Gość: rybka Nemo IP: *.dsl.club-internet.fr 06.08.08, 18:34 Jakie wedlug Was imiona, wlasnie przez dziwne lub brzydkie zdrobnienia traca na swoim uroku ? Mnie "zbrzydlo" imie Iwona - Iwcia, Iwka brrr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
biljana Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 06.08.08, 18:41 dla mnie niestety takim imieniem jest Maria. Samo w sobie w pełnej formie uważam za piękne, ale bardzo nie lubię zdrobnienia Marysia. Przez to zdrobnienie imię dla mnie odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoń afrykański Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem IP: *.fbx.proxad.net 06.08.08, 19:16 a marylka/maryla moze być? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoń afrykański nie lubię zdrobnień to po pierwsze IP: *.fbx.proxad.net 06.08.08, 19:15 od razu traca wszystkie "-psie", "-sie" np. -gabriela (brzmi elegancko) i gabrysia (fuj, dobre dla kota czy swinki morskiej) -marta-martusia -zofia-zosia -barbara-basia/baśka inne fuj-zdrobnienia np. -konstanty-kostek (z kostka mi sie kojarzy albo z kostnicą) -maksymilian-maksio (dla psa czy kota dobre) -gustaw-gucio (i pszczólka maja do pary) Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art a ja lubię zdrobnienia ale są wyjątki 07.08.08, 08:46 Dla mnie takim okropnym zdrobnieniem jest (funkcjonująca u mnie w rodzinie) Kościa - od Konstancji. Nie pojmuję, jak można tak okropnie zmaltretować takie piękne imię. Poza tym... nie lubię Kaśki/Aśki/Baśki/Maryśki (Kasia - ładnie, Kaśka jakoś mnie odrzuca), Kajtka (u człowieka - tak nazywa się kot moich rodziców i u kota jak najbardziej), Mikiego (od Mikołaja - kojarzy mi się z Myszką Miki), Tyldzi (od Matyldy - jakoś tak mi to ciężko brzmi) i jakoś nic mi nie przychodzi do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama_gabonka Re: nie lubię zdrobnień to po pierwsze IP: *.aster.pl 26.08.08, 12:21 Moim zdaniem z oburzeniem powinni się spotykać nie rodzice dzieci o imionach Maksio, Kajtek (że nadali "psie" czy "kocie" imię dziecku), a właściciele psów i kotów, którzy LUDZKIMI imionami nazwali swoje czworonogi... To moim zdaniem jest "fuj" (przy czym broń Boże nie dyskutuje z tym, że imię Gabrysia może się nie podobać - bo jak najbardziej może. Dyskutuję z tezą, że dlatego się nie podoba, bo jest dla kota czy świnki morskiej - bo nie jest ) pozdrawiam ps. na wszelki wypadek informuję, ze jestem wielbicielką zwierząt i sama mam dwa koty, które noszą jak najbardziej odjechane imiona wymyślone specjalnie dla nich i nie wzięte z kalendarza Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 07.08.08, 09:03 Tak, zdecydowanie Konstancja i Kostka (aczkolwiek juz meski Kostek tak mnie nie razi). No i jedno z moich ulubionych Jozefina i zdrobnienie do Jozi. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 07.08.08, 09:21 Salomea- Salcia Konstancja- Kostka Brygida- Brydzia Leokadia- Lodzia Edyta- Edzia Honorata- Honorka Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 07.08.08, 10:56 Fryderyk - Frycek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tralalala Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem IP: *.edata.net.pl 07.08.08, 11:20 Scholastyka - Scholka!!! (ale ta osoba ma już jakieś 80 lat...) Odpowiedz Link Zgłoś
azanna Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 07.08.08, 11:00 Łucja. Łusia - brrr, a spotkałam się także z Luca - to dopiero dramat! Odpowiedz Link Zgłoś
acha111 Re: Felicja 05.08.09, 09:27 u nas w rodzinie jest 70letnia Stefania zwana .... Funią Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Felicja 05.08.09, 20:39 acha111 napisała: > u nas w rodzinie jest 70letnia Stefania zwana .... Funią A to słodkie zdrobnienie! Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
moler1 Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 05.08.09, 10:48 azanna napisała: > Łucja. Łusia - brrr, a spotkałam się także z Luca - to dopiero > dramat! To teraz dostaniesz drgawek, bo moja córeczka będzie miała na imię Łucja a zdrabniać będziemy Lusia )) Odpowiedz Link Zgłoś
allum22 Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 05.08.09, 18:15 to tak samo jak moja córeczka mąż zgodził się na to imię, bo właśnie zdrobnienie "Lusia" przypadło mu bardzo do gustu Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 07.08.08, 11:43 Aleksandra-Ola(!!!), Kajetan-Kajtek, Gabriel-Gabryś, Marianna-Mańka Odpowiedz Link Zgłoś
julie1789 Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 07.08.08, 13:13 Konstancji zdrabnianej do Kostki i Kostusi nic nie pobije (brrr) Jeszcze Kajetan (uwielbiam) zdrabnainy do Kajtka (hau, hau) Justyna - Tysia, Tyśka (na szczęście mojej siostry nikt tak w życiu nie nazwał Julia - Julka, Julcia - nie podobają mi się zdrobnienia, pełna forma jest śliczna Aleksandra - Ola Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 18.08.08, 20:06 Cezary - w pełnej formie całkiem całkiem, Czarka, a już zwłaszcza Czarusia zupełnie strawić nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 18.08.08, 20:58 Takich imion jest moim zdaniem calkiem sporo. Niektore brzmia dobrze tylko i wylacznie w pelnej formie. Przede wszystkim przytoczona tu Konstancja z Kostka i Koscia. Nie lubie tez Jozi, Stefci, Heli, Frani od przepieknych Jozefiny, Stefanii, Heleny i Franciszki. Henryk i Edward traca ogromnie przez Henka i Edka, a Jerzy przez Jurka. Ale najgorsze w mojej opinii sa wszelkie skroty z koncowka "i": Miki, Mati, Pati, Wiki, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 18.08.08, 21:36 Poza wspomnianymi wczesniej Kostusia, Jozia i Salcia jeszcze dodam - Anna. W calosci ladne, a zdrobnienia Ania nie znosze. Nie mam polskiej czcionki, bo mi sie alt zepsul. Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 18.08.08, 21:44 Alicja - Alka (o ile Ala jeszcze ujdzie, to Alka jest fatalne). Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 18.08.08, 21:50 Jozefina, Jozefa - Ziuta (jest kompletnie nie do przyjecia) Elzbieta - Ela, Elka traca zupelnie na uroku Nie przepadam tez za Kaskami/Askami/Baskami... i paroma juz wyzej wspomniamymi (m.in. Czarkiem od Cezarego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem IP: *.as.kn.pl 18.08.08, 22:58 Do wspomnianej już Felicji dołączę równie piękną Walerię - Walę niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem IP: *.socal.res.rr.com 19.08.08, 07:48 Dla mnie od zawsze Joanna- Asia- koszmar. od dziecka jestem uczulona na Asie, takie za bardzo si si si, trzeszczace, takie infantylne. Joanna jest ladnie, ale nikt nie mowi Joanna tylko Asia- brrrrr lub Aska. inne: Helena- Hela, Felicja-Fela, Aleksander-Olek - choc Ola mi sie podoba, Konstancja jest tak pieknie, ale Kostka-masakra tak samo Kostek, Michalina- Misia Odpowiedz Link Zgłoś
anndelumester Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 19.08.08, 10:28 Generalnie nie mam, ale wywraca mi się gdy słyszę: Julcia, Asia, Nikusia, Nati, Pati, Wojtuś, Aruś, Jaruś, Tymuś, Bartuś, Czaruś, Radzio. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 19.08.08, 20:04 A Kondzio? I Kingunia/Kinia? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 19.08.08, 20:05 Jeszcze Paweł - Pawcio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ik_ecc Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.07.09, 01:22 Jak dla mnie wiekszosc, zwlaszcza tych dlugich. Tak dla przykladu: Izabela Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 21.08.08, 22:01 Od dawna chciałam mieć córkę Maję, ale wyleczyłam się bezpowrotnie, gdy usłyszłam, jak przyjaciele mówią na swoją córkę Majcia... // Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: Łucja-ślicznie, Lusia, Łusia-okropnie :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.08, 22:16 Odpowiedz Link Zgłoś
penellopa Re: Łucja-ślicznie, Lusia, Łusia-okropnie :( 25.08.08, 12:18 Szymon- Szymek (fuj) dorzucę Magdalena - Madzia/ Mazia(!!!) Anna - Andzia Walentyna - Wala(!) Odpowiedz Link Zgłoś
moler1 Re: Łucja-ślicznie, Lusia, Łusia-okropnie :( 05.08.09, 11:59 Moja Łucja będzie właśnie Lusią Bo ślicznie Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 26.08.08, 12:36 Imię potrafią zmasakrować zwłaszcza zdrobnienia na -cia i -cio. Ewcia - fuuu. Kajcio - litości!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennamama Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 26.08.08, 14:43 Joanna,Magdalena,Katarzyna,Aleksandra-er.te imiona podobaj mi sie ale w pelnej formie,ale Kaska albo Aska czy Magda wogole.Tak samo jak wedlug mnie ola,czy Olek nie powinny miec nic wspolnego z Aleksandrem czy Aleksandra.Juz lepiej by brzmialy Aleks. Odpowiedz Link Zgłoś
nextmama Cezary ok, Czarek juz nie.......... 22.01.09, 20:56 tak mówi wiele osób, mi się osobiscie zdrobnienie Czaruś dla małego chłopca b podoba Odpowiedz Link Zgłoś
to_wlasnie_cala_ja Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 23.01.09, 08:43 justyna - tyśka karolina - karolcia , karola krystian - krzysiek (?) Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 23.01.09, 22:03 Amelia - Mela (swoją drogą to chyba zdrobnienie od Melanii) Róża - Rózia Lidia - Lidzia Anita - Anisia Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 23.01.09, 22:04 i jeszcze (z podwórka swego) Ewelina - Ewela Natalia - Natala brr! Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 21.06.09, 20:55 nie znoszę: - Pati, - Mati (ani od Matyldy, ani od Mateusza) - Justa - Kami - Nati - Dorka - Karo pełne formy lubię Odpowiedz Link Zgłoś
girl.of.your.nightmares Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 06.07.09, 01:11 mam koleżankę Joannę, która też nie lubi, jak się na nią mówi Asia, dlatego przedstawia się zawsze Joanna i upomina ludzi zwracających się do niej "Asia", że przecież ona ma na imię Joanna (ma dziewczyna cierpliwość) nie znoszę również zdrobnień typu: Anka, Kaśka, Baśka - dla mnie to brzmi jak "Baśka!!! wyrzuć wreszcie śmieci!" Moja chrzestna ma córkę Marcelinę, na którą mówią Mela a do gimnazjum chodziłam z Anetą, na którą mówili Anecia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluemoon Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem IP: *.gemini.net.pl 06.07.09, 16:05 Wika od Wiktorii Natala, Nastusia od Natalii Sylwka od Sylwii Patyś od Patryka Adek od Adriana Pati od Patrycji Mati od Mateusza Tusia od Marty Dorcia od Doroty Olek od Aleksandra Gocha od Małgorzaty Hubek od Huberta Norbi od Norberta Miki od Mikołaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem IP: 213.25.144.* 24.07.09, 20:23 Ja za to kompletnie nie wiem co Ola ma wspólnego z Aleksandrą.Jedno do drugiego w ogóle nie jest podobne.Do Aleksandry pasuję skrót Ala lub Aleksa.Alicja to nie jest jakieś super długie imię i nie potrzebuję skrótów.Więc Ala do Aleksandry,a Ola to powinno być zupełnie inne imię(przynajmniej wybór byłby większy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magbea Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem IP: 213.25.120.* 25.07.09, 14:42 Konstancja - Kostka (rewelacja po prostu ) Stefania - Stefcia Michalina - Misia (cos strasznego) Melania - Mela (kojarzy mi się z pluciem ) Leokadia - Lodzia Wiesława - Wiesia Konrad - Kondzio Stanisław - Staszek (do szału mnie doprowadza) Jerzy - Jurek Krzysztof - Krzycho Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 25.07.09, 17:03 wszelkie zdrobnienia zakończone(z wyjątkiem Hani i Ani)na-nia:Kinia, Paulinia, Donia(!) i -cialcia, Alcia etc. Radosław/Radomir-Radzio Konrad-Kondzio Joanna, Katarzyna, Małgorzata:-Aśka, Kaśka, Gośka Konstancja-Kostka i Kościa Leokadia-Lodzia(no rewelacja) Wiktoria-Wiki Amelia-Ami(fuj) Odpowiedz Link Zgłoś
iwonagos Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 25.07.09, 19:52 Stefania - Stenia Samuela - Samcia (omg) Konrad - Kondzio Walentyna - Wala Krystian - Krysiu Michał - Misiu Beata - Becia Małgorzata - Gonia (!!!) Anna - Anula Grażyna - Grażka Kinga - Kinia Odpowiedz Link Zgłoś
acha111 Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 05.08.09, 09:36 ja bym dorzuciła jeszcze Dorotę przerobioną na ... Dosię Odpowiedz Link Zgłoś
pankracy76 Re: Ladne imie z nieladnym zdrobnieniem 05.08.09, 09:41 Lidia - Lidzia (mam córkę Lidię i oduczyłam rodzinę używania tego zdrobnienia) Magdalena - Madzia Odpowiedz Link Zgłoś