusz Pryskus Juliusz Walens Herenniusz Hostylian Trebonian Gallus Woluzjan Emilian Mereades Uraniusz Antonin Walerian I Galien Walerian II Celsus Salonin Makrian Kwietus Ingenuus Regalian Postumus Aureolus Lelian Mariusz Domicjan Wiktoryn Tetrykus I Tetrykus II Klaudiusz II Gocki Kwintyllus Aurelian Wabalat Tacyt Florian Probus Bonosus Saturnin Prokulus Karus Numerian Karynus Julian z Panonii Dioklecjan Maksymian Amandus Karauzjusz Allektus Domicjusz Domicjan Konstancjusz I Chlorus Galeriusz Flawiusz Sewer Maksencjusz Romulus Lucjusz Domicjusz Aleksander Konstantyn I Wielki Licyniusz Maksymin Daja Waleriusz Walens Licyniusz II Martynian Kryspus Dalmacjusz Hannibalian Konstantyn II Konstans I Konstancjusz II Magnencjusz Decencjusz Wetranion Nepocjan Konstancjusz Gallus Julian Apostata Jowian Walentynian I Walens Prokopiusz Gracjan Walentynian II Teodozjusz I Wielki Magnus Maksymus Flawiusz Wiktor Eugeniusz Honoriusz Marek Konstantyn III Konstans II Maksymus Prykus Attalus Jowin Sebastianus Konstancjusz III Jan Walentynian III Petroniusz Maksymus Awitus Majorian Libiusz Sewer Antemiusz Olibriusz Gliceriusz Juliusz Nepos Romulus Augustulus Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
das.krokodil Re: Cesarze Rzymscy 21.08.07, 15:19 Wow, pluskotko, kawał dobrej roboty Podobają mi się: Oktawian August - szalenie Wespazjan Tytus - bardzo Domicjan Gajusz Juliusz Pryskus Walerian Florian - szalenie Julian Konstncjusz Konstantyn Dalmacjusz - kojarzy mi się tak .. romantycznie, dla blondynka z anielskimi puklami loków Walentynian ps. pluskotko, czy Ty juz studentka, czy dopiero za rok?;> Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Cesarze Rzymscy 21.08.07, 15:31 Dopiero za rok. Jeśli uda mi się zdać maturę z...historii. Też mam swoich ulubionych imienniczo Rzymian. Oktawian August - znam nawet jednego Oktawiana. Hadrian - alternatywa dla Adriana Herenniusz Uraniusz Antonin Regalian Mariusz - mój brat Julian z Panonii Maksencjusz Maksymin Daja Prokopiusz Gracjan - mój kuzyn Petroniusz Maksymus - ze wskazaniem na Petroniusza Antemiusz Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Cesarze Rzymscy 21.08.07, 19:23 Bardzo wiele rzymskich imion mi się podoba. Z wywmienionych szczególnie August, Tytus (uwielbiam!), Domicjan, Hadrian, Lucjusz, Konstantyn... o Aleksandrze już kiedyś wspominałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: Cesarze Rzymscy IP: *.nat.tvk.wroc.pl 21.08.07, 19:30 Mnie również bardzo podobaja się imiona rzymskie, a tych wymienionych to: Oktawian Klaudiusz Tytus Trajan Hadrian Filip Gajusz Mariusz Tacyt Florian Aurelian Gracjan Lelian Domicjan Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Cesarze Rzymscy 21.08.07, 19:40 Dla swojego dziecka mogłabym brać pod uwagę: Lucjusz Gordian Walerian Regalian Aurelian Florian Flawiusz Sewer Maksencjusz Odpowiedz Link Zgłoś