margolc 17.11.07, 16:36 Witam mam córkę, której daliśmy na imię Mia(czyt. Mija), strasznie podobało nam się to imię, ale po mału zaczynam żałować, nie dlatego że imię przestało mi się podobać ale dlatego , że większość ludzi reaguje dziwnie na to imię , albo nie potrafi go wymówić -mówiąć Mja, a niektórzy znajomi mówią do niej- dzidzia, mimo tego , że ma prawie rok. Mieszkam w małym mieście, gdzie ludzie raczej nie wychylają się za bardzo, a danie dziecku nietypowego imienia to już szaleństwo.A jak nazywają sie wasze dzieci? Raczej standardowo, czy orginalnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deela Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 16:43 Julian - niktorzy sie krzywia innym sie podba a ja mam gdzies to najpiekniejsze imie swiata Odpowiedz Link Zgłoś
mammajowa Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 17:00 też Julian. ostatnio bardzo popularne, co mnie raczej nie cieszy. wiedziałam od wielu lt ze syn tak będzie miał na imię, ale wtedy było b. rzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 19:25 wlasnie tez sie dziwie ze nagle takie popularne ja juz z 10 lat temu postanowilam ze moj syn bedzie mial tak na imie, co wtedy ludzi szokowalo, ba nawet jak juz w ciazy bylam i oswiadczylam tesciowej ze jak chlopak to bedzie Julek to on "a nie mozecie dac mu jakos normalnie na imie? moze wam sie jeszcze odwidzi...." nie odwidzialo sie ale nastepne imiona tez mam juz wymyslone <w razie chlopakow....> teraz sa niezbyt popularne ale co bedzie jak sie chlopaki urodza? nastepny bedzie Benedykt, chocby nie wiem co.... Odpowiedz Link Zgłoś
mammajowa Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 19:50 mnie kolejne odpadają ze względu na rosnącą popularnośc. nie sądziłam, ze taka ze mnie trendseterka lepiej kolejnych typów nie zdradzę, na razie mało popularne są. dziewczynka miała być alicja. też by wyszła jako jedna z kilku w klasie pewnie a Julian to imię po pradziadku. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 21:47 hihihi a u mnie tez miala byc Alicja w razie czego :o a Julian to po... nikim to z ksiązki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulka Re: Nietypowe imiona IP: *.hsd1.il.comcast.net 06.12.07, 00:11 Chce dac coreczce na imie Tatiana. Jest to z Roskeigo pochodzenia, pomurzcie mi zdecydowac czy to imie jest O.k. dla polskiego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nietypowe imiona 06.12.07, 00:53 Jak dla mnie - zbyt rosyjskie. Prawidłową spolszczoną wersją tego imienia jest Tacjana/Tacjanna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nietypowe imiona IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.09, 21:16 chodziłam do przedszkola z Tatianą... ale mówiliśmy na nią Tania... nawet ładne imię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Livka Re: Nietypowe imiona IP: *.chello.pl 20.05.09, 19:08 Tatiana ... bardzo ładne imię gożej jeśli będą wołać Tania bo może to być powodem do kpin, ale nawet zwykłe imiona bywają wyśmiewane ważne by wam rodzicom się podobało ... Ja sama niedługo będę mamą i planuje nadać córeczce imię Liv lub Livia (zależy od uporu urzędników) a chłopiec ... i tu się rodzi problem ale z mężem podoba nam się wiele imion głównie norweskich Lars, Nataniel, Alv, Tankred ostatnio wpadło mi w ucho Denis ... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nietypowe imiona 21.05.09, 22:35 Lars to po polsku Laurenty, inaczej Wawrzyniec. Denis - Dionizy (a czy nie boisz się, ze ktoś mu będzie pierwszą literę zamieniał na "p"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Nietypowe imiona IP: *.40.9.191.sub.mbb.three.co.uk 27.05.09, 01:46 Moja coreczka (2 lata) ma na imie Tania uwazam ze jest piekne i wcale nie pochodzi z rosyjskiego a oznacza krolewne aniolow-apropo mieszkamy w londynie a ojcem dziev=cka jest hindus. Odpowiedz Link Zgłoś
gomisia25 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 20:45 U mnie tez mial byc Julian od zawsze..no i jest, ale Julianna (po prababci). Odpowiedz Link Zgłoś
dorot_a11 Julian... 13.12.07, 12:34 no nie.. taki mielismy problem z imieniem dla chlopca! i jak juz jakies nam sie spodobalo (Julian) to widze, ze to bardzo popularne imie! a ja liczylam, ze bedziemy oryginalni w swoim wyborze... dla dziewczynki tez od zawsze miala byc Ola... ale to tez ostatnio bardzo popularne imie.. wiec rozwazamy Lene. (bedziemy mieli blizniaki);o) Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Deela, bo jest najpiększniejsze! 18.11.07, 08:32 Miałam tak dac na imię synkowi. Ale urodziła się córeczka Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Nietypowe imiona 19.11.07, 22:48 deela napisała: > Julian - niktorzy sie krzywia innym sie podba a ja mam gdzies to najpiekniejsze > imie swiata od kilku tygodni Julian szalenie mi się podoba, podobnie jak Julianna. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Nietypowe imiona 21.11.07, 21:39 Julianna jest przepiękne, ale kojarzy mi się z tą szantą "zrobię małe bejbi Julijannie"... szkoda, ale może większości się nie będzie kojarzyć Odpowiedz Link Zgłoś
ella-76 Re: Nietypowe imiona 27.11.07, 16:48 Julian, najpiękniejsze imię synek dostał po dziadku, teraz następny w brzuszku lokator nieznanej płci czeka w brzuszku na imię ale jesteśmy bez pomysłu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maagda Re: Nietypowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.07, 17:01 Witam Mnie bardzo podoba się imię Balbina , jednak sprzeciw rodziny i męż był tak silny, że nazwiemy ją Ewa (po jej prababci). Co do imion chłopców to Remigiusz, Borys i Igor ... Ciężko jest wybrać imię Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominik Re: Nietypowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 00:19 A ja mam sam oryginalne imię - nigdy w szkole problemów nie miałem, max 1 osoba na 600 o tym samym imieniu =) I dlatego dla synka Narcyz po moim dziadku, w odwodzie są Vincenzo, Parys i Eryk. Dla dziewczynki, trochę gorzej bo marzę o chłopaku, ale: Milagros i Stella - I Wy moje drogie podajecie "nietypowe imiona"? Więcej inwencji Nie dajcie się facetowi ;-P Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowa78 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 16:54 Milena - niektórzy nie mogą zapamiętać (jak ta wasza, Matylda?) ) Odpowiedz Link Zgłoś
mamadomka Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 17:04 dominik- mieszkamy we francji dlatego chcieliśmy zeby syn nie miał problemów przedstawiając się kolegom. DOMINIQUE po francusku ale my pisownie zachowaliśmy polską. wymawia się tak samo co dla nas najważniejsze. problem tylko w tym ze te imie (nad tym się nie zastanowiliśmy) dostają zarówno chłopcy jak i dziewczynki. ostatnio nasz lekarz ciągle mówi do mojego synka "madame" myśląc że to dziewczynka Odpowiedz Link Zgłoś
tuwenda Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 21:57 My też mamy Dominika. starszy to Bartosz, ma 3 lata. Jak nadawaliśmy mu to imię, to nie znałam żadnego małego Bartka, a teraz jest ich już kilku wśród znajomych. Dominika wśród maluchów znam jednego poza moim, narazie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: Nietypowe imiona IP: *.dsl.club-internet.fr 20.11.07, 17:45 Z tego samego powodu zdecydowalismy sie na Gabriela. Odpowiedz Link Zgłoś
donna28 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 16:56 Inga - zwykle jak podaję to imię słyszę 'Kinga? Iga?" Odpowiedz Link Zgłoś
marique Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 19:44 moja też ma na imie INga pozdrawiamy immienniczke i jej mame Odpowiedz Link Zgłoś
benignusia Re: Nietypowe imiona 06.12.07, 00:01 Ja mam na imię Benigna,mąż Krystian,córa Emilia i syn w drodze-Julian lub Jonatan Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 17:06 Stanisław...trochę mi szkoda, że stał się teraz taki popularny. Odpowiedz Link Zgłoś
aronowka Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 17:11 Nina--też się ludzie dziwią, nie od Janiny, po prostu Nina Odpowiedz Link Zgłoś
niuska231 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 17:16 Dawid ajak bede miala kiedys jeszcze syna dam Nataniel bardzo mi sie podoba i niech se mowia co chca Odpowiedz Link Zgłoś
mremiszewska Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 17:45 Każdy ma prawo nadać takie imię dziecku jakie uwaza, że jest dla niego dobre. Osobiście jednak twierdzę, ze najpiekniejsze imiona to te rodzime, z tradycją. Mój synek ma na imię Krzysztof. Teraz Krzysio (dla mnie Kynio), Krzyś,potem dla kolegów Krzysiek, Krzycho, a jak będzie juz statecznym panem to Krzysztof. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Re: Nietypowe imiona IP: *.gorzow.mm.pl 20.11.07, 21:00 Mój Nikodem ma dziś 1,5roku a dla dziewczynki mamy wybrane już imie Larysa.Imiona piękne i orginalne.Imie twojej córeczki jest piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Dawid jest popularne da lat! 18.11.07, 08:25 Znam tak wielu, że trudno mi określić dokładnie ilu. Same dzieci własnie i młodzież. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina06100 Re: Nietypowe imiona 04.03.09, 23:59 ludzie czesto dziwnie reaguja na niktore imiona moja corka ma na imie Teona Rozalia a syn Vincenty Norwid(blizniaki ur.14.02.09R)nie wiedzielismy ze bedziemy miec 2 za jednym razem i na pocztku mila byc Klara michalina lub Dorian Maxymilian a ja zobaczylam moje skarby to zmienilam zdanie...Ja mysle ze kazde imie jest piekne tak jak kazde dziecko jest najpiekniejsze,zalezy od gustu....dziadkom sie wogole imona naszych dzieci nie podobaja i do tej pory wyzywaja ze skrzywdzilismy dzieci,moze jakbym w polsce mieszkala to bym tak myslala...ale polozna stwierdzila ze Teonka sliczne imie...Nazwijcie dzieci tak jak wam sie podoba bo kazde imie ma cos w sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
gemini71 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 23:07 ) Ja też mam córkę Ninę. A od 8 tygodni - syna Brunona, też niezbyt popularne imię (i niech tak zostanie!) Odpowiedz Link Zgłoś
baby-5 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 17:41 Mój mąż upierał się żeby dać synkowi na imię Bruno. Mnie się to imię podoba ale wiedziałam że rodzina będzie dziwnie patrzeć i przez to moze mi się imię przestanie podobać wiec poszłam na ugodę i dalismy Bruno na drugie Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 21:30 Moja córcia to Zuzia i dopiero położna uświadomiła mnie że to imię stało się ostatnio bardzo popularne (nie znałam żadnej Zuzi i nie słyszałam aby ostatnio urodziła się jakaś u znajomych czy "znajomych znajomych") ale na drugie daliśmy jej Gloria a dziewczynek o tym imieniu to chyba nie ma za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
gemini71 Do edit38 17.11.07, 23:11 My daliśmy synkowi na pierwsze Bruno, od początku bardzo nam się to imię podobało. Ale faktycznie rodzina stukała się w głowę i próbowała nas odciągnąć od tego pomysłu(jeden z dziadków do dziś nie przyjał tego do wiadomości, nawet na kartce z zyczeniami napisał...Radosław). Ale co tam, nam się podoba i pasuje do naszego nazwiska ps. Bruno = silny jak niedźwiedź Odpowiedz Link Zgłoś
baby-5 Re: Do edit38 18.11.07, 08:02 dziadkom trudno się przekonać do innych imion niż Stasiu, Kaziu itp. Nasz ma na imię Igor a dziadek mówi do niego Iger... Odpowiedz Link Zgłoś
opb Re: Do edit38 26.11.07, 22:46 Bruno - Pozdrawiam wszytkich chłopakow o takim imieniu. Nasz Bruno jest bardzo dumny ze swojego , tym bardziej ze na drugie ma Aleksander. Jak to brzmi ... Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 17:51 Nasz synek nazywa sie Wiktor. Na drugie ma Franciszek i tak właśnie chciałam, żeby miał na pierwsze (po dziadku). Mąż się upierał bo od dawna podobało mu się imię naszego synka. Zgodziłam się bo mieliśmy taki zakład (na samym początku). Mąż mówił że będzie chłopak a ja że dziewczynka. Wygrał mąż i mieliśmy dać małemu na imię tak jak on chciał. gdyby była dziewczynka miała być Maja (to żadne zdrobnienie). Postanowiliśmy że gdy teraz będzie córka to damy jej Wiktoria. Następnemu synkowi Olaf. A drugiej córce właśnie Maja. tylko się nie śmiejcie, ale planujemy nie małą rodzinkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 Re: Nietypowe imiona 14.12.07, 13:08 Nasz synek jest Olaf i jestesmy bardzo zadowoleni z wyboru. Mam nadzieje, ze i on bedzie zadowolony jak nieco podrosnie, bo ma 19miesiecy Teraz szukamy imienia dla dziewczynki, bo chyba corcia w drodze. Gdyby jednak byl synek to bedzie Gustaf ) Odpowiedz Link Zgłoś
nataliak9 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 18:07 u nas jest Luiza. jednym bardzo sie podoba, innym w ogóle, niektórzy nie mogą zrozumiec, jak?? iza? nie uzywam zdrobnienia, nam sie bardzo podoba. mysle ze jest oryginalne i kobiece. Odpowiedz Link Zgłoś
lorinaka Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 19:13 Lorin - nietypowo, ale nam sie podoba)) Odpowiedz Link Zgłoś
magdulichaa Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 19:39 a u nas "zwyczajnie" choć dla mnie to najpiękniejsze imiona MAGDALENA SZYMON a teraz AGNIESZKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luizka Re: Nietypowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 19:13 Ach, Luiza to sliczne imie, bo moje.... Ale nie tylko: jest niepowtarzalne nie znam innej Luizki jestem dzieki temu rozpoznawalna, gdy poznje nowych ludzi od razu mnie zapamietuja wszystkim sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luiza Re: Nietypowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 23:36 Ach Luiza Mam na imię Luiza, uwielbiam siebie z tym imieniem, już na wstępie jestem wyjątkowa i zapamiętywana i nie znam innej Luizy Pozdrawiam Luizkę z poprzedniego postu Czasaim zastanawiam się nad imieniem dla mojej córeczki, nazwisko mamy krótkie i śmieszne w związku z tym może imię będzie dostojne: Antonina albo Anastazja, to takie moje dzisiejsze przemyślenia może za miesiąc, dwa się zmienią. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 19:55 Dla mnie nietypowe, rzadkie imię było jednym z najważniejszych kryteriów wyboru. Absurdalna jest dla mnie sytuacja w której w klasie jest 7 Kubusiów i 45 Julek, albo kiedy w jednej rodzinie jest 5 Ani (Ań?) i nigdy nie wiadomo o której mowa. Nasza mała nazywa się Zina (Zini, Zi, Zinka). Mieszkamy w Warszawie, a tu jest coraz więcej "nietypowych" imion. Oczywiście, niektorzy nie rozumieją ("Jak? Wina?"), inni robią miny, ale absolutnie mi to nie przeszkadza). PS. Mia śliczne imię. Tylko szczerze mówiąc dziwię się, że nie mylą go z Mają. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 20:10 lukrecja34 napisała: > Anna-jedyna w rodzinie Bez obrazy Anna piękne imię, ale w rodzinie mojej i mojego partnera właśnie jest 5 i to jest naprawdę niełatwe czasami. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja34 Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 10:51 a kto by się tam zaraz obrażał)dla mnie imię Anna jest ponadczasowe i niezależne od wszelkich mód,pasuje do dziecka i do osoby dorosłej,świetnie komponuje się z naszym nazwiskiem. nie lubię bardzo imion zamerykanizowanych typu dżesika czy brajan-strasznie to infantylne dla mnie i obciachowe(ale to moja opinia),jak również bardzo tradycyjnych typu staś czy witold.no taka już jestem...ja wogóle nie lubię mody,staram się w życiu być wierną swoim zasadom i upodobaniom,co nie znaczy z kolei,że jestem dinozaurem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumna mama Re: Nietypowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 23:06 A maja Anusia jest JEDYNA w całym przedszkolu (na 122 dzieci)! Za to w grupie ma 3 Julki i 3 Wiktorie i 3 Kubusiów. Odpowiedz Link Zgłoś
jessica07 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 20:14 A moja coreczka ma na imie Jessica.Mnie sie bardzo podoba.Myslalam tez nad imjeniem Vanessa. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 20:08 Aha, jeszcze polecam forum "Wszystko o imionach", forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12924 oraz tę stronę z imionami nadawanymi w Warszawie: gorny.najlepsze.pl/imiona/ Wsrod najrzadszych (nadane tylko raz w ciągu ostatnich 3 lat) są m.in.: Apolinary, Dymitr, Gotard, Hieronim, Izaak, Lars, Melchior, Rupert, Wolfgang, Ziemosław, oraz Adina, Benita, Eunika, Kalista, Luna, Mirosława Oksana, Rachela, Safira, Zyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagoda Re: Nietypowe imiona IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.09, 19:49 he a u mnie w rodzinie jest owocowo i kwiatowo poniezaż ja mam na imie jagoda moja córka Jaśmina i w drodze jest nastepny dzidziuś i chyba bedzie to Róża pS. pieknie imię Mia Odpowiedz Link Zgłoś
sandraa3 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 20:37 Dla mnie tak samo. Nie rozumiem owczego pędu do nadawania imion, jakie kiedyś będzie miało pół klasy. Moja córeczka nazywa się Emma. W rodzinie mamy jeszcze dwójkę małych dzieci: Mia i Nina. Syna chciałam Nataniela, ale mężowi się nie podoba. Keira, jak wyglądała wizyta w urzędzie? Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 20:42 W mojej klasie było 7 Ani, Ań Teraz co druga to Julia lub Zuzanna-2 najpopularniejsze imiona kobiece nadawane w 2007 roku. Oba imiona mi się bardzo podobają ale nie nazwałabym tak swojej córki. Leżałam na sali po porodzie z 3 dziewczynami-każda z nich dała córce na imię Julia + ja mam tak na imię więc na sali 4 osobowej były w sumie 4 Julki ;D Odpowiedz Link Zgłoś
lady_sphinx Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 20:31 Ja nie lubię imion typu: Dżesika, Brajan i ogólnie takich zamerykanizowanych. Jak słyszę mamusię wołającą za 2 letnią dziewczynką: Dżesika, to po prostu jest mi żal dziecka. Wszytkie pozostałe są (według mnie)śliczne, te starsze wracające teraz do użycia jak Julian, Wiktor, te całkiem zwyczajne Agnieszka, Krzysztof, i wszystkie inne zmyślne typu Mia. Mój mąż strasznie chciał dać dziecku na imię Julia, no po prostu oszalał jak się dowiedział że będzie dziewczynka, nic tylko Julia, Julia. Imię super, bardzo mi się podoba, ale moda na nie w przeciągu 3 ostatnich lat skutecznie mnie ostudziła. Kurcze nie chciałam żeby, tak jak kiedys za moich czasów były 3 Anki w klasie i 3 Kasie, by moja córa była jedną z tych trzech innych Julek w klasie. Tak więc daliśmy córce Julia na drugie imię - mąż sie jakoś pogodził z tym faktem choć do dziś ma sentyment do Julii. Po rezygnacji z Julii przyszedł czas na Zuzannę, och przez dwa miesiące byliśmy przekonani że to Zuzia na świat przyjdzie, rodzince imię też strasznie przypadło do gustu, ale potem znowu się okazało, że imię Zuzia jest w tym roku baardzo popularne więc znowu kicha. Tak więc zrezygnowaliśmy z Zuzanny. 2 moje koleżanki w tym roku (ale po mnie) urodziły dziewczynki, oba szkraby mają na imię Zuzanna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 20:31 Leon. Ale u nas wszyscy są zachwyceni. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Leon - tak ma na imię pies moich sąsiadów 18.11.07, 08:22 Imię ładne, ale jak słyszę jak na niego wołają...to bym nie nadała dziecku. Choc to oni są nie w porządku, że tak nazwali psa. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Pies moich sąsiadów ma na imię Felek 18.11.07, 20:48 Czy powinnam ich zabić w imię mojego pradziadka Feliksa? Odpowiedz Link Zgłoś
marteczkaa84 Re: Pies moich sąsiadów ma na imię Felek 27.02.08, 13:38 Mój synak też ma na imię Leon. Sąsiedzi mają psa Maksa a dziadkowie Kubę, inni koty Anię i Magdę. To są imiona ludzi nie zwierząt, więc nie widzę powodu dlaczego mielibyśmy z tych imion zrezygnować. Odpowiedz Link Zgłoś
angwa Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 21:25 Marcel Tez duzo ludzi robi wielkie oczy, ale dla mnie najładniejsze chłopaczkowate imię Odpowiedz Link Zgłoś
engel82 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 21:31 ja od czasu jak planowałam mieć dzieciątko to chciałam żeby dziewczynka miała na imię Maja a chłopczyk Oskar, albo Kacper. Urodził się chłopczyk i został Kacperek. Nawet nie miałam pojęcia, że to teraz takie popularne imię, gdzie się nie obejżę tam Kacperek (mogłam jednak dać Oskar, chyba jest ich zdecydowanie mniej) no ale już po fakcie. Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 21:33 Siostra mojego męża ma na imię Ozanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zocha Re: Nietypowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.07, 16:40 a ja mam kumpelę, która ma na imię KOrina w skrócie KORA Odpowiedz Link Zgłoś
lady_sphinx Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 21:36 Ja nie znam żadnego Kacperka, a Oskarów mam po sąsiedzku dwóch (rok i półtora roczku) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
24lena Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 22:11 Ja mam Igora nastepny syn bedzie Olaf DD Odpowiedz Link Zgłoś
wit0705 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 21:35 Chcieliśmy, żeby imię było polskie ale nie takie popularne jak obecnie Antoś i Staś chociaz podobają nam się oba te imiona. Postanowiliśmy dać synowi na imię Wituś czyli Witold. Wydawać by się mogło, że to takie zwykłe imię a jednak wywołuje zdziwienie u większości osób. Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 21:43 My dla kolejnego chcieliśmy Ignacy ale też się robi coraz popularniejszy... Odpowiedz Link Zgłoś
iza.78 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 22:26 Mój synek ma na imię Wojtuś, słowiańskie mało popularne imię tak mi się wydaje. A Witusiów malutkich znam 2 Odpowiedz Link Zgłoś
rogalowa-1 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 21:46 Liliana zastanawialiśmy się nad Wanessą ale jest Liliana (Lila). Odpowiedz Link Zgłoś
angel-marta Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 22:06 Ja od zawsze chciałam dać córci na imię Maria, no poprostu uważam ze to jest najpiękniejsze imię na świecie : Marysia, Maryśka, Marynia, Mania ehhh rozmarzyłam się... Dla chłopca wrazie czego Wiktor, jak dla mnie bardzo męskie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 23:41 rogalowa-1 napisała: > Liliana zastanawialiśmy się nad Wanessą ale jest Liliana (Lila). O, Liliana o wiele lepsze niz Wanessa. Lila ślicznie! Wanessa tez OK, ale jednak w Polsce brzmi kiepskawo. (A, i super że jedno N. Liliana zupełnie inaczej brzmi niz Lilianna) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkanalecz Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 22:01 Ja mam Maksymiliana , Bartłomieja i maleńką Antoninę Marię - mówimy do niej Tosia . Odpowiedz Link Zgłoś
basid1982 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 22:06 A ja mam córeczkę Emilię. Nie wiem czy oryginalne czy nie, ale ja znam tylko 1 Emilę i to jeszcze ze swojej podstawówki. Na swoją córeczkę mówimy z mężem Emilcia, Emiś. Emilka to fajna dziewczynka Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 23:48 basid1982 napisała: > A ja mam córeczkę Emilię. Nie wiem czy oryginalne czy nie, ale ja > znam tylko 1 Emilę i to jeszcze ze swojej podstawówki. Emilia w Warszawie w ostatnich latach jest na miejscu 25 (1,2 proc. dziewczynek), obok Antoniny i Leny. Odpowiedz Link Zgłoś
mysza1_2005 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 22:04 Antosia "Mam wiarę, mam to coś..z czym łatwiej do czegoś dojśc" Odpowiedz Link Zgłoś
mambaz Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 22:42 Jeszcze zanim zaszłam w ciąże córeczka miała sie nazywać Małgorzata Roberta, a synek Sebastian Mateusz. W ciąży gusta się zmieniły i teraz nasza córeczka ma na imię Malwinka. Sama nie znam żadnej, ale znajomi znają kilka Malwinek. Synkowi damy na imię Adrian.. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapaulina Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 22:33 Mam syna Wiktora ale chcialam nazwac Szczepan Odpowiedz Link Zgłoś
lulu.1 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 22:44 Mój synek ma na imię Mikolaj. Imię stare także w tradycji polskiej, ma zagraniczne odpowiedniki. Nie to bylo jednak ważne.Najpierw mial być Karol, ale polożna w czasie, jak synek parl na świat powiedziala,że ostatnio coś dużo Karolków. I dokladnie tak jak Wy nie chcialam, aby byl jednym z wielu w klasie, ale ten jeden jedyny (wszystkie jesteśmy rasowe matki-moje dziecko jest wyjątkowe;-D).No i mamy Mikolaja. Ja znam tylko jednego -synek znajomych. W rodzinie byla lekka konsternacja, no bo jak nazywać go zdrobniale..Moja teściowa nie może się przyzwyczaić...Ale jak ją kilka razy poprawilam i ostatnio niemal zawarczalam, to nagle zapamiętala . Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 22:53 > i mamy Mikolaja. Ja znam tylko jednego -synek znajomych. W rodzinie > byla lekka konsternacja, no bo jak nazywać go zdrobniale Miki? Mikuś? Mikołajek? Większość imion da się naprawdę ładnie zdrobnić-nie rozumiem gdzie rodzina widzi problem? Ale jest tez kilka imion dla których nie ma żadnych zdrobnień i tak nie nazwałabym dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 23:30 julia78 napisała: > Ale jest tez kilka imion dla których nie > ma żadnych zdrobnień i tak nie nazwałabym dziecka No, ale niektórym właśnie o to chodzi - o imię, które pozostanie niezmienne, albo w każdym razie nie ma częstego, "zwykłego" zdrobnienia. Właśnie chodzi o to, żeby inni sobie z tym i mieniem "nie poczynali jak chcą". Np.: ty wybierasz Zofia, zdrobnienie Zoja. Co z tego, kiedy np. ciocia, pani w sklepie oraz nauczycielka używają Zosia i już. Także w życiu doroslym: Anna praktycznie zawsze dla wszystkich będzie "panią Anią", każdy bez pytania zdrobni; ale Daria raczej nie będzie panią Dusią, Darką czy Daryjką, ani Olga - panią Olą czy Olżunią. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 23:45 lulu.1 napisała: > Najpierw mial > być Karol, ale polożna w czasie, jak synek parl na świat > powiedziala,że ostatnio coś dużo Karolków. I dokladnie tak jak Wy > nie chcialam, aby byl jednym z wielu w klasie, ale ten jeden jedyny > (wszystkie jesteśmy rasowe matki-moje dziecko jest wyjątkowe;-D).No >i mamy Mikolaja. Mam nadzieję, że cię nie zmartwię, ale Mikołaj jest ostatnio jednym z najpopularniejszych imion. W Warszawie w ostatnich latach jest na miejscu 10 (2,5% procent chłopców); Karol na miejscu 16 (1,9 proc.) (patrz link w moim poście wyżej) Ja zdecydowanie wolę Mikołaja - o wiele bardziej dystyngowany, a jednocześnie bardziej sexy, niż Karol Odpowiedz Link Zgłoś
lulu.1 Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 17:30 Taak, chyba popularność imion zależy również od regionu u nas w Lublinie Mikolajów chyba nie ma tak wielu.Malo jest też imion pochodzenia anglosaskiego czy niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
amy33 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 22:46 Nasza Córcia: Iga, synek znajomch: Oliwier, córka znajomych: Karen (ale mają problem ze zdrabnianiem). Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 22:50 Oliwierów teraz na pęczki...strasznie popularne imię się zrobiło Odpowiedz Link Zgłoś
a.g.g.a Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 22:58 Ja mam synka Maksymiliana.Jest to piękne imię.Wielu ludziom się podoba,ale są też tacy,którzy robią miny mówiąc,że tak są nazywane psy(Maks).Nadawanie zwierzętom ludzkich imion to profanacja imienia i tak nie powinno być.Następny dzieciaczek to będzie Olafek lub Dagmarka.W moim otoczeniu jest Oktawian,Odys,Gerard(Geri)i Kornel,a także Alex i Marika Odpowiedz Link Zgłoś
a.g.g.a Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 23:04 Jeśli chodzi o zdrabnianie,to też nie nadałabym dziecku imienia,które trudno zdrobnić.Taki np.Oktawian.Brzmi bardzo poważnie dla małego niemowlaczka.I jak tu zdrobnić?Okti,Oktek,Tawian? Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 23:09 a.g.g.a napisała: > Jeśli chodzi o zdrabnianie,to też nie nadałabym dziecku > imienia,które trudno zdrobnić.Taki np.Oktawian.Brzmi bardzo poważnie > dla małego niemowlaczka.I jak tu zdrobnić?Okti,Oktek,Tawian? No, czemu, Okti, Oktek zupełnie OK. Tawian, hmm, trochę jak pawian - ale np. Tawek, Tawuś? Jeszcze Oki, Owek. Odpowiedz Link Zgłoś
a.g.g.a Re: Nietypowe imiona 17.11.07, 23:48 No proszę,a ja myślałam,że Oktawiana nie można zdrobnić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: attam Re: Nietypowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:50 zdrobnienie od Oktawiana to Otek Odpowiedz Link Zgłoś
ewela444 Re: Nietypowe imiona 22.10.09, 22:23 Remigiusz(Renio,Reniuś) - po dziadku Apolonia(Pola,Polcia) - po prababci a co do nietypowych to w mojej rodzinie znajdują się takie imiona jak : Rajmund, Ewald,Vivien,Vanessa, Armin spotkałam się jeszcze z takimi imionami jak: Tyberiusz, Tacjana, Ariadna, Witold, Jędrzej,Amadeusz, Halszka, Bianka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nietypowe imiona IP: *.217-171-58.tkchopin.pl 18.03.10, 16:36 ja jestem Estera a moja córka to Laura, teraz szukam ciekawego imienia dla małej "fasolki" Odpowiedz Link Zgłoś
alexls Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 00:25 Nasz synek otrzymal imie Dariusz - tak jak ma na imie jego tatus. Przegladalam polskie statystyki i ostatnio nie jest to bardzo popularne imie. Ale nie statystykami kierowalismy sie przy wyborze imienia. Zawsze podobalo mi sie nadanie imienia dziecku na czesc rodzica, a ze przy okazji maz ma ladne imie, to nie bylo dylematow przy wyborze Odpowiedz Link Zgłoś
zurawina100 Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 00:40 Stanisław i Dobrochna - chciałam żeby było w miarę oryginalnie, ale żeby imiona nie były udźiwnione i chyba mi się udało Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 11:39 zurawina100 napisała: > Stanisław i Dobrochna - chciałam żeby było w miarę oryginalnie, ale żeby imiona > nie były udźiwnione i chyba mi się udało No, szczerze mówiąc, sadzę, że dla wile osób Dobrochna będzie raczej bardzo udziwniona - ale super wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Nietypowe imiona IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.07, 22:17 Zastanawiamy sie nad wyborem imienia dla naszego Synka. Na poczatku myslelismy ze damy mu imie po ojcu ale zostalismy odwiedzeniod takiego pomyslu jakoby imie dla syna i ojca moze "przyslonic" dziecko. Jakie sa wasze doswiadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
agas9999 Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 01:06 mój synek ma na imię Mateusz,mówimy do niego Mati,Matysio;miała być Ola,a jest Mati Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Mateuszów jest strszaaaasznie dużo! 18.11.07, 08:31 W każdej klasie jest przynjmniej dwóch. Na dodatek na placu zabaw wciąz słyszę to imię. Nie nadałabym, podobnie jak Michał. Odpowiedz Link Zgłoś
oczko-i Re: Mateuszów jest strszaaaasznie dużo! 18.11.07, 10:22 Ja mam dwóch synków- 11 letniego Edwarda ( jeden w całej szkole) i 5 miesięcznego Waltera!!! Odpowiedz Link Zgłoś
danuska87 Re: Mateuszów jest strszaaaasznie dużo! 13.12.07, 23:39 przepraszam bardzo ale ja na miejscu tych dzieci chyba bym sie zastanawiala nad usmierceniem rodzica wybacz ale ja sobie nie wyobrazam dziecka o takim powaznym imieniu to moja opinia nie badz zla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Mateuszów jest strszaaaasznie dużo! IP: *.netdrive.pl 16.12.07, 19:56 a moj synek ma na drugie jaskier Odpowiedz Link Zgłoś
design.b Re: Mateuszów jest strszaaaasznie dużo! 31.05.08, 21:35 nie jest źle - będą dzieci mówił Edi i Walt (łolt) Fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Mateuszów jest strszaaaasznie dużo! IP: *.hsd1.il.comcast.net 18.01.10, 07:22 podpisuje sie pod Twoja opnia!!!! niektorzy rodzice az GLUPIEJA w poszukiwaniu orginlanosci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alian666 Re: Mateuszów jest strszaaaasznie dużo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 22:03 Jasne. Pełno ich. I na dodatek wszystkie Mateusze jakich znam to chamy albo psychole. Nie rańcie dzieci tym imieniem A mój typ to : dla chłopczyka - Maksymilian, a dla dziewczynek - Wiktoria i Marika. A moja koleżanka ma na imię Wanda... To jest dopiero załamka. Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka10 Orginalne ?! 31.03.08, 18:20 Lena ,koleżanka wymyśliła,że to od Lenosława.ale tak nie jest...wszyscy i tak przekręcaja,czy to Milena?!Ale to imie też już popularne...chciałam Larysa lub Marika może Mirella,ale zostało przy Lenie i dobrze bo pasuje do niej. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra07 Re: Carlos 18.11.07, 11:16 mój synek (7 miesięcy)ma na imię Carlos, nie spotkałam sie z jakimiś negatywnymi reakcjami raczej bardzo sie podoba, czasem tylko pytaja jak to sie zdrabnia ) lub własnie nie mówia do niego po imieniu tylko np "mały". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulka powtarzanie sie imion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.07, 13:55 powtarzania sie imion, np ze bedzie kilka takich samych w klasie, nie da sie uniknac w klasie 17osobowej rownoleglej do mojej (rok 94) jest: Łukasz x3 Karolina x2 Monika x2 po prostu nadajemy imie jakie sie podoba i juz, nie zwazamy na powtarzanie. a nóż widelec nie powtorzy sie. a jak nawet to beda dodawac pewnie nazwisko. chociaz znam sytuacje gdzie chodzily do klasy 2 osoby o takim samym imieniu i nazwisku i z tej samej miejscowosci Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: powtarzanie sie imion 07.12.07, 22:40 Gość portalu: ulka napisał(a): > powtarzania sie imion, np ze bedzie kilka takich samych w klasie, nie da sie un > iknac Jak to nie da się? Imion jest mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Carlos IP: *.2-0.pl 07.12.07, 22:39 Ja mam córkę Melanię, czasami muszę powtarzać jak ma na imię. A tak przy okazji to nie wiem dlaczego ludzie na siłę staraja się znaleźć zdrobnienia do imienia skoro w pełnej wersji jest piekne Odpowiedz Link Zgłoś