mal_art 08.10.08, 13:25 Jakiś rok temu obiecywałam Wam (nie pamiętam w którym wątku) śledzić upodobania imiennicze moich byłych uczniów (szkoła specjalna pod Warszawą, młodzież z lekkim upośledzeniem umysłowym i często problemami z przystosowaniem społecznym, niebogata i raczej nie rokująca nadziei na wielki sukces na rynku pracy). Obietnicę mogę zacząć spełniać wcześniej niż się spodziewałam, dziś spotkałam na spacerze moją uczennicę Elżbietę (chyba 17 lat) z nowo narodzonym synkiem Dawidem. Naprawdę się wzruszyłam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ga_lapagos Re: dzieci moich uczniów 09.10.08, 00:06 Mal, myslalam o wstawieniu imion moich uczniow, w tym roku mam grupy z Ameryki Pld i Afryki Pln, ale watpie zeby imiona kulturowo tak odlegle kogos zainteresowaly - ja? wrednygalapagos.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: dzieci moich uczniów 09.10.08, 12:55 Pewnie że wstawiaj!!! Już tu kiedyś miałyśmy listę rdzennych imion australijskich i o azjatyckich kiedyś sobie z Abielą pogadałyśmy. A jakbyś znała jeszcze znaczenie tych co bardziej egzotycznych, to już w ogóle super. Ciekawi mnie takie zagadnienie - czy są jakieś imiona absolutnie uniwersalne, tzn. nie takie same w brzmieniu, ale o tym samym znaczeniu (czyli np. Róża - w różnych językach). Odpowiedz Link Zgłoś