abiela 25.06.05, 23:40 Tez wam sie kojarzy z liana? W Rymucie znalazlam 47 Lian, wiekszosc z woj. katowickiego - ciekawe skad ta popularnosc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ajlii Re: Liana 25.06.05, 23:58 Imię Liana jest popularne w Czeczenii - ale tam wymawia się je [Lijana] Tak ma na imię moja czeczeńska koleżanka ) Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Liana 26.06.05, 11:11 Gdyby Liana przypadkiem nie oznaczała liany, pewnie by mi się podobała. Dźwięczne, delikatne, kobiece. Ale zbieżność znaczeń skutecznie je eliminuje. Myślę, że mogłoby być sympatycznym skrótem dla Lilian(n)y czy Julian(n)y, choć jest trochę trudne w wymowie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Liana 26.06.05, 12:39 abiela napisała: > Tez wam sie kojarzy z liana? Tylko i wyłącznie. A tymczasem to skrócona forma Julian(n)y i Eliany. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Liana 26.06.05, 13:12 > A tymczasem to skrócona forma Julian(n)y i Eliany. Gaudencjo, a mogłabyś trochę rozwinąć ten temat? Co to za imię: Eliana? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Liana 26.06.05, 13:26 Eliana to męska forma imienia Elian, które kursowało już na forum. A Elian to imię, co do którego behindthenamee nie może sie zdecydować, co to jest. Raz pisze, że znaczenie nieznane, ale w przypadku Eliany ma już dwie hipotezy: 1. od cognomen Aelianus; 2. jest to imię pochodzenia hebrajskiego. Z kolei francuski serwis pisze zupełnie inne rzeczy na ten temat. Sama chcialabym wiedzieć, o co tu chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
sdomitrz Re: Liana 26.06.05, 20:40 Ja natomiast miałam w dzieciństwie koleżankę Lianę - ormiankę z pochodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Liana 23.11.05, 18:45 Wyglada na to, ze jesli nie jest to jakies typowo kaukaskie imie, powinno sie je spolszczac na Eliane. Ale ta kwestia wymagalaby jeszcze poszperania w roznych zrodlach. No i nadal zagadka jest popularnosc tego imienia w woj. katowickim do roku 1994... Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Liana 23.11.05, 19:37 No...Liana to w języku polski po prostu rzeczownik pospolity Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Liana 23.11.05, 23:54 A ja znam Wloszke o imieniu Liana, zawsze myslalam, ze to wloskie imie. Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: Liana 24.11.05, 09:51 Liana wymawiane jako Lijana bardzo ładnie brzmi, natomiast Liana zbyt silnie kojarzy się z dżunglą i Tarzanem Odpowiedz Link Zgłoś