Dodaj do ulubionych

O Piusie XII ponownie, ale inaczej niz Pozarski ;)

04.01.10, 20:44
www.fronda.pl/news/czytaj/slynny_zydowski_historyk_broni_piusa_xii
Obserwuj wątek
    • pozarski Re: O Piusie XII ponownie, ale inaczej niz Pozars 04.01.10, 20:47
      Manny=pozarski inaczej.wink)) Juz bylo,no ale pofantazjuj sobie swobodnie z
      frondą,maniak.wink
      • manny-jestem Kotlet 04.01.10, 20:51
        to Fronda wedlug Ciebie fantazjuje? CO krok potwierdzasz assessment o swoim
        "intellectual prowess" albo jego braku wlasnie wink
        • pozarski Re: Kotlet 04.01.10, 20:52
          Dawno juz nie czytuje tego szmatlawca,ale szmaty nic innego nie robia tylko, jak
          ty, maniak, ja cytuja.
          • aaki Re: Kotlet 04.01.10, 20:58
            odpowiedz merytoryczna
            fronda=szmatławiec/jej czytelnik =szmata
          • off_nick [...] 04.01.10, 21:04
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • pozarski Re: To może oryginał? 04.01.10, 21:08
              Sa tacy Zydzi i tacy Zydzi. Jedni bronia papieza,inni nie bronia. Moje
              autorytety nie ukrywaja zalu do milczenia papieza piusa Xii i ja z nimi tego nie
              ukrywam. To,ze jakis ktos, "Zyd zreszta", broni papieza nie znaczy nic w
              sprawie,ktora jest znana historykom nie od dzisiaj.
            • pozarski Re: To może oryginał? 04.01.10, 21:14
              Nie znam francuskiego,ale google przetlumaczyl tak:

However, they reproach Pius XII for his silence during Shoah...
              All that is very difficult to appreciate. Let us not eclipse that Pius XII had
              discreet and efficient gestures to help the Jews. Let us name for instance
              what took place in Rome. One thousand Jews was stopped during a raid -
              surprised. Pius XII did not protest aloud, but he asked the religious
              establishments to open their doors. Result: thousands of Jews could be
              saved.
              While if Pius XII had raised voice, which would have been
              consequences? Would it have changed things for the Jews? Probably not. Already,
              his statements to defend the Catholics were not heard since in Poland two
              million Catholics were killed. However, a catch of public word would surely have
              ameliorated the own reputation of Pius XII today.

To akurat nie jest prawda. Tych 1000 rzymskich Zydow trafilo do Auschwitz i Pius
              ich nie uratowal. Ta sprawa juz byla wielokrotnie tu poruszana,wiec nie wiem,co
              ci daje obrona czegos,co nie mialo miejsca,chocby w tym 1 konkretnym
              przypadku.
            • manny-jestem Re: To może oryginał? 04.01.10, 21:16
              Dzieki off-Nickowa.
          • manny-jestem Re: Kotlet 04.01.10, 21:16
            To dyskontujesz bo to Fronda. A jesli znajde taki sam tekst tego samego autora w
            no, Jerusalem Post na przyklad , to co. To juz bedzie wtedy koszer?

Kotlet jestes beznadziejny.
            • pozarski Re: Maniak 04.01.10, 21:19
              Nie bedzie koszer i juz offnickowej napisalem,co o tym mysle. A poza tym, tak
              nawiasem zupelnym i absolutnym, nie rozumiem po kiego w ogole bierzesz mnie na
              swiadka, w koncu moja intelectual prowess nijak sie nie ma do twojego
              tytanicznego wysilku umuslowego.wink
              • manny-jestem Re: Maniak 04.01.10, 21:25
                Raz madrze napisales smile
    • marouder.eu I coz? Powiem ci jako nasze wspolne alter ego, ze 04.01.10, 21:02
      ..w zasadzie tez mi jest dosc obojetne kogo KK wynosi na oltarze. Inna rzecz
      jednak, ktore elementy biografii Piusa przenikna jako mit do swiadomosci
      ogolu wierzacych?
      Masz moze dostep do tych wzmiankowanych w wywiadzie listow Celina?
      • aaki Re: I coz? Powiem ci jako nasze wspolne alter ego 04.01.10, 21:12
        czyki tak czy siak to tylko mit
        • marouder.eu Re: I coz? Powiem ci jako nasze wspolne alter ego 04.01.10, 21:19
          Jak kazda hagiografia badz jej przeciwienstwo.
          Obydwu formom jestem dosc niechetny.
          Wole dosc pokrewna im obu anegdotesmile
      • manny-jestem Wiesz co mi przeszkadza 04.01.10, 21:18
        ze ci co najbardziej wrzeszcza o potrzebie rozdzialu Kosciola od Panstwa sami
        najbardziej wrzeszcza na tematy wewnatrzkoscielne.

Wiesz jak sie to nazywa?
        • pozarski Re: Wiesz co mi przeszkadza 04.01.10, 21:23
          Nie, maniak, jesli o nas chodzi,to wrzeszczymy,kiedy kosciol porusza sprawy
          zwiazane z nami. Wtedy przestaje to byc sprawa wewnatkoscielna i mamy prawo sie
          wypowiadac. Zreszta mielibysmy prawo pisac i mowic co myslimy i gdyby nas wasze
          katolickie dywagacje nie dotyczyly. W koncu jest wolnosc i demokracja, maniak,
          nie uwazasz?
          • manny-jestem Re: Wiesz co mi przeszkadza 04.01.10, 21:24
            Jesli jest wolnosc i demokracja to katolicy moga wprowadzic panstwo wyznaniowe
            jesli beda miec odpowiednia wiekszosc nie uwazasz?
            • pozarski Re: Wiesz co mi przeszkadza 04.01.10, 21:27
              No i? Co to ma do rzeczy? Nie zalapuje. Polska ma wiekszosc katolicka,ale nie
              jest panstwem wyznaniowym,przynajmniej w teorii. Chcesz to zmienic?
              • manny-jestem Re: Wiesz co mi przeszkadza 04.01.10, 21:38
                A gdybym chcial uzywajac ku temu instytucji demkoratycznych to moge czy nie?
                • pozarski Re: Wiesz co mi przeszkadza 04.01.10, 21:42
                  manny-jestem napisał:

> A gdybym chcial uzywajac ku temu instytucji demkoratycznych to moge czy nie?

Maniak, przeciez wlasnie stosujac te swiatle metody Hamas zdobyl wladze. Chcesz
                  powiedziec,ze masz takie plany? Bym sie nie zdziwil, bo to wlasnie laczy
                  maniakow tego swiata.
                  • manny-jestem Re: Wiesz co mi przeszkadza 04.01.10, 21:44
                    Aha, czyli demokracja jest oki tylko wtedy kiedy sluzy Twoim celom. DOkladnie
                    jak z Fronda i rozdzialem kosciola od panstwa.

Ladna moralnoscia sie kierujesz. Calkiem taka jak ci ktorych to niby w Twojej
                    opinii wspomagal Pius.
                    • pozarski Re: Wiesz co mi przeszkadza 04.01.10, 21:48
                      Nie wiem o czym mowisz. Uwazasz,ze dobrze sie stalo,ze Hitler,droga
                      demokratycznych wyborow, zdobyl wladze? No przeciez mowie juz od jakiegos
                      czasu,zes maniak.
            • marouder.eu Re: Wiesz co mi przeszkadza 04.01.10, 21:31
              Ponajaki khuj wprowadzasz ten elemnt do rozmowy?
              W Europie byly dwa podejscia w mysleniu o narodzie. Niemieckie, etnocentryczne,
              francuzkie ujmujace narod jako wspolnote obywateli. Niemieckie poszlo sie
              gwizdac, przy modelu francuskim nie da sie przelozyc konfesji na jezyk prawasmile
              • manny-jestem Re: Wiesz co mi przeszkadza 04.01.10, 21:37
                Po taki ze kotlet lepiej zajalby sie czyszczeniem wlasnego podworka jak mu
                panstwo wyznaniowe przeszkadza. Hipokryta to podwojny. Zreszta Izrael to nie
                jeden przyklad panstwa wyznaniowego w ktorym istnieje demokracja.

A z tymi pojeciami wspolnoty cos ci sie pierdyknelo. Byly dwa rzeczywiscie jak
                napisales. To powszechne przed rewolucja francuska czyli pojmujece panstwo jako
                wspolnote poddanych albo obywateli laczonych przez instytucje wladzy albo to
                oparte na natio ktore wygralo z rewolucja we FRANCJI wlasnie.
                • pozarski Re: Wiesz co mi przeszkadza 04.01.10, 21:45
                  Moim podworkiem,maniak,nie jest Izrael. Ale nawet gdyby byl, nie mialoby to
                  zadnych konsekwencji w dyskusji o papiezu i jego roli w czasie 2 wojny swiatowej.
                • marouder.eu Re: Wiesz co mi przeszkadza 04.01.10, 21:49
                  To tobie sie pierdyknelo, Marouder!
                  Wskaz mi jedno panstwo w UE, ktore opiera sie o paradygmat narodowy, nie zas
                  obywatelski!
                  Ty tu chcesz jakiego wyimaginowanego "sowieta"(w znaczeniu czlonek narodu
                  radzieckiego) przemycic w swoich postach!
                  • manny-jestem Re: Wiesz co mi przeszkadza 04.01.10, 22:00
                    Francja chociazby wlasnie Maniek wink

"Osoby chcące uzyskać obywatelstwo francuskie w procesie naturalizacji muszą
                    wykazać wystarczającą asymilację ze wspólnotą francuską, wyrażaną przede
                    wszystkim przez znajomość języka francuskiego oraz praw i obowiązków
                    wynikających z obywatelstwa francuskiego. Warunek znajomości języka francuskiego
                    nie jest stosowany wobec uchodźców politycznych i „apartydów" posiadających
                    stałe miejsce zamieszkania we Francji od przynajmniej 15 lat i mających więcej
                    niż 70 lat."

www.glos-katolicki.fr/Prawo/obywat_fr.htm
                    • marouder.eu Re: Wiesz co mi przeszkadza 04.01.10, 22:12
                      Jezyk jako glowny wyroznik uczestnictwa we wspolnocie narodowej???smile))))))
                      We wspolnocie panstwowej, czyli de facto obywatelskiej, Marouder!
                      O B Y W A T E L S K I E J !
                      Czy przetlumaczyc, dlaczego?
    • g-48 Re: O Piusie XII ponownie, ale inaczej niz Pozars 04.01.10, 22:44
      A pokukaj se chlopie- jelopie
      www.youtube.com/watch?v=JHLd5SrjIFA
      • marouder.eu Wrocilo sie z 'szychty"? 04.01.10, 22:50
        Z szychty u Herr Niemca-zywiciela??
        • g-48 Re: Wrocilo sie z 'szychty"? 04.01.10, 22:53
          Z szychty u Herr Niemca-zywiciela??
          Moglem isc do Zyda ale wszyscy byli w Auschwitz na wypoczynku.
          • marouder.eu A co sie Herr Niemcowi-zywicielowi.. 04.01.10, 23:07
            ..podpjordolilo?
            • g-48 Re:marouder.eu nuch 05.01.10, 00:36
              ..podpjordolilo?

A skad mam wiedziec?Idz do lekarza!
    • eres2 ...ani tylko białe, ani tylko czarne 04.01.10, 23:42
      forum.gazeta.pl/forum/w,13,104611063,104640690,Pius_XII_dwuglos_I.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,13,104611063,104640775,Re_Pius_XII_dwuglos_II.html
      • marouder.eu Re: ...ani tylko białe, ani tylko czarne 04.01.10, 23:47
        Wlasnie dlatego nie pojmuje tego przywiazania Maniusia do "beletrystyki"smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka