pozarski 24.01.10, 07:49 forum.gazeta.pl/forum/w,13,1531573,1532638,Re_Zydzi_kontra_Niemcy_.html Zydow i dlaczego nie uprawiali ziemi.)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rycho7 Re: Januszek o historii 24.01.10, 07:59 pozarski napisał: > Zydow i dlaczego nie uprawiali ziemi. 1. W feudalizmie zydzi nie mieli prawa posiadac ziemi poza gettem. Mogli zostac chlopami ale nie chcieli. 2. Po uwlaszczeniu chlopow zydzi zaczeli kupowac ziemie rolna i szybko bankrutowali. Szlachta tez bankrutowala. I jedni i drudzy nie potrafili uprawiac roli bez wyzyskiwania chlopow. 3. Zydzi zaczeli uczyc sie uprawy ziemi w kibucach. Do dzis jest to nieoplacalna dzialalnosc. Bez dotacji panstwa padlaby. Zaraz hasbara zacznie klamac, ze nie ma dotacji bo wydaje im sie, ze jest skutecznie ukryta. Tak jak zydzi ukryci w roli szabesgoja. Ciesze sie kotlet, ze odkryles nowe poklady nazizmu i anrysemityzmu w archiwach Zydowskiego Instytutu Historycznego. Rekomenduje takze archiwa zydowskiego gestapo ukradzione przez Lune Brystygierowa i wyslane do Izraela. Was trzeba mrozonymi sledziami po lbie. Odpowiedz Link Zgłoś
wolna444 Re: Januszek o historii 24.01.10, 08:08 rycho7 napisał: >> gestapo ukradzione przez Lune Brystygierowa i wyslane do Izraela. > > Was trzeba mrozonymi sledziami po lbie. Jestem Twoja fanka, umiesz do.srac nie obrazajac, ja nie mam tej cechy. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Re: Januszek o historii 24.01.10, 14:35 rycho7 napisał: > 1. W feudalizmie zydzi nie mieli prawa posiadac ziemi poza gettem. Mogli zostac > chlopami ale nie chcieli. M.in. Norman Davies w Bożym igrzysku pisał ciekawie o stosunkach w Polsce w czasach feudalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Januszek o historii 24.01.10, 15:25 Zydy biegaja po forum jak Zyd po pustym sklepie Musi przejely sie zydowskim donosicielstwem w czasieIIWS. Odpowiedz Link Zgłoś