gaudencja 02.09.09, 22:46 Półsamodzielny wątek o tym imieniu był już dawno, a tymczasem tak właśnie została nazwana najmłodsza córka Letitii Casty. Jak myślicie, czy wpłynie to na zwiększenie popularności Ateny? I co w ogóle o tym imieniu sądzicie? pozdrawiam, g. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jut-ra Re: Atena 02.09.09, 23:06 Czemu nie? Brzmi ładnie, starożytne skojarzenia - eleganckie Myślę jednak, że w Polsce dużo wody w Wiśle upłynie, nim zacznie ewentualnie być nadawalne. I choć zwykle nie do końca rozumiem lęki w stylu "nie nadam, bo dzieci w szkole to.." to jednak tu obawiałabym się realnie złośliwych przekręceń typu Antena. Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mili Re: Atena 02.09.09, 23:44 Spotkałam się z im. Afrodyta, ale częściej nadawanym jako drugie. I zaczełam się zastanawiać dlaczego nie Atena - bo wydaje się ładniejsze fajniejsze w brzmieniu i mitologicznie. Więc jeśli był czas na Afrodytę może przyjdzie na ATENE Gorąco na to liczę Odpowiedz Link Zgłoś
sea-rch Re: Atena 03.09.09, 08:40 Sory, ale raczej obciachowe są te imiona, szczególnie nad Wisłą, szczególnie u osób nie związanych z kultura grecką (córka Eleni miała na imię Afrodyta). A jeżeli jakaś modelka nadaje córce na imię Atena to niech sama się o to martwi I kim u licha jest ta Pani, aby interesować się imieniem jej dziecka? Co nie zmienia faktu, że życzę jej wszystkiego dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Atena 03.09.09, 09:11 A czy ojciec tej dziewczynki ma cos wspolnego z Grecja (Letycja ma kazde dziecko z kim innym, wiec sie juz pogubilam)? Jesli nie, to nadanie wg mnie troche bez sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Atena 03.09.09, 14:40 sea-rch napisał: I kim u licha jest ta Pani, > aby interesować się imieniem jej dziecka? Co nie zmienia faktu, że > życzę jej wszystkiego dobrego Ta pani i jej dziecko są rozważane z punktu widzenia ewentualnego wpływu na trendy imiennicze w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
sea-rch Re: Atena 03.09.09, 14:57 gaudencja napisała: > > Ta pani i jej dziecko są rozważane z punktu widzenia ewentualnego > wpływu na trendy imiennicze w Polsce No tak, ale czy jest Ona osobą opiniotwórczą? Czy zna ją więcej niż, 0,0026% społeczeństwa polskiego? Czy jest chociażby minimalne zagrożenie, że decyzja tej Pani będzie miała wpływ na podejmowanie decyzji imienniczych w tym kraju? W końcu, czy ta Pani jest zagrożeniem dla opiniotórczej roli jaką posiadają: M jak miłość, Plebania, Klan czy coś tam? Skąd wogóle pomysł, aby zastanawiać jak nazwała swoje dziecko ta Pani? Proszę wybaczyć moją igorancję, ale...kim jest ta Pani??? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Atena 03.09.09, 15:39 Modelka francuska, współczesna Marianna. Czytelniczki pisemek kolorowych ją znają. Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Atena 03.09.09, 15:52 Nie podoba mi się. Jest dla mnie takie bezdźwięczne i sztywne. Atenie nie wróżę popularności. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Atena 03.09.09, 22:41 Mnie się podoba. Tylko problem jest taki, że z większością polskich nazwisk brzmi dość egzotycznie. Oczywiście jest to kwestia osłuchania, bo imię samo w sobie jest proste i nie jest - moim zdaniem - pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
sea-rch Re: Atena 04.09.09, 08:43 szampanna napisała: proste i nie jest - moim > zdaniem - pretensjonalne. oj, bardzo pretensjonalne, bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Atena 04.09.09, 00:29 mnie nie zachwyca juz wolę Afrodyte chociaz w takiej formie też nie za bardzo ale Afra tak tyle że to zupełnie inne imię chociaz może byc równiez skrótem od Afrodyty ! Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Atena 29.09.22, 18:38 Atena to przepiękne imię i bardzo dobrze mi się kojarzy. Gdybym miała mieć dziecko, a moja druga połówka bardzo nalegała na akurat to imię to nie miałabym nic przeciwko. Zastanawiam się jedynie nad zdrobnieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Atena 30.09.22, 01:20 Atena podoba mi sie. Minelo wiele lat i nie slychac o tym imieniu wiec popularnosc sie nie zmienila. Chociaz moze stac sie kolejnym odkryciem w dobie krotkich imion. Skojarzenia sa bardzo dobre- bogini m.in. madrosci. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Atena 30.09.22, 06:36 Za bardzo kojarzy się z postacią mitologiczną. Myślę, że nie zyska na popularności. Niezbyt mi się podoba. Z imion mitologicznych wolałabym np. Korę, która już nie kojarzy się jednoznacznie z jedną postacią. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Atena 01.10.22, 02:05 Pomyślałam też, że Atena mogłaby być przez niektórych przekręcana na Anetę, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś