zanetakosa 15.12.08, 14:16 W maju zostanę drugi raz mamą. Imię dla pierwszego dziecka było nie lada wyzwaniem, w końcu padło na Tobiasz Samuel (lubimy z mężem biblijne imiona)a teraz jestem w kropce. Odpada Julia, Kuba i inne imiona najczęściej nadawane, to samo z Nataszą, Tanią, Nadzieją, Inez, Piotrkiem i Dawidem. No i co tu wybrać? Może Arlena? albo Sara? a dla chłopca? Sergiusz? Seweryn? POMOCY Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: essi Re: idealne imię dla dziecka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.08, 14:53 Tobiasz i Estera/Lea/Noemi/Judyta/Ewa/Zuzanna(bardzo popularne,ale wg mnie ładnie się komponuje z Tobiaszem) Tobiasz i Zachary/Adam/Jeremi/Joachim/Jonasz/Micheasz Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: idealne imię dla dziecka? 15.12.08, 15:54 Dla chłopca Joachim lub Michał. Dla dziewczynki Judyta, Hanna lub może Justyna? Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: idealne imię dla dziecka? 15.12.08, 18:12 Poszukałabym jeszcze biblijnych inspiracji... Dla chłopca może Michał, Gabriel, Tymoteusz, Jonatan? A dla dziewczynki... Proponowana przez Ciebie Sara ładnie wpisałaby się w tradycję nadawania biblijnych imion. Inne propozycje: albo klasyczne Ewa, Maria, Anna, Elżbieta, Magdalena, albo może któreś z mniej znanych... Ruta/Rut? Tamara? Priscilla? Noemi? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: idealne imię dla dziecka? 15.12.08, 20:24 Dla chłopca: Jonasz Joachim (było wyżej) Beniamin Eliasz Gabriel Gedeon Emanuel Jeremi(asz) Jesse Jordan Micheasz Samson Szaweł Zacheusz Zachariasz Dla dziewczynki: w żadnym wypadku nie Arlena. Ada Asenata Judyta Atalia Dalila Estera Lea Ruta Salomea Tabita Czy coś być może? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: idealne imię dla dziecka? IP: 79.139.59.* 15.12.08, 20:50 obecnie jestem w drugiej ciąży i jeśli będzie chłopiec to nazwiemy go Natan, a jeśli dziewczynka- Laura- choć to dla dziewczynki wydaje mi się dosyć popularne. A w domu jest już Oliwia- mąż się uparł, a ja nie miałam pomysłu bo miał być Sebastian..... Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: idealne imię dla dziecka? 15.12.08, 20:53 Dla chłopca przyszedł mi do głowy od razu Nikodem. Odpowiedz Link Zgłoś
zanetakosa Re: idealne imię dla dziecka? 16.12.08, 08:20 No i tu leży problem bo przecież imię musi pasować do nazwiska. Najbardziej podoba mi się Noemi ale nie do nazwiska Pasują Sara i ewentualnie Lea. Dla chłopca Gabriel (ale zdrobnienia mi się nie podoba) Tymoteusz i Nataniel (Natan to samo co Noemi. Imiona takie jak Anna, Justyna, Maria, Michał odpadają choć piękne z powodu rodzinnej tradycji (nie nadaje się tego samego imienia co żyjący członek najbliższej rodziny do 3 pokolenia) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: idealne imię dla dziecka? 16.12.08, 11:08 Wybrałabym Leę, skoro pasuje do nazwiska, dla chłopca Tymoteusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panenka Re: idealne imię dla dziecka? IP: *.nat.tvk.wroc.pl 16.12.08, 14:36 Dla dziewczynki też jestem zdecydowanie za Leą, natomiast dla chłopca wybierałabym miedzy Beniaminem lub Eliaszem. Odpowiedz Link Zgłoś