Gość: Aleks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 14:12 chcialabym nadac mojemu przyszlemu synkowi imie Alek ale czy takowe istnieje? Znalazłam Aleksy i Aleksander ale to jednak inne imiona. Moze orientujecie sie czy jest Aleks albo Alek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: Aleks, Aleksy, Alek, Aleksander 30.04.09, 14:17 W Polsce Alek i Aleks są tylko zdrobnieniami (choć mniej ortodoksyjni urzędnicy Aleksa zarejestrują - w mojej szkole jest jeden Aleks). A Aleksander zdrabniany do Alka źle by brzmiał? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Aleks, Aleksy, Alek, Aleksander 30.04.09, 14:32 Aleks i Alek to zdrobnienia, a zdrobnień się nie rejestruje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleks Re: Aleks, Aleksy, Alek, Aleksander IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 14:36 a czy Pola, Magda, Ada to nie zdrobnienia? a rejestruje sie takowe imiona Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Aleks, Aleksy, Alek, Aleksander 30.04.09, 14:48 Jedynie Adę można nazwać pełnym imieniem, aczkolwiek to również budzi spore kontrowersje. Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: Aleks, Aleksy, Alek, Aleksander 30.04.09, 15:04 o zarejestrowaniu Alka nie słyszałam ze to Aleksa już tak, zawsze można próbować wiele zależy od urzędnika pozdrawiam i życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Aleks, Aleksy, Alek, Aleksander IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 21:12 jest św. Aleksy Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aleks, Aleksy, Alek, Aleksander 30.04.09, 21:53 Alek i Aleks to zdrobnienia, proponuję Aleksego, który brzmi bardziej szacownie. Można też nadać zupełnie inne imię na Al- i zdrabniac do Alka, np. może być to Alwin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleks Re: Aleks, Aleksy, Alek, Aleksander IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 09:31 jakos mi nie pasuje ten Alwin Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Aleks, Aleksy, Alek, Aleksander 02.05.09, 10:09 To może Albert lub Albin? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Aleks, Aleksy, Alek, Aleksander IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.09, 17:08 a ja mam syna Aleksa i jest super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Aleks, Aleksy, Alek, Aleksander IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.09, 17:10 i nie miałam żadnego problemu z zarejestrowaniem imienia Aleks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Aleks, Aleksy, Alek, Aleksander IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.09, 13:32 Najlepiej po prostu dać Aleksander i wołać na niego Aleks, nie będzie problemów urzędowych potem Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Aleks, Aleksy, Alek, Aleksander 07.09.09, 14:50 Alek brzmi bardzo zdrobnieniowo i tak na chlopski rozum odradzalabym. Synek kiedys bedzie dorosly i jakos tak glupio isc przez zycie z takim "niepowaznym" imieniem. Dla porownania wyobraz sobie doroslego mezczyzne, ktory ma na imie Kuba lub Krzysiek. Aleksa jak sie uprzesz, to pewnie zarejesruja, choc dla mnie to ta sama kategoria, co Wincent i Marcel. Czyli niby wymyslnie i nowoczesnie a tak naprawde to tradycyjne imiona z niepoprawna pisownia. Jestem cala dusza za Aleksym! Odpowiedz Link Zgłoś
ochra Re: Aleks, Aleksy, Alek, Aleksander 07.09.09, 16:35 Może i jest zdrobnieniem, ale według mnie panie Alku brzmi tak samo dobrze jak panie Marku. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aleks, Aleksy, Alek, Aleksander 07.09.09, 18:45 A kto zabrania zwracać się zdrobnieniem do dorosłego Aleksandra czy Aleksego? Nie trzeba dziecka w tym celu od razu nazywać Alek. Odpowiedz Link Zgłoś
ochra Re: Aleks, Aleksy, Alek, Aleksander 07.09.09, 20:26 A czemu nie, jeśli komuś nie podoba się ani Aleksander ani Aleksy to też nie widzę powodów żeby nie mógł nazwać dziecka zdrobnieniem, tak jak pisałam nie uważam że Alek brzmi jakoś wyjątkowo infantylnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aleks, Aleksy, Alek, Aleksander 08.09.09, 23:56 ochra napisała: > A czemu nie, jeśli komuś nie podoba się ani Aleksander ani Aleksy to > też nie widzę powodów żeby nie mógł nazwać dziecka zdrobnieniem Nazywanie dzieci zdrobnieniami jest ustawowo zakzane - i dobrze. m, tak > jak pisałam nie uważam że Alek brzmi jakoś wyjątkowo infantylnie. I tu się różnimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki a może Alojzy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 19:15 Oj, zupełnie przypadkiem zauważyłam, że założyłyśmy dość podobne wątki i to jeszcze tego samego dnia! Ja też chciałabym mieć małego Alka ale jestem jednak przeciwna nadawaniu imion, które same w sobie są tylko zdrobnieniami. Ja chciałabym mieć małego Alojzego - tak na imię miał także mój dziadek. Ale może i tobie przypadnie to imię do gustu? Nawet jeśli byłoby to możliwe - odradzałabym rejestracji samego Alka. To fajne zdrobnienie ale nie ma w sobie żadnej treści, żadnego tła... A wyobrażasz sobie na przykład Prezydenta Alka Iksińskiego ? Albo choćby Doktora Alka Jakiegośtam. Ja nie... Zastanów się jeszcze Ja na przykład bardzo chciałabym mieć córeczkę Nikę. Ale pomimo tego, że takie imię funkcjonuje już samodzielnie, moja potencjalna córeczka zostanie Dominiką. W domu będzie Niką, dla koleżanek i kolegów pewnie też (jak będzie chciała) - ale gdy będzie się ubiegać o pracę - będzie Panią Dominiką, a nie Panią Niką. "Pan Alek" też nie brzmi moim zdaniem zbyt poważnie... Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: a może Alojzy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 19:17 O matko, dopiero zauważyłam, że twój post jest z kwietnia! :p A myślałam, że z dzisiaj, dlatego tak się zdziwiłam na początku :p No nic, gapa ze mnie, co nie zmienia mojego zdania na temat Alka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ochra Re: a może Alojzy? 07.09.09, 20:30 Open your mind, nasz premier ma na imię Donald, pewnie wcześniej też sobie nie wyobrażałaś że premier może mieć na imię jak kaczor z kreskówki. Odpowiedz Link Zgłoś
ochra Re: a może Alojzy? 07.09.09, 20:32 A jeszcze przypomnę że o ministrze Sikorskim mówi się zazwyczaj Radek a nie Radosław. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a może Alojzy? 08.09.09, 23:54 ochra napisała: > A jeszcze przypomnę że o ministrze Sikorskim mówi się zazwyczaj > Radek a nie Radosław. Tak, tylko jak się pojawił na stronach MSZ jako Radek, dziwnym trafem stał się wkrótce później Radosławem. Wydoroślał? Polecam www.msz.gov.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
ochra Re: a może Alojzy? 09.09.09, 08:53 Co nie przeszkadza dziennikarzom nagminnie nazywać go w mediach Radkiem, widocznie nie wszystkich to razi tak jak ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a może Alojzy? 09.09.09, 12:39 Samego Radosława najwyraźniej razi, a chyba nie chodzi nam o to, żeby sam "właściel" był niezadowolony, podczas gdy inni radośnie się spoufalają (bo ich to nie razi?). Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: a może Alojzy? 09.09.09, 17:15 Wydaje mi sie (gdzies to czytalam/ogladalam), ze kiedy przebywal za granica, to taka forme imienia wolal, bo byla ona latwiejsza dla obcokrajowcow. Mysle, ze gdyby nie sam Sikorski, to nikt by go Radkiem nie nazywal. On sam wprowadzil to zdrobnienie do mediow i jest tak powszechnie nazywany. Mnie to razi. Ale co zabawne, bo wpisujemy sie w watku o Aleksandrze. Jego najstarszy syn ma na imie Aleksander, a nie Alek. Drugi syn ma na imie Tadeusz. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Radosław Sikorski 09.09.09, 17:56 Dokładnie tak - dla Anglików był Radkiem, a dla Afgańczyków Rahimem (jakoś tym ostatnim imieniem nikt go w Polsce nie nazywa, ciekawe dlaczego?) Dopasowywał się do lokalnych warunków i tego, co jego rozmówcy uważali za łatwe w wymowie. Co innego pseudo literackie, pod którym wydał książkę, a co innego normalne życie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a może Alojzy? 09.09.09, 17:20 Wiem, że Radek został zdjęty ze strony MSZ po jego interwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
ochra Re: a może Alojzy? 09.09.09, 17:54 Nie przekonamy się nawzajem, ty jesteś pryncypialna i myślisz jak urzędnik (razi mnie takie podejście: na szczęście są przepisy które stanowią że nie można nazwać dziecka zdrobnieniem) ja liberalna, i gdybym mogłą pozwoliłabym rodzicom nazywać dzieci jak chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a może Alojzy? 09.09.09, 22:46 ochra napisała: > Nie przekonamy się nawzajem Nawet nie mamy się o czym przekonywac, po prostu Radek nie chce być Radkiem, tylko Radosławem, i tyle. Twój argument był chybiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochra Re: a może Alojzy? IP: *.aster.pl 10.09.09, 07:08 Ja nadal nie rozumiem skąd masz taką pewność, za ministrem stoi mnóstwo osób które doradzają mu w różnych kwestiach a ty NIGDY się nie dowiesz jak było naprawdę, ale mniejsza o to. Nadal twierdzę że nie razi mnie zdrobnienie Alek i Radek u dorosłego mężczyzny, ministra również, nie uważam tego za ośmieszające ani infantylne i jestem pewna że nie jestem jedyna. I tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a może Alojzy? 10.09.09, 19:13 Gość portalu: ochra napisał(a): > Ja nadal nie rozumiem skąd masz taką pewność, za ministrem stoi > mnóstwo osób które doradzają mu w różnych kwestiach a ty NIGDY się > nie dowiesz jak było naprawdę, Mam swoje źródła Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Aleks, Aleksy, Alek, Aleksander 08.09.09, 23:00 mój dziadek nosił imię Aleksy a teraz mój niedawno narodzony brat cioteczny więc polecam imię Aleksy Odpowiedz Link Zgłoś