27_edyta 10.04.09, 14:17 Termin mam na 24 kwietnia, a imienia nadal brak. Mąż bardzo chce Natasza ja niekoniecznie choć...Mój typ był/jest Olga, ale przyznam szczerze, że od czasu kiedy przyszła do mnie Pani do pracy i ma właśnie wnuczkę o tym imieniu i ciągle słyszę Oldzia to mi tak obrzydziła tym zdrobnieniem te imię, że już sama nie wiem, dodam że tylko mi podoba się to imię, a mąż ma poparcie u syna(Sebastiana) i mojej Mamy hihi. Może jakieś Wasze sugestie - dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a-nulla Re: Natasza czy Olga 10.04.09, 14:19 Natasza jest moim zdaniem ciekawsze. Chociaż Olga też mi się podoba. Ale zdecydowanie wybrałabym Nataszę. Odpowiedz Link Zgłoś
27_edyta Re: Natasza czy Olga 10.04.09, 14:56 I Wy wszyscy też za moim M buuuuu Ale im więcej mówimy w domu o imieniu Natasza, tym ja bardziej się nad nim zastanawiam i przekonuję......ale mój M będzie szczęśliwy Jedynie znajomi strasznie dziwnie reagują....ale to nasz wybór Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Natasza czy Olga 10.04.09, 14:58 Zdecydowanie odrzucam Nataszę. Olga bardzo ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Natasza czy Olga 10.04.09, 15:13 Zdecydowanie Olga. Natasza to zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
granadax Re: Natasza czy Olga 10.04.09, 20:51 zaciekawilm sie, od jakiego imienia jest Natasza? Nie miałam pojecia Odpowiedz Link Zgłoś
granadax Re: Natasza czy Olga 10.04.09, 20:52 ach juz przeczytałam niżej ze od Natalii Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Natasza czy Olga 10.04.09, 15:39 Obydwa bardzo mi się podobają! Ale zdrobnienie Oldzia - koszmarne( Wybrałabym jednak chyba Nataszę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Natasza czy Olga 10.04.09, 18:16 Zdecydowanie Olga i zdecydowanie nie Natasza. Każdy Rosjanin Ci powie, że Natasza to zdrobnienie (od Natalii). Odpowiedz Link Zgłoś
nelcia714 Re: Natasza czy Olga 10.04.09, 18:18 Oba ładne ale na Twoim miejscu wybrałabym Nataszę Odpowiedz Link Zgłoś
27_edyta Re: Natasza czy Olga 10.04.09, 18:39 Jeżeli chodzi o zdrobnienie od Natalii - zdecydowanie mi to nie przeszkadza, zastanawia mnie tylko fakt czy nie jest zbyt rosyjskie. Natalek w przedszkolu u mojego syna jest duużo, Nataszy i Olgi nie ma w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
allum22 Re: Natasza czy Olga 05.08.09, 15:41 i Natasza i Olga to imiona rosyjskie, osobiście nie wybrałabym żadnego z nich. mało to ładnych polskich imion mamy? Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-15 Re: Natasza czy Olga 10.04.09, 18:43 Mojemu mężowi też nie wiedzieć czemu podoba sie imię Natasza (pewnie przez Urbańską),którego ja nie znoszę (kojarzy mi się z taka starą,znajoma Rosjanką,której wrecz nie cierpię.Za to imię Olga jak dla mnie bomba.Sliczne.Podoba mi się od zawsze.Jeżeli o mnie chodzi i miałabym wybierać z tych dwóch to bez wahania zdecydowałabym sie na imię Olga!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: Natasza czy Olga 10.04.09, 20:46 Zdecydoanie Olga. Imienia Natasza w ogole nie ma, to jest zdrobnienie od Natalii... a co za tym idzie nadanie tego jako imienia bedzie przez wiele osob odbierane jako pretensjonalne i w zlym guscie. Olga mi sie podoba, znalam kilka, zdrobnienia Oldzia nie slyszlama, faktycznie koszmarne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: Natasza czy Olga IP: *.plock.mm.pl 10.04.09, 20:53 imię Natasza jest i do tego jest w dobrym guście.Jest to imię międzynarodowe,klasowe,z tradycjami i do tego dla wybranych. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Natasza czy Olga 10.04.09, 20:57 Ta jasne, a w Płocku mieszka ekspert. Zaloguj się, to cię oznaczę na niebiesko, będzie wiadomo, że wyrocznia się wypowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: Natasza czy Olga 10.04.09, 21:03 Imienia Natasza nie ma. I nawet jesli bywa nadawane, to żadna wyrocznia - wystarczy zajrzec do Rymuta, mamy w Polsce rowniesz Jeżych przez ż - od tego, że komuś tak w papierach wpisali nie zrobiło się to imię... a na zachodzie mozna nadac wszystko, można być środą, kwietniem, słonezkiem, króliczkiem, można i Nataszą... Moda na rosyjskie zdrobnienia pojawia sie tam w pewnych kregach, nadaja tez czasem imie Sasza, problem w tym, ze dziewczetom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: Natasza czy Olga IP: *.plock.mm.pl 10.04.09, 21:09 Koleżanka wprowadza w błąd,takie imię jest.W języku rosyjskim nie jest to zdrobnienie.Koleżanka zupełnie nie zna tego języka.Dla informacji Sasza to od imienia Alieksander. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Natasza czy Olga 10.04.09, 21:17 Gość portalu: ja12 napisał(a): > Koleżanka wprowadza w błąd,takie imię jest.W języku rosyjskim nie > jest to zdrobnienie. Piszesz coraz większe bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Natasza czy Olga 10.04.09, 21:18 Gość portalu: ja12 napisał(a): > Koleżanka wprowadza w błąd,takie imię jest.W języku rosyjskim nie > jest to zdrobnienie. Wybacz, ale bardziej wierzę znajomym Rosjanom, niż wyroczni z Płocka (szlachetny gród wprawdzie, ale polski). Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: Natasza czy Olga 10.04.09, 21:58 Kolezanka zna bardzo dobze rosyjski i stosowne certyfikaty posiada... Imienia Natasza nie ma, tak samo nie ma imienia Kasia czy Gosia - jest Katarzyna i Małgorzata. ale skoro siegamy do zrodel, prosze bardzo: ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F nawet jesi ktos jest znany jako Natasza, prosze wejsc w szczegol,w papierachma Natalia... Mozna byc znanym jako Radek Sikorski ale to nie zmienia faktu, ze w papierach sie ma Radoslaw... A od cego zdrobnieniem jest Sasza wiem dobrze - proponuje czytac e zrozmieniem, napisalam, ze PROBLEM w tym, ze w USA np. nadaja to imie dziewczetom - bo tak samo im gdzies swita, ze gdzies takie imie jest... Nadac (przy glupich urzednikach) mozna wszystko, nawet jak pisalm Jeżego, nie powoduje to jednakże usankcjonowania istnienia błędnej formy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: Natasza czy Olga IP: *.plock.mm.pl 11.04.09, 08:30 Szanowna Koleżanka zna średnio rosyjski,na poziomie certyfikatów.Znajomość "certyfikatowa" taki poziom reprezentuje.Normalny poziom to choćby ukończenie szkoły podstawowej na "wschodzie" i te certyfikaty można sobie włożyć...Szkoda na nie pieniędzy,ale to jest na topie i cv troszkę bogatsze.Proponuję konsultacje językowe z jewriejami ukraińskimi lub rosyjskimi tylko takimi doświadczonymi/60-70 lat/,a nie wciskanie kitu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Natasza czy Olga 11.04.09, 17:13 Jewriej pisze się wielką literą, po rosyjsku także. Powinien to wiedzieć każdy, kto poucza innych co do kwestii językowych. Nie chciało ci się przeczytać (albo nie dostaje umiejętności językowych, byś mógł to zrobić) choćby artykułu w rosyjskiej wikipedii (który mówi sam za siebie), nieprawdaż? Nie wspomnę już o próbie zapytania jakichś Rosjan, bo nie sądzę, byś jakiegokolwiek znał. Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: Natasza czy Olga 11.04.09, 20:04 Szanowny gosc za to chyba rosyjskiego nie zna w ogole, bowiem do tekstu po rosyjsku nie ustosunkowal sie wcale - chyba, ze przyczepianie sie do mojej znajomosci tego jezyka jest proba odwrocenia uwagi... Wszak nie o moim rosyjskim tu mowa, a o imieniu Natasza, o czym ostatni post szanownego goscia nie traktuje wcale... Rozumiem w zwiazku z tym, ze w dyskusji o Nataszy stanelo na moim i dyskusje uwazam za zakonczona. Natomiast choc z mojej znajomosc jezykow nie musze sie tlumaczyc nikomu, to jednak napisze, ze to chamstwo czyste oceniac kogos nie wiedzac o nim nic - napisalam tylko, ze znajomosc jezyka mam stosownymi certyfikatami potwierdzona - moze to byc paperek dowolny, nie musi byc pogardzany przez szanownego goscia polski, prawda? A moze rosyjskie papierki posiadam? Pomijajam fakt, ze swoja wypwiedzia szanowny gosc zdradzil sie z kompletnym dyletanctwem i nieznajomoscia tematu - nie ma w Polsce "certyfikatow" z jezyka rosyjskiego - czas jakis temu mozliwy byl do zdobycia dla normalnego czlowieka jeden jedyny certyfikat. dla mnie eot. nie bede sie znizac do takich dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Natasza czy Olga 11.04.09, 20:22 > dla mnie eot. nie bede sie znizac do takich dyskusji. jak ja marzę, żeby wszyscy przestali tego trolla dokarmiać... znudzi mu się, zdechnie z głodu i pójdzie, ale skoro osiąga swój cel (argumenty, dyskusje, podnoszenie temperatury), to cieszy swoją wątrobę i się pławi. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Natasza czy Olga 11.04.09, 23:28 aneladgam napisała: > jak ja marzę, żeby wszyscy przestali tego trolla dokarmiać... Dlaczego? On jest całkiem zabawny. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Natasza czy Olga 12.04.09, 07:54 po pierwszych trzech postach też mi się tak wydawało teraz uważam, że jest po prostu żałosny. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Natasza czy Olga 10.04.09, 23:01 ależ oczywiście, że jest imię Natasza tak samo jak Sasza, Misza i Katiusza. Analogicznie mogłabyś się upierać, że Kasia, Basia i Maciuś to też samodzielne imiona. Najgorsze są koszmarki - rosyjskie zdrobnienie w angielskiej pisowni. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Natasza czy Olga 11.04.09, 00:07 Ja również jestem za Olgą. Miałam ciocię o tym imieniu i faktycznie była zdrabniana do Oldzi. Mi się to zdrobnienie akurat dobrze kojarzy, ale przecież możecie używać zdrobnienia Ola. W moim odczuciu Natasza jest dość pretensjonalna. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Natasza czy Olga 10.04.09, 22:41 Zdecydowanie Olga. Wcale nie musisz zdrabniać do Oldzi jak znajoma z pracy, tylko np. do Oleńki. Natasza to rosyjska wersja Natalii i jako taka dla mnie odpada, bo "Polacy nie gęsi i swój język mają". Może Helena? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Natasza czy Olga 10.04.09, 23:04 mal_art napisał: > Natasza to rosyjska wersja Natalii Natalki! Toż to zdrobnienie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: Natasza czy Olga IP: *.plock.mm.pl 11.04.09, 10:03 do 24 kwietnia jest jeszcze dużo czasu/2 tygodnie/.Nie ma co się stresować-imię można nadać po wyjściu ze szpitala.Na dziś do tego podchodzisz bardzo emocjonalnie i zapewne z pewną zazdrością,bo "skradziono"Twoje wymarzone imię/obrzydzenie zdrobnieniem to takie usprawiedliwienie/. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Natasza czy Olga 11.04.09, 12:38 Olga ma na imię moja bratowa i nigdy nie była Oldzią! Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Natasza czy Olga 11.04.09, 13:27 Zecydowanie Olga. Z tych "odrosyjskich" Natasza razem z Tamara podobaja mi się najmniej. I Twoja Olga wcale nie musi być Oldzią. Odpowiedz Link Zgłoś
27_edyta Re: OLGA 11.04.09, 21:54 Dziękuję bardzo za Wasze sugestie. Niespodziewałam się, że wywołam taką "burzę" jeszcze raz dzięki i napiszę jak się córa urodzi co postanowiliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natasza Re: Natasza czy Olga IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.04.09, 18:53 Ja mam na imię Natasza i przez to zawsze coś miłego ktoś mi powie. Bo to dość oryginalne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: Natasza czy Olga IP: *.plock.mm.pl 12.04.09, 19:04 bardzo dobrze,że się ujawniłaś,bo tu chciano mnie kamionować.\Bądź uprzejma napisać dużymi literami swoje imię/tak jak w akcie urodzenia czy dowodzie osobistym/.Z góry dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Natasza czy Olga 12.04.09, 19:27 A moze ktos wreszcie napisze PRAWDE, mimo niecheci do imion bedacych pierwotnie zdrobnieniami, ze imie Natasza od wielu lat istnieje zarowno w Polsce jak i zagranica jako imie samodzielne, tylko w Rosji pozostaje wlasnie zdrobnieniem od Natalii. Tak samo jak kiedys Kinga byla Kunegunda a Maja Maria a dzis sa samodzielnymi imionami i zadna niechec do nich nic tu nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: Natasza czy Olga IP: *.plock.mm.pl 12.04.09, 19:44 o właśnie.Tylko jest jeden problem - Koleżanki skazały niet i niet.Wsio.Jak to młode mamy interpretują jak im wygodnie i aby tylko mieć jakikolwiek argument na poparcie często bzdurnych teorii.Jak ktoś ma zdanie odrębne to jest obraza majestatu. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Natasza czy Olga 15.04.09, 14:30 Olga bardzo mi się podoba, Natasza wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmmmmmmmm Re: Natasza czy Olga IP: 213.25.144.* 03.08.09, 12:34 Zdecydowanie Natasza,nie ważne czy to jest zdrobnienie czy nie,ważne że brzmi pięknie i dziecko będzie się wyróżniać z tłumu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmmmmmmmm Re: Natasza czy Olga IP: 213.25.144.* 03.08.09, 12:35 A Olga możesz dać na drugie, Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka.3 Re: Natasza czy Olga 03.08.09, 13:09 Ani Olga Ani Natasza mi sie nie podobaja Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Natasza czy Olga 04.08.09, 23:15 Olga - jak dla mnie za twarde, coś na styl Helgi Natasza - jakoś zupełnie do mnie to imie nie przemawia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Natasza czy Olga 05.08.09, 21:45 dalenia napisała: > Olga - jak dla mnie za twarde, coś na styl Helgi Bo Olga to rosyjski odpowiednik Helgi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Natasza czy Olga IP: *.and-net.pl 06.08.09, 15:48 Natasza - bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
27_edyta Re: Natasza czy Olga 06.08.09, 17:08 Wybór dokonany od 27 kwietnia jest z nami Natasza, brat Sebastian zakochany w siostrze strasznie. Imię praktycznie wcale mi się nie podobało (wybór męża ) a teraz uważam, że idealnie pasuje do naszej Niuni. Na drugie dostała Edyta to taka rodzinna tradycja, syn ma po mężu - Krzysztof. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Natasza czy Olga 06.08.09, 17:31 Gratulacje dla całej szczęśliwej Rodziny, a zwłaszcza dla Nowej Obywatelki Świata. Niech Jej się dobrze imię nosi! Odpowiedz Link Zgłoś