Gość: sybilla IP: *.magma-net.pl 03.09.08, 13:58 Niedlugo zostane matka trzeciego dziecka. Poszukujemy dla niego imienia, ale chcemy zeby bylo to imie oryginalne, rzadkie. Dwojka naszych starszych dzieci tez nosi oryginalne imiona. Synek to Ambrozy Edwin, a corka Gertruda Beatrycze. Takze ja i moj maz mamy bardzo rzadkie imiona, wiec i dla najmlodszego szukamy czegos wyjatkowego Co sadzicie o tych imionach? chlopiec; Witalis Polikarp Bozydar Aureliusz Wawrzyniec Rajmund Bonawentura Benedykt Patrycjusz Barnaba Kleofas dziewczynka; Kasandra Kunegunda Herminia Heremenegilda Zanna Scholastyka Ksymena Filomena Hiacynta Klotylda Myslicie ze ktores z nich sa 'przesadzone'? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maxxfrau Re: oryginalne imie 03.09.08, 14:09 uwielbiam Barnabe, Wawrzyniec też ok dla dziewczynki tylko Zanna mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
julie1789 Re: oryginalne imie 03.09.08, 14:10 Mam nadzieję, że propozycje Kunegunda i Hermenegilda to żart. W moim otoczeniu te imiona są tak własnie traktowane, na zasadzie hiperbolizacji, czyli jeśli ktoś proponuje jakieś niefajne imię, to dodaje się "A może Kunegunda?" Pozostałe imiona też absolutnie nie mój gust. Z chłopiecych na pewno wqyeliminowałabym Patrycjusza - moje pierwsze skojarzenie - na drugie Plebejusz - oraz Bożydara - zbyt podobne fonetycznie do Ambrożego. Swoją drogą - Gertruda - padłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Re: oryginalne imie IP: *.zone2.bethere.co.uk 03.09.08, 14:16 chlopiec - Bardzo podoba mi sie PATRYCJUSZ , Rajmund tez ol dziewczynka - Kasandra jest piekne , a moze zamiast Ksymena po prostu Ksenia ? Natomiast nie rade imion takich jak : Bozydar Polikarp Bonawentura Kunegnda Hermenegilda gdyz Polska - bez urazy - jest nadal zacofanym krajem jesli chodzi o tolerancje . Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: oryginalne imie 03.09.08, 14:18 Z Twoich propozycji opdoba mi się Benedykt, Bożydar, Wawrzyniec i Barnaba. Zdecydowanie odpada Patrycjusz. Dla dziewczynki podoba mi się Ksymena, Filomena i Klotylda. Odpada Hermenegilda. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: oryginalne imie 03.09.08, 14:55 Podoba mi sie Witalis, Rajmund, Benedykt, Bonawentura, oraz Herminia, Hiacynta, Filomena i Zanna. Odpowiedz Link Zgłoś
quasimodo82 Re: oryginalne imie 03.09.08, 15:07 Tak: Wawrzyniec i Benedykt niemal na rowni, dluga przerwa, Rajmund Reszta chlopiecych zdecydowanie na nie! Tak, ale bez przekonania: Filomena, Hiacynta, Ksymena Reszta dziewczecych zdecydowanie na nie, a zwlaszcza Kasandra (wieszczaca wojny i inne katastrofy) i Scholastyka (sredniowieczna mniszka). Sprobowalabym siegnac po imiona wystepujace niegdys czesto, a obecnie z lekka zapomniane, np. Bronislawa, Konstancja, Franciszka... Dla chlopca dorzuce mojego ulubionego Wincentego. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: oryginalne imie 03.09.08, 14:58 Niedawno tu widziałam jakies podobne IP, niech tylko sobie przypomnę. Hm... ale dzieci nazywały się wtedy zupełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: wszytsie sa "przesadzone" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.08, 15:45 z podanych jedynie moglabym zgodzic sie na: Rajmunda, Hiacynte i Schloastyke ( a moze Celestynka?)i Kasandre. Przed reszta uchowaj Boze. Polikarp? wszyscy beda wolac na niego: Karpiu! Na Kunekunde: Kundzia- naparwde Ci sie to podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: oryginalne imie 03.09.08, 16:34 o ile Ambrozy Edwin i Gertruda Beatrycze jeszcze przejdą, to propozycje dla kolejnego dziecka sa już za bardzo wydumane. Przedstawione przez ciebie przyklady albo są strasznie przestarzałe w kulturze europejskiej, albo za bardzo słowianskie (nawet za bardzo praslowianskie), albo zbyt dziwaczne czy wyzywajace. W wiekszosci archaiczne az do bólu, jakbyś robiła jakies podróze w historii. Moje subiektywne odczucia, lecimy: -Witalis - kojarzy mi sie z bajka brzechwy pt. szelmostwa lisa witalisa - "Wszystkie dzieci wita lis, który zwie się Witalis..!" -Polikarp - głowe oddam, ze beda go nazywac Karpiem przez całe przedszkole, podstawówke i liceum -Bożydar - tak archaiczne, ze w czasach pierwszych piastów było juz stare -Aureliusz - ok cesarz-poeta-filozof Marek Aurelisz, i co z tym zrobic, czasy starozytne juz mineły -Wawrzyniec - to samo co z Polikarpem, tylko bedzie wołanie wawrzyn -Rajmund - ??? -Bonawentura - znowu wykopaliska archeologiczne, tym razem sredniowiecze -Benedykt - ok, tak jak ma papież, ale znowu brzmi archaicznie -Patrycjusz - od czapy, a dlaczego nie Burżuj, albo a contrario Plebejusz? -Barnaba - znowu zamierzchła historia, tym razem wczesne chrzescijanstwo i jeszcze sreniowiecze -Kleofas - nie pasuje mi -Kasandra - ostatnio "modna", ale nie o ten typ mody ci bedzie chodziło, -Kunegunda - imie, które kojarzy sie ze zdziwaczeniem, owszem były w PL takie ksieżniczki i królowe, ale to jest zatrzyanie sie 600 lat wczesniej -Herminia - nie słyszałam takiego imienia, poza tym brzmi jakby było na silę przerabiane z meskiego imienia -Hermenegilda - Kociubinska -Zanna - to samo co Heminia, nie słyszałam w ogóle, kojarzy mi sie ze smietana z niemieckiego -Scholastyka - znowu archaiczne do bólu imie -Ksymena - to moze byc, na czesc Ksymeny Zaniewskiej -Filomena - czyli opowiastki z XVIII w. -Hiacynta, Klotylda - jak dla starych ciotek. Odpowiedz Link Zgłoś
clio_yaga Re: oryginalne imie 04.09.08, 20:38 kamelia04.08.2007 napisała: > -Kleofas - nie pasuje mi Jest w Katowicach kopalnia o tej nazwie i moja babcia często mawiała "Na Kleofas wózki pchać" jak ktoś był bardzo niezaradny i nic nie potrafił zrobić. Więc mnie się jedynie z tym kojarzy. Co do imion wymienionych, pomijając czy to podpucha czy nie Ambroży i Edwin pracują w mojej firmie, z Gertrudą chodziłam do szkoły, to znane imię na Śląsku. Mnie się kojarzy z piosenką "List do Gertrudy Burgund" (pamięta ktoś?). A propozycje ... chyba wszystkie za bardzo wydumane jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: oryginalne imie 04.09.08, 22:18 Może tłumacz Mikołajka był z Katowic, bo przerobił "Chlotara" (Clotaire) na Kleofasa właśnie. Albo nie wiedział, jak przetlumaczyć Abstrahując od tego, ze to jest podpucha, za "nieodpowiednie dla dziecka", że zactyuję sformułowanie z wątku o imionach sprzed 100 lat, spośród wymiemionych w pierwszym poście uważam jedynie: Sybillę, Gertrudę, Polikarpa, Kasnadrę, Hermenegildę, Żannę. Niezbyt gorliwie doradzalabym też Rajmunda, Patrycjusza, Bonawenturę i Scholastykę. W Wawrzyńcu nie widzę nic dziwnego (bo miałam kolegę o tym imieniu), a Kleofasa lubię pasjami. Odpowiedz Link Zgłoś
nanonverne Re: oryginalne imie - i na tym koniec 04.09.08, 19:51 I to jeszcze jaka! No cóż, trolllle dobrze się mają......... Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: oryginalne imie - i na tym koniec 04.09.08, 23:12 To chyba jest jakaś podpucha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: oryginalne imie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.08, 12:57 Myśle że dzieci nie będą zadowolone w przyszłości z tak DZIWNYCH IMION proponuję dla odmiany nie krzywdzić następnego i dać mu NORMALNE imię. Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: oryginalne imie 21.09.08, 13:37 Dla mnie niestety to są przesadzone wybory... Gdybym już musiała, z pistoletem przy skroni ) to bym wybrała Witalisa lub Żannę. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: oryginalne imie 21.09.08, 13:48 Chyba należy pozdrowić 6 cór autorki wątku. Mnie najbardziej do serca przypadła mała Rekina. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: oryginalne imie 21.09.08, 14:53 Rekina i 6 cór nie są z tego wątku; wylądowały w oślej ławce. Odpowiedz Link Zgłoś