kicimici 17.08.03, 12:41 co sądzicie o Faustynie? Moja kuzynka dała tak na imię swojej córeczce. My już się przyzwyczailiśmy, ale nie ma na ulicy osoby, która nie obejrzałaby się słysząc to imię. Mnie samej to imię podoba się, ale jest tak silnie naznaczone osobowością Św. Faustyny, że w sumie nie kojarzy się najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
itsola Re: FAUSTYNA 17.08.03, 18:52 Czesc ! Nie to imie nie podoba mi sie. Nigdy nie dalabym corce tak na imie. Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
lemur_ks Re: FAUSTYNA 17.08.03, 20:03 ........... widzę przed oczami D. Segdę ........ i zakon - nigdy, przenigdy nie nazwałabym tak swojej córeczki - być może również dlatego że na codzień pracuję z zakonnicami ! (( pa Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: FAUSTYNA 18.08.03, 08:32 Ja również nie dałabym tak dziecku na imie. Nie podoba mi sie. Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
kicimici Re: FAUSTYNA 18.08.03, 10:37 macie rację, że to imię obiektywnie rzecz biorąc jest paskudne. Ale jak widzę tę słodką, śliczną, małą Faustynkę, to nawet jej imię zaczyna mi się podobać. Chociaż szczerze mówiąc ilekroć jestem z nią sama na spacerze i ktoś mówi: „jakie słodkie maleństwo, jak ma na imię?” Mam ochotę powiedzieć: Ania, byleby tylko oszczędzić sobie wybałuszonych ze zdziwienia oczu rozmówcy. A Doroty Segdy nie cierpię odkąd zobaczyłam ją we wspomnianym przez Ciebie Lemur filmie, chociaż to piękna kobieta i wartościowa aktorka Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: FAUSTYNA 18.08.03, 12:17 wiecie co ? wczoraj bylam na pewnym kapielisku, byly 2 mamusie, kazda z trojka dzieci. dzieci nazywaly sie tradycyjnie (tudziez biblijnie, typu Jakub, Jan itp). ale najmlodsza dziewuszka byla Faustyną. nie bylo osoby, ktora by sie nie obejrzala. dziecko sliczne, blondyneczka, ale imie.... przedyskutowalismy to z mezem. oboje doszlismy do wniosku, ze to imie bardzo "stygmatyzuje", ze w przyszlosci, kiedy dziecko bedzie w okresie buntu - imie bedzie sie tak mialo do osobowosci jak wol do karety. owszem oryginalne, ale strasznie sie kojarzace.... maja Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: FAUSTYNA 19.08.03, 09:28 Mnie się także to imię nie podoba. Kojarzy się tylko i li ze świętą. Poza tym jest dość udziwnione i chyba trudno je ładnie zdrobnić. Odpowiedz Link Zgłoś