szampanna 24.04.09, 17:59 Byłam dziś poczytać listę dzieci zakwalifikowanych do przedszkola (w tym moje ) i poobserwować trendy imiennicze. Oprócz sporej ilości brajanowatych obu płci i żadnego oryginalnego imienia - jedno spore zaskoczenie. Zgadnijcie, jakie imię żeńskie powtarza się najczęściej po Julii? Agata! Tylko o 1 mniej lub może nawet tyle samo (nie liczyłam dokładnie). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: nabór do przedszkola 24.04.09, 19:33 No proszę, kto by sie spodziewał Agaty! I żal, że brajanowatych sporo... Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: nabór do przedszkola 24.04.09, 19:38 u mnie na forum rówieśniczym jest jedna Agatka (żadnej Julii, jedna Julita), pamiętam, że zaskoczyło mnie. a tym bardziej zaskakuje mnie aż taka popularność, wydaje mi się, że za wcześnie na "falę" Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: nabór do przedszkola 24.04.09, 22:15 Heh,m ja tez sie zdziwilam ze u mnie na 60 dzieci przyjetych byly tylko 2! Julie i zadnej Amelki, za to 4 Niny. Z brajanowatych tylko Samanta, z rzadkich Gloria, Klara i Helena. U chlopcow za to jeden Kuba, 6 Szymkow i tylez samo Kacprow, rzadkich zadnych, no chyba zeby Franka uznac za rzadkiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja11 Re: nabór do przedszkola IP: 80.48.4.* 25.04.09, 06:59 szkoda,że brak tych pięknych imion.To tak jest,że największa odwaga na Forum,w realu szare myszki.Pocieszające jest to,że są realne szanse na poprawę i pretekst do następnego potomstwa.Przecież mamy duży spadek narodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja11 Re: nabór do przedszkola IP: 80.48.4.* 25.04.09, 07:38 kolega synowej mawiał - kobieta jak ziemia co rok powinna rodzić.Wie co mówi,przecie rolnik,farmer po nowemu lub producent żywności... Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: nabór do przedszkola 25.04.09, 13:07 No proszę, Agata! A szkoda że dużo brajanowatych... Odpowiedz Link Zgłoś
iwonagos Re: nabór do przedszkola 26.04.09, 21:32 Agata mi się pooba. Ale jak czytam o tych wszystkich eleonorach, helenach, ryszardach, franciszkach, stanisławach, teresach itp, brrrrr, to jestem w szoku. Jak można takie imnię dać dziecku?? Suuuuper jest być oryginalnym, tylko, że myślę, że dziecko nigdy nie wybaczy takiej wyobraźni i oryginalności Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: nabór do przedszkola 26.04.09, 22:07 iwonagos napisała: > Suuuuper jest być oryginalnym, tylko, że myśl > ę, że dziecko nigdy nie wybaczy takiej wyobraźni i oryginalności Ha,ha - muszę powiedzieć to mamom 5 (słownie: pięciu) Stasiów z naszego przedszkola. Gdzie Ty mieszkasz, że Staś i Franek dla Ciebie oryginalne imiona? Naszych Stasiów przedszkolanki wyczytują z nazwiska bo inaczej nie wiadomo byłoby o którego chodzi. Heleny też są dwie w grupie mojej Ady i też rozróżnia się je nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: nabór do przedszkola 26.04.09, 22:18 Ja mam na drugie Teresa i jeszcze mamie za to dziękuję. Żaden obciach i da się z tym żyć, zapewniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja11 Re: nabór do przedszkola IP: *.149.c77.petrotel.pl 26.04.09, 22:28 raczej panie nauczycielki.Przedszkolanki to dziewczynki uczęszczające do przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: nabór do przedszkola 26.04.09, 22:39 Gość portalu: ja11 napisał(a): > raczej panie nauczycielki.Przedszkolanki to dziewczynki > uczęszczające do przedszkola. Czy Ty zawsze musisz się ośmieszać swoją niewiedzą? Masz, poczytaj sobie: poradnia.pwn.pl/lista.php?id=9997 wyborcza.pl/1,76842,4311503.html Dzieci uczęszczające do przedszkola to - niezależnie od płci - przedszkolaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja11 Re: nabór do przedszkola IP: *.149.c77.petrotel.pl 26.04.09, 23:02 kompromitujesz się i ośmieszasz,zero wiedzy na ten temat.Załączach bzdety nie mające się nic do rzeczywistości.Mogę Ci udzielić korepetycji.Na bank n a u c z y c i e l,specjalizacja pedagogika przedszkolna ewentualnie wczesnoszkolna.Lata 50-60 licea pedagogiczne 3 i 4 letnie,dalej licea wychowawczyń przedszkoli,dalej studium nauczycielskie z profilami j.w,po nich kolegium nauczycielskie,obecnie wyższa szkoła zawodowa.W zakresie studiów wyższych - wyższe szkoły nauczycielskie,uniwersytety.Żaden typ szkoły nie kształcił i nie kształci przedszkolanek.Toże samo siatka zaszeregowania tego nie przewiduje.To tak krótko.W tym temacie jesteś laikiem i cienizna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: nabór do przedszkola 26.04.09, 23:09 Chcesz powiedziec, ze wiesz lepiej, niż twórcy słowników PWN? No comment. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja11 Re: nabór do przedszkola IP: *.149.c77.petrotel.pl 26.04.09, 23:17 twórcy słowników są specjalistami w tej konkretnej działce.Ci twórcy zapewne nie są autorytetami w zakresie kształcenia i ścieżki zawodowej nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: nabór do przedszkola 26.04.09, 23:33 Nie masz racji. To, że się kończy pedagogikę wczesnoszkolną, a w przedszkolu nie widnieje "przedszkolanka" na liście płac, nie oznacza, że słowo to straciło swoje znaczenie, stało się niepoprawne czy tez niezrozumiałe. Przedszkolanka to przedszkolanka, i nie zamieniła się bynajmniej w przedszkolaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja11 Re: nabór do przedszkola IP: *.149.c77.petrotel.pl 26.04.09, 23:48 problem jest w tym,że w strukturze oświatowej nie ma stanowiska,zawodu przedszkolanka.Przedszkolanka wzięła się w latach 60 - licealistki lwp nazywano popularnie "przedszkolankami",podobnie jak "strzykawami"uczennice liceów pielęgniarskich.W okresie wakacyjnym prowadzone były tzw.dziecińce i tam mówiło się na nauczycielki-przedszkolanki/pracowały na innych zasadach/.W latach 50-60 prowadzone były też tzw.ochronki/czyli przechowalnie/,które to powstają masowo np.w Warszawie pod inną nazwą niż przedzkola.Prywatne przechowalnie dzieci za dużą kasę z taką radością akceptowane przez młode mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja11 [...] IP: *.226.c87.petrotel.pl 27.04.09, 09:03 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: nabór do przedszkola 27.04.09, 09:20 nie, to za sprawą twoich wpisów. nie dociera do ciebie, że bywa coś takiego jak potoczne użycie słowa? ty się zacząłeś czepiać, post wimpergi był jak najbardziej na temat - O IMIONACH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja11 Re: nabór do przedszkola IP: *.226.c87.petrotel.pl 27.04.09, 09:40 to nie jest potoczne użycie słowa,a dla nauczycielek przedszkola w pewnym sensie obraźliwe.To nie są niańki dzieci młodych mam,a wszechstronnie wykształcone osoby pracujace za śmieszne pieniądze w wymiarze nie 18 godzin,a dużo więcej.A odwracanie kota ogonem to z takimi młodymi jak szanowna aneladgam. Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: nabór do przedszkola 27.04.09, 09:47 Nie no, wiesz co, zaraz padnę! W takim razie nie ma też takiego słowa, jak "strażak". Kiedyś przy okazji jakiejś ankiety wpisałam przy zawodzie męża "strażak zawodowy", wywołując tym samym jego protesty, bo właściwie nie ma takiego zawodu, a on jest "technikiem pożarnictwa". Pozdrawiam mama Stasia :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja11 Re: nabór do przedszkola IP: *.226.c87.petrotel.pl 27.04.09, 09:54 tak samo jak technik weterynarii nie jest weterynarzem czy lekarzem weterynarii.Zapewne mąż miał rację.Sprzątaczka też nie zawsze jest woźną,a woźna sprzataczką.Będziesz starsza to i tego się dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lejla81 Re: nabór do przedszkola IP: *.ip.netia.com.pl 27.04.09, 10:13 Oczywiście, że miał rację: w klasyfikacji zawodów i specjalności jest "technik pożarnictwa", co nie zmienia faktu, że potocznie mówimy strażak, tak jak mówimy i przedszkolanka. Może jak będziesz starszy/a, to zrozumiesz tę subtelną różnicę i przestaniesz robic z igły widły. Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: nabór do przedszkola 27.04.09, 09:57 Gość portalu: ja11 napisał(a): To nie są niańki dzieci młodych mam,a > wszechstronnie wykształcone osoby roftl - oczywiście, znane są ze swej wiedzy i mądrości. Hehe. Moja znajoma przedszkolanka kształcona na WSP w Krakowie przekonywała moje dzieci, że Sienkiewicz to dobry malarz (!) był a pingwiny nie są ptakami. Niania moich dzieci, która się nimi opiekowała przez 2 lata właśnie kończy prawo na UW. Może, kiedy będziesz starszy zrozumiesz, że nie wszystko jest takie czarno-białe jak Ci się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja11 Re: nabór do przedszkola IP: *.226.c87.petrotel.pl 27.04.09, 10:02 zapewne relacja twoich dzieci,które już są wyrocznią w ocenie kwalifikacji.Dziwić się,że później w szkole najtrudniej dogadać się z rodzicami. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: nabór do przedszkola 27.04.09, 10:12 z twoich ust "szanowna" to obelga. pracuję z małymi dziećmi od dawna i nigdy, przenigdy nie obraziłam się, jeśli ktoś powiedział o mnie "przedszkolanka". no, ale ja nie zadzieram nosa, jak co niektórzy. Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: nabór do przedszkola 27.04.09, 10:35 aneladgam napisała: > > pracuję z małymi dziećmi od dawna i nigdy, przenigdy nie obraziłam się, jeśli > ktoś powiedział o mnie "przedszkolanka". Moje dzieci mówią "ciociu", a ja mówię o przedszkolankach: "pani Ela, pani Beatka, pani Agnieszka". Dzięki Bogu, że są na tyle rozsądne, że się nie obrażają o to (same mi zaproponowały abym tak do nich mówiła). I jak już tak piszemy o dobrych przedszkolankach to naprawdę wolę ciepłą, taką mamusiowato-babciową "ciocię", która wytrze nos, przytuli i pomasuje rozbite kolanko od "wykształconej" ale obojętnej na dziecięce zmartwienia "pani nauczycielki". Choć ideałem byłby połączenie ich obu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja11 Re: nabór do przedszkola IP: *.155.c86.petrotel.pl 27.04.09, 11:15 nie ma problemu zatrudnić się jako "przedszkolanka" i połączyć nie tylko Twoje oczekiwania,ale życzenia wszystkich młodych,często nawiedzonych mam.Jeśli nie-trzeba zatrudnić niańkę w/g stawki minimum 10 zł/godz x 10 godz/dz x 22 dni = 2200 zł na miesiąc plus pochodne. Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: nabór do przedszkola 27.04.09, 11:37 Gość portalu: ja11 napisał(a): >Jeśli nie-trzeba zatrudnić niańkę w/g stawki > minimum 10 zł/godz x 10 godz/dz x 22 dni = 2200 zł na miesiąc plus > pochodne. Dzięki za rady - jednak są trochę spóźnione. Moje dzieci miały nianię przez 2,5 roku. I mniej więcej tyle zarabiała. Na szczęście mieszkamy pod Warszawą bo w stolicy jest i większy popyt na nianie i większe żądania finansowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: nabór do przedszkola 27.04.09, 11:57 W moim zaprzyjaźnionym przedszkolu panie nie cierpią słowa "przedszkolanka", uważają je za dość lekceważące. Mają prawo. Mówimy o nich "pani Beatka, pani Agnieszka, pani Hania" itd, w rozmowach z innymi "pani wychowawczyni z przedszkola". "Przedszkolanka" mi osobiście nie przeszkadza, wiadomo, że to określenie potoczne, w moim odbiorze nienacechowane emocjonalnie. "Nauczycielka przedszkolna" jest dłuższe i dość nieporęczne. Sama mogę być "przedszkolanką" (mam uprawnienia i może taką pracę podejmę, jak odchowam córę), nie przeszkadza mi to. Dyskusja nad tym określeniem przypomina mi robienie wielkiego halo nad słowem "niepełnosprawny" i zastępowanie go innymi, bardziej poprawnymi politycznie typu "sprawny inaczej". Temat zastępczy, mający pokazać wrażliwość społeczną podmiotu lirycznego. Moi znajomi niepełnosprawni od dyskusji nad poprawną politycznie etykietką woleliby raczej dyskusję nad przystosowaniem polskich miast do swoich potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angelina Re: nabór do przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.09, 18:41 Imiona dzieci w wieku 3-5 lat z całego przedszkola w pewnym mieście w woj. pomorskim: Amelia 7 Julia 5 Martyna 4 Natalia 4 Aleksandra 3 Maja 3 Agata 2 Oliwia 2 Zuzanna 2 Wiktoria 2 Blanka 2 Ada 2 Anastazja Laura Zofia Daria Dominika Fryderyka Sandra Dagmara Aneta Lena Olimpia Gabriela Klaudia Małgorzata Weronika Liwia Nikola Vanessa Jakub 6 Kacper 5 Filip 4 Dawid 4 Wiktor 3 Oskar 3 Dominik 3 Aleksander 2 Maciej 2 Arkadiusz 2 Damian 2 Paweł 2 Adrian 2 Daniel 2 Mateusz 2 Patryk 2 Mikołaj 2 Antoni Stanisław Nikodem Szymon Andrzej Jan Michał Marcin Klaudiusz Hubert Karol Tomasz Eligiusz Alan Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: nabór do przedszkola 24.09.09, 21:59 Fryderyka i Eligiusz dziwią i cieszą. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: nabór do przedszkola 16.10.09, 23:44 Zachwycili mnie Fryderyka i Eligiusz. Odpowiedz Link Zgłoś