andaba 01.12.07, 23:48 Czy macie pomysł, a może konkretna wiedzę, od jakiego imienia może to być zdrobnienie? Bo ja nie mam nawet pomysłu... Imię znalazłam w dwukrotnie w "Historii żółtej ciżemki" i mnie zaintrygowało. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: Kondusia 02.12.07, 10:36 niewykluczone, że kilka imion można tak zdrabniać na pewno Kunegunda. Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Kondusia 02.12.07, 11:16 Tez od razu skojarzyło mi się z Kunegundą...ale podejrzewam, że może być jednak od innego bardzo rzadko spotykanego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: Kondusia IP: *.nat.tvk.wroc.pl 02.12.07, 12:36 Też pomyślałam o Korduli, ale niewykluczone oczywiście inne, może jakaś Kondolencja? Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Kondusia 02.12.07, 18:12 W sumie jako zdrobnienie od Korduli to mi się średnio podoba. Prędzej Kordusia, a Kondusia to może rzeczywiście Kunegunda. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Kondusia 02.12.07, 19:30 Kunegunda nie przyszła mi do głowy, a może to to? Niewykluczone, że w XV wieku było to imię bardziej popularne niż obecnie, Domańska pewnie nieco realia sprawdzała. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Kondusia 02.12.07, 19:34 niedługo wyjdzie, że sie Ciebie uczepiłam ale nie przejmuj się, po prostu jak włączam forum to akurat się wypowiadasz Konkordia raczej w tym wypadku odpada (być może Kondusia jest od niej zdrobnieniem, ale nie w tej książce) - zważywszy o jakich czasach w niej mowa i jakie imiona oprócz niej się pojawiają (między innymi Wit, Wawrzyniec), także o jakim środowisku jest rzecz, raczej Kunegunda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: firletka Re: Kondusia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 17:43 Może Kondolisa? Było takie? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Kondusia 07.12.07, 19:14 Gość portalu: firletka napisał(a): > Może Kondolisa? Było takie? Nie sądzę. Współczesna Condoleezza Rice ma imię od terminu muzycznego "con dolezza" co oznacza "słodko, łagodnie". Chyba nie bardzo to do niej pasuje W czasach "Żółtej ciżemki" raczej takiego twórczego podejścia do imion jak obecnie w USA nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Kondusia 07.12.07, 19:41 Gdzieś znalazłam, że to zdrobnienie od Kunegundy, ale z drugiej strony całkiem prawdopodobne wydaje mi się, że jednak od imienia Konrada lub Konradyna. Skoro zdrobnieniem od męskiej wersji Konrad jest Konduś to logiczne byłoby gdyby Kondusia była od Konrady lub Konradyny. Odpowiedz Link Zgłoś
fave Re: Kondusia 11.12.07, 23:03 Brzydko brzmi. Nie powiem, z czym mi się kojarzy... Odpowiedz Link Zgłoś