guadalajara 14.07.25, 11:21 Cześć! Czy powyższe połączenie nadal kojarzy się z ogniowłosym wokalistą Ich Troje? Czy może już odeszło w zapomnienie? Tak będzie się nazywał mój syn, jeśli zdecyduję się na imię Michał . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
losninos Re: Michał Wiśniewski 14.07.25, 12:52 Dla mnie nadal 😆 pewnie dodatkowo będzie Wiśnią 😉ale ogólnie dobrze mi sie kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
guadalajara Re: Michał Wiśniewski 14.07.25, 15:21 No na nazwisko już nic nie poradzę, będzie Wiśnia 😀. Bardzo byśmy chcieli Michałka, no ale właśnie, może z tym nazwiskiem to nie będzie najtrafniejsze połączenie 😄. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Michał Wiśniewski 17.08.25, 22:01 Kojarzy się. A może zamienić Michała na Micheasza? Nadal masz Michasia, ale nazywającego się zupełnie inaczej niż piosenkarz. Dodatkowo nikt mu nie wytnie nerki, pomyliwszy z drugim Michałem Wiśniewskim leżącym w tym samym szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Michał Wiśniewski 14.07.25, 15:15 Może też się kojarzyć z czerwonowłosym facetem mającym pół tuzina byłych żon i trochę więcej dzieci🤷♀️ Osobiście samo skojarzenie z piosenkarzem wydaje się być bardziej neutralne 😉 Chociaż większy problem z imieniem Michał mam taki, że znam ich niesamowicie dużo (chociaż raczej starszych niż 15 lat) i niestety, żeby się dogadać o kim mówię muszę za każdym razem dodawać nazwisko (tak samo z Kubą i Anią) 😕 Odpowiedz Link Zgłoś
guadalajara Re: Michał Wiśniewski 14.07.25, 15:24 Kiedyś faktycznie było mnóstwo Michałów, teraz natomiast obserwuję, że imię straciło na popularności, na rzecz Stasiów, Antoniów i Franków . Jest szansa, że będzie jedynym Michałem w grupie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Michał Wiśniewski 14.07.25, 19:24 Imie to nie odeszlo w zapomnienie. Nadal jest oblednie popularne, bo na 21 miejscu wsrod nadawanych imion w ubieglym roku. Dodatkowo Michalow jest prawie pol miliona w Polsce. Jezeli wiec zalezy ci na mniej popularnym imieniu to odradzam. Natomiast jezeli imie ci sie podoba i nie przeszkadza ci jego ogromna popularnosc to nie ma co sie rozgladac dalej. Ponizej podaje link do rankingu dane.gov.pl/pl/dataset/219,imiona-nadawane-dzieciom-w-polsce/resource/63900/table?page=1&per_page=20&q=&sort= Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Michał Wiśniewski 14.07.25, 21:34 Cześć Podoba mi się imię Michał, jest bardzo miłe w brzmieniu ale w tym przypadku będzie kojarzony jednak z wokalistą przez starsze pokolenia. I będzie musiał tym bardziej zaznaczyć się jako ten nowy MW. Kwestia przyzwyczajenia otoczenia, rób tak, jak czujesz Odpowiedz Link Zgłoś
guadalajara Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 12:46 miaumia napisała: > Cześć > Podoba mi się imię Michał, jest bardzo miłe w brzmieniu ale w tym przypadku będ > zie kojarzony jednak z wokalistą przez starsze pokolenia. > I będzie musiał tym bardziej zaznaczyć się jako ten nowy MW. > Kwestia przyzwyczajenia otoczenia, rób tak, jak czujesz > No właśnie, przez starsze pokolenia, bo rówieśnicy już pewnie nie będą kojarzyć . Dzięki za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Michał Wiśniewski 14.07.25, 22:33 Nadal się kojarzy, ale jednocześnie i imię, i nazwisko jest na tyle popularne, że nie ma to wielkiego znaczenia. Xavier Wiśniewski byłoby dużo bardziej problematyczne, choć sam Xavier tak znany nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
guadalajara Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 12:47 emnilda.wolna napisała: > Nadal się kojarzy, ale jednocześnie i imię, i nazwisko jest na tyle popularne, > że nie ma to wielkiego znaczenia. Xavier Wiśniewski byłoby dużo bardziej proble > matyczne, choć sam Xavier tak znany nie jest. A propos, Xavier to chyba jedno z dzieci Michała Wiśniewskiego 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 22:00 O to mi chodziło. Niby osoba mniej znana, ale skojarzenie bardziej jednoznaczne i przez to problematyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 00:29 Pamiętam z czasów gimnazjalnych szał na ten zespół, i mimo że to nawet wtedy nie była moja bajka, to jednak skojarzenie jest nadal dosyć silne (i raczej niezbyt pozytywne). Więc chyba zrobiłabym z Michała drugie imię, a na pierwsze wybrała coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 07:38 Coś tam mi się kojarzy 😉. Czy to dla Was kłopot, podobnie jak popularność Michała? Dla mnie ta druga byłaby dużym minusem. Piszesz " jeśli zdecyduję się na imię Michał"- a jakie jeszcze imiona bierzesz pod uwagę? Odpowiedz Link Zgłoś
guadalajara Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 12:51 paula.anna napisała: > Coś tam mi się kojarzy 😉. > Czy to dla Was kłopot, podobnie jak popularność Michała? > Dla mnie ta druga byłaby dużym minusem. > > Piszesz " jeśli zdecyduję się na imię Michał"- a jakie jeszcze imiona bierzesz > pod uwagę? > Kłopot w tym, że niewiele imion męskich nam się podoba . Mógłby być jeszcze Jan, no ale właśnie... Jan Wiśniewski, brzmi jak statystyczny Polak. Poza tymi dwoma, nie mam jakichś mocnych faworytów. Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 16:25 „Janek Wiśniewski padł“, też może się kojarzyć. Ale to raczej temu samemu pokoleniu, któremu kojarzy się Michał. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 17:56 Jest nadzieja, że jeszcze coś Wam się spodoba 🙂. Wybór jest spory. Odpowiedz Link Zgłoś
antonelli Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 10:20 Facet z czerwonymi włosami dalej jest aktywny, więc będzie się kojarzyć. Pewnie nie samym kolegom syna, ale na pewno jego rodzicom i dziadkom. Odpowiedz Link Zgłoś
guadalajara Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 12:58 Co do popularności Michała, znam dużo dorosłych o tym imieniu, ale żadnego malucha. Kurcze, widzę że faktycznie nadal kojarzy się z wokalistą . Choć młodemu pokoleniu pewnie już nie. Podoba nam się jeszcze Jan lub Aleksander. Oba szalenie popularne niestety . Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 13:58 Mi co raz bardziej kojarzy się z celebrytą. Jeszcze jego najnowsza żona dość często bywa w artykułach plotkarskich, przynajmniej tych co posuwa mi internet. A może masz szanse podpytać jakiś nastolatków lub dzieci z czym im się kojarzy Michał Wiśniewski? Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Michał Wiśniewski 17.07.25, 19:15 Mi kojarzy sie rowniez z kolega z podworka o takim samym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 15:19 Wygląda na to, że lubisz popularne imiona. A z tych 3 to akurat Michał podoba mi się najbardziej 😀. Byle nie pierdyliardowy Jasiek, bo naprawdę wyskakują mi z lodówki 🫤. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Michał Wiśniewski 16.07.25, 02:47 Aleksander na pierwsze, Michał na drugie! Aleksander Michał Wiśniewski brzmi naprawdę dobrze i skojarzenie z Ich Troje jest już dużo słabsze, zwłaszcza że drugiego imienia się nie używa aż tak często. Bardziej kojarzy się z jakimś królem czy innym arystokratą (pewnie przez Michała Korybuta Wiśniowieckiego). Według mnie problem solved. Odpowiedz Link Zgłoś
guadalajara Re: Michał Wiśniewski 16.07.25, 08:35 mysz_w_malinach napisała: > Aleksander na pierwsze, Michał na drugie! Aleksander Michał Wiśniewski brzmi na > prawdę dobrze i skojarzenie z Ich Troje jest już dużo słabsze, zwłaszcza że dru > giego imienia się nie używa aż tak często. Bardziej kojarzy się z jakimś królem > czy innym arystokratą (pewnie przez Michała Korybuta Wiśniowieckiego). Według > mnie problem solved. Aleksander Michał jest super 🎉 Odpowiedz Link Zgłoś
antonelli Re: Michał Wiśniewski 16.07.25, 09:33 I ja bym już nie szukała dalej. Aleksander Michał Wiśniewski brzmi bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Michał Wiśniewski 17.07.25, 23:31 Celowałabym w Aleksandra - naprawdę urocze imię, które nigdy nie wychodzi z mody. Bardzo melodyjne i pasuje świetnie do nazwiska. Aleksander Michał Wiśniewski - Michał jest doskonałym i upłynniającym łącznikiem, brzmi razem idealnie Całość brzmi nowocześnie i zarazem klasycznie, super wybór! Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 17:55 A co powiesz na imie Milan? Milan Wisniewski. Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 18:09 Ja bym podpowiedziała jeszcze Marcina, Mikołaja lub Macieja. Maciuś podobnie zdrabnia się do Michasia Odpowiedz Link Zgłoś
guadalajara Re: Michał Wiśniewski 16.07.25, 08:33 Bardzo fajne! Kojarzy mi się z Czechami i Kunderą, bardzo pozytywnie, ale mąż mówi, że FC Milan Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Michał Wiśniewski 16.07.25, 19:35 No jest FC Milan, ale z drugiej strony to nazwa miasta od ktorego pochodzi nazwa klubu jest pochodzenia slowianskiego wiec zawsze mozna powiedziec, ze oni nas nasladuja, a nie my ich Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Michał Wiśniewski 20.07.25, 10:09 Ja wiem, że imię Milan jest słowiańskie, ale mimo to ciągle odczytuje je jako zagraniczne, importowane. I ze względu na imiona dzieci piosenkarza (wszystkie mocno importowane) przy tym nazwisku bardziej mi leżą nasze klasyki. Brzmią niesamowicie dostojnie. I trochę też dlatego, by się maksymalnie odciąć od sławnej postaci i nie prowokować skojarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Michał Wiśniewski 21.07.25, 22:36 Nie pomyslalam o tym z tej strony. Rzeczywiscie jak sie w to zaglebic to skojarzenia sa. Milan jest jednak zagraniczny, bo w minimalnie odmiennej pisowni niz polska. Dopiero teraz staje sie popularne wiec ta "obcosc" czuc. Klasyki swietnie pasuja, ale mysle, ze sredniej popularnosci poniewaz nazwisko jest chyba w 5 najbardziej popularnych w Polsce wiec imie niech troche wyroznia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Michał Wiśniewski 19.07.25, 22:31 Ja byłam w podstawówce fanką, więc tak - mnie się kojarzy 😅 dzisiejszym dzieciom pewnie nie będzie, ich rodzicom może. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Michał Wiśniewski 19.07.25, 23:10 Mi się jednak silnie kojarzy z tym wokalistą, wybrałabym inne imię do tego nazwiska. Z mojego doświadczenia: sama mam nazwisko, które nosi kilka sławnych osób i zawsze, gdy częściej mówi się o którejś z osób o moim nazwisku, czuję się niekomfortowo. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Michał Wiśniewski 19.07.25, 23:12 remigia1 napisała: > Z mojego doświadczenia: sama mam nazwisko, które nosi kilka sławnych osób Samo nazwisko, imię nie. Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Michał Wiśniewski 20.07.25, 10:03 Moja koleżanka całe gimnazjum była pytana, czy jest spokrewniona z politykiem, z którym dzieliła nazwisko 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
vanilde Re: Michał Wiśniewski 21.07.25, 16:39 Myślę, że wśród dzieci i nastolatków brak jest już skojarzenia z Michałem Wiśniewskim. Zarówno imię, jak i nazwisko, są popularne, więc na pewno niejeden imiennik krąży po świecie. Myślę, że możesz nadać i się tym nie przejmować. Co innego, jakbyś miała na nazwisko Szymborska i planowała nazwać córkę Wisława. To zestaw rzadki i byłoby to ewidentne nawiązanie. Wówczas bym odradzała taki wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Michał Wiśniewski 09.04.26, 11:09 Hej 🙂 Nie wiem jak Wam, ale mi ostatnio wszędzie wyskakuje kolejny rozwód naszego piosenkarza… Miałam ochotę napisać „gwiazdy”, ale prawdziwą Gwiazdą tego wątku jest kto inny 😉 Czy można wiedzieć jak Pan Kolega dostał na imię? Odpowiedz Link Zgłoś