ninotshka 15.04.08, 21:54 chodzi mi o wierszyk "Mała Ulijanko, klęknij na kolanko, podeprzyj se boczki, złap sie za warkoczki.. itd" od jakiego imienia to skrot? Urszula? Julianna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Ulijanka? 15.04.08, 22:11 madzia_slonko napisała: > A u nas "Oli-Olianko" No popatrz, piosnki o mnie pisują Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_slonko Re: Ulijanka? 15.04.08, 22:22 olianka napisała: > > No popatrz, piosnki o mnie pisują Hehe To teraz Olianka sławna się stała! Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Ulijanka? 15.04.08, 22:30 A u mnie Uli-Ulijanko, jak w temacie. Dolny Śląsk. Kiedyś Abiela zamieściła takie ciekawe statystyki - wypisy z metryk chrztu gdzieś z Górnego Śląska i tam było imię Ulianna, nawet dość licznie reprezentowane - czy coś mi się może pomieszało? Ulijanka byłaby pewnie od tego wariantu Julianny bezpośrednim zdrobnieniem. Olianko, gratuluję własnej piosenki - ja też takową posiadam, z "Zielonej Półnutki" "Kwiatki bratki i stokrotki dla Malwinki dla Dorotki" - wykorzystane są oba moje imiona Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Ulijanka? 15.04.08, 22:33 mal_art napisał: > A u mnie Uli-Ulijanko, jak w temacie. Dolny Śląsk. > Kiedyś Abiela zamieściła takie ciekawe statystyki - wypisy z metryk chrztu > gdzieś z Górnego Śląska i tam było imię Ulianna, nawet dość licznie > reprezentowane - czy coś mi się może pomieszało? Ulijanka byłaby pewnie od tego > wariantu Julianny bezpośrednim zdrobnieniem. > Olianko, gratuluję własnej piosenki - ja też takową posiadam, z "Zielonej > Półnutki" "Kwiatki bratki i stokrotki dla Malwinki dla Dorotki" - wykorzystane > są oba moje imiona O mnie jest jeszcze "Poszła Ola do przedszkola" Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ulijanka? 15.04.08, 23:46 mal_art napisał: > A u mnie Uli-Ulijanko, jak w temacie. Dolny Śląsk. > Kiedyś Abiela zamieściła takie ciekawe statystyki - wypisy z metryk chrztu > gdzieś z Górnego Śląska i tam było imię Ulianna, nawet dość licznie > reprezentowane - czy coś mi się może pomieszało? Ulijanka byłaby pewnie od tego > wariantu Julianny bezpośrednim zdrobnieniem. Zgadza sie, znalazlam pozniej te same osoby zapiywane raz jako Julianna, raz jako Ulianna. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Ulijanka? 18.04.08, 18:33 U mnie też się śpiewało Uli-Ulijanko(zachodniopomorskie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rukhsar Re: Ulijanka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 20:00 U nas się śpiewało "moja Ulijanko" a nie wiecie może co to jest miczitanka? ("Taka mała miczitanka mi się spodobała, takie wielkie pióro miała, ona taka mała...") od lat się nad tym zastanawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ulijanka? 18.04.08, 22:17 Gość portalu: Rukhsar napisał(a): > > U nas się śpiewało "moja Ulijanko" a nie wiecie może co to jest miczitanka? > ("Taka mała miczitanka mi się spodobała, takie wielkie pióro miała, ona taka > mała...") od lat się nad tym zastanawiam IMo to jest Micziganka i chodzi o Indiankę znad jez. Michigan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Ulijanka? IP: *.lublin.mm.pl 18.04.08, 23:17 W moich stronach śpiewało się Ole Olejanko. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Ulijanka? 20.04.08, 00:06 Moja córka wczoraj po powrocie z przedszkola śpiewała "Huli-hulijanko"!!! Ale nie wykluczam jej wolnej interpretacji Odpowiedz Link Zgłoś
rychezaa Re: Ulijanka? 20.04.08, 09:33 U mnie w przedszkole także śpiewaliśmy "Ole-Olejanko". Odpowiedz Link Zgłoś