Dodaj do ulubionych

Michał Wiśniewski

14.07.25, 11:21
Cześć!
Czy powyższe połączenie nadal kojarzy się z ogniowłosym wokalistą Ich Troje? Czy może już odeszło w zapomnienie?
Tak będzie się nazywał mój syn, jeśli zdecyduję się na imię Michał wink.
Obserwuj wątek
    • losninos Re: Michał Wiśniewski 14.07.25, 12:52
      Dla mnie nadal 😆 pewnie dodatkowo będzie Wiśnią 😉ale ogólnie dobrze mi sie kojarzy.
      • guadalajara Re: Michał Wiśniewski 14.07.25, 15:21
        No na nazwisko już nic nie poradzę, będzie Wiśnia 😀. Bardzo byśmy chcieli Michałka, no ale właśnie, może z tym nazwiskiem to nie będzie najtrafniejsze połączenie 😄.
        • gaudencja Re: Michał Wiśniewski 17.08.25, 22:01
          Kojarzy się. A może zamienić Michała na Micheasza? Nadal masz Michasia, ale nazywającego się zupełnie inaczej niż piosenkarz. Dodatkowo nikt mu nie wytnie nerki, pomyliwszy z drugim Michałem Wiśniewskim leżącym w tym samym szpitalu.
    • 128ju Re: Michał Wiśniewski 14.07.25, 15:15
      Może też się kojarzyć z czerwonowłosym facetem mającym pół tuzina byłych żon i trochę więcej dzieci🤷‍♀️

Osobiście samo skojarzenie z piosenkarzem wydaje się być bardziej neutralne 😉

Chociaż większy problem z imieniem Michał mam taki, że znam ich niesamowicie dużo (chociaż raczej starszych niż 15 lat) i niestety, żeby się dogadać o kim mówię muszę za każdym razem dodawać nazwisko (tak samo z Kubą i Anią) 😕
      • guadalajara Re: Michał Wiśniewski 14.07.25, 15:24
        Kiedyś faktycznie było mnóstwo Michałów, teraz natomiast obserwuję, że imię straciło na popularności, na rzecz Stasiów, Antoniów i Franków smile. Jest szansa, że będzie jedynym Michałem w grupie.
    • sulimira Re: Michał Wiśniewski 14.07.25, 19:24
      Imie to nie odeszlo w zapomnienie. Nadal jest oblednie popularne, bo na 21 miejscu wsrod nadawanych imion w ubieglym roku. Dodatkowo Michalow jest prawie pol miliona w Polsce. Jezeli wiec zalezy ci na mniej popularnym imieniu to odradzam. Natomiast jezeli imie ci sie podoba i nie przeszkadza ci jego ogromna popularnosc to nie ma co sie rozgladac dalej.

Ponizej podaje link do rankingu
      dane.gov.pl/pl/dataset/219,imiona-nadawane-dzieciom-w-polsce/resource/63900/table?page=1&per_page=20&q=&sort=
    • miaumia Re: Michał Wiśniewski 14.07.25, 21:34
      Cześć smile
      Podoba mi się imię Michał, jest bardzo miłe w brzmieniu ale w tym przypadku będzie kojarzony jednak z wokalistą przez starsze pokolenia.
      I będzie musiał tym bardziej zaznaczyć się jako ten nowy MW.
      Kwestia przyzwyczajenia otoczenia, rób tak, jak czujesz smile

• guadalajara Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 12:46
        miaumia napisała:

> Cześć smile
        > Podoba mi się imię Michał, jest bardzo miłe w brzmieniu ale w tym przypadku będ
        > zie kojarzony jednak z wokalistą przez starsze pokolenia.
        > I będzie musiał tym bardziej zaznaczyć się jako ten nowy MW.
        > Kwestia przyzwyczajenia otoczenia, rób tak, jak czujesz smile
        >

No właśnie, przez starsze pokolenia, bo rówieśnicy już pewnie nie będą kojarzyć wink. Dzięki za odpowiedźsmile
    • emnilda.wolna Re: Michał Wiśniewski 14.07.25, 22:33
      Nadal się kojarzy, ale jednocześnie i imię, i nazwisko jest na tyle popularne, że nie ma to wielkiego znaczenia. Xavier Wiśniewski byłoby dużo bardziej problematyczne, choć sam Xavier tak znany nie jest.
      • guadalajara Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 12:47
        emnilda.wolna napisała:

> Nadal się kojarzy, ale jednocześnie i imię, i nazwisko jest na tyle popularne,
        > że nie ma to wielkiego znaczenia. Xavier Wiśniewski byłoby dużo bardziej proble
        > matyczne, choć sam Xavier tak znany nie jest.

A propos, Xavier to chyba jedno z dzieci Michała Wiśniewskiego 😄
        • emnilda.wolna Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 22:00
          O to mi chodziło. smile Niby osoba mniej znana, ale skojarzenie bardziej jednoznaczne i przez to problematyczne.
    • mysz_w_malinach Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 00:29
      Pamiętam z czasów gimnazjalnych szał na ten zespół, i mimo że to nawet wtedy nie była moja bajka, to jednak skojarzenie jest nadal dosyć silne (i raczej niezbyt pozytywne). Więc chyba zrobiłabym z Michała drugie imię, a na pierwsze wybrała coś innego. smile
    • paula.anna Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 07:38
      Coś tam mi się kojarzy 😉.
      Czy to dla Was kłopot, podobnie jak popularność Michała?
      Dla mnie ta druga byłaby dużym minusem.

Piszesz " jeśli zdecyduję się na imię Michał"- a jakie jeszcze imiona bierzesz pod uwagę?
      • guadalajara Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 12:51
        paula.anna napisała:

> Coś tam mi się kojarzy 😉.
        > Czy to dla Was kłopot, podobnie jak popularność Michała?
        > Dla mnie ta druga byłaby dużym minusem.
        >
        > Piszesz " jeśli zdecyduję się na imię Michał"- a jakie jeszcze imiona bierzesz
        > pod uwagę?
        >
        Kłopot w tym, że niewiele imion męskich nam się podoba sad. Mógłby być jeszcze Jan, no ale właśnie... Jan Wiśniewski, brzmi jak statystyczny Polak. Poza tymi dwoma, nie mam jakichś mocnych faworytów.
        • kaga9 Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 16:25
          „Janek Wiśniewski padł“, też może się kojarzyć. Ale to raczej temu samemu pokoleniu, któremu kojarzy się Michał.
        • paula.anna Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 17:56
          Jest nadzieja, że jeszcze coś Wam się spodoba 🙂.
          Wybór jest spory.
    • antonelli Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 10:20
      Facet z czerwonymi włosami dalej jest aktywny, więc będzie się kojarzyć. Pewnie nie samym kolegom syna, ale na pewno jego rodzicom i dziadkom.
      • guadalajara Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 12:58
        Co do popularności Michała, znam dużo dorosłych o tym imieniu, ale żadnego malucha.
        Kurcze, widzę że faktycznie nadal kojarzy się z wokalistą wink. Choć młodemu pokoleniu pewnie już nie.
        Podoba nam się jeszcze Jan lub Aleksander. Oba szalenie popularne niestety wink.
        • 128ju Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 13:58
          Mi co raz bardziej kojarzy się z celebrytą. Jeszcze jego najnowsza żona dość często bywa w artykułach plotkarskich, przynajmniej tych co posuwa mi internet.

A może masz szanse podpytać jakiś nastolatków lub dzieci z czym im się kojarzy Michał Wiśniewski?
          • sulimira Re: Michał Wiśniewski 17.07.25, 19:15
            Mi kojarzy sie rowniez z kolega z podworka o takim samym imieniu.
        • paula.anna Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 15:19
          Wygląda na to, że lubisz popularne imiona.
          A z tych 3 to akurat Michał podoba mi się najbardziej 😀.
          Byle nie pierdyliardowy Jasiek, bo naprawdę wyskakują mi z lodówki 🫤.
        • mysz_w_malinach Re: Michał Wiśniewski 16.07.25, 02:47
          Aleksander na pierwsze, Michał na drugie! Aleksander Michał Wiśniewski brzmi naprawdę dobrze i skojarzenie z Ich Troje jest już dużo słabsze, zwłaszcza że drugiego imienia się nie używa aż tak często. Bardziej kojarzy się z jakimś królem czy innym arystokratą (pewnie przez Michała Korybuta Wiśniowieckiego). Według mnie problem solved. wink
          • guadalajara Re: Michał Wiśniewski 16.07.25, 08:35
            mysz_w_malinach napisała:

> Aleksander na pierwsze, Michał na drugie! Aleksander Michał Wiśniewski brzmi na
            > prawdę dobrze i skojarzenie z Ich Troje jest już dużo słabsze, zwłaszcza że dru
            > giego imienia się nie używa aż tak często. Bardziej kojarzy się z jakimś królem
            > czy innym arystokratą (pewnie przez Michała Korybuta Wiśniowieckiego). Według
            > mnie problem solved. wink

Aleksander Michał jest super 🎉
            • antonelli Re: Michał Wiśniewski 16.07.25, 09:33
              I ja bym już nie szukała dalej. Aleksander Michał Wiśniewski brzmi bardzo dobrze.
        • miaumia Re: Michał Wiśniewski 17.07.25, 23:31
          Celowałabym w Aleksandra - naprawdę urocze imię, które nigdy nie wychodzi z mody.
          Bardzo melodyjne i pasuje świetnie do nazwiska.
          Aleksander Michał Wiśniewski - Michał jest doskonałym i upłynniającym łącznikiem, brzmi razem idealnie smile
          Całość brzmi nowocześnie i zarazem klasycznie, super wybór!
    • sulimira Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 17:55
      A co powiesz na imie Milan? Milan Wisniewski.
      • 128ju Re: Michał Wiśniewski 15.07.25, 18:09
        Ja bym podpowiedziała jeszcze Marcina, Mikołaja lub Macieja. Maciuś podobnie zdrabnia się do Michasia
      • guadalajara Re: Michał Wiśniewski 16.07.25, 08:33
        Bardzo fajne! Kojarzy mi się z Czechami i Kunderą, bardzo pozytywnie, ale mąż mówi, że FC Milan big_grin
        • sulimira Re: Michał Wiśniewski 16.07.25, 19:35
          No jest FC Milan, ale z drugiej strony to nazwa miasta od ktorego pochodzi nazwa klubu jest pochodzenia slowianskiego wiec zawsze mozna powiedziec, ze oni nas nasladuja, a nie my ich smile
          • 128ju Re: Michał Wiśniewski 20.07.25, 10:09
            Ja wiem, że imię Milan jest słowiańskie, ale mimo to ciągle odczytuje je jako zagraniczne, importowane.
            I ze względu na imiona dzieci piosenkarza (wszystkie mocno importowane) przy tym nazwisku bardziej mi leżą nasze klasyki. Brzmią niesamowicie dostojnie.
            I trochę też dlatego, by się maksymalnie odciąć od sławnej postaci i nie prowokować skojarzeń.
            • sulimira Re: Michał Wiśniewski 21.07.25, 22:36
              Nie pomyslalam o tym z tej strony. Rzeczywiscie jak sie w to zaglebic to skojarzenia sa. Milan jest jednak zagraniczny, bo w minimalnie odmiennej pisowni niz polska. Dopiero teraz staje sie popularne wiec ta "obcosc" czuc.
              Klasyki swietnie pasuja, ale mysle, ze sredniej popularnosci poniewaz nazwisko jest chyba w 5 najbardziej popularnych w Polsce wiec imie niech troche wyroznia.
    • sulimira Re: Michał Wiśniewski 16.07.25, 20:16
      A Miron Wisniewski 😁
    • dalenia Re: Michał Wiśniewski 19.07.25, 22:31
      Ja byłam w podstawówce fanką, więc tak - mnie się kojarzy 😅 dzisiejszym dzieciom pewnie nie będzie, ich rodzicom może.
    • remigia1 Re: Michał Wiśniewski 19.07.25, 23:10
      Mi się jednak silnie kojarzy z tym wokalistą, wybrałabym inne imię do tego nazwiska.

Z mojego doświadczenia: sama mam nazwisko, które nosi kilka sławnych osób i zawsze, gdy częściej mówi się o którejś z osób o moim nazwisku, czuję się niekomfortowo.
      • remigia1 Re: Michał Wiśniewski 19.07.25, 23:12
        remigia1 napisała:

> Z mojego doświadczenia: sama mam nazwisko, które nosi kilka sławnych osób

Samo nazwisko, imię nie.
        • 128ju Re: Michał Wiśniewski 20.07.25, 10:03
          Moja koleżanka całe gimnazjum była pytana, czy jest spokrewniona z politykiem, z którym dzieliła nazwisko 🤷‍♀️
    • vanilde Re: Michał Wiśniewski 21.07.25, 16:39
      Myślę, że wśród dzieci i nastolatków brak jest już skojarzenia z Michałem Wiśniewskim. Zarówno imię, jak i nazwisko, są popularne, więc na pewno niejeden imiennik krąży po świecie. Myślę, że możesz nadać i się tym nie przejmować.

Co innego, jakbyś miała na nazwisko Szymborska i planowała nazwać córkę Wisława. To zestaw rzadki i byłoby to ewidentne nawiązanie. Wówczas bym odradzała taki wybór.
    • 128ju Re: Michał Wiśniewski 09.04.26, 11:09
      Hej 🙂

Nie wiem jak Wam, ale mi ostatnio wszędzie wyskakuje kolejny rozwód naszego piosenkarza…

Miałam ochotę napisać „gwiazdy”, ale prawdziwą Gwiazdą tego wątku jest kto inny 😉

Czy można wiedzieć jak Pan Kolega dostał na imię?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.