karolina-81 04.02.08, 20:14 To moja propozycja oryginalnego imienia którego na forum nie znalazłam, a może komuś sie spodoba. Tak ma na imię moja daleka kuzynka (bardzo fajna). Ja osobiście tak nie dam na imię córce ale (może z osłuchania) nawet podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tuttifruti Re: Damaris IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 20:19 a nie powinno kończyc sie polskie imie na -a??? Odpowiedz Link Zgłoś
karolina-81 Re: Damaris 04.02.08, 20:46 No niby powinno i tu anegdota - kiedyś przyszło jej wezwanie do wojska, bo skoro nie kończy sie na -a to facet Aha - jest już dorosła i ma męża i córkę i twierdziła, ze fajnie mieć oryginalne imię bo przynajmniej nikt jej nigdy z nikim nie mylił Tu jest link gdzie udało mi sie znaleźć kiedy obchodzi imieniny oraz wiele oryginalnych imion: www.imiona.net.pl/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuttifritti Re: Damaris IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 20:53 Faktycznie jest ale nie pisze czy damskie czy męskie<lol> i niezbyt mnie zacheca opis imienia...: Damaris Jest to imię biblijne, pochodzące od greckiego słowa oznaczającego - cielę, młode jagnię. Imieniny: 12 XII. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Damaris 04.02.08, 22:55 znam dwie siostry - Damaris [18] i Demeter [15]. mają zagraniczne nazwisko. znam też dwie malutkie bliźniaczki [3] o tych imionach - jedno z rodziców jest zagranicznego pochodzenia. fajne imiona, Demeter podoba mi się bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Damaris 04.02.08, 23:33 To greckie imię, występujące w Biblii raz w nieprawidłowym IMO spolszczeniu - zgodnie z zasadami, powinna być to po polsku Damaryda, jak Iris - Iryda. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Damaris 05.02.08, 08:46 A mi się całkiem (teoretycznie i platonicznie) podoba, ale właśnie jako Damaris. Spolszczenie, które Gaudencjo podałaś, na pewno poprawne, mi się wydaje jakieś takie ciężkie i bez uroku... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Damaris 07.02.08, 12:11 Podoba mi się, pochodzi od greckiego słowa dámar - ukochana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Damaris IP: *.lublin.mm.pl 05.07.08, 21:25 Na naszej klasie jest sporo osób o tym imieniu. Niespecjalnie mi sie podoba i pasuje do niewielu nazwisk. Na naszej klasie jest Damaris Łupieżowiec- jak dla mnie jedno z najkoszmarniejszych zestawień jakie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś