badziul 06.11.03, 11:24 witam serdecznie mój mąż jest "z dziada pradziada" ślązakiem a ja to absolutnie niezwykła ) mieszanka wielokulturowa. Ale staram się być choć w części typową "śląską" małżonką, ale czy to mi wychodzi... sprawa jest taka, chcemy naszemu dziecku nadać śląskie imię. Co prawda na razie jest tylko w planach, ale coraz poważniej sie do tego przymierzamy. może macie jakies propozycje (szczególnie dla dziewczynki)? chętnie ich posłucham causki badziul Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agata_edziecko Re: śląskie imiona 06.11.03, 11:26 Hej mam dla Ciebie niespodziankę: link do tsorny poświęconej śląskim imionom (czyli "mianom"). Masz ich tam od ... Pozdrawiam agata www.promarcos.com.pl/hyjdla/miano.htm Odpowiedz Link Zgłoś
badziul Re: śląskie imiona 06.11.03, 12:00 agata - wielkie dzięki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! causki badziul Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: śląskie imiona 06.11.03, 13:58 Olu, ja jestem tez Slazaczka i moge polecic ci kilka czesto spotykanych na Slasku imion: Waleska, Rozalia Anna (czyli ja, wym. Ana) Barbara (Barborka!) Maria (Marika!) Gertruda (Trudka, ale tego chyba nie wybierzesz Elzbieta (Elza) Irma Emma Berta Dorota (Dorotyja) Anastazja (Stazyja, Stazyjka) Agnieszka (Nysia) Urszula (Usia) Lucja (Lucyja) Janina (Janka) Hilda W nawiasach podawalam jakie zdrobnienia sa uzywane. Niektore z nich, np. Marika mozna wybrac jako glowne imie. A tak wogole to mogla bym jeszcze dlugo te imiona wymieniac. Wiec jak bys miala jeszcze pytania, to smialo pisz. Aha, wszystkie te imiona pochodza z mojej rodziny lub znajomych. Pozdrowka Ania Odpowiedz Link Zgłoś
bajakaja Re: śląskie imiona 08.11.03, 11:40 A Jadwiga (Św. Jadwiga Śląska)? Jadwisia, Jagódka...ślicznie! Gorzej brzmi: Jadzia, Jadźka (ale to tylko moje zdanie). Odpowiedz Link Zgłoś
badziul Re: śląskie imiona 13.11.03, 11:34 a co powiecie o Wilhelminie? jakoś ta Wila po głowie mi chodzi tup tup... causki badziul Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: śląskie imiona 13.11.03, 16:03 Nie specjalnie mi sie podoba, bo jest troche za dlugie. No i nie znam zadnej Slazaczki o tym imieniu Ania Odpowiedz Link Zgłoś