Dodaj do ulubionych

nabór do przedszkola

24.04.09, 17:59
Byłam dziś poczytać listę dzieci zakwalifikowanych do przedszkola (w
tym moje smile) i poobserwować trendy imiennicze. Oprócz sporej ilości
brajanowatych obu płci i żadnego oryginalnego imienia - jedno spore
zaskoczenie. Zgadnijcie, jakie imię żeńskie powtarza się najczęściej
po Julii? Agata! Tylko o 1 mniej lub może nawet tyle samo (nie
liczyłam dokładnie).
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: nabór do przedszkola 24.04.09, 19:33
      No proszę, kto by sie spodziewał Agaty! I żal, że brajanowatych
      sporo...
    • aneladgam Re: nabór do przedszkola 24.04.09, 19:38
      u mnie na forum rówieśniczym jest jedna Agatka (żadnej Julii, jedna Julita),
      pamiętam, że zaskoczyło mnie. a tym bardziej zaskakuje mnie aż taka popularność,
      wydaje mi się, że za wcześnie na "falę"
    • magia Re: nabór do przedszkola 24.04.09, 22:15
      Heh,m ja tez sie zdziwilam ze u mnie na 60 dzieci przyjetych byly
      tylko 2! Julie i zadnej Amelki, za to 4 Niny.
      Z brajanowatych tylko Samanta, z rzadkich Gloria, Klara i Helena.
      U chlopcow za to jeden Kuba, 6 Szymkow i tylez samo Kacprow,
      rzadkich zadnych, no chyba zeby Franka uznac za rzadkiego
      • Gość: ja11 Re: nabór do przedszkola IP: 80.48.4.* 25.04.09, 06:59
        szkoda,że brak tych pięknych imion.To tak jest,że największa odwaga
        na Forum,w realu szare myszki.Pocieszające jest to,że są realne
        szanse na poprawę i pretekst do następnego potomstwa.Przecież mamy
        duży spadek narodzin.
        • Gość: ja11 Re: nabór do przedszkola IP: 80.48.4.* 25.04.09, 07:38
          kolega synowej mawiał - kobieta jak ziemia co rok powinna rodzić.Wie
          co mówi,przecie rolnik,farmer po nowemu lub producent żywności...
          • donmari-2 Re: nabór do przedszkola 25.04.09, 13:07
            No proszę, Agata! A szkoda że dużo brajanowatych...
            • iwonagos Re: nabór do przedszkola 26.04.09, 21:32
              Agata mi się pooba. Ale jak czytam o tych wszystkich eleonorach, helenach, ryszardach, franciszkach, stanisławach, teresach itp, brrrrr, to jestem w szoku. Jak można takie imnię dać dziecku?? Suuuuper jest być oryginalnym, tylko, że myślę, że dziecko nigdy nie wybaczy takiej wyobraźni i oryginalności
              • wimperga Re: nabór do przedszkola 26.04.09, 22:07
                iwonagos napisała:

> Suuuuper jest być oryginalnym, tylko, że myśl
                > ę, że dziecko nigdy nie wybaczy takiej wyobraźni i oryginalności

Ha,ha - muszę powiedzieć to mamom 5 (słownie: pięciu) Stasiów z naszego przedszkola. Gdzie Ty mieszkasz, że Staś i Franek dla Ciebie oryginalne imiona? Naszych Stasiów przedszkolanki wyczytują z nazwiska bo inaczej nie wiadomo byłoby o którego chodzi. Heleny też są dwie w grupie mojej Ady i też rozróżnia się je nazwiskiem.
                • pluskotka Re: nabór do przedszkola 26.04.09, 22:18
                  Ja mam na drugie Teresa i jeszcze mamie za to dziękuję. Żaden obciach i da się z
                  tym żyć, zapewniam. smile
                • Gość: ja11 Re: nabór do przedszkola IP: *.149.c77.petrotel.pl 26.04.09, 22:28
                  raczej panie nauczycielki.Przedszkolanki to dziewczynki
                  uczęszczające do przedszkola.
                  • wimperga Re: nabór do przedszkola 26.04.09, 22:39
                    Gość portalu: ja11 napisał(a):

> raczej panie nauczycielki.Przedszkolanki to dziewczynki
                    > uczęszczające do przedszkola.

Czy Ty zawsze musisz się ośmieszać swoją niewiedzą?
                    Masz, poczytaj sobie:

poradnia.pwn.pl/lista.php?id=9997
                    wyborcza.pl/1,76842,4311503.html
                    Dzieci uczęszczające do przedszkola to - niezależnie od płci - przedszkolaki.
                    • Gość: ja11 Re: nabór do przedszkola IP: *.149.c77.petrotel.pl 26.04.09, 23:02
                      kompromitujesz się i ośmieszasz,zero wiedzy na ten temat.Załączach
                      bzdety nie mające się nic do rzeczywistości.Mogę Ci udzielić
                      korepetycji.Na bank n a u c z y c i e l,specjalizacja pedagogika
                      przedszkolna ewentualnie wczesnoszkolna.Lata 50-60 licea
                      pedagogiczne 3 i 4 letnie,dalej licea wychowawczyń przedszkoli,dalej
                      studium nauczycielskie z profilami j.w,po nich kolegium
                      nauczycielskie,obecnie wyższa szkoła zawodowa.W zakresie studiów
                      wyższych - wyższe szkoły nauczycielskie,uniwersytety.Żaden typ
                      szkoły nie kształcił i nie kształci przedszkolanek.Toże samo siatka
                      zaszeregowania tego nie przewiduje.To tak krótko.W tym temacie
                      jesteś laikiem i cienizna.
                      • gaudencja Re: nabór do przedszkola 26.04.09, 23:09
                        Chcesz powiedziec, ze wiesz lepiej, niż twórcy słowników PWN? No
                        comment.
                        • Gość: ja11 Re: nabór do przedszkola IP: *.149.c77.petrotel.pl 26.04.09, 23:17
                          twórcy słowników są specjalistami w tej konkretnej działce.Ci twórcy
                          zapewne nie są autorytetami w zakresie kształcenia i ścieżki
                          zawodowej nauczycieli.
                          • gaudencja Re: nabór do przedszkola 26.04.09, 23:33
                            Nie masz racji. To, że się kończy pedagogikę wczesnoszkolną, a w
                            przedszkolu nie widnieje "przedszkolanka" na liście płac, nie
                            oznacza, że słowo to straciło swoje znaczenie, stało się niepoprawne
                            czy tez niezrozumiałe. Przedszkolanka to przedszkolanka, i nie
                            zamieniła się bynajmniej w przedszkolaka.
                            • Gość: ja11 Re: nabór do przedszkola IP: *.149.c77.petrotel.pl 26.04.09, 23:48
                              problem jest w tym,że w strukturze oświatowej nie ma
                              stanowiska,zawodu przedszkolanka.Przedszkolanka wzięła się w latach
                              60 - licealistki lwp nazywano popularnie "przedszkolankami",podobnie
                              jak "strzykawami"uczennice liceów pielęgniarskich.W okresie
                              wakacyjnym prowadzone były tzw.dziecińce i tam mówiło się na
                              nauczycielki-przedszkolanki/pracowały na innych zasadach/.W latach
                              50-60 prowadzone były też tzw.ochronki/czyli przechowalnie/,które to
                              powstają masowo np.w Warszawie pod inną nazwą niż
                              przedzkola.Prywatne przechowalnie dzieci za dużą kasę z taką
                              radością akceptowane przez młode mamy.
                              • Gość: ja11 [...] IP: *.226.c87.petrotel.pl 27.04.09, 09:03
                                Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                                • aneladgam Re: nabór do przedszkola 27.04.09, 09:20
                                  nie, to za sprawą twoich wpisów.
                                  nie dociera do ciebie, że bywa coś takiego jak potoczne użycie słowa?
                                  ty się zacząłeś czepiać, post wimpergi był jak najbardziej na temat - O IMIONACH.
                                  • Gość: ja11 Re: nabór do przedszkola IP: *.226.c87.petrotel.pl 27.04.09, 09:40
                                    to nie jest potoczne użycie słowa,a dla nauczycielek przedszkola w
                                    pewnym sensie obraźliwe.To nie są niańki dzieci młodych mam,a
                                    wszechstronnie wykształcone osoby pracujace za śmieszne pieniądze w
                                    wymiarze nie 18 godzin,a dużo więcej.A odwracanie kota ogonem to z
                                    takimi młodymi jak szanowna aneladgam.
                                    • lejla81 Re: nabór do przedszkola 27.04.09, 09:47
                                      Nie no, wiesz co, zaraz padnę! W takim razie nie ma też takiego
                                      słowa, jak "strażak". Kiedyś przy okazji jakiejś ankiety wpisałam
                                      przy zawodzie męża "strażak zawodowy", wywołując tym samym jego
                                      protesty, bo właściwie nie ma takiego zawodu, a on jest "technikiem
                                      pożarnictwa".
                                      Pozdrawiam
                                      mama Stasia :p
                                      • Gość: ja11 Re: nabór do przedszkola IP: *.226.c87.petrotel.pl 27.04.09, 09:54
                                        tak samo jak technik weterynarii nie jest weterynarzem czy lekarzem
                                        weterynarii.Zapewne mąż miał rację.Sprzątaczka też nie zawsze jest
                                        woźną,a woźna sprzataczką.Będziesz starsza to i tego się dowiesz.
                                        • Gość: lejla81 Re: nabór do przedszkola IP: *.ip.netia.com.pl 27.04.09, 10:13
                                          Oczywiście, że miał rację: w klasyfikacji zawodów i specjalności
                                          jest "technik pożarnictwa", co nie zmienia faktu, że potocznie
                                          mówimy strażak, tak jak mówimy i przedszkolanka. Może jak będziesz
                                          starszy/a, to zrozumiesz tę subtelną różnicę i przestaniesz robic z
                                          igły widły.
                                    • wimperga Re: nabór do przedszkola 27.04.09, 09:57

To nie są niańki dzieci młodych mam,a
                                      > wszechstronnie wykształcone osoby

roftl - oczywiście, znane są ze swej wiedzy i mądrościtongue_out. Hehe. Moja znajoma
                                      przedszkolanka kształcona na WSP w Krakowie przekonywała moje dzieci, że
                                      Sienkiewicz to dobry malarz (!) był a pingwiny nie są ptakami.
                                      Niania moich dzieci, która się nimi opiekowała przez 2 lata właśnie kończy prawo
                                      na UW.
                                      Może, kiedy będziesz starszy zrozumiesz, że nie wszystko jest takie czarno-białe
                                      jak Ci się wydajebig_grin.
                                      • Gość: ja11 Re: nabór do przedszkola IP: *.226.c87.petrotel.pl 27.04.09, 10:02
                                        zapewne relacja twoich dzieci,które już są wyrocznią w ocenie
                                        kwalifikacji.Dziwić się,że później w szkole najtrudniej dogadać się
                                        z rodzicami.
                                    • aneladgam Re: nabór do przedszkola 27.04.09, 10:12
                                      z twoich ust "szanowna" to obelga.

pracuję z małymi dziećmi od dawna i nigdy, przenigdy nie obraziłam się, jeśli
                                      ktoś powiedział o mnie "przedszkolanka". no, ale ja nie zadzieram nosa, jak co
                                      niektórzy.
                                      • wimperga Re: nabór do przedszkola 27.04.09, 10:35
                                        aneladgam napisała:

>
                                        > pracuję z małymi dziećmi od dawna i nigdy, przenigdy nie obraziłam się, jeśli
                                        > ktoś powiedział o mnie "przedszkolanka".

Moje dzieci mówią "ciociu", a ja mówię o przedszkolankach: "pani Ela, pani
                                        Beatka, pani Agnieszka". Dzięki Bogu, że są na tyle rozsądne, że się nie
                                        obrażają o to (same mi zaproponowały abym tak do nich mówiła).
                                        I jak już tak piszemy o dobrych przedszkolankach to naprawdę wolę ciepłą, taką
                                        mamusiowato-babciową "ciocię", która wytrze nos, przytuli i pomasuje rozbite
                                        kolanko od "wykształconej" ale obojętnej na dziecięce zmartwienia "pani
                                        nauczycielki". Choć ideałem byłby połączenie ich obu.
                                        • Gość: ja11 Re: nabór do przedszkola IP: *.155.c86.petrotel.pl 27.04.09, 11:15
                                          nie ma problemu zatrudnić się jako "przedszkolanka" i połączyć nie
                                          tylko Twoje oczekiwania,ale życzenia wszystkich młodych,często
                                          nawiedzonych mam.Jeśli nie-trzeba zatrudnić niańkę w/g stawki
                                          minimum 10 zł/godz x 10 godz/dz x 22 dni = 2200 zł na miesiąc plus
                                          pochodne.
                                          • wimperga Re: nabór do przedszkola 27.04.09, 11:37

>Jeśli nie-trzeba zatrudnić niańkę w/g stawki
                                            > minimum 10 zł/godz x 10 godz/dz x 22 dni = 2200 zł na miesiąc plus
                                            > pochodne.

Dzięki za rady - jednak są trochę spóźnione. Moje dzieci miały nianię przez 2,5
                                            roku. I mniej więcej tyle zarabiała. Na szczęście mieszkamy pod Warszawą bo w
                                            stolicy jest i większy popyt na nianie i większe żądania finansowe.
                                      • mal_art Re: nabór do przedszkola 27.04.09, 11:57
                                        W moim zaprzyjaźnionym przedszkolu panie nie cierpią słowa "przedszkolanka",
                                        uważają je za dość lekceważące. Mają prawo. Mówimy o nich "pani Beatka, pani
                                        Agnieszka, pani Hania" itd, w rozmowach z innymi "pani wychowawczyni z
                                        przedszkola". "Przedszkolanka" mi osobiście nie przeszkadza, wiadomo, że to
                                        określenie potoczne, w moim odbiorze nienacechowane emocjonalnie. "Nauczycielka
                                        przedszkolna" jest dłuższe i dość nieporęczne. Sama mogę być "przedszkolanką"
                                        (mam uprawnienia i może taką pracę podejmę, jak odchowam córę), nie przeszkadza
                                        mi to. Dyskusja nad tym określeniem przypomina mi robienie wielkiego halo nad
                                        słowem "niepełnosprawny" i zastępowanie go innymi, bardziej poprawnymi
                                        politycznie typu "sprawny inaczej". Temat zastępczy, mający pokazać wrażliwość
                                        społeczną podmiotu lirycznego. Moi znajomi niepełnosprawni od dyskusji nad
                                        poprawną politycznie etykietką woleliby raczej dyskusję nad przystosowaniem
                                        polskich miast do swoich potrzeb.
    • Gość: Angelina Re: nabór do przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.09, 18:41
      Imiona dzieci w wieku 3-5 lat z całego przedszkola w pewnym mieście wink w woj.
      pomorskim:

Amelia 7 uncertain
      Julia 5
      Martyna 4
      Natalia 4
      Aleksandra 3
      Maja 3
      Agata 2
      Oliwia 2
      Zuzanna 2
      Wiktoria 2
      Blanka 2
      Ada 2
      Anastazja
      Laura
      Zofia
      Daria
      Dominika
      Fryderyka surprised
      Sandra
      Dagmara
      Aneta
      Lena
      Olimpia
      Gabriela
      Klaudia
      Małgorzata
      Weronika
      Liwia
      Nikola
      Vanessa

Jakub 6
      Kacper 5
      Filip 4
      Dawid 4
      Wiktor 3
      Oskar 3
      Dominik 3
      Aleksander 2
      Maciej 2
      Arkadiusz 2
      Damian 2
      Paweł 2
      Adrian 2
      Daniel 2
      Mateusz 2
      Patryk 2
      Mikołaj 2
      Antoni
      Stanisław
      Nikodem
      Szymon
      Andrzej
      Jan
      Michał
      Marcin
      Klaudiusz
      Hubert
      Karol
      Tomasz
      Eligiusz surprised
      Alan
      • gaudencja Re: nabór do przedszkola 24.09.09, 21:59
        Fryderyka i Eligiusz dziwią i cieszą.
        • abiela Re: nabór do przedszkola 16.10.09, 23:44
          Zachwycili mnie Fryderyka i Eligiusz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.